78369
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
| - Vojtěch (85.13.78.2) --- 11. 1. 2008
Re: Norské zimování
Výměnu za mezistěny provádím při vytáčení a taky nyní při čistění spodních dílů, pokud mi ho včely uvolní.Spodky čistím každý rok a pokaždé je ve spárách plno zakuklených zavíječů atd. Nedovedu si představit, že bych to neudělal, když to vidím a sleduji. Na www.vcely.kvalitne.cz, je odkaz Výroba úlu, pohled do zimního chomáče včel. Tmavší dílo,které vidíte vpravo, při vytáčení měním. Tak rovněž převládá na zimování nové dílo.
Spojování včel.
Kdo spojuje slabá včelstva má výsledek zase jen slabý. Příklad si beru od sedláků. Na velkou fůru si zapřáhl 2 silné, těžké koně. Zatím se mi to vždy vyplatilo.Pro mne je to racionální řešení.
B.V.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 26715
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - vsusicky (82.117.130.2) --- 11. 1. 2008
Re: Norské zimování
Když se ppoužije komorování na jaře (2-3 souše), tvorba oddělků (2-3 souše) a 2-3 souše se nahradí mezistěnami při krmení v podletí obměníte průběžně v jedné sezóné minimáilně polovinu plodiště. Ale původní diskuze byla o tom, že by norské zimování provedené ve vhodném časovém okamžiku spojené ještě např., s fumigací mohlo být součástí snahy o snížení zamoření včelstva VD tím, že přijde o veškerý plod a roztočů na včelách se zbavíte fumigací. Obměna díla byla v kontextu pouze další doprovodný efekt. Dalším efektem může být zvýšený výzisk vosku. Pro ty, kteří s tím mají zkušenosti bych měl dotaz: o kolik odhadujete že se zkrmí více cukru proti včelstům, u kterých se norské zimování neprovádí? Dík za Vaše názory.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 26716
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Radim Polá?ek (e-mailem) --- 11. 1. 2008
Re: Norské zimování
Publikované zkoušky vycházely různě nejspíš podle toho, jestli včely mohly zvenku k tomu cukru donést ještě další sladinu. Rozdíl byl určitě taky, když na stanovišti byl přebytek pylu proti stanovišti, kde bylo pylu méně. V poslední řadě může být rozdíl, jestli to je v červenci na místě, kde je teplo a jsou i teplé noci nebo jestli to je už později a v noci je zima. Po Anně není výjimky zrána na otevřeném prostranství teplota 3 - 5 st C. Já bych řekl na 10 kilo cukru na průměrném až lepším stanovišti 2 - 3 kila padnou na stavbu mezistěn.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "vsusicky" <vsusicky/=/atlas.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Friday, January 11, 2008 8:16 AM Subject: Re: Norské zimování
> Když se ppoužije komorování na jaře (2-3 souše), tvorba oddělků (2-3 souše) > a 2-3 souše se nahradí mezistěnami při krmení v podletí obměníte průběžně v > jedné sezóné minimáilně polovinu plodiště. Ale původní diskuze byla o tom, > že by norské zimování provedené ve vhodném časovém okamžiku spojené ještě > např., s fumigací mohlo být součástí snahy o snížení zamoření včelstva VD > tím, že přijde o veškerý plod a roztočů na včelách se zbavíte fumigací. > Obměna díla byla v kontextu pouze další doprovodný efekt. Dalším efektem > může být zvýšený výzisk vosku. Pro ty, kteří s tím mají zkušenosti bych měl > dotaz: o kolik odhadujete že se zkrmí více cukru proti včelstům, u kterých > se norské zimování neprovádí? Dík za Vaše názory.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 26724
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu