- Radim Polá?ek (e-mailem) --- 6. 4. 2008
Re: Stáčení medu?
Rovnou říkám, že osobní zkušenosti s rozehřívání velkých sudů s medem nemám. Navrhuji vyklidit nějakou velkou dřevěnou nebo jinak tepelně izolovanou skříň a dát tam ventilátor s tepelnou regulací. Udržovat tam teplotu 40 - 50 st C tak den, dva, tři, dokud se med neprohřeje. Výkon topného tělesa je třeba spíše menší, hlavně aby se prohřál vzduch ve skříni, protože teprve přes vzduch se ten sud ohřívá. Takových 300 - 600 watt. Bude asi mnohem lepší z hlediska vystavení vyšší teplotě, když se ten med jen ohřeje tak málo, aby jen změkl a bylo možné ho nějakou pevnější naběračkou nabrat než aby se stal tekutý a mohl se přelívat, některé méně tuhé medy změknou už při 30 st C. Ohřívání by se nemělo urychlovat zvyšováním teploty, rychlost průniku tepla ztuhlým medem je poměrně malá, dá se uvažovat tak, že med hned za stěnou sudu nabere během prvních pár desítek minut prakticky stejnou teplotu jako je teplota vzduchu, zatímco med uprostřed sudu se rozehřeje na tuto teplotu až za několik desítek hodin. U flašky od okurek to trvá 12 - 24 hodin. Problém by mohl být v tom veltilátoru, běžné při teplotě 40 - 50 st C jednak moc nevydrží, jednak pouštějí při takové teplotě do uzavřeného prostředí výrazné pachy, sud by nesměl být otevřený, aby je med nenasál. Varianta by mohla být taky větší množství obyčejných žárovek rovnoměrně rozmístěných ve skříni a regulace termostatem koupeným jako náhradní díl v opravně. Já používám bimetalový termostat do bojleru. Pokud nebude tak velká skříň, nezbude nic jiného než sud ofoukávat teplým vzduchem z ventilátoru. Kdysi ve fabrice jsme tak nějakou dobu oficiálně rozmrazovali a ohřívali 200 litrové sudy s stříkacím tmelem na pracovní teplotu 20 - 30 stupnů, ovšem spotřeba energie byla velká. Ale tehdy to nijak nevadilo. Dokud jsme nedali dohromady zařízení, kde se sudy vyklopily do nádrže a ohřály tam výměníkem s teplou vodou.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Stonjek" <e-mail/=/nezadan.iol.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Saturday, April 05, 2008 10:48 PM Subject: Stáčení medu?
> Mám dotaz: Přestože loňská sezona byla víc než dobrá, jsem zase na dně. > Zde se objevilo několik nabídek na prodej medu, ale v sudech. Může někdo > poradit, jak dostat tento med do sklenic, když většina z nás na to není ani > v nejmenším vybavena? Myslím, že to může zajímat i ostatní. > Zdraví R. Stonjek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 28761
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |