78619
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- Sroll Josef (e-mailem) --- 23. 6. 2009
RE: těsto
Osvědčené je kvasnicové těsto - na 1kg moučkového sukru asi 7dkg obyčejných pekařských kvasnic. Bez medu. Smíchat, během několika dní se z toho stane těsto. Já jsem to dával do úlu ve formě placek zabalených do novin (jinak se všechno děsně upatlá) nahoru na rámky. Včely papír sešrotují a tahají z úlu měsíc a těsto vyberou, těsto jim chutná i když zrovna nevoní. Posledních pár desítek let už žádné podněcování nedělám. Do oplodňáčků ale jen klasické medocukrové těsto 1:3, ty se samy neuživí a krmení je nezbytné. Někteří autoři doporučují toto těsto připravovat v zimních měsících, neboť prý dojde k částečné inverzi cukru. Tento účinek jsem však na včelách nepozoroval, jen je v zimě na to víc času, těsto se nacpe do igelitových pytlíků a uloží. Když v létě zbude, dá se použít příští rok. Před asi 20 lety byla k podněcování ve Včelařství diskuze, závěry celkem nijaké. Účinnější je vedení silných včelstev. Pepa
-----Original Message----- From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz] On Behalf Of Petr Sent: Tuesday, June 23, 2009 11:29 AM To: Včelařský mailing list Subject: těsto
Poradí mi někdo jak a z čeho zhotovit těsto na krmení. Tedy recept. začínám.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 36311
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Antonín Bojanovský (e-mailem) --- 23. 6. 2009
RE: těsto
Už dávno bylo doporučeno kvasnicové těsto zásadně nepoužívat (hlavně ne na jaře), protože podporuje rozvoj nosemy. Před podáváním pylu a pylových náhražek v medotěstu je varování i v knize "Včelařství" (vydání 2003, str. 216.) A.B.
-----Original Message----- From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz] On Behalf Of Sroll Josef Sent: Tuesday, June 23, 2009 12:18 PM To: vcely/=/v.or.cz Subject: RE: těsto
Osvědčené je kvasnicové těsto -
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 36320
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - G.Pazderka (80.78.156.8) --- 23. 6. 2009
Re: těsto
Nechci být protiva, ale autoři titulu knihy Včelařství nejsou moc proletáři. Dost zjednodušují své závěry a bagatelizují kvůli jednoduchosti podání problematiky.
Práce na téma přidávání aditiv do krmiv včelám jsou propracovány a prozkoumány. Jestli těsto podporuje rozvoj nosemy, pptám se co vše ho tedy podporuje? Napadá mne známá poučka, že když dva dělají totéž, není to totéž.
Osobně naco jsem došel, že nejlepším krmivem je vhodný plástový med.
Pokud se má krmit cukrem, (myšlen cukr co lze běžně koupit ke slazení), je nutno celou problematiku znát dopodrobna, protože se hodně ve včelařství sním pracuje, ale dost často se dělají zásadní krmivářsky - zdravotní chyby.
...............
Antonín Bojanovský (e-mailem) --- 23. 6. 2009
RE: těsto (36308) (36311)
Už dávno bylo doporučeno kvasnicové těsto zásadně nepoužívat (hlavně ne na
jaře), protože podporuje rozvoj nosemy.
Před podáváním pylu a pylových náhražek v medotěstu je varování i v knize
"Včelařství" (vydání 2003, str. 216.)
A.B.
-----Original Message-----
From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz] On Behalf Of
Sroll Josef
Sent: Tuesday, June 23, 2009 12:18 PM
To: vcely/=/v.or.cz
Subject: RE: těsto
Osvědčené je kvasnicové těsto -
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 36324
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu