78539
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazení
- R. Polášek (83.208.54.27) --- 12. 3. 2009
Řídký med je pro spotřebitele lepší
Podle mého názoru je pro spotřebitele mnohem vhodnější med s větším množstvím vody, než jsou dnešní normy pro obsah vody v medu. Spotřebitel požaduje sladidlo či potravinu s co nejmenší manipulací a to zkrystalovaný med, který se musí pracně dloubat ze sklenice ale i nezkrystalovaný med, který je tuhý a musí se taky rozmíchávat, není. Já myslím, že se vedle klasického medu s malým množstvím vody, který je výhodný hlavně v tom, že má automaticky dlouhou životnost a nekazí se, prosadí i řídké medy ve formě sirupů, hlavně na slazení nápojů. Jen co se vymyslí, jak ten řídký med ochránit před zkažením a víceméně přitom zachovat jeho chuť , vůni a případně i obsah enzymů, jestli třeba nějakou šetrnou pasterizací podobně jako se dneska dělá trvanlivé mléko. Bude tak možnost získat ve velkoprovozu ze včelstev ze řepky i z jiných snůšek v celkovém součtu více, protože se med včelám sebere dříve, než ho zahustí a ony se potom mohou místo zahušťování více věnovat donášení sladiny do úlů.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 34599
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Radim Polá?ek (e-mailem) --- 12. 3. 2009
Re: Řídký med je pro spotřebitele lepí
Situace je taková, že med se může nazývat med tehdy, když to je podle normy med. Limit jsou tam ty úpravy. Takže tekutý řídký med se může potom klidně nazývat třeba medový sirup. Med může potom nahradit na ochucování čajů, různých vod a minerálek a potom skoro všude, kde se používá med jako příměs při vaření. Pravý hustý med potom zůstane jenom na takové použití, kde je potřebné, aby med měl menší množství vody, různá perníková a podobná těsta, krémy, bonbony atd, všude jinde bude výhodnější med řidčí a tekutejší. Vedle snadnějšího použití u spotřebitele je potom řídký med výhodnější i pro producenta - velkovčelaře, protože může dosáhnout ze snůšky vyššího výnosu a taky i pro zpracovatele toho medu, protože nízká viskozita řídkého medu umožnuje použít mnohem jednodušší pumpy, potrubní rozvody, filtry, zásobníky, dávkovací a podobné zařízení než pro klasický hustý med. Já myslím, že to je jen otázka času, kdy se nějaký velkovčelař specializuje na výrobu řídkého medu typu toho medového sirupu, ať už pro koncového spotřebitele jako medový sirup, náhražka javorového či podobného přírodního tekutého cukru nebo pro firmy používající do svých výrobků nyní klasický med. Klasický med potom zůstane jen pro tradiční zákazníky a jako biomed či podobné propagandistické ekovýrobky.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "pavel" <e-mail/=/nezadan.iol.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Thursday, March 12, 2009 9:39 AM Subject: Re: Řídký med je pro spotřebitele lepí
> To už ale pak nebude med. Jakékoliv úpravy medu jsou nepřípustné
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 34601
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - (e-mailem) --- 12. 3. 2009
Re:??dk? med je pro spot?ebitele lep?
Na krystalizaci medu má zásadní vliv poměr cukrů v medu a ne obsah vody v medu. jeho ztvrdnutí na kámen se zabrání jen pastováním nebo nedovolenými zásahy do něj ( přehřátí, přidání škrobu nebo odfiltrování pylu)
Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan> > Předmět: ??dk? med je pro spot?ebitele lep? > Datum: 12.3.2009 09:11:26 > ---------------------------------------- > Podle mého názoru je pro spotřebitele mnohem vhodnější med s větším > množstvím vody, než jsou dnešní normy pro obsah vody v medu. Spotřebitel > požaduje sladidlo či potravinu s co nejmenší manipulací a to zkrystalovaný > med, který se musí pracně dloubat ze sklenice ale i nezkrystalovaný med, > který je tuhý a musí se taky rozmíchávat, není. Já myslím, že se vedle > klasického medu s malým množstvím vody, který je výhodný hlavně v tom, že > má automaticky dlouhou životnost a nekazí se, prosadí i řídké medy ve > formě sirupů, hlavně na slazení nápojů. Jen co se vymyslí, jak ten řídký > med ochránit před zkažením a víceméně přitom zachovat jeho chuť , vůni a > případně i obsah enzymů, jestli třeba nějakou šetrnou pasterizací podobně > jako se dneska dělá trvanlivé mléko. Bude tak možnost získat ve > velkoprovozu ze včelstev ze řepky i z jiných snůšek v celkovém součtu více, > protože se med včelám sebere dříve, než ho zahustí a ony se potom mohou > místo zahušťování více věnovat donášení sladiny do úlů. > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 34604
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Antonin PRIDAL (e-mailem) --- 12. 3. 2009
Re: Re:??dk? med je pro spot?ebitele lep?
From: <Josef.Mensik/=/seznam.cz> >Na krystalizaci medu má zásadní vliv poměr cukrů v medu a ne obsah vody
To není pravda. Zásadní pro krystalizaci je poměr vody a glukosy a teprve potom ostatní poměry, jako například poměry cukrů. Výše uvedené sdělení je tendenční mýtus vyvrácený experimentálním výzkumem.
Antonín Přidal
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 34605
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - (e-mailem) --- 12. 3. 2009
Re: Re:??dk? med je pro spot?ebitele lep?
tak tohle bys měl potvrdit zdrojem informace Velice rád bych to nastudoval
Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Antonin PRIDAL <apridal/=/mendelu.cz> > Předmět: Re: Re:??dk? med je pro spot?ebitele lep? > Datum: 12.3.2009 14:32:17 > ---------------------------------------- > From: <Josef.Mensik/=/seznam.cz> > >Na krystalizaci medu má zásadní vliv poměr cukrů v medu a ne obsah vody > > To není pravda. Zásadní pro krystalizaci je poměr vody a glukosy a teprve > potom ostatní poměry, jako například poměry cukrů. Výše uvedené sdělení je > tendenční mýtus vyvrácený experimentálním výzkumem. > > Antonín Přidal > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 34606
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Sroll Josef (e-mailem) --- 13. 3. 2009
RE: Řídký med je pro spotřebitele lepí
Vyšší obsah vody v medu způsobí, že med zkvasí. Proto jej včely zahušťují (zbavují vody), aby se v něm kvasinky a jiné mikroorganizmy již nemohly množit. Je to vlastně obdoba sušení - konzervování potraviny odstraněním vody. Přítomnost vody v medu krystalizaci nezabrání, např. řídký řepkový med zkrystalizuje (ztuhne) a potom tato tuhá hmota klidně zkvasí a vznikne páchnoucí kaše. Pepa
-----Original Message----- From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz] On Behalf Of R. Poláek Sent: Thursday, March 12, 2009 9:11 AM To: Včelařský mailing list Subject: Řídký med je pro spotřebitele lepí
Podle mého názoru je pro spotřebitele mnohem vhodnější med s větším množstvím vody, než jsou dnešní normy pro obsah vody v medu. Spotřebitel požaduje sladidlo či potravinu s co nejmenší manipulací a to zkrystalovaný med, který se musí pracně dloubat ze sklenice ale i nezkrystalovaný med, který je tuhý a musí se taky rozmíchávat, není. Já myslím, že se vedle klasického medu s malým množstvím vody, který je výhodný hlavně v tom, že má automaticky dlouhou životnost a nekazí se, prosadí i řídké medy ve formě sirupů, hlavně na slazení nápojů. Jen co se vymyslí, jak ten řídký med ochránit před zkažením a víceméně přitom zachovat jeho chuť , vůni a případně i obsah enzymů, jestli třeba nějakou šetrnou pasterizací podobně jako se dneska dělá trvanlivé mléko. Bude tak možnost získat ve velkoprovozu ze včelstev ze řepky i z jiných snůšek v celkovém součtu více, protože se med včelám sebere dříve, než ho zahustí a ony se potom mohou místo zahušťování více věnovat donášení sladiny do úlů.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 34619
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu