| - Radim Polášek (e-mailem) --- 17. 6. 2007
Re: cukr
Připomínám, že z medu nemusí být jen medovina, čili alkoholický, případně i sladký nápoj. Může být i nápoj s trochou alkoholu určený k pití v horkých letních dnech, něco jako je v horkých provozech pivo osmička. Já bych ho spíše než jako pivo nazval prostě kvas. Základní recept je takový, že se připraví čaj z odvaru příslušných rostlin a koření, třeba od těch určených k výrobě medoviny ale i klidně od těch, co rostou na zahradě či v lese. něco jako co dům, zahrada a les dal. Letos mi vyšel mix kopřivy a květů černého bezu. Na dva litry čaje se přidá 2 - 4 vrchovaté velké lžíce medu, půl až jednu malou kávovou lžičku kyseliny citrónové, trošička živné soli a nějaké deci den, dva rozkvašeného zákvasu klidně i z obyčejných pekařských kvasinek. Med se přidává až potom, protože čaj musí být výrazný a potom jestli se dělá z zelených natrhaných bylin, musí jich být více a hodně medu by se na těch bylinách vyneslo pryč. Kvas se dává do dvoulitrových nebo pětilitrových PET lahvích ne úplně plných, protože pění. Během kvašení se upouští tlak, aby se flaška neroztrhla a jedenkrát, dvakrát přelévá, protože na dně vzniká usazenina z uhynulých kvasinek, které by se mohly kazit a zanášet pachutě. Pije se s koncem kvašení i s živými kvasinkami podobně jako burčák a je zřejmě díky kvasinkám podobně zdravý, jen je co se týká alkoholu slabší. Taky se ale může před koncem kvašení slít, případně dodat ještě trochu medu nebo i cukru, nechat kvasinkami v PET flašce "natlakovat" a uložit do chladu. Kombinace vysokého obsahu oxidu uhličitého rozpuštěného ve vodě někde v chladu a trochu toho alkoholu působí konzervačně, mám vyzkoušeno skladování přes půl roku přes zimu. Je možné taky udělat kvas s ovocnou příchutí, přidat tam po rozkvašení ovoce. Mám vyzkoušené třešně a rybíz. Ovoce je zřejmě konzervováno oxidem uhličitým, takže se v kvasu dlouhou dobu nekazí. Jinak je to přece jen alkoholický nápoj, takže by se ho nemělo dělat tolik, aby se musel pít dlouhodobě litry denně. Dobře se hodí na žízeň, stejně jako slabé pivo, když je třeba v létě udělat nějakou těžší práci, třeba nějaký výkop nebo tak nějak. Když se kvas povede dobře, je to tak na pití 2 - 3 deci v horku v létě pod přístřeškem vychlazený s kostkou ledu, s kroužkem citrónu a případně ještě dochucený nějakým sirupem nebo tak nějak.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Michal Seničan" <Senican/=/seznam.cz> To: "Včelařská konference" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Saturday, June 16, 2007 8:48 PM Subject: Re: cukr
Skúste to tak, že dáte 5 kg t.j. uhorkova flaša trebárs repkového medu pridáte 15 litrov vody, dáte pár klinčekov, škorice a a jedni lyžičku stomoranu do gázy, varíte pokiaľ sa tvorí pena. Ďalej dodržať už spomínaný technologický postrup a demižón má každý. Menej ako 15 liotrov, by som nerobil, lebo po prvom kvasení a stáčaní je odpad kalov a to nemá zmysel . Radšej kúpim medovinu hotovú podľa svojej chuti a nemám starosti. Michal Seničan
< Od: Tomáš Heřman <Herman.T/=/seznam.cz> < Predmet: Re: cukr < Dátum: 13.6.2007 14:42:38 < ---------------------------------------- < > Dávam 3,5 kg medu na 10 litrov vody. Zatiaľ bola vždy výborná. Priateľ < > dal 4 kg medu a je trochu sladšia. < < Jake je asi tak nejmensi mozne mnozstvi pro vyrobu medoviny. V tomto se < neblizim ani zacatecnikovi, ale do budoucna to chci urcite vyzkouset. Muze to < byt i tech zhruba 13 litru?? < < Diky < T.H. < < <
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 23333
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |