78405

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


(e-mailem) --- 8. 10. 2008
Re:

Litrarura praví ,že je to způsobeno příliš velkými dávkami při krmení včely nestačí pak sacharózu dostatečně rozložit a to je pak důvodem krystalizace zimních zásob

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: p.k. <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re:
> Datum: 07.10.2008 22:32:22
> ----------------------------------------
> tak to je rána pod pás ,chci to taky slyšet,cukr rozpouštím,a to je fakt na
> podložkách krystal jak vidle
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31935


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
p.k. (213.192.19.26) --- 8. 10. 2008
Re:

to si až zas tak nemyslím,protože sem dal tři flašky naráz a nic ani krystalky,davál sem po flasce a podložky pocukrovaný,další flašku dostaly vlastně za tu samou dobu co jim stačila na odebrání,ne hned další,navíc do jednonástavkovych oddělků kde bylo včel že se mi sotva vlezly do podmetu jestě v září
..... že se jim nechce cukr štěpit...jak cukr snad vezme do papule tak to automaticky enzymaticky štěpí...nebo to je fakt novinka pro mě,že si usmyslí co s tím...to jako nemá enzymy tak jenom přenáší....????ale na co? to je snad nestrravitelný,v přírodě není nic zbytečně,to jako z pudu sbíraj nesmysly aby jako lidi si řekly bud to využiju,nebo to na jaře vyhážu...i s pylovýma deskama?to snad ne,navíc by to chtělo porovnat kvality cukru ,asi se v tomto případě zbíhá víc faktorů než ta má palice dokáže pobrat.....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31936


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Radim Polášek (e-mailem) --- 9. 10. 2008
Re: Re:

Tyhle věci jsou teoreticky poměrně složité. V buňce je ve směsi zbytek
sacharózy s glukózou a fruktózou, případně tam můžou být z nějaké pozdní
menší medovicové snůšky další cukry a k tomu další látky, které krystalizaci
zpomalují, ale některé ji mohou urychlit nebo usměrnit. Odpařováním vody
včelami je v buňce nakonec přesycený roztok cukrů, tedy takový roztok, kde
je podle tabulek rozpustnosti jednotlivých cukrů ve vodě více cukrů a méně
vody, než je možné. A na to všechno má vliv, v jaké teplotě to je a jak
kolísá, jestli je buňka trvale obsazená včelami a je tam pořád stejná
teplota nebo jestli je buňka někde dole u stěny jednostěnného nastavku a v
noci chladne a ve dne je přes stěnu ohřívána sluncem. To všechno rozhoduje
o tom, jestli zásoby v buňce zkrystalují v celé hmotě jako jemné malé
krystalky, které když včely buňku otevřou, tak vzdušnou vlhkostí zase
ztekutí a včely je spotřebují nebo jako pár velkých krystalů v jinak úplně
tekutém zbytku, kdy tekutou část včely spotřebují a velké krystaly vyhodí.
Při krmení řepným cukrem se takové velké krystaly mezi mělí občas objevují,
ale pokud nebyl nějaký významný přínos melecitózy, není jich žádné významné
množství a při zimování nijak nevadí. Pokud by se ty věci měly upřesnit,
musel by předně někdo ty velké krystaly ze zimní měli vybrat a zjistit v
laboratoři aspoň, který z těch několika druhů cukrů, co se vyskytují v
zásobách, to vůbec je.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: <Josef.Mensik/=/seznam.cz>
To: <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, October 08, 2008 6:54 AM
Subject: Re:


Litrarura praví ,že je to způsobeno příliš velkými dávkami při krmení včely
nestačí pak sacharózu dostatečně rozložit a to je pak důvodem krystalizace
zimních zásob

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: p.k. <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re:
> Datum: 07.10.2008 22:32:22
> ----------------------------------------
> tak to je rána pod pás ,chci to taky slyšet,cukr rozpouštím,a to je fakt
na
> podložkách krystal jak vidle
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31956


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu