78432

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Daniel Prokeš (e-mailem) --- 18. 11. 2005
Plnička medu

Máte někdo nějaké zkušenosti s plničkou medu?
Můžete mi dát adresy na webové stránky výrobců,
či prodejců?
Děkuji!
Daniel Prokeš

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13170


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
pan Josef Jiří Menšík (e-mailem) --- 19. 11. 2005
Re: Plnička medu

otázkou je ojaký ti jde výko nebo oběm stáčeného medu
pepan
----- Original Message -----
From: "Daniel Prokeš" <prokes.daniel/=/raz-dva.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Friday, November 18, 2005 11:48 PM
Subject: Plnička medu


Máte někdo nějaké zkušenosti s plničkou medu?
Můžete mi dát adresy na webové stránky výrobců,
či prodejců?
Děkuji!
Daniel Prokeš

__________ Informace od NOD32 1.1291 (20051118) __________

Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
http://www.nod32.cz


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13179


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Daniel Prokeš (e-mailem) --- 19. 11. 2005
Re: Plnička medu


Jednorázově stáčím do sklenic 600 kg medu. Mám představu, že tohle množství
by mělo být zpracované do dvou hodin, takže 400 - 500 sklenic za
hodinu.Součástí plničky by mělo být i čerpadlo, kterým by se med dopravoval
přímo ze sudu.
Dan Prokeš


> otázkou je ojaký ti jde výko nebo oběm stáčeného medu
> pepan
> ----- Original Message -----
> From: "Daniel Prokeš" <prokes.daniel/=/raz-dva.cz>
> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Friday, November 18, 2005 11:48 PM
> Subject: Plnička medu
>
>
> Máte někdo nějaké zkušenosti s plničkou medu?
> Můžete mi dát adresy na webové stránky výrobců,
> či prodejců?
> Děkuji!
> Daniel Prokeš
>
> __________ Informace od NOD32 1.1291 (20051118) __________
>
> Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
> http://www.nod32.cz
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13186


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
(e-mailem) --- 19. 11. 2005
Re: PlniÄŤka medu

600 kg medu do dvou hodin?
to je za smenu 2,4 tuny!
Takovy dotaz bych dal rovnou firme ke zpracovani objednavky, kdyz se
jedna o profesionalni stacirnu medu.
Desetitisice za zakoupeni zarizeni urcite nebudou v tomto pripade hrat roli.

D. Helmut


--- Original Nachricht ---
Absender: Daniel Prokeš
Datum: 19.11.2005 16:07

>
> Jednorázově stáčím do sklenic 600 kg medu. Mám představu, že tohle
> množství by mělo být zpracované do dvou hodin, takže 400 - 500 sklenic
> za hodinu.Součástí plničky by mělo být i čerpadlo, kterým by se med
> dopravoval přímo ze sudu.
> Dan Prokeš
>
>
>> otázkou je ojaký ti jde výko nebo oběm stáčeného medu
>> pepan
>> ----- Original Message -----
>> From: "Daniel Prokeš" <prokes.daniel/=/raz-dva.cz>
>> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
>> Sent: Friday, November 18, 2005 11:48 PM
>> Subject: Plnička medu
>>
>>
>> Máte někdo nějaké zkušenosti s plničkou medu?
>> Můžete mi dát adresy na webové stránky výrobců,
>> či prodejců?
>> Děkuji!
>> Daniel Prokeš
>>
>> __________ Informace od NOD32 1.1291 (20051118) __________
>>
>> Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
>> http://www.nod32.cz
>>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13187


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Radim Polášek (e-mailem) --- 19. 11. 2005
Re: Plnička medu

Nestačí gravitační princip? Ohřátý med, aby tekl sám, se v nádobě zdvihne
nahoru a vypouští se ventilem na spodku rovnou do sklenic?

R. Polášek


----- Original Message -----
From: "Daniel Prokeš" <>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Saturday, November 19, 2005 4:07 PM
Subject: Re: Plnička medu


>
> Jednorázově stáčím do sklenic 600 kg medu. Mám představu, že tohle
množství
> by mělo být zpracované do dvou hodin, takže 400 - 500 sklenic za
> hodinu.Součástí plničky by mělo být i čerpadlo, kterým by se med
dopravoval
> přímo ze sudu.
> Dan Prokeš
>
>
> > otázkou je ojaký ti jde výko nebo oběm stáčeného medu
> > pepan
> > ----- Original Message -----
> > From: "Daniel Prokeš" <>
> > To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> > Sent: Friday, November 18, 2005 11:48 PM
> > Subject: Plnička medu
> >
> >
> > Máte někdo nějaké zkušenosti s plničkou medu?
> > Můžete mi dát adresy na webové stránky výrobců,
> > či prodejců?
> > Děkuji!
> > Daniel Prokeš
> >
> > __________ Informace od NOD32 1.1291 (20051118) __________
> >
> > Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
> > http://www.nod32.cz
> >
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13188


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Jirka S (213.29.5.4) --- 19. 11. 2005
Re: Plnička medu

Mrkněte na www.vastoil.cz, vyberte včelařské potřeby, dále jiná zařízení a poslední položkou č 2040 je zásobník s pumpou na med za 55200,-. Prodejce je v Karviné a dodává až do domu. Mimochodem, tato firma už nějaký ten rok, co já vím tak už v sezóně 2003/2004 prodává i Plastové medomety (Polipropylen) za 7900,-.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13190


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Daniel Prokeš (e-mailem) --- 19. 11. 2005
Re: Plnička medu

Našel jsem tu stejnou plničku na www.nassenheider.com za 1498 euro.
Díky Dan P

> Mrkněte na www.vastoil.cz, vyberte včelařské potřeby, dále jiná zařízení a
> poslední položkou č 2040 je zásobník s pumpou na med za 55200,-. Prodejce
> je v Karviné a dodává až do domu. Mimochodem, tato firma už nějaký ten
> rok,
> co já vím tak už v sezóně 2003/2004 prodává i Plastové medomety
> (Polipropylen) za 7900,-.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13193


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Daniel Prokeš (e-mailem) --- 19. 11. 2005
Re: Plnička medu

Mám nerezovou stáčecí nádobu na 300kg medu se střihacím ventilem. Je to
pomalé.
Dan P.

> Nestačí gravitační princip? Ohřátý med, aby tekl sám, se v nádobě zdvihne
> nahoru a vypouští se ventilem na spodku rovnou do sklenic?
>
> R. Polášek
>
>
> ----- >
>>
>> Jednorázově stáčím do sklenic 600 kg medu. Mám představu, že tohle
> množství
>> by mělo být zpracované do dvou hodin, takže 400 - 500 sklenic za
>> hodinu.Součástí plničky by mělo být i čerpadlo, kterým by se med
> dopravoval
>> přímo ze sudu.
>> Dan Prokeš
>>
>>
>> > otázkou je ojaký ti jde výko nebo oběm stáčeného medu
>> > pepan
>> > ----- Original Message -----
>> > From: "Daniel Prokeš" <>
>> > To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
>> > Sent: Friday, November 18, 2005 11:48 PM
>> > Subject: Plnička medu
>> >
>> >
>> > Máte někdo nějaké zkušenosti s plničkou medu?
>> > Můžete mi dát adresy na webové stránky výrobců,
>> > či prodejců?
>> > Děkuji!
>> > Daniel Prokeš
>> >
>> > __________ Informace od NOD32 1.1291 (20051118) __________
>> >
>> > Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
>> > http://www.nod32.cz
>> >
>>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13192


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Jan Cervenka (e-mailem) --- 21. 11. 2005
Re: Plnička medu

Dne sobota 19 listopadu 2005 17:44 Daniel Prokeš napsal(a):
> Mám nerezovou stáčecí nádobu na 300kg medu se střihacím ventilem. Je to
> pomalé.
> Dan P.

Nejsem odbornik konstrukter, ale nestacilo by pouzit ze zhora jakysi pist ?
neco na zpusob pistole na kartuse, ale velke a s noznim (nebo motorkem)
ovladanim ?

Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13205


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Daniel ProkeĹĄ (e-mailem) --- 19. 11. 2005
Re: PlniÄŤka medu


Těch 600 kg stočím do sklenic za 5 hodin, takže předpokládám, že
poloautomatická plnička celý proces trochu urychlí. A navíc mě nebudou bolet
záda. Volný čas budu raději věnovat manželce, pořípadě jiné práci.
Doufám, že cena by se mohla pohybovat okolo 50000 kč.
Dan P.

> 600 kg medu do dvou hodin?
> to je za smenu 2,4 tuny!
> Takovy dotaz bych dal rovnou firme ke zpracovani objednavky, kdyz se
> jedna o profesionalni stacirnu medu.
> Desetitisice za zakoupeni zarizeni urcite nebudou v tomto pripade hrat
> roli.
>
> D. Helmut
>
>
> --- Original Nachricht ---
> Absender: Daniel Prokeš
> Datum: 19.11.2005 16:07
>
>>
>> Jednorázově stáčím do sklenic 600 kg medu. Mám představu, že tohle
>> množství by mělo být zpracované do dvou hodin, takže 400 - 500 sklenic
>> za hodinu.Součástí plničky by mělo být i čerpadlo, kterým by se med
>> dopravoval přímo ze sudu.
>> Dan Prokeš
>>
>>
>>> otázkou je ojaký ti jde výko nebo oběm stáčeného medu
>>> pepan
>>> ----- Original Message -----
>>> From: "Daniel Prokeš" <prokes.daniel/=/raz-dva.cz>
>>> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
>>> Sent: Friday, November 18, 2005 11:48 PM
>>> Subject: Plnička medu
>>>
>>>
>>> Máte někdo nějaké zkušenosti s plničkou medu?
>>> Můžete mi dát adresy na webové stránky výrobců,
>>> či prodejců?
>>> Děkuji!
>>> Daniel Prokeš
>>>
>>> __________ Informace od NOD32 1.1291 (20051118) __________
>>>
>>> Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
>>> http://www.nod32.cz
>>>
>>
>>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13194


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
(e-mailem) --- 19. 11. 2005
Re: PlniÄŤka medu

Nevim nevim, automaticka plnicka medu, ktera ma kapacitu 19 tun medu za
mesic pri jednosmennem provozu (600 kg/h) se asi za 50000 prodavat
nebude, to leda nekde v tureckem bazaru.
Cenu bych videl tak od ctvrt milionu vyse. Jestli je Vam Vase manzelka
tak draha?

D. Helmut


--- Original Nachricht ---
Absender: Daniel Prokeš
Datum: 19.11.2005 17:53

>
> Těch 600 kg stočím do sklenic za 5 hodin, takže předpokládám, že
> poloautomatická plnička celý proces trochu urychlí. A navíc mě nebudou
> bolet záda. Volný čas budu raději věnovat manželce, pořípadě jiné práci.
> Doufám, že cena by se mohla pohybovat okolo 50000 kč.
> Dan P.
>
>> 600 kg medu do dvou hodin?
>> to je za smenu 2,4 tuny!
>> Takovy dotaz bych dal rovnou firme ke zpracovani objednavky, kdyz se
>> jedna o profesionalni stacirnu medu.
>> Desetitisice za zakoupeni zarizeni urcite nebudou v tomto pripade
>> hrat roli.
>>
>> D. Helmut
>>
>>
>> --- Original Nachricht ---
>> Absender: Daniel Prokeš
>> Datum: 19.11.2005 16:07
>>
>>>
>>> Jednorázově stáčím do sklenic 600 kg medu. Mám představu, že tohle
>>> množství by mělo být zpracované do dvou hodin, takže 400 - 500 sklenic
>>> za hodinu.Součástí plničky by mělo být i čerpadlo, kterým by se med
>>> dopravoval přímo ze sudu.
>>> Dan Prokeš
>>>
>>>
>>>> otázkou je ojaký ti jde výko nebo oběm stáčeného medu
>>>> pepan
>>>> ----- Original Message -----
>>>> From: "Daniel Prokeš" <prokes.daniel/=/raz-dva.cz>
>>>> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
>>>> Sent: Friday, November 18, 2005 11:48 PM
>>>> Subject: Plnička medu
>>>>
>>>>
>>>> Máte někdo nějaké zkušenosti s plničkou medu?
>>>> Můžete mi dát adresy na webové stránky výrobců,
>>>> či prodejců?
>>>> Děkuji!
>>>> Daniel Prokeš
>>>>
>>>> __________ Informace od NOD32 1.1291 (20051118) __________
>>>>
>>>> Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
>>>> http://www.nod32.cz
>>>>
>>>
>>>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13195


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Holub (82.100.3.4) --- 22. 2. 2012
Opakované použití mezerníků

Při likvidaci starých rámků jsem za několik let nasbíral poměrně dost velké množství mezerníků z plastu, které jsou více či méně znečištěné voskem a propopolisem.
Má někdo praktické zkušenosti s čištěním a dezifekcí těchto mezerníků tak, aby mohly být použity při výrobě rámků opakovaně ?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 56092


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
R. Polášek (85.71.180.241) --- 22. 2. 2012
Re: Opakované použití mezerníků

Pokud stojí za to se s tím piplat....

Čištění - zahřát na takových 50 - 60 st C, v teplé vodě nebo v létě na slunci a otřít měkký propolis a vosk do hadru nebo pucvolu.

Desinfekce, pokud se zaručeně nejedná o kontaminaci morem, podle mně stačí povařit ve vodě.
Pokud by bylo pravděpodobné nebezpečí moru plodu, dřevěné by se mohly desinfikovat třeba v troubě takových půl hodiny při takových 150 st C. Plastové by to asi nepřežily.

Ale asi to má význam jenom pro mezerníky získané z nějakých jiných zrušených chovů, kde není jistota stran nákaz. Pokud se jedná o stejný chov, já třeba staré rámky i s mezerníky jen oškrabuji. Speciálně mezerníky na rámcích se potom dají okartáčovat nějakým hrubším silonovým kartáčem nebo kotoučem ve vrtačce.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 56093


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
NitraM (94.113.11.223) --- 22. 2. 2012
Re: Opakované použití mezerníků

Dobré je mezerníky nahrubo proprat v té teplé vodě a když chceme dezinfikovat, tak bych je nechal klidně den ponořené v roztoku louhu a sava (zastudena, v poměru 1 litr vody, 100ml SAVA, 50g peciček hydroxidu sodného; pozor žíravina, pracovat v rukavicích). Docela dobře to rozpouští i propolis. Pak bych to přecedil přes síto a mezerníky ještě namočil v naředěném octu (aby neutralizoval žíravý louh). Není to tak složité, v podstatě otázka pár minut.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 56094


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
R. Polášek (85.71.180.241) --- 23. 2. 2012
Re: Opakované použití mezerníků

Jen bych upozornil na to, že dřevěné starší mezerníky mohou být desinfekcí louhem nebo taky i desinfekcí teplem z velké části poškozeny až k nepotřebe - stanou se křehké a náchylné k praskání. Zvláště ty, které už předtím byly zbavovány voští za horka párou nebo vařící vodou. Asi i časté tavení ve slunečním tavidle udělá svoje.
Možná by trochu pomohlo tyto mezerníky vydenzifiovat, pořádně vysušit a potom v lázni napustit včelím voskem. Nevím.
Pokud by tedy někomu stálo za to si s tím hrát.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 56099


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                     
(e-mailem) --- 23. 2. 2012
Re: Opakovan? pouit? mezern?k?

Stejně je to zajímavé na čem všem se dá šetřit. Je jen otázkou jestli to stojí za to. Spíše bych chápal ale opravy rámků. Nějaké složité desinfekce však nemá vůbec smysl. I kdyby se na mezerníku vyskytoval neajký vážný patogen, nemohlo by dojít k vážné nákaze za běžného dodržování pravidel chovu. To by jste pak museli svoje hygienická pravidla hnát až do krajností rovnajících se prostředí operačních sálů.Úplně stačí jen nebýt prase. Ze svých letitých zkušeností, co pod mezerníky uchytávám drátky, vím, že při vytahování mezerníku z něj všechny hrubší nečistoty opadají. Když jič desinfeksi, tak savo stačí.

Pepan


> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Opakovan? pouit? mezern?k?
> Datum: 23.2.2012 08:38:17
> ----------------------------------------
> Jen bych upozornil na to, že dřevěné starší mezerníky mohou být desinfekcí
> louhem nebo taky i desinfekcí teplem z velké části poškozeny až k nepotřebe
> - stanou se křehké a náchylné k praskání. Zvláště ty, které už předtím byly
> zbavovány voští za horka párou nebo vařící vodou. Asi i časté tavení ve
> slunečním tavidle udělá svoje.
> Možná by trochu pomohlo tyto mezerníky vydenzifiovat, pořádně vysušit a
> potom v lázni napustit včelím voskem. Nevím.
> Pokud by tedy někomu stálo za to si s tím hrát.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 56104


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Martin Černý (80.83.67.74) --- 23. 2. 2012
Re: Opakované použití mezerníků

A není to z z ekonomického hlediska trošku zbytečná práce, když jeden mezerník i s hřebíčkem vyjde na cca 20 halířů?!!!

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 56100


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
lokvenc.petr (e-mailem) --- 23. 2. 2012
Re: Opakované pouití mezerníků

Bochník chleba se taky skládá z drobečků :-)
S pozdravem Petr.

-----Původní zpráva-----
From: Martin Černý
Sent: Thursday, February 23, 2012 8:45 AM
To: Včelařský mailing list
Subject: Re: Opakované pouití mezerníků

A není to z z ekonomického hlediska trošku zbytečná práce, když jeden
mezerník i s hřebíčkem vyjde na cca 20 halířů?!!!

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 56102


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
(e-mailem) --- 23. 2. 2012
Re: Opakované pouití mezerníků

ten se z drobečků neskládá, ale jdou z něj nadělat spousty.

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: lokvenc.petr <lokvenc.petr/=/volny.cz>
> Předmět: Re: Opakované pouití mezerníků
> Datum: 23.2.2012 09:33:41
> ----------------------------------------
> Bochník chleba se taky skládá z drobečků :-)
> S pozdravem Petr.
>
> -----Původní zpráva-----
> From: Martin Černý
> Sent: Thursday, February 23, 2012 8:45 AM
> To: Včelařský mailing list
> Subject: Re: Opakované pouití mezerníků
>
> A není to z z ekonomického hlediska trošku zbytečná práce, když jeden
> mezerník i s hřebíčkem vyjde na cca 20 halířů?!!!
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 56106


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
pan Josef Jiří Menšík (e-mailem) --- 21. 11. 2005
Re: Plnička medu

prosím tě to vycází 7 až 9 vteřin na slenici > to snad ani nejde<

----- Original Message -----
From: "Daniel Prokeš" <prokes.daniel/=/raz-dva.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Saturday, November 19, 2005 4:07 PM
Subject: Re: Plnička medu


>
> Jednorázově stáčím do sklenic 600 kg medu. Mám představu, že tohle
množství
> by mělo být zpracované do dvou hodin, takže 400 - 500 sklenic za
> hodinu.Součástí plničky by mělo být i čerpadlo, kterým by se med
dopravoval
> přímo ze sudu.
> Dan Prokeš
>
>
> > otázkou je ojaký ti jde výko nebo oběm stáčeného medu
> > pepan
> > ----- Original Message -----
> > From: "Daniel Prokeš" <prokes.daniel/=/raz-dva.cz>
> > To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> > Sent: Friday, November 18, 2005 11:48 PM
> > Subject: Plnička medu
> >
> >
> > Máte někdo nějaké zkušenosti s plničkou medu?
> > Můžete mi dát adresy na webové stránky výrobců,
> > či prodejců?
> > Děkuji!
> > Daniel Prokeš
> >
> > __________ Informace od NOD32 1.1291 (20051118) __________
> >
> > Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
> > http://www.nod32.cz
> >
>
>
> __________ Informace od NOD32 1.1294 (20051120) __________
>
> Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
> http://www.nod32.cz
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13204


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Daniel Prokeš (e-mailem) --- 21. 11. 2005
Re: Plnička medu


----- Zjistil jsem výrobce plniček, bohužel by cena byla okolo 130000 kč bez
dopravníku. Výkon mají 300 - 400 kg za hodinu dle velikosti sklenice. Je
však pouze se zásobníkem, taže je nutné ještě řešit dopravu medu ze sudu do
plničky.
Docela se mi líbí Váš nápad s vibračním čerpadlem. Můžu se zeptat
co bylo důvodem, že jste od této varianty odstoupil?
Díky Dan Prokeš

> Rozumný tlak na med je od desetin atmosféry, respektive baru. Menší tlak
> nemá smysl. Jestliže má ta nádoba a píst průměr 40 cm, potom je průřez
> pístu
> okolo 1300 cm2, potom v případě požadovaného tlaku půl baru je třeba
> tlačit
> na píst silou 650 kg. Jinak tímto způsobem fungují podávací zařízení pro
> tmely a podobné vysoceviskózní látky, kdy takový píst tlačí tmel ze sudu
> do
> vlastního čerpadla, které teprve vytváří potřebný tlak pro dopravu
> potrubím
> nebo hadicemi. Bude to záležitost tak v stotisících korun.
> V případě požadavku na co nejnižší cenu plničky mně připadá jako reálná
> možnost nádobu shora utěsnit a pomoct výtoku medu tlakovým filtrovaným
> vzduchem. Přirozeně při splnění určitých bezpečnostních požadavků.
> Pokud by bylo třeba med čerpat, před nějakou dobou jsem se zajímal o
> vibrační čerpadla v potravinářském provedení. Vycházejí cenově od 10
> tisíc,
> podle katalogu dokáží med na výstupu čerpat do tlaku až 6 - 8 atmosfér a
> pro
> plničku by byly vhodné, protože při uzavření ventilu na výstupu se
> zastaví
> i čerpadlo, tudíž med, který je uvnitř čerpadla se "nemele" pořád dokola,
> jako je u klasických čerpadel.
> Zase na druhé straně jsou poháněna tlakovým vzduchem s převodem 1:1,
> takže
> při použití vzduchu o tlaku třeba 3 bary větší tlak než 3 bary na výstupu
> medu nedají a hlavně vyžadují kapaliny s menší viskozitou, takže ten med
> by
> musel být ohřátý odhadem tak na 40 st C a dost tekutý. Takže pro
> jednoduché
> rychlé plnění by v tomto případě úplně stačil ten stříhací ventil na
> spodku.
>
> R. Polášek
>
> ----- Original Message -----
> From: "Jan Cervenka" <>
> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Sunday, November 20, 2005 1:20 PM
> Subject: Re: Plnička medu
>
>
> Dne sobota 19 listopadu 2005 17:44 Daniel Prokeš napsal(a):
>> Mám nerezovou stáčecí nádobu na 300kg medu se střihacím ventilem. Je to
>> pomalé.
>> Dan P.
>
> Nejsem odbornik konstrukter, ale nestacilo by pouzit ze zhora jakysi pist
> ?
> neco na zpusob pistole na kartuse, ale velke a s noznim (nebo motorkem)
> ovladanim ?
>
> Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13207


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Radim Polášek (e-mailem) --- 21. 11. 2005
Re: Plnička medu

Rozumný tlak na med je od desetin atmosféry, respektive baru. Menší tlak
nemá smysl. Jestliže má ta nádoba a píst průměr 40 cm, potom je průřez pístu
okolo 1300 cm2, potom v případě požadovaného tlaku půl baru je třeba tlačit
na píst silou 650 kg. Jinak tímto způsobem fungují podávací zařízení pro
tmely a podobné vysoceviskózní látky, kdy takový píst tlačí tmel ze sudu do
vlastního čerpadla, které teprve vytváří potřebný tlak pro dopravu potrubím
nebo hadicemi. Bude to záležitost tak v stotisících korun.
V případě požadavku na co nejnižší cenu plničky mně připadá jako reálná
možnost nádobu shora utěsnit a pomoct výtoku medu tlakovým filtrovaným
vzduchem. Přirozeně při splnění určitých bezpečnostních požadavků.
Pokud by bylo třeba med čerpat, před nějakou dobou jsem se zajímal o
vibrační čerpadla v potravinářském provedení. Vycházejí cenově od 10 tisíc,
podle katalogu dokáží med na výstupu čerpat do tlaku až 6 - 8 atmosfér a pro
plničku by byly vhodné, protože při uzavření ventilu na výstupu se zastaví
i čerpadlo, tudíž med, který je uvnitř čerpadla se "nemele" pořád dokola,
jako je u klasických čerpadel.
Zase na druhé straně jsou poháněna tlakovým vzduchem s převodem 1:1, takže
při použití vzduchu o tlaku třeba 3 bary větší tlak než 3 bary na výstupu
medu nedají a hlavně vyžadují kapaliny s menší viskozitou, takže ten med by
musel být ohřátý odhadem tak na 40 st C a dost tekutý. Takže pro jednoduché
rychlé plnění by v tomto případě úplně stačil ten stříhací ventil na spodku.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Jan Cervenka" <>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, November 20, 2005 1:20 PM
Subject: Re: Plnička medu


Dne sobota 19 listopadu 2005 17:44 Daniel Prokeš napsal(a):
> Mám nerezovou stáčecí nádobu na 300kg medu se střihacím ventilem. Je to
> pomalé.
> Dan P.

Nejsem odbornik konstrukter, ale nestacilo by pouzit ze zhora jakysi pist ?
neco na zpusob pistole na kartuse, ale velke a s noznim (nebo motorkem)
ovladanim ?

Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13216


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
pan Josef Jiří Menšík (e-mailem) --- 21. 11. 2005
Re: PlniÄŤka medu

před pár dny tady proběhl odkaz na italskou firmu LEGO
TAM JSEM PŘI DŮKLADNÉ studii viděl několik plniček i na malé výkony
pepan

Original Message -----
From: <9732597286/=/gmx.net>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Saturday, November 19, 2005 6:03 PM
Subject: Re: Plnička medu


> Nevim nevim, automaticka plnicka medu, ktera ma kapacitu 19 tun medu za
> mesic pri jednosmennem provozu (600 kg/h) se asi za 50000 prodavat
> nebude, to leda nekde v tureckem bazaru.
> Cenu bych videl tak od ctvrt milionu vyse. Jestli je Vam Vase manzelka
> tak draha?
>
> D. Helmut
>
>
> --- Original Nachricht ---
> Absender: Daniel Prokeš
> Datum: 19.11.2005 17:53
>
> >
> > Těch 600 kg stočím do sklenic za 5 hodin, takže předpokládám, že
> > poloautomatická plnička celý proces trochu urychlí. A navíc mě nebudou
> > bolet záda. Volný čas budu raději věnovat manželce, pořípadě jiné práci.
> > Doufám, že cena by se mohla pohybovat okolo 50000 kč.
> > Dan P.
> >
> >> 600 kg medu do dvou hodin?
> >> to je za smenu 2,4 tuny!
> >> Takovy dotaz bych dal rovnou firme ke zpracovani objednavky, kdyz se
> >> jedna o profesionalni stacirnu medu.
> >> Desetitisice za zakoupeni zarizeni urcite nebudou v tomto pripade
> >> hrat roli.
> >>
> >> D. Helmut
> >>
> >>
> >> --- Original Nachricht ---
> >> Absender: Daniel Prokeš
> >> Datum: 19.11.2005 16:07
> >>
> >>>
> >>> Jednorázově stáčím do sklenic 600 kg medu. Mám představu, že tohle
> >>> množství by mělo být zpracované do dvou hodin, takže 400 - 500 sklenic
> >>> za hodinu.Součástí plničky by mělo být i čerpadlo, kterým by se med
> >>> dopravoval přímo ze sudu.
> >>> Dan Prokeš
> >>>
> >>>
> >>>> otázkou je ojaký ti jde výko nebo oběm stáčeného medu
> >>>> pepan
> >>>> ----- Original Message -----
> >>>> From: "Daniel Prokeš" <prokes.daniel/=/raz-dva.cz>
> >>>> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> >>>> Sent: Friday, November 18, 2005 11:48 PM
> >>>> Subject: Plnička medu
> >>>>
> >>>>
> >>>> Máte někdo nějaké zkušenosti s plničkou medu?
> >>>> Můžete mi dát adresy na webové stránky výrobců,
> >>>> či prodejců?
> >>>> Děkuji!
> >>>> Daniel Prokeš
> >>>>
> >>>> __________ Informace od NOD32 1.1291 (20051118) __________
> >>>>
> >>>> Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
> >>>> http://www.nod32.cz
> >>>>
> >>>
> >>>
> >
> >
>
> __________ Informace od NOD32 1.1294 (20051120) __________
>
> Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
> http://www.nod32.cz
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13220


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Radim Polášek (e-mailem) --- 22. 11. 2005
Re: Plnička medu

Já jsem plničku nebo úpravnu medu v úmyslu dělat neměl. Jen se mi někdy v
diskuzi v srpnu zdály uváděné ceny čerpadel na med moc vysoké, tak jsem se
dotázal na zastoupení firmy Graco, jejíž výrobky jsem znal z dřívějška,
jestli by neměli něco levnějšího.
Dostal jsem se na jejich zastoupení, firmu Media Liberec www.medialbc.cz
kde jsem to konzultoval s panem ing Novákem, získal jsem nějaké prospekty a
doporučení na čerpadlo Husky 205, které vycházelo cenově něco pod 10 tisíc a
a parametry včetně dopravovaného množství byly dostatečné.
Jenže včera jsem se díval na bližši dokumentaci čerpadel Husky, na
http://public.graco.be/0/?d=178 při zadání hesla "Husky" se k ní dá dostat a
zjistil jsem z charakteristik jiného vibračního čerpadla, že při čerpání
více viskózních látek jako je med klesá dopravované množství až na
několikanásobek původního, takže u husky 205 by to mohlo klesnout klidně na
1-3 litry za minutu, což je dost málo. Asi by bylo vhodnější použít větší
čerpadlo ta 205 je nejmenší. To je ale na nějaké větší konzultace s nimi
nebo na nějakou dipomovou práci o čerpání viskóznějších kapalin, medu,
kečupu apod v potravinářství vibračními čerpadly nebo na nějaké větší
laborování s čerpadly a nádrží medu, zkrátka není to zavedené a vypadá to,
že jen z dostupné dokumentace se nedá jednoznačně říct, jak dalece by tyto
čerpadla byla vhodné pro med. Původně před tou konzultací jsem spíše
uvažoval nějaké pístové čerpadlo Graco než vibrační.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Daniel Prokeš" <>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, November 21, 2005 10:41 AM
Subject: Re: Plnička medu


>
> ----- Zjistil jsem výrobce plniček, bohužel by cena byla okolo 130000 kč
bez
> dopravníku. Výkon mají 300 - 400 kg za hodinu dle velikosti sklenice. Je
> však pouze se zásobníkem, taže je nutné ještě řešit dopravu medu ze sudu
do
> plničky.
> Docela se mi líbí Váš nápad s vibračním čerpadlem. Můžu se zeptat
> co bylo důvodem, že jste od této varianty odstoupil?
> Díky Dan Prokeš
>
> > Rozumný tlak na med je od desetin atmosféry, respektive baru. Menší tlak
> > nemá smysl. Jestliže má ta nádoba a píst průměr 40 cm, potom je průřez
> > pístu
> > okolo 1300 cm2, potom v případě požadovaného tlaku půl baru je třeba
> > tlačit
> > na píst silou 650 kg. Jinak tímto způsobem fungují podávací zařízení pro
> > tmely a podobné vysoceviskózní látky, kdy takový píst tlačí tmel ze sudu
> > do
> > vlastního čerpadla, které teprve vytváří potřebný tlak pro dopravu
> > potrubím
> > nebo hadicemi. Bude to záležitost tak v stotisících korun.
> > V případě požadavku na co nejnižší cenu plničky mně připadá jako reálná
> > možnost nádobu shora utěsnit a pomoct výtoku medu tlakovým filtrovaným
> > vzduchem. Přirozeně při splnění určitých bezpečnostních požadavků.
> > Pokud by bylo třeba med čerpat, před nějakou dobou jsem se zajímal o
> > vibrační čerpadla v potravinářském provedení. Vycházejí cenově od 10
> > tisíc,
> > podle katalogu dokáží med na výstupu čerpat do tlaku až 6 - 8 atmosfér a
> > pro
> > plničku by byly vhodné, protože při uzavření ventilu na výstupu se
> > zastaví
> > i čerpadlo, tudíž med, který je uvnitř čerpadla se "nemele" pořád
dokola,
> > jako je u klasických čerpadel.
> > Zase na druhé straně jsou poháněna tlakovým vzduchem s převodem 1:1,
> > takže
> > při použití vzduchu o tlaku třeba 3 bary větší tlak než 3 bary na
výstupu
> > medu nedají a hlavně vyžadují kapaliny s menší viskozitou, takže ten med
> > by
> > musel být ohřátý odhadem tak na 40 st C a dost tekutý. Takže pro
> > jednoduché
> > rychlé plnění by v tomto případě úplně stačil ten stříhací ventil na
> > spodku.
> >
> > R. Polášek
> >
> > ----- Original Message -----
> > From: "Jan Cervenka" <>
> > To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> > Sent: Sunday, November 20, 2005 1:20 PM
> > Subject: Re: Plnička medu
> >
> >
> > Dne sobota 19 listopadu 2005 17:44 Daniel Prokeš napsal(a):
> >> Mám nerezovou stáčecí nádobu na 300kg medu se střihacím ventilem. Je to
> >> pomalé.
> >> Dan P.
> >
> > Nejsem odbornik konstrukter, ale nestacilo by pouzit ze zhora jakysi
pist
> > ?
> > neco na zpusob pistole na kartuse, ale velke a s noznim (nebo motorkem)
> > ovladanim ?
> >
> > Honza
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13232


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Karel (193.165.217.66) --- 22. 11. 2005
Re: Plnička medu

Většina laciných řešení v podstatě za nic nestojí. Vždy je něco za něco.
Co se nad tím zamyslet z druhé strany.
Spolková už asi ne, tento spolek nějak nefunguje, ale družstevní stáčírna.
Nejlépe s obsluhou, přivezu si med, předám, zvážím. Za x dnů se vrátím, zvážíme nádoby, rozdíl minus nějaký koeficient ztráty=netto. Netto x X.kč za kg + Y Kč za skleničku, víčko a etiketu a odvážím si zabalený i s euro znbakem na etiketě a můžu prodávat kam chci bez nějakého papírování s SVS.
To co zaplatím za stáčení, můžu vydělat na skle a víčkách, protože, stáčírna může dosáhnout lepších cen při nákupu sklenic atd ve velkém. Navíc nebudu investovat do nějakých samodoma + práce + prosotory.
+ společná značka + společný marketing?
To je dle mě cesta. Má to jednu vadu. Někdo vytuneloval důvěru mezi včelaři a ještě se jim posmívá, že jsou lakotní. Po Včele bude asi dost těžké někoho přesvědčit ke společné investici.
Počítal někdo, kolik je nutno investovat do takové menší stáčírny a jakou bude mít kapacitu?
Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13234


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Josef Menšík (e-mailem) --- 23. 11. 2005
Re: Plni?ka medu

Mám obavy ještě z jednoho problému a to z hustoty . Pokud pokud bych vyšly
z hustoty prodejen tak já to mám do nejbližšího , (pokud vynechám výrobnu
mezistěn na Stražisku kde dostanu jen pár drobností), včelařského obchodu v
Olomouci 25km a do druhého v Brně 70km. Nemyslím si ,že by tato síť stáčíren
mohla být hustší ale bude to spíš naopak.
Teď mne napadla myšleka. CO TAK SPOJIT SE SE SVAZEM ZAHRÁDKÁŘŮ, TI MAJÍ
POMĚRNĚ HUSTOU SÍŤ MOŠTÁREN která jsou v provozu září říjen, ty již musejí
splňova určité higienické podmínky a možná by neměli námitky k rozšíření
provozu o další tři měsíce v roce

pepan


----- Original Message -----
From: "Karel" <e-mail/=/nezadan>
To: "V?ela?sk? mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, November 22, 2005 4:10 PM
Subject: Re: Plni?ka medu


> Většina laciných řešení v podstatě za nic nestojí. Vždy je něco za něco.
> Co se nad tím zamyslet z druhé strany.
> Spolková už asi ne, tento spolek nějak nefunguje, ale družstevní stáčírna.
> Nejlépe s obsluhou, přivezu si med, předám, zvážím. Za x dnů se vrátím,
> zvážíme nádoby, rozdíl minus nějaký koeficient ztráty=netto. Netto x X.kč
> za kg + Y Kč za skleničku, víčko a etiketu a odvážím si zabalený i s euro
> znbakem na etiketě a můžu prodávat kam chci bez nějakého papírování s SVS.
> To co zaplatím za stáčení, můžu vydělat na skle a víčkách, protože,
> stáčírna může dosáhnout lepších cen při nákupu sklenic atd ve velkém.
Navíc
> nebudu investovat do nějakých samodoma + práce + prosotory.
> + společná značka + společný marketing?
> To je dle mě cesta. Má to jednu vadu. Někdo vytuneloval důvěru mezi
včelaři
> a ještě se jim posmívá, že jsou lakotní. Po Včele bude asi dost těžké
> někoho přesvědčit ke společné investici.
> Počítal někdo, kolik je nutno investovat do takové menší stáčírny a jakou
> bude mít kapacitu?
> Karel
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13248


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 23. 11. 2005
Re: Plni?ka medu

Od: Josef Menšík:
> Teď mne napadla myšleka. CO TAK SPOJIT SE SE SVAZEM ZAHRÁDKÁŘŮ, TI MAJÍ
> POMĚRNĚ HUSTOU SÍŤ MOŠTÁREN která jsou v provozu září říjen, ty již musejí
> splňova určité higienické podmínky a možná by neměli námitky k rozšíření
> provozu o další tři měsíce v roce
....
Nic proti. Ale.
Vysvětli mi jednu věc. Co je potřeba podle tebe pro splnění podminek pro prostor pro odstavnovac... A potom co je potreba pro velkou kapacitu v malych davkach donesenych vcelarem jako na med. Pochybuji, ze by jsi mel v mostarne tepelnou komoru, homogenizacni prostor, cerpadla pro cerpani medu, a co hlavne, tak staceci linku na med. :-( Spis bych zvolil zavedenou provozovnu na med, kde domluvim cenu za kg a hotovo ne?

_gp_

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13249


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
pan Josef Jiří Menšík (e-mailem) --- 24. 11. 2005
Re: Plni?ka medu

tady nejde jen o stroje, ale podstatným nákladem je objekt tady by se dělil
mezi dva subjekty
A pokud by jsme se chtěli přiblýžit kvalitou medu produktům bio tak jedna z
podmínek je ,že se před plněním nesmí rozehřívat to je plnit do sklenic
dukud je ještě tekutý,
Zavedenou provozovnu mám víc jak 100 km důležité je taky jakou nejmeněí
dávku by bylo možné plnit protože každý bude chtít jen ten svůj med s
etiketou která se bude vstahovat jen k němu

Pepan

----- Original Message -----
From: "Gustimilián Pazderka" <gupa/=/seznam.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, November 23, 2005 11:58 AM
Subject: Re: Plni?ka medu


Od: Josef Menšík:
> Teď mne napadla myšleka. CO TAK SPOJIT SE SE SVAZEM ZAHRÁDKÁŘŮ, TI MAJÍ
> POMĚRNĚ HUSTOU SÍŤ MOŠTÁREN která jsou v provozu září říjen, ty již musejí
> splňova určité higienické podmínky a možná by neměli námitky k rozšíření
> provozu o další tři měsíce v roce
....
Nic proti. Ale.
Vysvětli mi jednu věc. Co je potřeba podle tebe pro splnění podminek pro
prostor pro odstavnovac... A potom co je potreba pro velkou kapacitu v
malych davkach donesenych vcelarem jako na med. Pochybuji, ze by jsi mel v
mostarne tepelnou komoru, homogenizacni prostor, cerpadla pro cerpani medu,
a co hlavne, tak staceci linku na med. :-( Spis bych zvolil zavedenou
provozovnu na med, kde domluvim cenu za kg a hotovo ne?

_gp_

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13269


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Radim Polášek (e-mailem) --- 24. 11. 2005
Re: Plni?ka medu

Co takhle využít chladící komoru? Podle toho, co píše Honza Jindra med
zchlazený pod +5 st C nekrystalizuje, nebo téměř vůbec nekrystalizuje, takže
by nebyl problém ani s dlouhodobě skladovaným řepkovým medem v rámcích.Co
takhle přes léto tam ukládat rámky s medem a na konci se zóny je prostě
vytočit najednou, rovnou přefiltrovat a naplnit sklenice. To by mohla být
klidně nějaká společná medárna. Večer si tam včelař doveze rámky ze své
chladicí komory, přes noc se mu ohřejí v tepelné komoře na 35 - 45 st C a
přes den je rovnou vytočí, teplý med přefiltruje a rovnou stočí do sklenic.
A večer už další včelař může ukládat svoje rámky na rozrhřátí. A pokud bude
chtít udělat smíchaný med, může rovnou kombinovat rámky, takže nemusí med
skladovat a míchat v nádobách, ale rovnou stáčet míchaný med. Nebo
jednodruhový, podle toho, jak si uspořádá rámky. A společná medárna by mohla
mít nerezové zařízení, 12 rámkový zvratný medomet, kvalitní odvíčkovací
zařízení, takže by bylo možné odvíčkovat a vytočit za 5 - 10 minut 1 medomet
atd.

V krajním případě to může fungovat tak, že včelař bude mít místo medometu,
místnosti, všelijakých nádob na med a podobně jen tu chladicí komoru s
prostorem odpovídajícím 20 - 30 rámkům 39x24 na jedno včelstvo, kterou během
léta zaplní. Někdy v srpnu, září rámky doveze do medárny, vytočí, naplní
sklenice, rámky od medu dá vyčistit včelám do úlů a je to. Do jednoho m3
objemu se vejde 16 tenkostěnných nastavků po 11 rámcích 39x24.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "pan Josef Jiří Menšík" <>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, November 24, 2005 7:12 AM
Subject: Re: Plni?ka medu


> tady nejde jen o stroje, ale podstatným nákladem je objekt tady by se
dělil
> mezi dva subjekty
> A pokud by jsme se chtěli přiblýžit kvalitou medu produktům bio tak jedna
z
> podmínek je ,že se před plněním nesmí rozehřívat to je plnit do sklenic
> dukud je ještě tekutý,
> Zavedenou provozovnu mám víc jak 100 km důležité je taky jakou nejmeněí
> dávku by bylo možné plnit protože každý bude chtít jen ten svůj med s
> etiketou která se bude vstahovat jen k němu
>
> Pepan
>
> ----- Original Message -----
> From: "Gustimilián Pazderka" <>
> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Wednesday, November 23, 2005 11:58 AM
> Subject: Re: Plni?ka medu
>
>
> Od: Josef Menšík:
> > Teď mne napadla myšleka. CO TAK SPOJIT SE SE SVAZEM ZAHRÁDKÁŘŮ, TI
MAJÍ
> > POMĚRNĚ HUSTOU SÍŤ MOŠTÁREN která jsou v provozu září říjen, ty již
musejí
> > splňova určité higienické podmínky a možná by neměli námitky k rozšíření
> > provozu o další tři měsíce v roce
> ....
> Nic proti. Ale.
> Vysvětli mi jednu věc. Co je potřeba podle tebe pro splnění podminek pro
> prostor pro odstavnovac... A potom co je potreba pro velkou kapacitu v
> malych davkach donesenych vcelarem jako na med. Pochybuji, ze by jsi mel v
> mostarne tepelnou komoru, homogenizacni prostor, cerpadla pro cerpani
medu,
> a co hlavne, tak staceci linku na med. :-( Spis bych zvolil zavedenou
> provozovnu na med, kde domluvim cenu za kg a hotovo ne?
>
> _gp_
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13277


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Daniel Prokeš (e-mailem) --- 24. 11. 2005
Re: Plni?ka medu


Nejprve bych rád poděkoval za všechny reakce na toto téma.
Společnou stáčírnu se mi asi zprovoznit nepovede, jedna věc se mi ale moc
líbí. Chlazení plástů a vytáčení až po sezoně, kdy je už relativně klid.
Slyšel jsem o této možnosti mnohokrát, nikdy mi nikdo ale nevysvětlil, že
při zchlazení pod 5 st C med nekrystalizuje.
Už jdu na webové stránky pana Jindry.
Dan Prokeš

> Co takhle využít chladící komoru? Podle toho, co píše Honza Jindra med
> zchlazený pod +5 st C nekrystalizuje, nebo téměř vůbec nekrystalizuje,
> takže
> by nebyl problém ani s dlouhodobě skladovaným řepkovým medem v rámcích.Co
> takhle přes léto tam ukládat rámky s medem a na konci se zóny je prostě
> vytočit najednou, rovnou přefiltrovat a naplnit sklenice. To by mohla být
> klidně nějaká společná medárna. Večer si tam včelař doveze rámky ze své
> chladicí komory, přes noc se mu ohřejí v tepelné komoře na 35 - 45 st C a
> přes den je rovnou vytočí, teplý med přefiltruje a rovnou stočí do
> sklenic.
> A večer už další včelař může ukládat svoje rámky na rozrhřátí. A pokud
> bude
> chtít udělat smíchaný med, může rovnou kombinovat rámky, takže nemusí med
> skladovat a míchat v nádobách, ale rovnou stáčet míchaný med. Nebo
> jednodruhový, podle toho, jak si uspořádá rámky. A společná medárna by
> mohla
> mít nerezové zařízení, 12 rámkový zvratný medomet, kvalitní odvíčkovací
> zařízení, takže by bylo možné odvíčkovat a vytočit za 5 - 10 minut 1
> medomet
> atd.
>
> V krajním případě to může fungovat tak, že včelař bude mít místo medometu,
> místnosti, všelijakých nádob na med a podobně jen tu chladicí komoru s
> prostorem odpovídajícím 20 - 30 rámkům 39x24 na jedno včelstvo, kterou
> během
> léta zaplní. Někdy v srpnu, září rámky doveze do medárny, vytočí, naplní
> sklenice, rámky od medu dá vyčistit včelám do úlů a je to. Do jednoho m3
> objemu se vejde 16 tenkostěnných nastavků po 11 rámcích 39x24.
>
> R. Polášek
>
> ----- Original Message -----
> From: "pan Josef Jiří Menšík" <>
> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Thursday, November 24, 2005 7:12 AM
> Subject: Re: Plni?ka medu
>
>
>> tady nejde jen o stroje, ale podstatným nákladem je objekt tady by se
> dělil
>> mezi dva subjekty
>> A pokud by jsme se chtěli přiblýžit kvalitou medu produktům bio tak
>> jedna
> z
>> podmínek je ,že se před plněním nesmí rozehřívat to je plnit do sklenic
>> dukud je ještě tekutý,
>> Zavedenou provozovnu mám víc jak 100 km důležité je taky jakou nejmeněí
>> dávku by bylo možné plnit protože každý bude chtít jen ten svůj med s
>> etiketou která se bude vstahovat jen k němu
>>
>> Pepan
>>
>> ----- Original Message -----
>> From: "Gustimilián Pazderka" <>
>> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
>> Sent: Wednesday, November 23, 2005 11:58 AM
>> Subject: Re: Plni?ka medu
>>
>>
>> Od: Josef Menšík:
>> > Teď mne napadla myšleka. CO TAK SPOJIT SE SE SVAZEM ZAHRÁDKÁŘŮ, TI
> MAJÍ
>> > POMĚRNĚ HUSTOU SÍŤ MOŠTÁREN která jsou v provozu září říjen, ty již
> musejí
>> > splňova určité higienické podmínky a možná by neměli námitky k
>> > rozšíření
>> > provozu o další tři měsíce v roce
>> ....
>> Nic proti. Ale.
>> Vysvětli mi jednu věc. Co je potřeba podle tebe pro splnění podminek pro
>> prostor pro odstavnovac... A potom co je potreba pro velkou kapacitu v
>> malych davkach donesenych vcelarem jako na med. Pochybuji, ze by jsi mel
>> v
>> mostarne tepelnou komoru, homogenizacni prostor, cerpadla pro cerpani
> medu,
>> a co hlavne, tak staceci linku na med. :-( Spis bych zvolil zavedenou
>> provozovnu na med, kde domluvim cenu za kg a hotovo ne?
>>
>> _gp_
>>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13291


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Radim Polášek (e-mailem) --- 25. 11. 2005
Re: Plni?ka medu

No, první fáze je taková diskuze.
Druhá fáze by mohla být, kdyby třeba měl někdo nějakou nepoužívanou
mrazničku, nadstavit tam tu teplotu, řekněme v rozmezí od 2 do 5 st C, hodit
tam v květnu 1 - 2 nastavky rámků s řepkovým medem a někdy v září, říjnu to
zkusit rozehřát a vytočit. Totiž aby se minimalizovalo, že někdo na takovém
systému založí nějaký provoz a investuje do něho a pak se zjistí, že třeba
květnový med z řepky a ovocných stromů takhle dělat nejde, že se musí
vytáčet hned. Totiž výchozí předpoklady mohou být klidně správné a
mnohokrát přezkoušené, jak se ale začne něco dělat jiným zbůsobem, může se
objevit vliv něčeho, co původně nikdo nepředpokládal a všechno může být
jinak.Taky při převozu chlazených rámků bude třeba zajistit nějaké podmínky.
Na ochlazených rámcích bude kondenzovat vzdušná vlhkost a budou nabírat
zápachy. Takže při převozu na rámky nesmí příjít okolní teplý vzduch.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Daniel Prokeš" <>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, November 24, 2005 5:37 PM
Subject: Re: Plni?ka medu


>
> Nejprve bych rád poděkoval za všechny reakce na toto téma.
> Společnou stáčírnu se mi asi zprovoznit nepovede, jedna věc se mi ale moc
> líbí. Chlazení plástů a vytáčení až po sezoně, kdy je už relativně klid.
> Slyšel jsem o této možnosti mnohokrát, nikdy mi nikdo ale nevysvětlil, že
> při zchlazení pod 5 st C med nekrystalizuje.
> Už jdu na webové stránky pana Jindry.
> Dan Prokeš
>
> > Co takhle využít chladící komoru? Podle toho, co píše Honza Jindra med
> > zchlazený pod +5 st C nekrystalizuje, nebo téměř vůbec nekrystalizuje,
> > takže
> > by nebyl problém ani s dlouhodobě skladovaným řepkovým medem v
rámcích.Co
> > takhle přes léto tam ukládat rámky s medem a na konci se zóny je prostě
> > vytočit najednou, rovnou přefiltrovat a naplnit sklenice. To by mohla
být
> > klidně nějaká společná medárna. Večer si tam včelař doveze rámky ze své
> > chladicí komory, přes noc se mu ohřejí v tepelné komoře na 35 - 45 st C
a
> > přes den je rovnou vytočí, teplý med přefiltruje a rovnou stočí do
> > sklenic.
> > A večer už další včelař může ukládat svoje rámky na rozrhřátí. A pokud
> > bude
> > chtít udělat smíchaný med, může rovnou kombinovat rámky, takže nemusí
med
> > skladovat a míchat v nádobách, ale rovnou stáčet míchaný med. Nebo
> > jednodruhový, podle toho, jak si uspořádá rámky. A společná medárna by
> > mohla
> > mít nerezové zařízení, 12 rámkový zvratný medomet, kvalitní odvíčkovací
> > zařízení, takže by bylo možné odvíčkovat a vytočit za 5 - 10 minut 1
> > medomet
> > atd.
> >
> > V krajním případě to může fungovat tak, že včelař bude mít místo
medometu,
> > místnosti, všelijakých nádob na med a podobně jen tu chladicí komoru s
> > prostorem odpovídajícím 20 - 30 rámkům 39x24 na jedno včelstvo, kterou
> > během
> > léta zaplní. Někdy v srpnu, září rámky doveze do medárny, vytočí, naplní
> > sklenice, rámky od medu dá vyčistit včelám do úlů a je to. Do jednoho m3
> > objemu se vejde 16 tenkostěnných nastavků po 11 rámcích 39x24.
> >
> > R. Polášek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13307


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
Honza Jindra (84.244.103.226) --- 25. 11. 2005
Re: Plni?ka medu

Ředitel Kamler na několika přednáškách pro komerční včelaře vyzdvihoval výhody chlazených skladů: odložení vytáčení na pozdější dobu, dodatečné vysoušení medu přímo v souších, ochrana vytočených souší před zavýječem, uskladnění vytočených souší (navoněných medem) pro přímé přidávání (urychluje přijetí) a také po přepnutí na režim vytápění předehřádí souší pro dokonalejší vytočení hustých medů. Není potom třeba nástavky nikam převážet a nedochází k výměně vduchu. Prostor pro uložení omezeného počtu nástavků si je tedy dobré vytvořit přímo v medárně. Viděl jsem dokonce takovýto box pojížděcí s těsněním u země, takže s ním šlo najet na složené sudy a nebylo nutné manipulovat s plnými sudy. Tuším př. Sláma dokonce mluvil o využití tohoto velkého boxu na kvašení většího mnmožství medoviny.
Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13314


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                     
Radim Polášek (e-mailem) --- 25. 11. 2005
Re: Plni?ka medu

Já jsem psal o jedné společné medárně a více menších včelařů, kteří mají své
chlazené sklady nebo boxy doma.
Jinak nejsou ty přednášky někde k získání na internetu?

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Honza Jindra" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Friday, November 25, 2005 1:13 PM
Subject: Re: Plni?ka medu


> Ředitel Kamler na několika přednáškách pro komerční včelaře vyzdvihoval
> výhody chlazených skladů: odložení vytáčení na pozdější dobu, dodatečné
> vysoušení medu přímo v souších, ochrana vytočených souší před zavýječem,
> uskladnění vytočených souší (navoněných medem) pro přímé přidávání
> (urychluje přijetí) a také po přepnutí na režim vytápění předehřádí souší
> pro dokonalejší vytočení hustých medů. Není potom třeba nástavky nikam
> převážet a nedochází k výměně vduchu. Prostor pro uložení omezeného počtu
> nástavků si je tedy dobré vytvořit přímo v medárně. Viděl jsem dokonce
> takovýto box pojížděcí s těsněním u země, takže s ním šlo najet na složené
> sudy a nebylo nutné manipulovat s plnými sudy. Tuším př. Sláma dokonce
> mluvil o využití tohoto velkého boxu na kvašení většího mnmožství
medoviny.
> Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13315


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                        
Honza Jindra (84.244.102.138) --- 25. 11. 2005
Re: Plni?ka medu

R. Polášek napsal
Já jsem psal o jedné společné medárně a více menších včelařů, kteří mají své chlazené sklady nebo boxy doma.
Jinak nejsou ty přednášky někde k získání na internetu?

Mám některé ve své filmotéce (viz www.sweb.cz/jjvcela).
Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13323


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                           
Radim Polášek (e-mailem) --- 26. 11. 2005
Re: Plni?ka medu

Já jsem se trošku špatně vyjádřil. Napsal jsem k získání, myslel jsem k
přečtení. Zatím se tímto problémem nezabývám dostatečně do hloubky, aby to
opravňovalo moje získávání takových přednášek.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Honza Jindra" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Friday, November 25, 2005 7:36 PM
Subject: Re: Plni?ka medu


> R. Polášek napsal
> Já jsem psal o jedné společné medárně a více menších včelařů, kteří mají
> své chlazené sklady nebo boxy doma.
> Jinak nejsou ty přednášky někde k získání na internetu?
>
> Mám některé ve své filmotéce (viz www.sweb.cz/jjvcela).
> Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13329


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                              
Honza Jindra (84.244.102.138) --- 26. 11. 2005
Re: Plni?ka medu

No, je to něco podobného jak se tady o tom vyjádřil Vojtěch. Sice mám lecos nahráno, ale nejsem vlastníkem autorských práv. Jednotlivé přednášky nejsou autorizovány a proto je nemohu a ani nesmím nabízet k prodeji. Pokud mě ale o to někdo požádá, tak za cenu mých nákladů je zájemci poskytnu. Tedy za tržní cenu, ale jako kolegiální výpomoc těm, co se na konkrétní akci nemohli dostavit. Osobně mi příjde líto, že se akce ztratí v propadlišti času a jen občas si někdo vzpomene, že tam a tam někdo o něčem mluvil ale, že si už nevzpomíná kdo a co přesně. Měli by na to myslet organizátoři těchto akcí.
Pokud jde o písemnou podobu, bude nutné počkat zda je autor nezveřejní např, v MV, VN nebo ve Včelařství.
Honza

> Já jsem se trošku špatně vyjádřil. Napsal jsem k získání, myslel jsem k přečtení. Zatím se tímto problémem nezabývám dostatečně do hloubky, aby to opravňovalo moje získávání takových přednášek.

> R. Polášek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13332


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                                 
Radim Polášek (e-mailem) --- 27. 11. 2005
Re: Plni?ka medu

Pro informaci, v jakém rozmezí jsou ty náklady?

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Honza Jindra" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Saturday, November 26, 2005 9:51 PM
Subject: Re: Plni?ka medu


> No, je to něco podobného jak se tady o tom vyjádřil Vojtěch. Sice mám
lecos
> nahráno, ale nejsem vlastníkem autorských práv. Jednotlivé přednášky
nejsou
> autorizovány a proto je nemohu a ani nesmím nabízet k prodeji. Pokud mě
ale
> o to někdo požádá, tak za cenu mých nákladů je zájemci poskytnu. Tedy za
> tržní cenu, ale jako kolegiální výpomoc těm, co se na konkrétní akci
> nemohli dostavit. Osobně mi příjde líto, že se akce ztratí v propadlišti
> času a jen občas si někdo vzpomene, že tam a tam někdo o něčem mluvil ale,
> že si už nevzpomíná kdo a co přesně. Měli by na to myslet organizátoři
> těchto akcí.
> Pokud jde o písemnou podobu, bude nutné počkat zda je autor nezveřejní
> např, v MV, VN nebo ve Včelařství.
> Honza
>
> > Já jsem se trošku špatně vyjádřil. Napsal jsem k získání, myslel jsem k
> přečtení. Zatím se tímto problémem nezabývám dostatečně do hloubky, aby to
> opravňovalo moje získávání takových přednášek.
>
> > R. Polášek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13356


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                                    
Kolatková (89.103.170.10) --- 27. 3. 2011
Výkup nemovitostí i s exekucí

Nabízíme rychlý odkup nemovitostí za hotové peníze. nevadí nám ani exekuce a dražby! Působíme po cele ČR. Máme Rychlý přistup jednaní, nikám nemusíte jezdit! My přijedeme až k vám. Naš web: www.exekuce-drazby.com

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 51400


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                                       
Cada Vaclav (e-mailem) --- 28. 3. 2011
Re: Výkup nemovitostí i s exekucí

Vážení,
jak je možné, že do konference se dostane příspěvek tohoto typu? Děkuji
za vysvětlení.

Václav
> Nabízíme rychlý odkup nemovitostí za hotové peníze. nevadí nám ani exekuce
> a dražby! Působíme po cele ČR. Máme Rychlý přistup jednaní, nikám nemusíte
> jezdit! My přijedeme až k vám. Naš web: www.exekuce-drazby.com

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 51413


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                                          
Radim (82.209.15.93) --- 23. 2. 2012
Re: Výkup nemovitostí i s exekucí

...zřejmě jsou pilní, jako včelky ;-)))) R.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 56109


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                                             
(e-mailem) --- 23. 2. 2012
Re: V?kup nemovitost? i s exekuc?

Jak tomu rozumět?

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Radim <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: V?kup nemovitost? i s exekuc?
> Datum: 23.2.2012 11:46:19
> ----------------------------------------
> ..zřejmě jsou pilní, jako včelky ;-)))) R.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 56110


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
Jan Cervenka (e-mailem) --- 25. 11. 2005
Re: Plni?ka medu

Dne pátek 25 listopadu 2005 11:53 Radim Polášek napsal(a):
> No, první fáze je taková diskuze.
> Druhá fáze by mohla být, kdyby třeba měl někdo nějakou nepoužívanou
> mrazničku, nadstavit tam tu teplotu, řekněme v rozmezí od 2 do 5 st C,
> hodit tam v květnu 1 - 2 nastavky rámků s řepkovým medem a někdy v září,
> říjnu to zkusit rozehřát a vytočit. Totiž aby se minimalizovalo, že někdo
> na takovém systému založí nějaký provoz a investuje do něho a pak se
> zjistí, že třeba květnový med z řepky a ovocných stromů takhle dělat nejde,
> že se musí vytáčet hned. Totiž výchozí předpoklady mohou být klidně

DD,

je to hezke, ale vyvoj poslednich let ukazuje rozdil ceny tohoto medu v kvetnu
a po sezone i nekolik 10 % Kc.


Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13325


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
J.Horký (212.158.145.2) --- 22. 11. 2005
Re: Plnička medu

Proč hledat čerpadla v zahraničí za dlouhé peníze? Vhodná čerpadla dělá Sigma Lutín u Olomouce. Je to obdoba čerpadel do studní "Nautila".

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13235


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Radim Polášek (e-mailem) --- 22. 11. 2005
Re: Plnička medu

vyrábí je Sigma Lutín, jsou to plunžrová čerpadla, na čerpání medu se
používají otáčky okolo 700 za minutu . Víc jsem se ve VUVČ nedozvěděl. A dál
jsem nezjišťoval, dozvěděl jsem se to jen mimochodem.
A asi to nebude obdoba čerpadel Nautila, plunžrové čerpadlo na čerpání vody
do domácí vodárny asi nebude to pravé.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "J.Horký" <>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, November 22, 2005 4:45 PM
Subject: Re: Plnička medu


> Proč hledat čerpadla v zahraničí za dlouhé peníze? Vhodná čerpadla dělá
> Sigma Lutín u Olomouce. Je to obdoba čerpadel do studní "Nautila".

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13237


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu