78554

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Michal Pol (e-mailem) --- 26. 9. 2006
Medové pivo

Přátelé, jen tak pro zajímavost - vaříte někdo medové pivo? Nemyslím
medovinu s chmelem, ale poctivé pivo, ve kterém je místo cukru med.

http://www.homebrewing.cz

mp

_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18788


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Jan Čáp (e-mailem) --- 26. 9. 2006
Re: Medové pivo

> poctivé pivo, ve kterém je místo cukru med.

Jak to Michale myslíš? Do poctivýho piva se přeci cukr (sacharóza z
cukrovaru) nedává?

Honza Čáp
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18790


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Michal Pol (213.155.225.66) --- 26. 9. 2006
Re: Medové pivo

>>jak to Michale myslíš? Do poctivýho piva se přeci cukr (sacharóza zcukrovaru) nedává?

Vím jenom to, co jsem našel na netu a podle toho se zdá, že se do piva cukr přidává. O jaký cukr jde, je věc další. Narazil jsem i na dobré zkušenosti s náhradou cukr>med, tak mě zajímá, jak moc je pivovarnictví rozšířeno mezi včelaři.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18793


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Jan Čáp (e-mailem) --- 26. 9. 2006
Re: Medové pivo

> Vím jenom to, co jsem našel na netu a podle toho se zdá,
> že se do piva cukr přidává.

Asi myslíš ty cukrátka, co přidávaji do lahví před dokvášenim ti, kteří
doma kvasí pivo z mladinovýho koncentrátu (čili nevařeji, to za ně
udělal dodavatel koncentrátu). To je taková obrzlička, aby se jim to
dobře dělalo, ale do poctivýho piva to v podstatě nepatří.

Když to nahradíš lžičkou medu, dostaneš pravděpodobně něco podobného
Kvasaru (naše asi nejznámější medové pivo ze Sentic).

S kategorií medové pivo je ale potíž, protože ji nelze přesně
definovat; nápoj vařený jen z medu a chmele nebude mít charakter piva
podobně, jako medovina nemá charakter vína - obojímu bude chybět tělo
(extrakt u piva ze sladiny, u vína vína z moštu).

Takže máli se výsledek pivu podobat, musí se vždy jednat o kombinaci
sladiny z obilí (nejčastěji ječmene) a roztoku medu. Jde tedy vlastně o
hledání nejvhodnějšího způsobu, jak med do piva přidávat.

Abys našel vhodný způsob, je třeba stanovit co je hlavním cílem. Pokud
by to bylo zužitkování medu, tak přidávání trošky před dokvášením není
zajímavé, protože sklenice medu by ti stačila na několik sudů piva.

Sám když na tohle téma uvažuju, tak se dostávám někam mezi anglický
braggot (něco mezi medovinou a ječným vínem - směs sladina doslazená
medem až do poměru zkvasitelných cukrů 1:1 se kvasí směsí vinných a
svrchních pivních kvasnic) a pololežák (podobný moderním průmyslovým
britským Ale), vařený tak, že sladina se uvaří hodně na dextriny, a co
nejvíc zkvasitelných cukrů se pak přidá jako roztok medu.

Honza

_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18798


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
dedula 164410 (193.165.77.29) --- 27. 9. 2006
Re: Medové pivo

>>jak to Michale myslíš? Do poctivýho piva se přeci cukr (sacharóza z cukrovaru) nedává?

Dava, ale nikomu se to nerika ....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18807


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
(e-mailem) --- 27. 9. 2006
Re: Medové pivo

KECÁŠ! Tam se vařením sladu škrob štěpí na cukry a se následné kvasí. viz http://infowebz.com/pivo/vyroba.htm

pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: dedula 164410 <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Medové pivo
> Datum: 27.9.2006 13:53:45
> ----------------------------------------
> >>jak to Michale myslíš? Do poctivýho piva se přeci cukr (sacharóza z
> cukrovaru) nedává?
>
> Dava, ale nikomu se to nerika ....
>
>
>
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18812


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Radim Polášek (e-mailem) --- 27. 9. 2006
Re: Medové pivo

No slad dodává jednu z aroma a chuti piva. Nahradit ho úplně cukrem nebo
medem, tak z toho nevyjde pivo, ale něco jako medovina. Částečný přídavek
buď vytváří originální chuť u zvláštních piv nebo může ve velkovýrobě asi to
pivo zlevnit, nějaký cukr, případně dokonce afinovaný nebo i možná v melase
tomu dodá stejná procenta alkoholu a je určitě levnější než cukry z výtažku
ze sladu.
Ale dnes v době nadbytku medu medové pivo mně moc nezní. Já bych navrhoval
to nazývat z opačné strany něco jako pivní, pivovou nebo pivařskou medovinu,
ani jeden z názvů mně nesedí, ale lepší mně teď nenapadá. Prostě nápoj, kde
hlavní cukerná a lihutvorná složka je tvořena medem a sladový výtažek je tam
přidáván v menším množství hlavně k úpravě chuti, aby výsledný nápoj získal
trošku pivní chuť. A aby to nebyl ulepený a přeslazený likér, jako je
medovina prodávaná na stáncích, kde si člověk dá jeden kalíšek a má toho
dost, ale nápoj, u kterého je možné posedět a pít ho případně i na žízeň a
který by tedy mohl být alternativou piva.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: <>
To: <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, September 27, 2006 9:05 PM
Subject: Re: Medové pivo


KECÁŠ! Tam se vařením sladu škrob štěpí na cukry a se následné kvasí. viz
http://infowebz.com/pivo/vyroba.htm

pepan



_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18813


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
dedula 164410 (193.165.75.141) --- 30. 9. 2006
Re: Medové pivo

Neni dobre setrvavat ve svych omylech. Pro zacatek doporucuju podivat se na etikety ruznych piv a precist si slozeni.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18831


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
Jan Čáp (e-mailem) --- 30. 9. 2006
Re: Medové pivo

dedula 164410 napsal(a):
> Neni dobre setrvavat ve svych omylech. Pro zacatek doporucuju podivat se na
> etikety ruznych piv a precist si slozeni.
>
Je otázka, v čem ten omyl spočívá, jestli v neznalosti etiket, anebo v
předpokladu, že v lahvích v supermarketech je poctivý pivo.

Honza
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18832


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                     
dedula 164410 (193.165.75.141) --- 1. 10. 2006
Re: Medové pivo

Přiliš jsem to zkrátil, tedy: Napsal mi kdosi odpověď mi že kecám, že se pivo vaří ze sladu. V tom má pravdu. Ale stejně nekecám cukr se přidává. Jak kde, jak kdy. Podrobnosti vynechám. Jinak v současné době se výroba piva dělí velmi zhruba - prosím nechytat za slova - na dva základní způsoby. 1. Klasická výroba: varna - spilka - ležácký sklep - expedice. 2. moderní výroba: varna - CKT - expedice.
Jestli se kde prodává poctivé či nepoctivé pivo si musí zjistit každý sám, podle svého jazyka(ku).

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18839


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                        
Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 1. 10. 2006
Re: Medové pivo

dedula 164410 :
> Přiliš jsem to zkrátil, tedy: Napsal mi kdosi odpověď mi že kecám, že se
> pivo vaří ze sladu. V tom má pravdu. Ale stejně nekecám cukr se přidává.
> Jak kde, jak kdy. Podrobnosti vynechám. Jinak v současné době se výroba
> piva dělí velmi zhruba - prosím nechytat za slova - na dva základní
> způsoby. 1. Klasická výroba: varna - spilka - ležácký sklep - expedice. 2.
> moderní výroba: varna - CKT - expedice.
> Jestli se kde prodává poctivé či nepoctivé pivo si musí zjistit každý sám,
> podle svého jazyka(ku).
......

Zeptám se na dvě věci:

Co je to CKT ?

Jak v souvislosti s neznalostí piva, tak v souvislosti chutí umělého medu a poctivostí ... , který si zákazník koupí a prostě mu chutná, protože je levný. Jak tedy může spotřebitel rozlišit "kvalitu" podle svého jazyka , když neví ani co jí(pije)?


_gp_
http://vindex.ic.cz
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18840


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                           
dedula 164410 (193.165.75.141) --- 1. 10. 2006
Re: Medové pivo

***
Zeptám se na dvě věci:

Co je to CKT ?

Jak v souvislosti s neznalostí piva, tak v souvislosti chutí umělého medu a poctivostí ... , který si zákazník koupí a prostě mu chutná, protože je levný. Jak tedy může spotřebitel rozlišit "kvalitu" podle svého jazyka , když neví ani co jí(pije)?

*****
1.
CylindroKónickýTank. Svislá válcová nádoba obvykle z nerezi o poměrně velkém obsahu. V ní probíhá celá výroba piva po uvaření, t.j. kvašení a ležení. Pivo je celou dobu uzavřené v nádobě. Vaří se pivo jednotné stupňovitosti, např. 12 st. a na nižší stupňovitost se dořeďuje vodou. Jde o základní princip výroby v moderních velkých pivovarech.

Na rozdíl od původní zde ustálené výroby. Pivo se vaří - slad, sladina, chmelí - mladina. Následují dvoupatrové chlazené sklepy. Vyšší patro - spilka, široké otevřené kádě, mladina se tam samospádem spouští a kvasí při asi 5 st. C. Po vykvašení se spouští do spodního patra, ležácký sklep, jsou tam ležácké sudy - (tanky) ležácké - naležato. Ty se uzavřou a pod tlakem tam pivo leží, čím vyšší stupňovitost, tím déle při teplotě zhruba 2 st. C.
Tolik můžu o výrobě, nejsem kvasinkový odborník.


K otázce 2.
Ta má z mého hlediska dva aspekty. Jednak nemůžu napsat, že v hyprmarketu Tomatom je pivo Toato úplně k ničenu. Nechci být zbytek života popotahován.
Druhak Vy zde občas prezentujete znalost různých předpisů, tedy určitě dobře víte, že v zákoně o potravinách je uvedeno, že při prodeji musí být dostupné zákazníkovi složení výrobku. Tedy zákazník VÍ co jí, nebo pije.
To, jak mu ta břečka (pivo, med) chutná je jeho čistě subjektivní pocit.

A ještě, i když to je odpověď na jinou otázku, jak je to s tím cukrem. Cukr se do piva přidává a sice proto, aby se dosáhlo vyšší stupňovitosti a ušetřil drahý slad. Také proto, že silné pivo jen ze sladu by nemělo dobrou chuť.
Podívejte se, opakuju, na etikety některých piv, a tam ten cukr najdete.

Tak, jdu si otevřít jednu dvanáctku a na zdraví!

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18843


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                              
Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 1. 10. 2006
Re: Medové pivo

> Od: dedula 164410:
> ...
> K otázce 2.
> Ta má z mého hlediska dva aspekty. Jednak nemůžu napsat, že v hyprmarketu
> Tomatom je pivo Toato úplně k ničenu. Nechci být zbytek života popotahován.
> Druhak Vy zde občas prezentujete znalost různých předpisů, tedy určitě
> dobře víte, že v zákoně o potravinách je uvedeno, že při prodeji musí být
> dostupné zákazníkovi složení výrobku.
> ...
.......

No má znalost předpisů má hranice a ta je dána mou ochotou ty změny ještě přijímat jako informaci.

Já ještě doplním. Složení výrobku na etiketě a obalu s medem být nemusí. Kdo tam to složení dá(nechá natisknout), je to jaksi nad rámec sdělení .(toliko veterinární zákon, který složení nevyžaduje)

_gp_
http://vindex.ic.cz
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18845


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                                 
(e-mailem) --- 1. 10. 2006
Re: Medové pivo

Med je surovina získaná od včel Tvá sklenice medu je sice výrobek ale její složení je právě ta sklenice a med. výrobek z medu je medovina, perník a td.
Ale tady je krom této logiky logika úřednická a ta se neshoduje s jazykem, jak je všeobecně známo

pepan


> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Gustimilián Pazderka <gupa/=/seznam.cz>
> Předmět: Re: Medové pivo
> Datum: 01.10.2006 19:19:53
> ----------------------------------------
> > Od: dedula 164410:
> > ...
> > K otázce 2.
> > Ta má z mého hlediska dva aspekty. Jednak nemůžu napsat, že v hyprmarketu
> > Tomatom je pivo Toato úplně k ničenu. Nechci být zbytek života popotahován.
> > Druhak Vy zde občas prezentujete znalost různých předpisů, tedy určitě
> > dobře víte, že v zákoně o potravinách je uvedeno, že při prodeji musí být
> > dostupné zákazníkovi složení výrobku.
> > ...
> .......
>
> No má znalost předpisů má hranice a ta je dána mou ochotou ty změny ještě
> přijímat jako informaci.
>
> Já ještě doplním. Složení výrobku na etiketě a obalu s medem být nemusí. Kdo tam
> to složení dá(nechá natisknout), je to jaksi nad rámec sdělení .(toliko
> veterinární zákon, který složení nevyžaduje)
>
> _gp_
> http://vindex.ic.cz
> _______________________________________________
> Konference Vcely
> Vcely/=/v.or.cz
> http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely
>
>
>
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18848


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 30. 9. 2006
Re: Medové pivo

dedula 164410:

> Neni dobre setrvavat ve svych omylech. Pro zacatek doporucuju podivat se na
> etikety ruznych piv a precist si slozeni.
........

Já pivo nepiju. Co je zajímavého na pivní etiketě? ;-)

Co vím, tak to, že se všemožně cukrovarnické spolky snaží protlačit přepracování sacharózy (klasického cukru) na štěpené sirupy pro konzervárny a výrobce alkoholu, protože tím se efektivně obejdou výrobní kvóty na cukr a zvýší se tím výroba. Prostě cukrovary dochází nato, že cukr budou štěpit a nabízet sirupy, které nemají definici cukru. (podle EU) Resp. jde o "dokonale biologický" fruktózový sirup - sorbitol.

Takže radujme se veselme. Cukr jak ho známe z regálů obchodu nemá jen podobu sypaného cukru, ale čím dál více např. i piva, bonbónů, sirupů, limonád,umělého medu (pozn. to je definice dle třídění EU!!), zmrzlin, náplní oplatku, zákusků, výživ pro děti, atd,atd.

Opravdu výrobu sacharózy máme v Evropě do které jsme spadli dávno limitovanou.


_gp_
http://vindex.ic.cz
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18834


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                     
Karel (194.228.166.93) --- 30. 9. 2006
Re: Medové pivo

Cukr jak ho známe z regálů obchodu nemá jen podobu sypaného cukru

........
Teď je to trošku mimo, protože cena cukru šla ve světě trochu nahoru. Dřív jsem trochu přemýšlel, jestli by se nedal onen Honey-suggar kterým se prý dá jen obtížně odlišit od medu dovážet jako krmení pro včely.
Při současné nákazové situaci s morem by už jen to stálo za to - medocukrové těsto, pokud by se dal sehnat mimo cenovou regulaci a pod regulovanou cenou cukru, tak by to mohlo být zajímavé.
Nezná někdo cenové relace.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18835


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                        
Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 30. 9. 2006
Re: Medové pivo

> Od: Karel:
> Cukr jak ho známe z regálů obchodu nemá jen podobu sypaného cukru
>
> .......
> Teď je to trošku mimo, protože cena cukru šla ve světě trochu nahoru. Dřív
> jsem trochu přemýšlel, jestli by se nedal onen Honey-suggar kterým se prý
> dá jen obtížně odlišit od medu dovážet jako krmení pro včely.
> Při současné nákazové situaci s morem by už jen to stálo za to -
> medocukrové těsto, pokud by se dal sehnat mimo cenovou regulaci a pod
> regulovanou cenou cukru, tak by to mohlo být zajímavé.
> Nezná někdo cenové relace.
........
Cenové relace cukru nejsou stabilní a to ze zcela pochopitelných důvodů. (a to už delší dobu)

Každopádně na serveru http://szif.cz se nachází zprávy otom, kolik jakýho cukru skladujeme, a kolik ho vyvezeme a nakoupíme jako ČR.

Jedná se ve správách i o smetky, které se dají z cukrovaru získat. (známá má známé a ty mají strýčka .... atp.) Smetky jsou vlastně po úklidu nebo jinak dnes řečeno "likvidací starých zásob". Lze na takový cukr narazit a ceny jsou nesmírně zajímavé. Kvalita (příměsy "ze země") - se ale různí. Od parádního cukru po cukr vzhledově našedlý "pepř a sůl" (drobky hlíny a písku)
_gp_
http://vindex.ic.cz
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18836


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                     
Radim Polášek (e-mailem) --- 1. 10. 2006
Re: Medové pivo

Jestli čistě fruktózový sirup, tak to nebude z řepného cukru - sacharózy,
protože ta je složená půl na půl z fruktózy a glukózy. Fruktózový sirup
tuším se vyrábí nějakým postupem z kukuřice. Je to tuším asi 15 let, co po
uvolnění hranic byl dokonce tehdy nabízen jako alternativní krmivo pro
včely. S tím protlačováním výroby těch sirupů se mně to zdá ještě
"zajímavější" existují nejen kvóty pro výrobu cukru, ale taky pokud vím
minimální nařízené ceny cukrové řepy a cukru neboli v porovnání se světem
vyrábějí naše cukrovarnické spolky cukr snad dvakrát, třikrát dráž. No a
různé tekuté sirupy se dovážejí v nádržích ještě snadněji než nějaké tuhé
cukry. Takže nejspíš mají li podniky v EU používat i tady vyráběné cukrové
sirupy, budou muset být i ty chráněny cly stejně jako bílý cukr. Jedinou
naději ve snížení ceny vidím v tom, že tyto suroviny používané jako
polotovary v potravinářském průmyslu nemusí být tak moc vyčištěny jako bílý
cukr, do spousty výrobků bude možno použít sirup o čistotě na úrovni
afinovaného cukru nebo dokonce na úrovni melasy jen za cenu toho, že dodá
vedle sladkosti určitou dodatečnou příchuť. takže jejich použití může být
skutečně levnější než použití bílého rafinovaného cukru.Taky štěpení
sacharózy na glukózu a fruktózu je mnohem jednodušší a levnější operace než
čištění sacharózy. Ta příchuť ale může být i docela příjemná, třeba kdysi
když jsem krmil afinovaným cukrem, tak jeho chuť byla v podstatě úplně
stejná jako chuť takzvaného přírodního cukru, který se dnes prodává zájemcům
v obchodem s zdravou výživou čtvrt kila okolo 20 korun. S troškou fantazie
tato chuť připomíná chuť karamel. Taky někdy v té době byly v obchodech
levný švestkový kompot původem tuším z Albánie, tam byl taky na zavařování
podle chuti použit nějaký afinovaný cukr nebo možná spíše dokonce i melasa.
Ovšem v kombinaci se švestkami to chutnalo dobře. Taky do nějakého levného
piva se asi nebude přidávat rafinovaný bílý cukr, ale nějaký afinovaný cukr
nebo sirup typu melasy, což múže být spíše cukrovarnický odpad než produkt,
ale v pivu může tato příchuť zřejmě dost dobře nahradit příchuť sladu.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Gustimilián Pazderka" <>
To: <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Saturday, September 30, 2006 9:25 PM
Subject: Re: Medové pivo


dedula 164410:

> Neni dobre setrvavat ve svych omylech. Pro zacatek doporucuju podivat se
na
> etikety ruznych piv a precist si slozeni.
........

Já pivo nepiju. Co je zajímavého na pivní etiketě? ;-)

Co vím, tak to, že se všemožně cukrovarnické spolky snaží protlačit
přepracování sacharózy (klasického cukru) na štěpené sirupy pro konzervárny
a výrobce alkoholu, protože tím se efektivně obejdou výrobní kvóty na cukr a
zvýší se tím výroba. Prostě cukrovary dochází nato, že cukr budou štěpit a
nabízet sirupy, které nemají definici cukru. (podle EU) Resp. jde o
"dokonale biologický" fruktózový sirup - sorbitol.

Takže radujme se veselme. Cukr jak ho známe z regálů obchodu nemá jen
podobu sypaného cukru, ale čím dál více např. i piva, bonbónů, sirupů,
limonád,umělého medu (pozn. to je definice dle třídění EU!!), zmrzlin,
náplní oplatku, zákusků, výživ pro děti, atd,atd.

Opravdu výrobu sacharózy máme v Evropě do které jsme spadli dávno
limitovanou.


_gp_
http://vindex.ic.cz
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18838


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Kristl Pavel (e-mailem) --- 26. 9. 2006
RE: Medové pivo

V Nasavrkách pořádávali na jaře kurz vaření medoviny a medového piva. Takže podrobnosti v případě zájmu u nich. U medového piva jsou trochu jiné podmínky výroby než u medoviny, co si hlavně pamatuju, jsou potřeba pivovarské kvasinky a pak kvašení musí proběhnout pod tlakem - v uzavřené nádobě. Suroviny kromě medu a chmele si už nevybavuju.
Zdravím, Pavel


> Přátelé, jen tak pro zajímavost - vaříte někdo medové pivo?
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18801


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu