78082

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


A.Turčáni (62.168.124.210) --- 6. 5. 2009
Re: Pyl

Zdravím. Chtěl jsem se zeptat někoho, kdo se věnuje produkci pylu, na podrobnosti. Konkrétně - jaké jsou obvyklé výkupní ceny za jeden kilogram, jaké je třeba zajistit podmínky jeho skladování (zmrazit?), jaká je jeho trvanlivost (neplesniví?), lze jej sbírat po několik sezon, a pak jej ve větším množství dát do výkupu? Děkuji předem za reakci a odpověď na dotazy.

No určité skúsenosti mám a čo k tomu treba?

- chovať aspoň 10 včelstiev s v úľoch dobré a praktické peľochyty, s nádobami, ktoré sú na dne opatrené 1mm sieťou, na prečistenie odoberaného peľu, hrubé nečistoty sa separujú ručne.

- cena 1 kg peľu je cez výkupcu 130 Sk, pri priamom odovzdaní 140 Sk

- mraziaci box aspoň na 100 kg peľu

- v okolí včelnice mať dobrú peľovú pašu, vrátane repky a slenčnice, ale i plevelu. Ak mi ostane v sezóne nejaký peľ, odovzdám h v nasledujúcej ak máte komu. Peľ neplesnie pri -18˚C

- zaistiť si zmluvne odberateľa, npr. firma Koopert v Nových Zámkoch.

Ak sa Vám to má vyplatiť, musíte ročne odovzdať aspoň 100 kg, ja pravidelne odovzdávam 300-400 kg od 50 včelstiev (nemám na všetkých nasadené peľochyty).

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 35561


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
NitraM (94.113.11.172) --- 6. 5. 2009
Re: Pyl

Pane Turčáni, děkuji Vám za odpověď.
Ten velký mrazící box je pro mě ovšem docela problém, a proto jsem se chtěl ještě zeptat, jestli nemáte praktickou zkušenost s možností pyl usušit, a tím zabránit jeho plesnivění (jakou maximální teplotou, jak dlouho, stačí uložení v místnosti s malou vzdušnou vlhkostí, bylo by možno využít nějak sušičku ovoce, nebo pyl usušit v troubě nastavené na nízkou teplotu, jak usušený pyl skladovat (zcela uzavřený, nechat jej větrat)?). Snažil jsem se někde tyto informace dohledat, ale praktické zkušenosti jaksi nikdo nikde neuvádí...
A ještě dovolte dotaz k cenám - rozumím tomu dobře, že je stejná výkupní cena pylu rouskovaného, i pylu plástového "Perga" (ač jejich prodejní cena je naprosto odlišná?). Děkuji.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 35568


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
A.Turčáni (62.168.124.210) --- 6. 5. 2009
Re: Pyl

A ještě dovolte dotaz k cenám - rozumím tomu dobře, že je stejná výkupní cena pylu rouskovaného, i pylu plástového "Perga"-

Ja Vás informujem len o obnôžkovanom peli, nie o perge.

- cena 1 kg peľu je cez výkupcu 130 Sk, pri priamom odovzdaní 140 Sk.

Peľ sa dá usušiť i na sitách, ale vraj, priame slnko znižuje jeho kvalitu, preto ho prekryte plechom. Odspodu musí bať prúdenie vzduchu voľné. Robil som to raz, na 1 kg suchého peľu som potreboval 1,7 kg čerstvého peľu. Vždy záleží od obsahu vody v ňom.
Nakoniec z peľu sa oddelí voda aj pri teplote -18˚C, známe pod názvom lyofilizácia.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 35571


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu