78220

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Jan Čáp (85.248.20.76) --- 25. 9. 2006
Re: med (kvasící)

To co napsal přítel Votrubec není zcela přesné, protože rozkvašení medu
závisí kromě obsahu vody na mnoha dalších podmínkách (třeba teplotě a
například i koncentraci spor kvasinek - je li větší, může kvasit i med
se 17% vody, jak bylo citováno z jedné vědecké studie i ve Všelařství).
Nehledě na to, že samo vatáčení, které med provzdušní a zbaví plošného
kontaktu s propolisem na víčkách a vnitřních stěnách buněk, vytváří
podmínky pro rozkvašení.

Také není tak úplně pravda, že včelař je buď 'prase' a vytáčí nezralý
med hlava nehlava, nebo 'poctivý' od kterého med vykvasit nikdy nemůže.
V praxi i poctivý včelař vytočí z provozních důvodů malé procento
nezralého medu (např. z nezavíčkovaných buněk na okraji plástů), ale v
celém objemu, zejména pokud používá větší nádoby na čiření, se to
promísí a průměrnou výslednou kvalitu to k horšímu téměř neovlivní,
zatímco pokud by se takový málo zralý med 'sešel' v jedné sklenici, byl
by z ní spolehlivě 'granát'.

Kvasící med není nutné vyhazovat, pro lidskou potřebu není zdravotně
závadný (medovinu také považujeme za pitelnou a je to vykvašený roztok
medu). Hlavní rozdíl spočívá v odlišné chuti, což při použití třeba do
perníčků nemusí být vůbec na závadu.

Včelaři o kvašení řekněte a popište mu pokud možno přesně v jakých
podmínkách byl skladován od převzetí až do zjištění závady - je to pro
něj velmi užitečná informace a pokud byl med skladován řádně, určitě vám
vadnou sklenici rád nahradí.
Hlavně ho prosím nekamenujte - nenechte se mýlit siláckými řečmi
některých včelařů o tom, že "jim med nikdy nevykvasil" a "co že s ním
asi musel ten váš dělat za příšernosti" - prostě měli štěstí a nebo vám
neříkají pravdu.
Vykvasit občas nějaká jednotlivá sklenice totiž může každému včelaři i
při nejlepší snaze (pokud med při rozpouštění schválně nepřehřeje). Jiná
věc je, pokud by kvasící med byl u konkrétního včelaře pravidlem, ale to
jak píšete není Váš případ.

Zastavit kvašení medu nějakým k medu šetrným způsobem nelze, protože
samo med ředí a zlepšuje tak podmínky pro vlastní rozvoj, pomohlo by asi
něco jako pasterizace - prohřátí medu na teplotu spolehlivě usmrcující
většinu živých mikroorganizmů.

Zdraví

J. Čáp, Tábor
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18764


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu