| - Radim Polášek (e-mailem) --- 9. 10. 2008
Re: Re:
Tyhle věci jsou teoreticky poměrně složité. V buňce je ve směsi zbytek sacharózy s glukózou a fruktózou, případně tam můžou být z nějaké pozdní menší medovicové snůšky další cukry a k tomu další látky, které krystalizaci zpomalují, ale některé ji mohou urychlit nebo usměrnit. Odpařováním vody včelami je v buňce nakonec přesycený roztok cukrů, tedy takový roztok, kde je podle tabulek rozpustnosti jednotlivých cukrů ve vodě více cukrů a méně vody, než je možné. A na to všechno má vliv, v jaké teplotě to je a jak kolísá, jestli je buňka trvale obsazená včelami a je tam pořád stejná teplota nebo jestli je buňka někde dole u stěny jednostěnného nastavku a v noci chladne a ve dne je přes stěnu ohřívána sluncem. To všechno rozhoduje o tom, jestli zásoby v buňce zkrystalují v celé hmotě jako jemné malé krystalky, které když včely buňku otevřou, tak vzdušnou vlhkostí zase ztekutí a včely je spotřebují nebo jako pár velkých krystalů v jinak úplně tekutém zbytku, kdy tekutou část včely spotřebují a velké krystaly vyhodí. Při krmení řepným cukrem se takové velké krystaly mezi mělí občas objevují, ale pokud nebyl nějaký významný přínos melecitózy, není jich žádné významné množství a při zimování nijak nevadí. Pokud by se ty věci měly upřesnit, musel by předně někdo ty velké krystaly ze zimní měli vybrat a zjistit v laboratoři aspoň, který z těch několika druhů cukrů, co se vyskytují v zásobách, to vůbec je.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: <Josef.Mensik/=/seznam.cz> To: <vcely/=/v.or.cz> Sent: Wednesday, October 08, 2008 6:54 AM Subject: Re:
Litrarura praví ,že je to způsobeno příliš velkými dávkami při krmení včely nestačí pak sacharózu dostatečně rozložit a to je pak důvodem krystalizace zimních zásob
Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: p.k. <e-mail/=/nezadan> > Předmět: Re: > Datum: 07.10.2008 22:32:22 > ---------------------------------------- > tak to je rána pod pás ,chci to taky slyšet,cukr rozpouštím,a to je fakt na > podložkách krystal jak vidle > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 31956
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |