78210

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

NitraM (94.113.11.172) --- 5. 5. 2009
Pyl

Zdravím. Chtěl jsem se zeptat někoho, kdo se věnuje produkci pylu, na podrobnosti. Konkrétně - jaké jsou obvyklé výkupní ceny za jeden kilogram, jaké je třeba zajistit podmínky jeho skladování (zmrazit?), jaká je jeho trvanlivost (neplesniví?), lze jej sbírat po několik sezon, a pak jej ve větším množství dát do výkupu? Děkuji předem za reakci a odpověď na dotazy.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 35559


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
A.Turčáni (62.168.124.210) --- 6. 5. 2009
Re: Pyl

Zdravím. Chtěl jsem se zeptat někoho, kdo se věnuje produkci pylu, na podrobnosti. Konkrétně - jaké jsou obvyklé výkupní ceny za jeden kilogram, jaké je třeba zajistit podmínky jeho skladování (zmrazit?), jaká je jeho trvanlivost (neplesniví?), lze jej sbírat po několik sezon, a pak jej ve větším množství dát do výkupu? Děkuji předem za reakci a odpověď na dotazy.

No určité skúsenosti mám a čo k tomu treba?

- chovať aspoň 10 včelstiev s v úľoch dobré a praktické peľochyty, s nádobami, ktoré sú na dne opatrené 1mm sieťou, na prečistenie odoberaného peľu, hrubé nečistoty sa separujú ručne.

- cena 1 kg peľu je cez výkupcu 130 Sk, pri priamom odovzdaní 140 Sk

- mraziaci box aspoň na 100 kg peľu

- v okolí včelnice mať dobrú peľovú pašu, vrátane repky a slenčnice, ale i plevelu. Ak mi ostane v sezóne nejaký peľ, odovzdám h v nasledujúcej ak máte komu. Peľ neplesnie pri -18˚C

- zaistiť si zmluvne odberateľa, npr. firma Koopert v Nových Zámkoch.

Ak sa Vám to má vyplatiť, musíte ročne odovzdať aspoň 100 kg, ja pravidelne odovzdávam 300-400 kg od 50 včelstiev (nemám na všetkých nasadené peľochyty).

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 35561


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
NitraM (94.113.11.172) --- 6. 5. 2009
Re: Pyl

Pane Turčáni, děkuji Vám za odpověď.
Ten velký mrazící box je pro mě ovšem docela problém, a proto jsem se chtěl ještě zeptat, jestli nemáte praktickou zkušenost s možností pyl usušit, a tím zabránit jeho plesnivění (jakou maximální teplotou, jak dlouho, stačí uložení v místnosti s malou vzdušnou vlhkostí, bylo by možno využít nějak sušičku ovoce, nebo pyl usušit v troubě nastavené na nízkou teplotu, jak usušený pyl skladovat (zcela uzavřený, nechat jej větrat)?). Snažil jsem se někde tyto informace dohledat, ale praktické zkušenosti jaksi nikdo nikde neuvádí...
A ještě dovolte dotaz k cenám - rozumím tomu dobře, že je stejná výkupní cena pylu rouskovaného, i pylu plástového "Perga" (ač jejich prodejní cena je naprosto odlišná?). Děkuji.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 35568


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
A.Turčáni (62.168.124.210) --- 6. 5. 2009
Re: Pyl

A ještě dovolte dotaz k cenám - rozumím tomu dobře, že je stejná výkupní cena pylu rouskovaného, i pylu plástového "Perga"-

Ja Vás informujem len o obnôžkovanom peli, nie o perge.

- cena 1 kg peľu je cez výkupcu 130 Sk, pri priamom odovzdaní 140 Sk.

Peľ sa dá usušiť i na sitách, ale vraj, priame slnko znižuje jeho kvalitu, preto ho prekryte plechom. Odspodu musí bať prúdenie vzduchu voľné. Robil som to raz, na 1 kg suchého peľu som potreboval 1,7 kg čerstvého peľu. Vždy záleží od obsahu vody v ňom.
Nakoniec z peľu sa oddelí voda aj pri teplote -18˚C, známe pod názvom lyofilizácia.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 35571


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu