78210

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Jan Cervenka (e-mailem) --- 23. 5. 2007
Materi kasicka

Dobry den,

mel bych takovy dotaz ohledne materi kasicky,
a to co s ní ? pokud ji dam zamrazit, jak na ni bude pusobit zmrazovani a
rozmrazovani ? Nebo jakym zpusobem (osvedceny recept) a s jakym vysledkem je
mozne ji michat s medem ? Nebo staci ji mit v chladu a ne na mrazaku ?

Pokud by se nekdo byl ochoten podelit i s nejakym tim HOW-TO , treba jako kdy
kasicku odebirat, zdali je mozne ji pouze odsavat strikackou , nebo po
odebrani je jiz matecnik nepouzitelny ....


Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 22864


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Stonjek (213.151.87.64) --- 23. 5. 2007
Re: Materi kasicka

S MK je trochu problém. Když se užívá přes trávicí trakt, tak její využitelnost je poměrně malá. Nejčastěji se vmíchává do jemně zkrystalizovaného nebo pastovaného medu např ručním mixérkem a pak se drží v ledničce v horním patře. Druhý způsob je rozpustit jí v lihovině a uvádí se, že to může být i medovina a samozřejmě chlad a tma. Na odsávání je nejlepší si vyrobit odsávačku z vysavače, kdy podtlak se zredukuje na hadičku cca 6 - 8 mm a z hnědé prachovnice se vyvedou dvě trubičky. Jedna je jenom ve špuntu a druhá sahá asi do poloviny lahvičky a tato je špičatá a MK se s ní odsává. Na druhou se nasadí hadička s podtlakem. No a síla podtlaku se musí trochu zregulovat. 3 - 4 dení larvička se zahnutým drátkem vyhodí a obsah buňky se vysaje. Na 1 gr. je nutno vysát asi 5 - 7 matečníků.Jinak získávání MK je vysoká škola včelařiny a chce se to na ní specializovat a s odbytem nějakého většího množství je to ještě o hodně horší než s medem. Pro sebe a pro známé si jí občas pár gr. udělám, ale nic víc. Nejlepší a zcela vyčerpávající informace naleznete v knize Witek - Jančí/ možná jména trochu komolím/ Včelí mateří kašička/ Slovensky/ Hodně úspěchů! Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 22868


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Jan Cervenka (e-mailem) --- 23. 5. 2007
Re: Materi kasicka

Mnohokrat dekuji za odpoved.
Nechci to na prodej, je to pro potrebu rodiny (zeny) a znamych.

Honza


Dne středa 23 květen 2007 21:47 Stonjek napsal(a):
> S MK je trochu problém. Když se užívá přes trávicí trakt, tak její
> využitelnost je poměrně malá. Nejčastěji se vmíchává do jemně
> zkrystalizovaného nebo pastovaného medu např ručním mixérkem a pak se drží
> v ledničce v horním patře. Druhý způsob je rozpustit jí v lihovině a uvádí
> se, že to může být i medovina a samozřejmě chlad a tma. Na odsávání je
> nejlepší si vyrobit odsávačku z vysavače, kdy podtlak se zredukuje na
> hadičku cca 6 - 8 mm a z hnědé prachovnice se vyvedou dvě trubičky. Jedna
> je jenom ve špuntu a druhá sahá asi do poloviny lahvičky a tato je špičatá
> a MK se s ní odsává. Na druhou se nasadí hadička s podtlakem. No a síla
> podtlaku se musí trochu zregulovat. 3 - 4 dení larvička se zahnutým drátkem
> vyhodí a obsah buňky se vysaje. Na 1 gr. je nutno vysát asi 5 - 7
> matečníků.Jinak získávání MK je vysoká škola včelařiny a chce se to na ní
> specializovat a s odbytem nějakého většího množství je to ještě o hodně
> horší než s medem. Pro sebe a pro známé si jí občas pár gr. udělám, ale nic
> víc. Nejlepší a zcela vyčerpávající informace naleznete v knize Witek -
> Jančí/ možná jména trochu komolím/ Včelí mateří kašička/ Slovensky/
> Hodně úspěchů!       Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 22869


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu