78400

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


(e-mailem) --- 7. 10. 2008
Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem

Doplnění: "Do medu se při uvádění na trh nebo při použití v jakémkoli výrobku určeném
pro lidskou spotřebu nesmějí přidávat
žádné potravinové složky, včetně potravinářských přídavných látek, a
nesmějí do něj být přidávány ani žádné látky
jiné než med. Med nesmí pokud možno obsahovat cizorodé organické nebo
anorganické látky, které nepatří do jeho
složení."
" A také se z něj nemí odstaňovat " viz. filtrace pylu .

Pepan


> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Gustimili?n Pazderka <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem
> Datum: 06.10.2008 22:08:23
> ----------------------------------------
> Sršeň:>Vžyť Pepane on se drží jako klíště jedné věty.Ať čte dál,tam je
> psáno ,že se nesmějí přidávat " POKUD MOŽNO " žádné organické ani
> anorganické látky,proto je tam ta tolerance 5 % na sacharozu(samotný med ji
> obsahuje) i víc dle druhu medu.<
> ........
>
> Já sršni opravím tvůj omyl v přepisu. Ne že se může přidávat, ale
> obsahovat. První a druhá věta tedy zní:
>
> "Do medu se při uvádění na trh nebo při použití v jakémkoli výrobku určeném
> pro lidskou spotřebu nesmějí přidávat
> žádné potravinové složky, včetně potravinářských přídavných látek, a
> nesmějí do něj být přidávány ani žádné látky
> jiné než med. Med nesmí pokud možno obsahovat cizorodé organické nebo
> anorganické látky, které nepatří do jeho
> složení."
>
> Takže jestli med může obsahovat sacharózu v nějakém limitním množství,
> nevztahuje mísení s nějakou sacharozou na druhou větu, protože sacharoza
> patří ke složení medu. Druhá věta je tedy pasé co se týká přidávání něčeho
> jiného než je med do medu.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31898


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Radim Polášek (e-mailem) --- 7. 10. 2008
Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem

Mohl by někdo uvést, kolik je ve zpracovaném cukru na zimu procent sacharózy
a kolik glukózy a fruktózy, čili kolik sacharózy při zpracování zásob na
zimu včely rozštěpí?

R. Polášek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31901


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
G.Pazderka (80.78.156.8) --- 7. 10. 2008
Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem

Materiály o podvodech v oblasti medu
(O neúčinnosti Směrnic 74/409 a o úskalích návrhu nové směrnice v)pracované Komisí
COM 96 /596 dej)
Proč nařlzení neumožňuje účinnou ochranu
medu?
NOll11a není dostatečně precizní, takže neumož-
ňuje, aby med byl chráněn.
Limity obsahu doporučené směrnicí EU, která
má za úkol přesně rozlišit čisté přírodní produkty,
nejsou už v současné době aktuální. Analytická
chemie učinila za posledních třicet let velký krok
vpřed, avšak metody analýzy, uznávané v jednotli-
vých zemích Unie, jsou přesto neúčinné. Na jedné
straně máme nové podmínky produkce, díky nimž
je med opravdu zcela přírodní, ale neodpovídá pře-
depsaným limitům (jednodruhový květový med,
med ze zemí mimo EU, nové zdroje medovice z
metcalfy), na straně druhé přírodní látky, které se
dnes používají k falšování medu, nemohou být
úředně stanovenými metodami analýzy vÍ1bec od-
haleny. Limity složení upřesněné dodatkem směrni-
ce dovolují odhalit falšování pomocí sacharózy,
výrobků bohatých na redukovatelné cukry, inverto-
vaného cukru, melasy. Tyto podvody se však už
dnes nevyskytují, poněvadž jsou snadno identifiko-
vatelné. V některých zemích mimo Evropskou unii,
v nichž ani minimální kontrola není zajištěna, jsou
tyto podvody veelku běžné.

Rozdtly u cukru (Blene č. 1/81). Při zimn(m zakrmen(
jsou lednak rozdny v rozpustnosti rQzn1ch druhQ cukru,
jednak včely odeblraj( alespoň cukr třtlnovf a cukr fep-
nf rQzně rychle, nebo se tak alespoň zdá. Přes rQznou
konzistenci cukernfch molekul se na oba tyto druhy
cukru pohUž( jako na rovnocenně. Nemusej( však včely
přece jen při odeb(rlinl a Invertovánl vynakladat rQz-
nou námahu? Odpověď: Cukr řepnf a cukr třtlnovf jsou
chemicky stejně, Je to dvoucukr "sachar6za". ZpQsoby
vfroby jsou ale rozdnně. Proto oba tyto cukry, jsou-U
špatně raflnovány, obsahuji rl1zně doprovodně látky, na
kterě včely mohou reagovat rQzně. Dnes se však na čls-
totu cukru kladou tak vysokě nároky, že prQmyslov1
cukr, vyroben1 ze třtiny a z cukrovky, Je prakticky
tentfž. Naproto tomu JSou rozdny v zrněni. Normlilně
nebo jemně zrnltf cukr se rozpoušU rychleji než cukr
hrubozrnnf. Pak je rychlost rozpouštěni závislá na tep-
lotě vody a koncentraci roztoku (množstvl cukru na
litr vody). Vliv jakosti vody nen( znAm. Pro včely závlsl
rychlost odběru a zpracováni (zahušťováni a Inverto-
vAn() na koncentraci a teplotě cukerněho roztoktL S
nejvyššr možnou koncentraci 2:1 mal( včely určitě těž-
kosti. Dávaj( přednost koncentrac(m kolem 3:1 až dolQ
ke koncentraci 1:1.


REFERA TY Z XXVII. MEZINÁRODNIHO KONGRESU
APIMONDIE
G. D. Bila, Výzkumný v15elarský ústav, Rybn. SSSR
P15elovodstvo, r. 1980, 15. 6, str. 28-30
J. Bacílek aj. (ČSSR) sledovali kvalitativní i kvan-
titativní r,ozdíly mezi "medy", vywbenými včela-
mi z různých cukerných roztoků f11zného složení
,a koncentrace. Došli k závěru, že čím je z'krmo-
vaný wztok hustší, tím vyšší j,e pak obsah sacha-
rózy ve včelami vyrobeném "medu"; se stoup,ající
koncentrací cukerných 110ztoků stoupají ztráty su-
šiny při př,epr,acovávání těchto r.oztoků. Včely do-
dávají ke zkrmovanému cukernému roztoku inver-
tázu nezávisle na tom, jakého je roztok chemic-
.kéh.o sl.ožení, ale v cU1kerném "medu" je její akti-
vita nižší než v přírodním, a rychle klesá během
uložení zásob. Zkrmování částečně invertovanéh.o
roztoku snižuje ztráty potravy vznikající ,při pře-
pracovávání rozt.oku včelami.

DR, WAL TER BRŮKER, NSR
DER IMKERFREUND, R. 1961, c::. 2, STR. 42 - Včela potřebuje lehce
stravitelný hroznový a ovocný cukr, jež mohou být bez-
prostředně zažity. Tyto cukry najde v nektaru nebo je
získá rozštěpením vyšších cukrů, např. třtinového inver-
tázou. (:ím složitější vazbu cukr má, tím více fermentů
musí být k jeho rozštěpení na jednoduché cukry vytvo-
řeno a spotřebováno. K tomu musí být po ruce potřebné
množství bílkovin a vitamínů.

Dr. RICHARD BUCHNER, ZVROL1;KAn.SKÝ ÚSTAV FRElBURG, NSR
SŮDWESTDEUTSCHER lMKER, 1960, C. 8, S. 239 Štěpení
řepného cukru na cukr invertní je, jako chemický roz-
klad každé látky, reakce, která je závislá na teplotě a
probíhá podle určitých chemických zákonů. Tak zvýšení
teploty o 10 stupňů rychlost reakce zdvojnásobuje. Štěpe-
ní cukru probíhá při 35 st. dvakrát tak rychle jako při
25 st.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31909


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
(e-mailem) --- 7. 10. 2008
Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem

nejlepší forma cukru k této diskusi je panák slivovice
Pepan
Jdu na to


> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: G.Pazderka <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem
> Datum: 07.10.2008 10:10:27
> ----------------------------------------
> Materiály o podvodech v oblasti medu
> (O neúčinnosti Směrnic 74/409 a o úskalích návrhu nové směrnice v)pracované
> Komisí
> COM 96 /596 dej)
> Proč nařlzení neumožňuje účinnou ochranu
> medu?
> NOll11a není dostatečně precizní, takže neumož-
> ňuje, aby med byl chráněn.
> Limity obsahu doporučené směrnicí EU, která
> má za úkol přesně rozlišit čisté přírodní produkty,
> nejsou už v současné době aktuální. Analytická
> chemie učinila za posledních třicet let velký krok
> vpřed, avšak metody analýzy, uznávané v jednotli-
> vých zemích Unie, jsou přesto neúčinné. Na jedné
> straně máme nové podmínky produkce, díky nimž
> je med opravdu zcela přírodní, ale neodpovídá pře-
> depsaným limitům (jednodruhový květový med,
> med ze zemí mimo EU, nové zdroje medovice z
> metcalfy), na straně druhé přírodní látky, které se
> dnes používají k falšování medu, nemohou být
> úředně stanovenými metodami analýzy vÍ1bec od-
> haleny. Limity složení upřesněné dodatkem směrni-
> ce dovolují odhalit falšování pomocí sacharózy,
> výrobků bohatých na redukovatelné cukry, inverto-
> vaného cukru, melasy. Tyto podvody se však už
> dnes nevyskytují, poněvadž jsou snadno identifiko-
> vatelné. V některých zemích mimo Evropskou unii,
> v nichž ani minimální kontrola není zajištěna, jsou
> tyto podvody veelku běžné.
>
> Rozdtly u cukru (Blene č. 1/81). Při zimn(m zakrmen(
> jsou lednak rozdny v rozpustnosti rQzn1ch druhQ cukru,
> jednak včely odeblraj( alespoň cukr třtlnovf a cukr fep-
> nf rQzně rychle, nebo se tak alespoň zdá. Přes rQznou
> konzistenci cukernfch molekul se na oba tyto druhy
> cukru pohUž( jako na rovnocenně. Nemusej( však včely
> přece jen při odeb(rlinl a Invertovánl vynakladat rQz-
> nou námahu? Odpověď: Cukr řepnf a cukr třtlnovf jsou
> chemicky stejně, Je to dvoucukr "sachar6za". ZpQsoby
> vfroby jsou ale rozdnně. Proto oba tyto cukry, jsou-U
> špatně raflnovány, obsahuji rl1zně doprovodně látky, na
> kterě včely mohou reagovat rQzně. Dnes se však na čls-
> totu cukru kladou tak vysokě nároky, že prQmyslov1
> cukr, vyroben1 ze třtiny a z cukrovky, Je prakticky
> tentfž. Naproto tomu JSou rozdny v zrněni. Normlilně
> nebo jemně zrnltf cukr se rozpoušU rychleji než cukr
> hrubozrnnf. Pak je rychlost rozpouštěni závislá na tep-
> lotě vody a koncentraci roztoku (množstvl cukru na
> litr vody). Vliv jakosti vody nen( znAm. Pro včely závlsl
> rychlost odběru a zpracováni (zahušťováni a Inverto-
> vAn() na koncentraci a teplotě cukerněho roztoktL S
> nejvyššr možnou koncentraci 2:1 mal( včely určitě těž-
> kosti. Dávaj( přednost koncentrac(m kolem 3:1 až dolQ
> ke koncentraci 1:1.
>
>
> REFERA TY Z XXVII. MEZINÁRODNIHO KONGRESU
> APIMONDIE
> G. D. Bila, Výzkumný v15elarský ústav, Rybn. SSSR
> P15elovodstvo, r. 1980, 15. 6, str. 28-30
> J. Bacílek aj. (ČSSR) sledovali kvalitativní i kvan-
> titativní r,ozdíly mezi "medy", vywbenými včela-
> mi z různých cukerných roztoků f11zného složení
> ,a koncentrace. Došli k závěru, že čím je z'krmo-
> vaný wztok hustší, tím vyšší j,e pak obsah sacha-
> rózy ve včelami vyrobeném "medu"; se stoup,ající
> koncentrací cukerných 110ztoků stoupají ztráty su-
> šiny při př,epr,acovávání těchto r.oztoků. Včely do-
> dávají ke zkrmovanému cukernému roztoku inver-
> tázu nezávisle na tom, jakého je roztok chemic-
> .kéh.o sl.ožení, ale v cU1kerném "medu" je její akti-
> vita nižší než v přírodním, a rychle klesá během
> uložení zásob. Zkrmování částečně invertovanéh.o
> roztoku snižuje ztráty potravy vznikající ,při pře-
> pracovávání rozt.oku včelami.
>
> DR, WAL TER BRŮKER, NSR
> DER IMKERFREUND, R. 1961, c::. 2, STR. 42 - Včela potřebuje lehce
> stravitelný hroznový a ovocný cukr, jež mohou být bez-
> prostředně zažity. Tyto cukry najde v nektaru nebo je
> získá rozštěpením vyšších cukrů, např. třtinového inver-
> tázou. (:ím složitější vazbu cukr má, tím více fermentů
> musí být k jeho rozštěpení na jednoduché cukry vytvo-
> řeno a spotřebováno. K tomu musí být po ruce potřebné
> množství bílkovin a vitamínů.
>
> Dr. RICHARD BUCHNER, ZVROL1;KAn.SKÝ ÚSTAV FRElBURG, NSR
> SŮDWESTDEUTSCHER lMKER, 1960, C. 8, S. 239 Štěpení
> řepného cukru na cukr invertní je, jako chemický roz-
> klad každé látky, reakce, která je závislá na teplotě a
> probíhá podle určitých chemických zákonů. Tak zvýšení
> teploty o 10 stupňů rychlost reakce zdvojnásobuje. Štěpe-
> ní cukru probíhá při 35 st. dvakrát tak rychle jako při
> 25 st.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31913


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
A.Turčáni (62.168.124.210) --- 7. 10. 2008
Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem

nejlepší forma cukru k této diskusi je panák slivovice
Pepan
Jdu na to

aj keď nemám nič proti slivovici, dám si radšej 52˚ medovec. Idem taktiež na to.....Ešte lepšia je z neho domáca Becherovka (asi 12 vhodných rastlín) s Tonicom. Ahoj

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31918


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
(e-mailem) --- 7. 10. 2008
Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem

No vida! To je téma .Dejte návod do placu

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: A.Tur??ni <anton.turcani/=/gmail.com>
> Předmět: Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem
> Datum: 07.10.2008 17:27:41
> ----------------------------------------
> nejlepší forma cukru k této diskusi je panák slivovice
> Pepan
> Jdu na to
>
> aj keď nemám nič proti slivovici, dám si radšej 52&#730; medovec. Idem
> taktiež na to.....Ešte lepšia je z neho domáca Becherovka (asi 12 vhodných
> rastlín) s Tonicom. Ahoj
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31925


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
vorja (195.47.26.219) --- 7. 10. 2008
Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem

Slivovička se lžičkou medu, dělá z dědy neposedu :-).

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31920


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Čermák K. (e-mailem) --- 7. 10. 2008
Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem

Pokud jsem si čísla dobře zapamatoval - po uložení do plástů takový
včelí invert má cca 20% sacharózy, ale inverze probíhá i v dalších
týdnech v závislosti na teplotě a po nějakém čase se obsah sacharózy
dostane k hodnotám jako v medu, tedy pod 5 %. Jenže v medu jsou navíc i
látky, co nejsou v takovém invertu, sice ve stopových koncentracích, ale
jsou to pro včely i člověka velmi užitečné látky (vitaminy, enzymy,
organické kyseliny, aj.) ...

Radim Polášek napsal(a):
> Mohl by někdo uvést, kolik je ve zpracovaném cukru na zimu procent sacharózy
> a kolik glukózy a fruktózy, čili kolik sacharózy při zpracování zásob na
> zimu včely rozštěpí?
>


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31928


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu