|  |  (e-mailem) --- 7. 10. 2008Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem
nejlepší forma cukru k této diskusi je panák slivovicePepan
 Jdu  na to
 
 
 > ------------ Původní zpráva ------------
 > Od: G.Pazderka <e-mail/=/nezadan>
 > Předmět: Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem
 > Datum: 07.10.2008 10:10:27
 > ----------------------------------------
 > Materiály o podvodech v oblasti medu
 > (O neúčinnosti Směrnic 74/409 a o úskalích návrhu nové směrnice v)pracované
 > Komisí
 > COM 96 /596 dej)
 > Proč nařlzení neumožňuje účinnou ochranu
 > medu?
 > NOll11a není dostatečně precizní, takže neumož-
 > ňuje, aby med byl chráněn.
 > Limity obsahu doporučené směrnicí EU, která
 > má za úkol přesně rozlišit čisté přírodní produkty,
 > nejsou už v současné době aktuální. Analytická
 > chemie učinila za posledních třicet let velký krok
 > vpřed, avšak metody analýzy, uznávané v jednotli-
 > vých zemích Unie, jsou přesto neúčinné. Na jedné
 > straně máme nové podmínky produkce, díky nimž
 > je med opravdu zcela přírodní, ale neodpovídá pře-
 > depsaným limitům (jednodruhový květový med,
 > med ze zemí mimo EU, nové zdroje medovice z
 > metcalfy), na straně druhé přírodní látky, které se
 > dnes používají k falšování medu, nemohou být
 > úředně stanovenými metodami analýzy vÍ1bec od-
 > haleny. Limity složení upřesněné dodatkem směrni-
 > ce dovolují odhalit falšování pomocí sacharózy,
 > výrobků bohatých na redukovatelné cukry, inverto-
 > vaného cukru, melasy. Tyto podvody se však už
 > dnes nevyskytují, poněvadž jsou snadno identifiko-
 > vatelné. V některých zemích mimo Evropskou unii,
 > v nichž ani minimální kontrola není zajištěna, jsou
 > tyto podvody veelku běžné.
 >
 > Rozdtly u cukru (Blene č. 1/81). Při zimn(m zakrmen(
 > jsou lednak rozdny v rozpustnosti rQzn1ch druhQ cukru,
 > jednak včely odeblraj( alespoň cukr třtlnovf a cukr fep-
 > nf rQzně rychle, nebo se tak alespoň zdá. Přes rQznou
 > konzistenci cukernfch molekul se na oba tyto druhy
 > cukru pohUž( jako na rovnocenně. Nemusej( však včely
 > přece jen při odeb(rlinl a Invertovánl vynakladat rQz-
 > nou námahu? Odpověď: Cukr řepnf a cukr třtlnovf jsou
 > chemicky stejně, Je to dvoucukr "sachar6za". ZpQsoby
 > vfroby jsou ale rozdnně. Proto oba tyto cukry, jsou-U
 > špatně raflnovány, obsahuji rl1zně doprovodně látky, na
 > kterě včely mohou reagovat rQzně. Dnes se však na čls-
 > totu cukru kladou tak vysokě nároky, že prQmyslov1
 > cukr, vyroben1 ze třtiny a z cukrovky, Je prakticky
 > tentfž. Naproto tomu JSou rozdny v zrněni. Normlilně
 > nebo jemně zrnltf cukr se rozpoušU rychleji než cukr
 > hrubozrnnf. Pak je rychlost rozpouštěni závislá na tep-
 > lotě vody a koncentraci roztoku (množstvl cukru na
 > litr vody). Vliv jakosti vody nen( znAm. Pro včely závlsl
 > rychlost odběru a zpracováni (zahušťováni a Inverto-
 > vAn() na koncentraci a teplotě cukerněho roztoktL S
 > nejvyššr možnou koncentraci 2:1 mal( včely určitě těž-
 > kosti. Dávaj( přednost koncentrac(m kolem 3:1 až dolQ
 > ke koncentraci 1:1.
 >
 >
 > REFERA TY Z XXVII. MEZINÁRODNIHO KONGRESU
 > APIMONDIE
 > G. D. Bila, Výzkumný v15elarský ústav, Rybn. SSSR
 > P15elovodstvo, r. 1980, 15. 6, str. 28-30
 > J. Bacílek aj. (ČSSR) sledovali kvalitativní i kvan-
 > titativní r,ozdíly mezi "medy", vywbenými včela-
 > mi z různých cukerných roztoků f11zného složení
 > ,a koncentrace. Došli k závěru, že čím je z'krmo-
 > vaný wztok hustší, tím vyšší j,e pak obsah sacha-
 > rózy ve včelami vyrobeném "medu"; se stoup,ající
 > koncentrací cukerných 110ztoků stoupají ztráty su-
 > šiny při př,epr,acovávání těchto r.oztoků. Včely do-
 > dávají ke zkrmovanému cukernému roztoku inver-
 > tázu nezávisle na tom, jakého je roztok chemic-
 > .kéh.o sl.ožení, ale v cU1kerném "medu" je její akti-
 > vita nižší než v přírodním, a rychle klesá během
 > uložení zásob. Zkrmování částečně invertovanéh.o
 > roztoku snižuje ztráty potravy vznikající ,při pře-
 > pracovávání rozt.oku včelami.
 >
 > DR, WAL TER BRŮKER, NSR
 > DER IMKERFREUND, R. 1961, c::. 2, STR. 42 - Včela potřebuje lehce
 > stravitelný hroznový a ovocný cukr, jež mohou být bez-
 > prostředně zažity. Tyto cukry najde v nektaru nebo je
 > získá rozštěpením vyšších cukrů, např. třtinového inver-
 > tázou. (:ím složitější vazbu cukr má, tím více fermentů
 > musí být k jeho rozštěpení na jednoduché cukry vytvo-
 > řeno a spotřebováno. K tomu musí být po ruce potřebné
 > množství bílkovin a vitamínů.
 >
 > Dr. RICHARD BUCHNER, ZVROL1;KAn.SKÝ ÚSTAV FRElBURG, NSR
 > SŮDWESTDEUTSCHER lMKER, 1960, C. 8, S. 239 Štěpení
 > řepného cukru na cukr invertní je, jako chemický roz-
 > klad každé látky, reakce, která je závislá na teplotě a
 > probíhá podle určitých chemických zákonů. Tak zvýšení
 > teploty o 10 stupňů rychlost reakce zdvojnásobuje. Štěpe-
 > ní cukru probíhá při 35 st. dvakrát tak rychle jako při
 > 25 st.
 >
 >
 >
 
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 31913
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 |