78405

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


(e-mailem) --- 20. 9. 2008
Re:propolis

Tohle vůbec neřeším v lihu se rozpustí jen propolis a zbytek nečistot se odfiltruje

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: sre? <jiri.marik/=/gmail.com>
> Předmět: propolis
> Datum: 19.9.2008 20:55:35
> ----------------------------------------
> Pokud sbíráte propolis ač seškrabáním,nebo vylamováním ze sít vždy je v něm
> určité procento vosku.Jak docílíte minimum procent.Nakolik se poruší
> propolis teplem při vyváření zbytku vosku?Nejsem chemik.A dík Pepanovi za
> dobré a krátké rady jak začátečníkům tak i druhým.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31657


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
p.k. (213.192.19.26) --- 20. 9. 2008
Re: propolis

propolis jako výchozí surovina se rozpouští v každém org.rozpouštědle...pro nás lidi účelně v alkoholu(CH3OH-etanol,doufám že to není kravina pro rejpaly),účinné látky přecházejí do lihu a zbytek převážně vosk a pryskyřice a všechno co najdete v úle zůstane,pokud použijete jiné rozpouštědlo rozpustíte i ty pryskyřice(impregnace)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31659


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Radim Polá?ek (e-mailem) --- 20. 9. 2008
Re: propolis

Tady rejpal, etanol je C2H5OH. Záměna s CH3OH bývá v některých případech
osudná, je to metanol. V případě propolisové tinktury, pokud se použije
zevně, je to ovšem jedno.
Jinak s tím propolisem to není tak jednoduché. Propolis je směs velkého
množství látek, některé z nich jsou dokonce omezeně rozpustné i ve vodě. V
různých organických rozpouštědlech budou různé látky z propolisu rozpustné
různě, nedá se přímo říct, že v etanolu se rozpustí jen část propolisu a v
ostatních organických rozpouštědlech zbytek.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "p.k." <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Saturday, September 20, 2008 9:56 AM
Subject: Re: propolis


> propolis jako výchozí surovina se rozpouští v každém
org.rozpouštědle...pro
> nás lidi účelně v alkoholu(CH3OH-etanol,doufám že to není kravina pro
> rejpaly),účinné látky přecházejí do lihu a zbytek převážně vosk a
> pryskyřice a všechno co najdete v úle zůstane,pokud použijete jiné
> rozpouštědlo rozpustíte i ty pryskyřice(impregnace)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31664


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
sršeň (88.146.207.2) --- 20. 9. 2008
Re: propolis

Podstatnou věc jsem se nedozvěděl.Poruší se vyvářením propolis?Je přece rozdíl pokud se doporučuje 2dkg na 1/4 l. lihu propolis s obsahem vosku 20% nebo 50%.Jak tyto procenta zjistíte?Jedině vyvařením ve vodě ,usušením a pak poměr mezi voskem a propolisem.Při použití 50% propolisu dostanu koncentrát opět jen 50%,pokud propolis vyčistím o 40%,zákonitě musím mít extrakt silnější,tím také dražší.Nebo se pletu? Abych otázku vyváření vysvětlil.Podle mého názoru je i důležité jemnost drtě při vylouhování.Já propolis vyvářím,tím oddělím nečistoty,vosk,propolis.Dám jej do mrazáku jen aby zatvrdl.Pak jej rozmlátím,přes hrubší síto proseju a nechám sušit.Nakonec jej v kafemlejnku semelu a mám z něj skoro prach.Z toho pak je ze 2 dkg určitě koncentrát silnější,ale nedělám chybu převařováním?Neničím důležité složky?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31668


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
(e-mailem) --- 20. 9. 2008
Re: propolis

Nejlepší bývá nepřemýšlet a držet se receptur Jakákoli výroba v lidovém léčitelství je nepřesná a podle toho jsou postaveny i recetury

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: sre? <jiri.marik/=/gmail.com>
> Předmět: Re: propolis
> Datum: 20.9.2008 13:14:46
> ----------------------------------------
> Podstatnou věc jsem se nedozvěděl.Poruší se vyvářením propolis?Je přece
> rozdíl pokud se doporučuje 2dkg na 1/4 l. lihu propolis s obsahem vosku 20%
> nebo 50%.Jak tyto procenta zjistíte?Jedině vyvařením ve vodě ,usušením a
> pak poměr mezi voskem a propolisem.Při použití 50% propolisu dostanu
> koncentrát opět jen 50%,pokud propolis vyčistím o 40%,zákonitě musím mít
> extrakt silnější,tím také dražší.Nebo se pletu? Abych otázku vyváření
> vysvětlil.Podle mého názoru je i důležité jemnost drtě při vylouhování.Já
> propolis vyvářím,tím oddělím nečistoty,vosk,propolis.Dám jej do mrazáku jen
> aby zatvrdl.Pak jej rozmlátím,přes hrubší síto proseju a nechám
> sušit.Nakonec jej v kafemlejnku semelu a mám z něj skoro prach.Z toho pak
> je ze 2 dkg určitě koncentrát silnější,ale nedělám chybu
> převařováním?Neničím důležité složky?
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31669


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
p.k. (213.192.19.26) --- 20. 9. 2008
Re: propolis

taky nad tím moc nedumám ,jsem antihomeopatik dám tolik co si to vezme,umlet to je dobrý nápad pro lih,v oleji by se to spojilo zpět,vařím vodu a v tom v druhé nádobě olej, určitě ethanol je C2H5OH,druhý v řadě ,jsem to domatlal...a přitom trávím prosincové večery patlála v prádelce....methanol se odpařuje před ethanolem...na tinkturu bych ho nedoporučoval smrdí dost jako kanagon(socialistické lepidlo) a bývá kalný,každé rozpouštědlo rozpouští svoje

co se týče ceny tyto produkty jsou reklamní a drží mi spoustu zákazníků,dřív sem rozdával i propolis než sem zjistil kde všude po ledničkách a komorách apod se zůstal válet nevyužitý....když je to hotové pomůže si už každý...a přijde zas
propolis zahřívám do sta stupnů a účinnost se podle lihového extraktu a zkušeností lidí nesnižuje ....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31672


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Radim Polá?ek (e-mailem) --- 20. 9. 2008
Re: propolis

Samotný propolis má rozdílnou účinnost. Ve "velké" komerční výrobě potom se
připraví velká dávka, nějakou laboratorní metodou se zjistí účinnost a
koncentrace se potom doladí na zhruba stále stejnou stejnou účinnost
nějakého koncentrátu. Teprve potom na základě přípravy koncentrátu se zhruba
stále stejnou účinností mohou dlouhodobě fungovat receptury třeba na výrobu
mastí a podobných věcí. Domácí výroba u propolisu i u množství jiných
přírodních látek, bylinek atd je potom jen odhadování, jestli se do toho
vrazilo zhruba optimální množství, není to záležitost nějakého přesného
odvažování před nebo nezpracovaných zbytků potom, protože to prostě není
směrodatné, kolísání kvality propolisu i bez příměsi vosku je prostě velké.
Jinak rozemletí propolisu na prach určitě účinnost zpracování zvýší, protože
proplis jako látka obsahující pryskyřice při zpracování může účinné látky v
kouscích uzavřít a "nepustit" je ven. Jak moc povaření zhorší účinnost
propolisu, netuším. Odhaduji, že znatelně. Co se týká propolisové tinktury,
tak jestli to někdo dělá doma ve větším množství, šlo by vytvořit předpis,
kdy se dá určené množství kapek tinktury do třeba deci vody a koncentrace se
potom nadstavuje na zhruba stejnou chuť propolisu ve vodě mícháním
koncentrovanější a ředěnější tinktury. Je to ale jen nápad, tinkturu ve
větším množství nedělám.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "sreň" <jiri.marik/=/gmail.com>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Saturday, September 20, 2008 1:14 PM
Subject: Re: propolis


> Podstatnou věc jsem se nedozvěděl.Poruší se vyvářením propolis?Je přece
> rozdíl pokud se doporučuje 2dkg na 1/4 l. lihu propolis s obsahem vosku
20%
> nebo 50%.Jak tyto procenta zjistíte?Jedině vyvařením ve vodě ,usušením a
> pak poměr mezi voskem a propolisem.Při použití 50% propolisu dostanu
> koncentrát opět jen 50%,pokud propolis vyčistím o 40%,zákonitě musím mít
> extrakt silnější,tím také dražší.Nebo se pletu? Abych otázku vyváření
> vysvětlil.Podle mého názoru je i důležité jemnost drtě při vylouhování.Já
> propolis vyvářím,tím oddělím nečistoty,vosk,propolis.Dám jej do mrazáku
jen
> aby zatvrdl.Pak jej rozmlátím,přes hrubší síto proseju a nechám
> sušit.Nakonec jej v kafemlejnku semelu a mám z něj skoro prach.Z toho pak
> je ze 2 dkg určitě koncentrát silnější,ale nedělám chybu
> převařováním?Neničím důležité složky?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31670


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Tonda (83.69.33.1) --- 20. 9. 2008
Re: propolis

Nic nevarim.Vezmu sklenicku od presnidavky do ni naleju malou francovku a pridam propolis.Sem tam protrepu.Propolis se behem kradke doby rozpusti.Potom se vse sleje do nove sklenicky.Nerozpusteny propolis se muze pouzit jako druhak. To znamena vse od zacatku.Verte,ze slouzi mnoho let na kazdou ranu a hlavne na spaleniny.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31680


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu