| - Radim Polá?ek (e-mailem) --- 28. 6. 2009
Re: Nevytočitelný med
Nahřátí u panenských plástů moc nepomůže, mezi teplotou, kdy zkrystalovaný med aspoň trochu změkne a teplotou, kdy změkne panenský plást tolik, že se hroutí, je jen pár stupňů. Zahřátí musí být velice přesné. Plásty se musí nahřát na tu hranici, kdy ještě drží pohromadě a tu teplotu tam nechat tak jeden den. Potom snížit teplotu o 10 - 15 st C, aby vosk ochladl a jeho pevnost se zvýšila. Med má totiž tu vlastnost, že reaguje se setrvačností, roztápí se stejně jako tuhne se zpožděním. Plást už je nějakou hodinu chladnější a tudíž mnohem pevnější, ale roztopený med na původní tuhost tuhne delší dobu. Ale stejně to pomůže jen trochu. Ucpávání síta při filtraci u takového medu je potom způsobeno tím, že v přítomnosti krystalů med tuhne přímo v okách síta a doslova je zabetonovává. Takový med se musí před filtrací ohřívat. Pracnost vysoká a med už nikdy nebude tak kvalitní jako vytočený tekutý. Je pak ještě další možnost, ostrou lžící nebo nějakou podobnou ostrou škrabkou "sklidit" med opatrným oškrábáním na mezistěny. Získá se mix zatuhlého medu a voskové drtě a mezistěny potažené pár milimetry tuhého medu. Pokud ještě včely budou stavět, tak takové mezistěny znova velice rychle vystaví. Mezistěny se musí během nějakého týdne dát včelám vystavět nebo aspoň očistit, jinak med na nich bude kapat a kvasit. Oškrábaný mix ztuhlého medu a vosku, pokud to je z čistě panenských plástů, vydrží déle, ale když se dlouho skladuje, med potom může získat pachuť. Může se rozpustit ve vodě, vosk odfiltrovat a potom použít třeba na tu medovinu nebo pokud bude ještě v červenci nějaká snůška, může se ta snůška posílit zkrmením toho medu. Pokud ne, může se přídavkem tak půl kila medu na 3 - 5 kilo cukru vylepšit krmení na zimu. Pokud se med dá do teplého roztoku cukru a má ještě aktivní enzymy, tak ty během nějaké hodiny, co bude roztok v barelu chladnout, by měly částečně rozštěpit řepný cukr a tím pro včely zvýšit kvalitu takového krmení. Nebo se může po odfiltrování vosku použít na medocukrové těsto na další rok.... R. Polášek ----- Original Message ----- From: "Pepek" <e-mail/=/nezadan.iol.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Sunday, June 28, 2009 9:07 AM Subject: Re: Nevytočitelný med
> Tak jsem ještě včera skusil vytočit několik "měkčích" plástů a jen hromada > rozbitého panenského díla s medem uvnitř.Co se mi podařilo několik málo > kilo vytočit,tak med nebyl schopný ani protéct sítem.Toš sem zavřel klapku > na medometu a šel spat.Ráno šok med v sítu pořád stojí ale není ucpané > voskem,je to tuhý med.Pampelišek tam moc nebude,nebo spíš žádné,točím letos > podruhé.Netočil jsem to dřív,protože je už dlouho škaredé počasí,tak jsem > do včel nelezl,což je asi zásadní chyba.Ještě zkouším roztavit pár rámků v > troubě na 50stupňů a uvidí se.Jstli to pomůže tak mi asi nezbude nic jiného > než narychlo postavit tavící komoru s horkovzdušným teplometem,ale nevím > jestli se nebude tavit i vosk. > Pepek > > > > Radim Polá?ek (e-mailem) --- 28. 6. 2009 > Re: Nevytočitelný med (36357) > > Spolehlivá rada asi nebude. Odvíčkovat, co se dá vytočit, opatrně vytočit a > mezistěny se zbytkem medu potom podstavit pod včelstvo, aby si > zkrystalovaný > zbytek včely vybraly. Druhá možnost odvíčkovat, vytočit a zbytek vyloužit > do > vody a tu použít na medovinu nebo nastává pomalu čas drobného ovoce, tak na > ovocné víno.Na Valašsku 500 m vysoko to by mohl být z první poloviny června > med z malin, ten taky docela rychle krystalizuje nebo ještě z května med z > pampelišek > R. Polášek > ----- Original Message ----- > From: "Pepek" > To: "Včelařský mailing list" > Sent: Saturday, June 27, 2009 7:21 PM > Subject: Nevytočitelný med
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 36368
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |