78619
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- Eman (194.149.115.135) --- 10. 9. 2007
Re: Refraktometr
Pokud medovina po 14 dnes přestane bouřlivě kvasit, nemyslím si, že bublinky mají nějaký výrazný vliv na údaj hustoměru (zakulacená baňka). Musel bych to vyzkoušet, ale skleněný hustoměr jsem dávno rozbil.
Přepočítáme -li ale ztracenou váhu na 100 litrů roztoku, pak z tohoto úbytku lze odvodit skutečný obsah alkoholu (a to nás v podstatě zajímá) násobením konstantou 1.32. Podle chutě to je také možné, ale to chce cvik a talent. Příklad: 100 litrů zředěného medu na začátku kvašení váží 111 kg, po 2 měsících bude vážit např. 104 kg. ->111-104 =7.. 7x 1.32 = asi 9.5 % alkoholu, objemová procenta.
Tato metoda je trošku pracnější, ale obejde se bez drahého a dnes neprodávaného refraktometru (2100 Kč) na mošty. Digitální kuchyňské váhy už nejsou dnes problém (700 Kč?) a mají universální využití u včel i v kuchyni.
_________________
Honza Jindra:
....Zvyšováním obsahu alkoholu klesá hustota a bublinky vznikající při kvašení nadlehčují plovák hustoměru. Medovinu je potřeba naředit, tedy měřit před kvašením. Cukr během kvašení lze určit asi jen senzoricky (podle chutě)....
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 24952
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Jan Čáp (e-mailem) --- 10. 9. 2007
Re: Refraktometr
Myslím že vínoměr nebude na medovinu fungovat, protože je to hustoměr cejchovaný na suchá vína - roztok vody + líh + "tělo" (na rozdíl od lihoměru, který je jen na směs voda+líh) a zbytkový cukr ho "rozhodí" .. v katalozích bývá většinou poznámka, že se hodí jen pro suchá vína.
Pokud je ale mezi námi umělec, který dělá dobrou suchou medovinu, ať se klidně pochlubí.
Honza Čáp
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 24955
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu