78508

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Radim Polá?ek (e-mailem) --- 6. 4. 2008
Re: Stáčení medu?

Rovnou říkám, že osobní zkušenosti s rozehřívání velkých sudů s medem nemám.
Navrhuji vyklidit nějakou velkou dřevěnou nebo jinak tepelně izolovanou
skříň a dát tam ventilátor s tepelnou regulací. Udržovat tam teplotu 40 - 50
st C tak den, dva, tři, dokud se med neprohřeje. Výkon topného tělesa je
třeba spíše menší, hlavně aby se prohřál vzduch ve skříni, protože teprve
přes vzduch se ten sud ohřívá. Takových 300 - 600 watt. Bude asi mnohem
lepší z hlediska vystavení vyšší teplotě, když se ten med jen ohřeje tak
málo, aby jen změkl a bylo možné ho nějakou pevnější naběračkou nabrat než
aby se stal tekutý a mohl se přelívat, některé méně tuhé medy změknou už
při 30 st C. Ohřívání by se nemělo urychlovat zvyšováním teploty, rychlost
průniku tepla ztuhlým medem je poměrně malá, dá se uvažovat tak, že med hned
za stěnou sudu nabere během prvních pár desítek minut prakticky stejnou
teplotu jako je teplota vzduchu, zatímco med uprostřed sudu se rozehřeje na
tuto teplotu až za několik desítek hodin. U flašky od okurek to trvá 12 - 24
hodin. Problém by mohl být v tom veltilátoru, běžné při teplotě 40 - 50 st C
jednak moc nevydrží, jednak pouštějí při takové teplotě do uzavřeného
prostředí výrazné pachy, sud by nesměl být otevřený, aby je med nenasál.
Varianta by mohla být taky větší množství obyčejných žárovek rovnoměrně
rozmístěných ve skříni a regulace termostatem koupeným jako náhradní díl v
opravně. Já používám bimetalový termostat do bojleru.
Pokud nebude tak velká skříň, nezbude nic jiného než sud ofoukávat teplým
vzduchem z ventilátoru. Kdysi ve fabrice jsme tak nějakou dobu oficiálně
rozmrazovali a ohřívali 200 litrové sudy s stříkacím tmelem na pracovní
teplotu 20 - 30 stupnů, ovšem spotřeba energie byla velká. Ale tehdy to
nijak nevadilo. Dokud jsme nedali dohromady zařízení, kde se sudy vyklopily
do nádrže a ohřály tam výměníkem s teplou vodou.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Stonjek" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Saturday, April 05, 2008 10:48 PM
Subject: Stáčení medu?


> Mám dotaz: Přestože loňská sezona byla víc než dobrá, jsem zase na dně.
> Zde se objevilo několik nabídek na prodej medu, ale v sudech. Může někdo
> poradit, jak dostat tento med do sklenic, když většina z nás na to není
ani
> v nejmenším vybavena? Myslím, že to může zajímat i ostatní.
> Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 28761


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu