| - (e-mailem) --- 7. 10. 2008
Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem
nejlepší forma cukru k této diskusi je panák slivovice Pepan Jdu na to
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: G.Pazderka <e-mail/=/nezadan> > Předmět: Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem > Datum: 07.10.2008 10:10:27 > ---------------------------------------- > Materiály o podvodech v oblasti medu > (O neúčinnosti Směrnic 74/409 a o úskalích návrhu nové směrnice v)pracované > Komisí > COM 96 /596 dej) > Proč nařlzení neumožňuje účinnou ochranu > medu? > NOll11a není dostatečně precizní, takže neumož- > ňuje, aby med byl chráněn. > Limity obsahu doporučené směrnicí EU, která > má za úkol přesně rozlišit čisté přírodní produkty, > nejsou už v současné době aktuální. Analytická > chemie učinila za posledních třicet let velký krok > vpřed, avšak metody analýzy, uznávané v jednotli- > vých zemích Unie, jsou přesto neúčinné. Na jedné > straně máme nové podmínky produkce, díky nimž > je med opravdu zcela přírodní, ale neodpovídá pře- > depsaným limitům (jednodruhový květový med, > med ze zemí mimo EU, nové zdroje medovice z > metcalfy), na straně druhé přírodní látky, které se > dnes používají k falšování medu, nemohou být > úředně stanovenými metodami analýzy vÍ1bec od- > haleny. Limity složení upřesněné dodatkem směrni- > ce dovolují odhalit falšování pomocí sacharózy, > výrobků bohatých na redukovatelné cukry, inverto- > vaného cukru, melasy. Tyto podvody se však už > dnes nevyskytují, poněvadž jsou snadno identifiko- > vatelné. V některých zemích mimo Evropskou unii, > v nichž ani minimální kontrola není zajištěna, jsou > tyto podvody veelku běžné. > > Rozdtly u cukru (Blene č. 1/81). Při zimn(m zakrmen( > jsou lednak rozdny v rozpustnosti rQzn1ch druhQ cukru, > jednak včely odeblraj( alespoň cukr třtlnovf a cukr fep- > nf rQzně rychle, nebo se tak alespoň zdá. Přes rQznou > konzistenci cukernfch molekul se na oba tyto druhy > cukru pohUž( jako na rovnocenně. Nemusej( však včely > přece jen při odeb(rlinl a Invertovánl vynakladat rQz- > nou námahu? Odpověď: Cukr řepnf a cukr třtlnovf jsou > chemicky stejně, Je to dvoucukr "sachar6za". ZpQsoby > vfroby jsou ale rozdnně. Proto oba tyto cukry, jsou-U > špatně raflnovány, obsahuji rl1zně doprovodně látky, na > kterě včely mohou reagovat rQzně. Dnes se však na čls- > totu cukru kladou tak vysokě nároky, že prQmyslov1 > cukr, vyroben1 ze třtiny a z cukrovky, Je prakticky > tentfž. Naproto tomu JSou rozdny v zrněni. Normlilně > nebo jemně zrnltf cukr se rozpoušU rychleji než cukr > hrubozrnnf. Pak je rychlost rozpouštěni závislá na tep- > lotě vody a koncentraci roztoku (množstvl cukru na > litr vody). Vliv jakosti vody nen( znAm. Pro včely závlsl > rychlost odběru a zpracováni (zahušťováni a Inverto- > vAn() na koncentraci a teplotě cukerněho roztoktL S > nejvyššr možnou koncentraci 2:1 mal( včely určitě těž- > kosti. Dávaj( přednost koncentrac(m kolem 3:1 až dolQ > ke koncentraci 1:1. > > > REFERA TY Z XXVII. MEZINÁRODNIHO KONGRESU > APIMONDIE > G. D. Bila, Výzkumný v15elarský ústav, Rybn. SSSR > P15elovodstvo, r. 1980, 15. 6, str. 28-30 > J. Bacílek aj. (ČSSR) sledovali kvalitativní i kvan- > titativní r,ozdíly mezi "medy", vywbenými včela- > mi z různých cukerných roztoků f11zného složení > ,a koncentrace. Došli k závěru, že čím je z'krmo- > vaný wztok hustší, tím vyšší j,e pak obsah sacha- > rózy ve včelami vyrobeném "medu"; se stoup,ající > koncentrací cukerných 110ztoků stoupají ztráty su- > šiny při př,epr,acovávání těchto r.oztoků. Včely do- > dávají ke zkrmovanému cukernému roztoku inver- > tázu nezávisle na tom, jakého je roztok chemic- > .kéh.o sl.ožení, ale v cU1kerném "medu" je její akti- > vita nižší než v přírodním, a rychle klesá během > uložení zásob. Zkrmování částečně invertovanéh.o > roztoku snižuje ztráty potravy vznikající ,při pře- > pracovávání rozt.oku včelami. > > DR, WAL TER BRŮKER, NSR > DER IMKERFREUND, R. 1961, c::. 2, STR. 42 - Včela potřebuje lehce > stravitelný hroznový a ovocný cukr, jež mohou být bez- > prostředně zažity. Tyto cukry najde v nektaru nebo je > získá rozštěpením vyšších cukrů, např. třtinového inver- > tázou. (:ím složitější vazbu cukr má, tím více fermentů > musí být k jeho rozštěpení na jednoduché cukry vytvo- > řeno a spotřebováno. K tomu musí být po ruce potřebné > množství bílkovin a vitamínů. > > Dr. RICHARD BUCHNER, ZVROL1;KAn.SKÝ ÚSTAV FRElBURG, NSR > SŮDWESTDEUTSCHER lMKER, 1960, C. 8, S. 239 Štěpení > řepného cukru na cukr invertní je, jako chemický roz- > klad každé látky, reakce, která je závislá na teplotě a > probíhá podle určitých chemických zákonů. Tak zvýšení > teploty o 10 stupňů rychlost reakce zdvojnásobuje. Štěpe- > ní cukru probíhá při 35 st. dvakrát tak rychle jako při > 25 st. > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 31913
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |