78252

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Karel (88.103.157.154) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka

Takže se ta voda v mistech ohřeje až k bodu
varu. A styk se 100° C uděla s medem co????
Madra
.........
Jak se tam těch 100st udělá? To přeci záleží na intenzitě pole a ohřevu (pulsy - střída).
Samozřejmě, pokud někdo dá 1/2kg medu do mikrovlnky a pere do toho naplno 2kW až to "vaří", tak o tom je zbytečné diskutovat. Stejně tak, jako když dá někdo hrnec s medem na sporák zapnutý naplno. O takovýchto extrémech je zbytečné diskutovat.
Ale pokud k pomalému kontrolavanému ohřevu použijeme mikrovlnku, nebo třeba ponornou spirálu, je to asi stejné.
Zatím jsem se nesetkal s jediným vysvětlením, kromě lokálních uzlů se zvýšenou teplotou. To ale řeší otáčení a regulace výkonu mikrovlnky. Možná lépe než uvedená spirála, která se neotáčí, jen propadá.
Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20033


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Radim Polášek (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka

Úroveň mikroohřevů záleží na geometrických tvarech uvnitř mikrovlnky.
Mikrovlny se pohybují v prostoru přímočaře. Vypozoroval jsem, že v
potravinách pronikají tak do hloubky asi 2 cm, hlouběji už neohřívají.
Představuji si, že mikrovlnné záření vycházející ze zdroje v mikrovlnce se
chová podobně jako proud vody rozprašovaný z hadice, řekněme v úhlu okolo
60 - 30 stupnů. Potom mikrovlny působí vždy jen na malou část medu a z té
jsou zase většina objemu nevodivé krystaly. Takže v tuhém medu může celý
výkon mikrovlnky působit třeba jen na několik gramů roztoku a to ještě
nepravidelně rozloženého v mezerách mezi krystaly, Takže klidně nějaká
desetina, setina mililitru roztoku může v desetine setině sekundy schytat
tepelný výkon třeba o velikosti jednotek wattů, což může od oka stačit na
jejich ohřátí na velmi vysokou teplotu. Případně se mohou nějaké "žilky"
vodného roztoku uzavřeného mezi krystaly chovat jako anténa a mikrovlnami
rozkmitat, potom v uzlech takové "antény" bude docházet taky k ohřevu.

R. Polášek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20035


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Madra (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka

Nene nemyslím, až se to vaří, ale bodově v tom medu se ta voda ohřeje na
100°C :-))) Pokud se mi med ohřeje na 30°tak mu tu teplotu něco muselo dat a
to voda ktera se musi ohřat tim padem na vyšší teplotu než 30°(tu teplotu
uvadim jako přiklad) a protože tam je voda rozptylena v malem po skupinkach,
tak se ohřeje rych, spiš by se dalo řict že i vysublimuje. To je jako bys
porovnaval jak rychle se ohřeje 1 litr vovy a jeden mililitr.

Ted ohřívám sunar pro svište, přijatelnou teplotu ma tech 120ml cca za 20
vteřin, ale když si ohřivaš vepřo zelo knedlo, tak to trva 3 minuty a to
budou knedlici jakž takž a omačka horka.....
----- Original Message -----
From: "Karel" <karel.jirus/=/seznam.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, January 07, 2007 5:10 PM
Subject: Re: med a mikrovlnka


> Takže se ta voda v mistech ohřeje až k bodu
> varu. A styk se 100° C uděla s medem co????
> Madra
> ........
> Jak se tam těch 100st udělá? To přeci záleží na intenzitě pole a ohřevu
> (pulsy - střída).
> Samozřejmě, pokud někdo dá 1/2kg medu do mikrovlnky a pere do toho naplno
> 2kW až to "vaří", tak o tom je zbytečné diskutovat. Stejně tak, jako když
> dá někdo hrnec s medem na sporák zapnutý naplno. O takovýchto extrémech je
> zbytečné diskutovat.
> Ale pokud k pomalému kontrolavanému ohřevu použijeme mikrovlnku, nebo
> třeba
> ponornou spirálu, je to asi stejné.
> Zatím jsem se nesetkal s jediným vysvětlením, kromě lokálních uzlů se
> zvýšenou teplotou. To ale řeší otáčení a regulace výkonu mikrovlnky. Možná
> lépe než uvedená spirála, která se neotáčí, jen propadá.
> Karel
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20037


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Karel (88.103.157.154) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka

to by jsme mleli donekonečna, jestli se ta voda ohřeje na 50 nebo 100stC. A v Sunaru pro sviště se neničí ty vzácné látky? :-))

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20039


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Madra (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka

mno tam je to cely voda...... :-))) hřeju mu to jen v noci a vyrobce to i
doporučuje :-)))) Stejnak bych byl radši kdyby si manželka uvedomila, že
mliko je pro deti nejlepší přomo ze zdroje :-))))
----- Original Message -----
From: "Karel" <karel.jirus/=/seznam.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, January 07, 2007 5:56 PM
Subject: Re: med a mikrovlnka


> to by jsme mleli donekonečna, jestli se ta voda ohřeje na 50 nebo 100stC.
> A
> v Sunaru pro sviště se neničí ty vzácné látky? :-))
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20040


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Karel (88.103.157.154) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka

mliko je pro deti nejlepší přomo ze zdroje :-))))

Zvláště když je i nejlépe balené. Kam se hrabou sklenice a krabice:-)) Obal , to je základ úspěchu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20042


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu