78619
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- Radim Polášek (e-mailem) --- 31. 10. 2006
Re: gabon
No já jsem původně psal o tom, že př Veselý přirovnává toxicitu Gabonu k toxicitě kuchyňské soli. Má pravdu, pokud se myslí akutní toxicita Ld 50, která udává dávku, která do tuším 24 hodin zabije 50 % příslušných živočichů. Jenže pak je ještě dlouhodobé zatížení organismu rezidui příslušné látky. To u kuchyňské soli nebo třeba kyseliny šťavelové nebo třeba i kyanovodíku a jeho solí jako jednoduché látky relativně běžně se v organismech vyskytující není, ale u těch složitějších "umělých" je. Třeba polychlorované bifenyly PCB budou mít podobnou akutní toxicitu Ld 50 jako ta kuchyňská sůl a přesto byly zakázány. Protože jejich rezidua přetrvávají desítky až stovky let beze změny v přírodě, o prostředí v organismu ani nemluvě. Taky analytické metody jsou postupně vylepšovány, směřuje to pomalu k tomu, že třeba v 60 letech se někomu z kapky krve provede analýza a lékař potom z výsledků řekne: Vy jste asi před 40 lety pracoval 10 let v lakovně, asi 20 let jste léčil včely, asi před 30 let jste se setkal s PCB, nebouchl Vám na zahradě transformátor? a posledních 10 let jste dělal někde s gumou, asi s pneumatikami a tak dále. Veřejné přirovnávání Gabonu k kuchyňské soli může právě některé včelaře svést k nedodržování hygienických předpisů při manipulaci a tím k zbytečnému "dodávání" této látky do organismu.
R. Polášek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 19146
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu