78619
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- Radim Polášek (e-mailem) --- 9. 10. 2008
Re: Re:
Tyhle věci jsou teoreticky poměrně složité. V buňce je ve směsi zbytek sacharózy s glukózou a fruktózou, případně tam můžou být z nějaké pozdní menší medovicové snůšky další cukry a k tomu další látky, které krystalizaci zpomalují, ale některé ji mohou urychlit nebo usměrnit. Odpařováním vody včelami je v buňce nakonec přesycený roztok cukrů, tedy takový roztok, kde je podle tabulek rozpustnosti jednotlivých cukrů ve vodě více cukrů a méně vody, než je možné. A na to všechno má vliv, v jaké teplotě to je a jak kolísá, jestli je buňka trvale obsazená včelami a je tam pořád stejná teplota nebo jestli je buňka někde dole u stěny jednostěnného nastavku a v noci chladne a ve dne je přes stěnu ohřívána sluncem. To všechno rozhoduje o tom, jestli zásoby v buňce zkrystalují v celé hmotě jako jemné malé krystalky, které když včely buňku otevřou, tak vzdušnou vlhkostí zase ztekutí a včely je spotřebují nebo jako pár velkých krystalů v jinak úplně tekutém zbytku, kdy tekutou část včely spotřebují a velké krystaly vyhodí. Při krmení řepným cukrem se takové velké krystaly mezi mělí občas objevují, ale pokud nebyl nějaký významný přínos melecitózy, není jich žádné významné množství a při zimování nijak nevadí. Pokud by se ty věci měly upřesnit, musel by předně někdo ty velké krystaly ze zimní měli vybrat a zjistit v laboratoři aspoň, který z těch několika druhů cukrů, co se vyskytují v zásobách, to vůbec je.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: <Josef.Mensik/=/seznam.cz> To: <vcely/=/v.or.cz> Sent: Wednesday, October 08, 2008 6:54 AM Subject: Re:
Litrarura praví ,že je to způsobeno příliš velkými dávkami při krmení včely nestačí pak sacharózu dostatečně rozložit a to je pak důvodem krystalizace zimních zásob
Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: p.k. <e-mail/=/nezadan> > Předmět: Re: > Datum: 07.10.2008 22:32:22 > ---------------------------------------- > tak to je rána pod pás ,chci to taky slyšet,cukr rozpouštím,a to je fakt na > podložkách krystal jak vidle > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 31956
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu