76392

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

(e-mailem) --- 24. 7. 2009

Prosím o radu!
Začíná mi kvasit med!Je z jabloňového sadu,takže snad téměř druhový.
Stanoviště bylo uprostřed 60ha,tak proč by lítaly někam do dáli,že?
Holky určitě žádnou chybu neudělaly,takže kde jsem ji udělal já?
U nás na spolku mi řekli,že jsem vytáčel moc brzo!No jo,jenže já
vytáčel zavíčkovaný.
Jeden "prastarý včelař"mi doporučil úlovou váhu.Že,když 4dny po sobe
přibydou 2kg na váze,tak je čas "točit".
Tak jak?A jestli jo,tak kde ji můžu splašit?A když už tak pěkně
prosím o rady,tak potřebuju radu.Jaké se vám osvědčilo nejvíce?
Díky.


--
Vyzkoušejte nový antivirus Kaspersky Internet Security 2010. Nejspolehlivější
ochrana před všemi druhy on-line zločinů již za 940 Kč. www.kaspersky.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 36954


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Luboš (193.165.208.202) --- 24. 7. 2009
Re:

Kupte si ve včelařské prodejně měřák % vody v medu. A potom točte pokud je někde okolo 19% max. Zavíčkování v tomto bláznivém roce neznamená nízký obsah vody.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 36956


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Pavel Holub (88.103.248.6) --- 24. 7. 2009
Re:

TO BYL TEDY RÁDCE :-)
Spíše, když 4 dny nic nebo ubude, tak možná. Zavíčkování není ten hlavní znak. Letos v těch vedrech byla vysoká vzdušná vlhkost a med nevysychal. Nejlépe je vytáčet po chladném třeba i deštivém týdnu. Samozřejmě nesmí přibývat na váze.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 36957


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
B.Tichý (80.188.56.170) --- 24. 7. 2009
Re:

Med měl veké množství vody i když byl zavíčkovaný. Mohlo se také stát, že byl v pořádku a že přijal vodu z ovzduší a proto kvasí.Stalo se mi letos, že ve sklenici kam dávám med, který sbírám a byl jen volně přikrytý, tedy ne uzavřený, měl po několika dnech až o 10% vody více.Vlhkost ovzduší měla přes 80%.Různé rady na zralý med neplatí všeobecně, rozhodující je refraktometr a i ten nemusí být zcela pravdivý, leda až po několika dnech.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 36959


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Tomáš Kulštejn (78.157.167.81) --- 10. 5. 2013
Re:kyselina mravenčí - léčba varoázy

Dnes jsem si koupil odpařovač KM-P, od výrobce yanick plast s.r.o., ale kolik kyseliny do odpařovače nalít a jaké koncentrace mi není známo. Může mi někdo poradit?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 61278


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Aleš Molčík (89.24.10.192) --- 10. 5. 2013
Re: kyselina mravenčí - léčba varoázy

Bez návodu je potřeba vycházet z odpařovačů které návod mají. Vyzkoušet kolik se do nového odpařovače vejde vody(na zkoušku místo kyseliny)změřit plochu odparu a všechny tyto údaje porovnat se známými odpařovači a odvodit návod k použití pro nový odpařovač a třeba to vyjde. A nebo nekupovat odpařovače bez úplného návodu.
Odpařovače bez návodu se dělají doma například jde udělat i z PE pytlíku a toaletního papíru, cena celkem cca 6Kč.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 61279


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Pavel Kovářík (93.99.51.99) --- 11. 5. 2013
Re: kyselina mravenčí - léčba varoázy

Celý a podrobný návod k odpařovači najdete na www.odparovač.cz. Tak ať se daří ! Pavel K.


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 61280


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Radim Polášek (e-mailem) --- 24. 7. 2009
Re:

No obvykle rada, že aspoň třetina plochy rámků má být zavíčkovaná, stačí.
Včelky donesou sladinu do úlu a hned potom a hlavně večer a v noci odpařují
nadbytečnou vlhkost. Zahuštěnou sladinu ještě párkrát přenesou a potom ji
definitivně uloží do medníkových plástů. Zahuštěné je to tak dobře, že při
odběru plástů odpoledne tam může být i nějaké množství nezahuštěné sladiny a
pořád je ten med dostatečně hustý. Když během těch několika dnů je tak
vlhko, že sladinu zahustit nemůžou, dokonce při stoprocentní vlhkosti by
předtím zahuštěná sladina opět absorbovala vodu a ředila se, tak jim nezbývá
nic jiného, než uložit do medníkových buňek jako hotovou nezahuštěnou
sladinu. V buňkách a ošetřovaná včelami se taková sladina do zimy ani tak
nezkazí, ale vytočená v nádobách bohužel. Bylo prostě nevhodné období a med
je prostě řídký.
Co s tím, je věc jiná. Troška vody se odpaří, když se med nechá otevřený v
letních horkách v teple. Přirozeně chráněný před včelami. Když se potom
ochladí a začne krystalizovat a může se napastovat, je to téměř vyřešeno.
Když se podaří, aby řídký med vydržel až do zimních měsíců, v zimě se takový
med dá zahřát ve ztekucovací komoře na 35 - 45 st C a potom v chladnu 5 - 10
st C pomalu tenkým čůrkem a zvysoka přelívat z jedné nádoby do druhé nebo
nějak podobně. Při takové vysoké teplotě medu a nízké teplotě okolí se z
medu vlkost odpaří velice rychle a med se poměrně znatelně zahustí. Pro
velkovčelaře to ale není. Odpařovače vody z medu jsou zatím dost vzácné.
Jinak jsem zaznamenal, že včely občas nestihnou zahustit med a víčkují ho
řídký při nízkých venkovních teplotách. Na jaře při časných ranních snůškách
z řepky a potom, svého času poslední vytáčení v polovině srpna taky občas
vykazovalo řidký med.

R. Polášek
----- Original Message -----
From: <nasepenze/=/volny.cz>
To: "včelařská konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Friday, July 24, 2009 3:09 PM


Prosím o radu!
Začíná mi kvasit med!Je z jabloňového sadu,takže snad téměř druhový.
Stanoviště bylo uprostřed 60ha,tak proč by lítaly někam do dáli,že?
Holky určitě žádnou chybu neudělaly,takže kde jsem ji udělal já?
U nás na spolku mi řekli,že jsem vytáčel moc brzo!No jo,jenže já
vytáčel zavíčkovaný.
Jeden "prastarý včelař"mi doporučil úlovou váhu.Že,když 4dny po sobe
přibydou 2kg na váze,tak je čas "točit".
Tak jak?A jestli jo,tak kde ji můžu splašit?A když už tak pěkně
prosím o rady,tak potřebuju radu.Jaké se vám osvědčilo nejvíce?
Díky.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 36958


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
(e-mailem) --- 24. 7. 2009
Re:

u velmi ranných medů bývá problém s vlhkostíi hlavně u zavíčkovaného medu medu. Místo váhy kupraději refraktometr a pak múžeš takové medy změřit a případně vysušit nebo smíchat s medy s nízkou hladinou vody

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: <nasepenze/=/volny.cz>
> Předmět:
> Datum: 24.7.2009 15:09:46
> ----------------------------------------
> Prosím o radu!
> Začíná mi kvasit med!Je z jabloňového sadu,takže snad téměř druhový.
> Stanoviště bylo uprostřed 60ha,tak proč by lítaly někam do dáli,že?
> Holky určitě žádnou chybu neudělaly,takže kde jsem ji udělal já?
> U nás na spolku mi řekli,že jsem vytáčel moc brzo!No jo,jenže já
> vytáčel zavíčkovaný.
> Jeden "prastarý včelař"mi doporučil úlovou váhu.Že,když 4dny po sobe
> přibydou 2kg na váze,tak je čas "točit".
> Tak jak?A jestli jo,tak kde ji můžu splašit?A když už tak pěkně
> prosím o rady,tak potřebuju radu.Jaké se vám osvědčilo nejvíce?
> Díky.
>
>
> --
> Vyzkoušejte nový antivirus Kaspersky Internet Security 2010. Nejspolehlivější
> ochrana před všemi druhy on-line zločinů již za 940 Kč. www.kaspersky.cz
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 36961


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Radim Polášek (e-mailem) --- 24. 7. 2009
Re:

Váha, pokud má záznam měřených hodnot, ukáže, jestli je nebo byla snůška
nebo silná snůška, popřípadě když jsou už pár dnů malé přínosy nebo žádné,
že snůška není a že v úlu je jenom zpracovaný a zahuštěný med.
Refraktometr ukazuje přímo procenta vody v medu.
Otázka je jestli místo odůvodněného nákupu to nebude nákup hraček, který se
z výnosu těch několika včelstev včelaře nezaplatí. Hustota medu se totiž dá
bez problémů s trochou zkušeností poznat přímo, s ohledem na případnou
teplotu medu. Stačí med nabrat lžičkou, podívat se, jak teče, jak při dopadu
na hladinu medu řetízkuje atd. Někdy stačí v uzavřené sklenici někde u
stánku na trhu ji naklonit a dívat se, jak se tam převaluje bublina vzduchu
nad medem. Podobně se dá bez váhy poznat snůška, jen pozorováním včel,
pozorováním okolí a znalostí počasí.
Narážím tím na to, že dneska je módní na všechno shánět a kupovat různá
hejblata, měřáky, zapisovače hodnot místo toho, aby člověk nějaký rok
nasával zkušenosti, nebo je sbíral u jiných a učil se. Jestli včelař vytočí
ročně tunu, dvě medu, tak volba je jasná, měřák a podobná hejblata vyloučí
těch několik procent pravděpodobnosti, kdy se i zkušený včelař utne a při
takovém množství medu se tím "hejble" spolehlivě zaplatí. Pokud má včelař
pár včelstev na zahradě nebo někde v lese, většinu medu nechá v rodině či
rozdá příbuzným a prodává jen známým známých přebytky, tak je otázka, jestli
se takovými hejbly zásobovat. Každý si to musí rozmyslet sám, protože
konkrétně ten refraktometr toho moc nevyřeší, med nezahustí. Jestli třeba
nebude lepší ten kyblík medu prostě spotřebovat, na medovinu, na medové
ovocné víno, třeba rybízák, do pečiva, já pro hodně řídký med uvažuji jeho
zavaření ve sklenicích.

R. Polášek
----- Original Message -----
From: <Josef.Mensik/=/seznam.cz>
To: "Včelařská konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Friday, July 24, 2009 9:57 PM
Subject: Re:


u velmi ranných medů bývá problém s vlhkostíi hlavně u zavíčkovaného medu
medu. Místo váhy kupraději refraktometr a pak múžeš takové medy změřit a
případně vysušit nebo smíchat s medy s nízkou hladinou vody

Pepan

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 36962


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Stonjek (90.183.70.9) --- 25. 7. 2009
Re:

No Radim se opět rozjel, ale letošní rok je opravdu průšvih. Včely se s nějakým zahušťováním, když vlhkost vzduchu neklesá pod 90% moc nepářou a tak medy kolem 30% nejsou asi zas tak vyjímkou. Dokonce i já vyhlášený šetřílek jsem si po 35 letech praxe koupil refraktometr a začaly mě vztávat vlasy hrůzou a to jsem čekání na zavíčkování doopravdy protahoval jak to šlo. Žel konec letošní sklizně nic moc a včely roztažené zásoby ve 2 - 4 nástavcích nevíčkují, vlhkost tak 22% a tak se stejně musí točit a připravovat na zimu. Jestli tedy med kvasí a není ho moc, stačí snad odebrat horní vrstvu a použít např. na medovinu, a zbytek nahřát na 45 stupňů a míchat a větrat jak o život. V tomhle mokrém vzduchu budou výsledky nic moc a kdy se počasí umoudří je velkou neznámou. Stane li se toto velkému včelaři je v průšvihu a může ho zachránit pouze urychlené stavění vysoušeče. Pro malé v podstatě stačí nahřívací box, větráček a funkční menší lednička. Box se musí co největším otvorem propojit s ledničkou a větrákem do ní hnát teplý vzduch a nějakými plechy donutit vzduch, aby v ledničce měl co nejdelší dráhu zvl. kolem zadní stěny, kde je zapěnován výparník. Proto se také otvor do ledničky musí dělat jen zboku nebo ze dna. Při práci nekuřte a ani jinde nesmí být otevřený oheň. Kdyby vám totiž uniklo chladivo tak kolem ohně máte hned fosgen a to asi není to pravé ořechové. /informace od chladařů/ Samozřejmě obsahem nádob v boxu se musí míchat a ne málo! Jinak nejlepším pomocníkem jak zabránit kvašení medu ve skladu je chlad! Místo párání se s ledničkou lze také koupit vysoušeč vzduchu, ceny začínají od 4 500. Ale funguje to úplně stejně. Jinak v Dole asi před 10 lety o tom napsal vědecké pojednání Dr. Kamler, ale nic moc a to se vyjadřuji hodně diplomaticky. Kdo se nechce umíchat musí zvolit řešení aby suchý vzduch měl k dispozici co největší plochu medu, proto Jindrovo "mlýnské kolo" nebo různá jiná míchátka. Takže jestli tropy budou pokračovat i v následujících letech, máme o zábavu postaráno. Zdraví R. S

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 36963


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
G.Pazderka (80.78.156.8) --- 25. 7. 2009
Re:

Stonjek:>Takže jestli tropy budou pokračovat i v následujících letech, máme o zábavu postaráno. Zdraví R. S<
...............
Jedna z nich je HMF

V souvislostech nastává problém s limitní a nízce povolenou hodnotou HMF, která je ve vlhčím prostředí pronás jako producenty diskriminace a pro spotřebitele údaj oničem, protože neříká nic tak přesného o kvalitě, jak se hodnotě HMF přisuzuje. HMF je problém. Ne tropické počasí. Stačí, aby Unie zrušila nebo přenastavila HMF. Člověku HMF neublíží. Další problém v souvislostech co by to řešilo jsou kyselá léčiva. Pokud vím, tak nárůst HMF je přímo závislý nejen na teplotě a době skladování ale HLAVNĚ na obsahu kyselin v medu. Pokud se bude léčit v takovém vlhkém prostředí kyselinou, zcela určitě stačí když kyselina přejde třeba i přechodně vlivem vyšší vlhkosti do medu a tím se zvýší tvorba HMF mnohem razantněji v něm. A to je průšvih.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 36964


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Radim Polá?ek (e-mailem) --- 25. 7. 2009
Re: Re:

No, ono se v poslední době rozmáhá jakési spotřební myšlení stylu Koupit
refraktometr a rázem problémy s řídkým medem nebudou.... Udělat cinkované
úly s nejlepšího dřeva a rázem budou ty úly plné medu, i kdyby stály bez
včel někde ve stodole.... Jako by základní předpoklad k úspěchu nebyla v
první řadě práce . Ať už fyzická, přímo s těmi úly, včelami, medem nebo
duševní, získávání informací a zkušeností, sledování věcí kolem včel, jejich
vyhodnocování - zpracování všech informací..... Pokud se bude klást důraz na
to spotřební myšlení a nakupování těch různých hejblat, tak se začátečníků
budou dvouletí včelaři. První rok ohromný zápal, nakoupí všechno možné,
investuje do toho, druhý rok vystřízlivění, protože ono to i takhle bez
investované práce a času do včel nepůjde. A třetí rok potom bude takový
včelař jen přemýšlet, jak nejvýhodněji by se těch drahých hejblat zbavil. Já
proti těmto věcem nic nemám, ale automaticky v případě nějakého problému
doporučit zakoupení něčeho místo skutečného řešení ne. Jaký je potom rozdíl
zakoupit takovou věc a zakoupit řekněme nějaký amulet třeba zaměřený proti
vlhkému počasí v době snůšky? Prospívá to jenom prodejcům takových věcí.
Jinak letošní počasí je skutečně průšvih. Nepamatuji si, že by tahle
katastrofálně řídké medy a v takovém dlouhém časovém období vyskytovaly.
Snad někdy hluboko v socialismu, kdy se okamžitě odlifrovaly do konví a přes
Jednotu vykoupily.... A tím v tehdejším socialistickém hospodářství
praktikovaném i při zpracování medu jejich stopa ztratila a dále se o tom
nemluvilo.....-:) Já mám naštěstí v úvozovkách výhodu, že letos mám tak
malý počet včelstev, že jsem se mohl rozhodnout neprodávat vůbec žádný med,
jen doplním zásoby pro spotřebu pro doma. Med mám vytočený a v současné době
v kyblíkách uložený na půdě pod plechovou střechou, přes den, jak je
slunečno, odkrytý a chodím ho tam promíchávat. Světlý lípový med už by
možná pomalu mohl být dostatečně hustý, tmavý med ještě z doby předtím je
pořád řídký....

R. Polášek
----- Original Message -----
From: "Stonjek" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Saturday, July 25, 2009 9:02 AM
Subject: Re:


> No Radim se opět rozjel, ale letošní rok je opravdu průšvih. Včely se s
> nějakým zahušťováním, když vlhkost vzduchu neklesá pod 90% moc nepářou a
> tak medy kolem 30% nejsou asi zas tak vyjímkou. Dokonce i já vyhlášený
> šetřílek jsem si po 35 letech praxe koupil refraktometr a začaly mě
vztávat
> vlasy hrůzou a to jsem čekání na zavíčkování doopravdy protahoval jak to
> šlo. Žel konec letošní sklizně nic moc a včely roztažené zásoby ve 2 - 4
> nástavcích nevíčkují, vlhkost tak 22% a tak se stejně musí točit a
> připravovat na zimu. Jestli tedy med kvasí a není ho moc, stačí snad
> odebrat horní vrstvu a použít např. na medovinu, a zbytek nahřát na 45
> stupňů a míchat a větrat jak o život. V tomhle mokrém vzduchu budou
> výsledky nic moc a kdy se počasí umoudří je velkou neznámou. Stane li se
> toto velkému včelaři je v průšvihu a může ho zachránit pouze urychlené
> stavění vysoušeče. Pro malé v podstatě stačí nahřívací box, větráček a
> funkční menší lednička. Box se musí co největším otvorem propojit s
> ledničkou a větrákem do ní hnát teplý vzduch a nějakými plechy donutit
> vzduch, aby v ledničce měl co nejdelší dráhu zvl. kolem zadní stěny, kde
je
> zapěnován výparník. Proto se také otvor do ledničky musí dělat jen zboku
> nebo ze dna. Při práci nekuřte a ani jinde nesmí být otevřený oheň. Kdyby
> vám totiž uniklo chladivo tak kolem ohně máte hned fosgen a to asi není to
> pravé ořechové. /informace od chladařů/ Samozřejmě obsahem nádob v boxu se
> musí míchat a ne málo! Jinak nejlepším pomocníkem jak zabránit kvašení
medu
> ve skladu je chlad! Místo párání se s ledničkou lze také koupit vysoušeč
> vzduchu, ceny začínají od 4 500. Ale funguje to úplně stejně. Jinak v Dole
> asi před 10 lety o tom napsal vědecké pojednání Dr. Kamler, ale nic moc a
> to se vyjadřuji hodně diplomaticky. Kdo se nechce umíchat musí zvolit
> řešení aby suchý vzduch měl k dispozici co největší plochu medu, proto
> Jindrovo "mlýnské kolo" nebo různá jiná míchátka. Takže jestli tropy budou
> pokračovat i v následujících letech, máme o zábavu postaráno. Zdraví R. S

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 36966


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Radek Hubač (e-mailem) --- 29. 7. 2009
Re:

Je to velmi jednoduché - kupte si za cca 2000 kc refraktometr na měření vody v medu.
Evidentně nemáte zkušenosti s váhou, samozřejmě není nezbytná, ale je to naopak, když je přírůstek na váze alespon 3 dny nižší než půl kila je možné točit.
Na druhou stranu mám bohužel také osobní zkušenost, že obzvláště při velké nárazové snůšce na jaře a jabloně dávají víc než řepka jsou včely schopné zavíčkovat med s 21% vody a ten se klidně může sám rozkvasit.
Opatření :
koupit si vysoušeč medu - pro pár včelstev blbost
Med použít do medoviny
Možná by bylo možné pokud máte pár včelstev med mírně naředit a dát jim ho znovu když není snůška,ale to je dost práce.
jinou možnost jako dostatek prázdných souší ve snůšce atd nemusí být dostatečně efektivní.
Já to řeším medovinou.
Radek
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: <nasepenze/=/volny.cz>
> Předmět:
> Datum: 24.7.2009 15:09:46
> ----------------------------------------
> Prosím o radu!
> Začíná mi kvasit med!Je z jabloňového sadu,takže snad téměř druhový.
> Stanoviště bylo uprostřed 60ha,tak proč by lítaly někam do dáli,že?
> Holky určitě žádnou chybu neudělaly,takže kde jsem ji udělal já?
> U nás na spolku mi řekli,že jsem vytáčel moc brzo!No jo,jenže já
> vytáčel zavíčkovaný.
> Jeden "prastarý včelař"mi doporučil úlovou váhu.Že,když 4dny po sobe
> přibydou 2kg na váze,tak je čas "točit".
> Tak jak?A jestli jo,tak kde ji můžu splašit?A když už tak pěkně
> prosím o rady,tak potřebuju radu.Jaké se vám osvědčilo nejvíce?
> Díky.
>
>
> --
> Vyzkoušejte nový antivirus Kaspersky Internet Security 2010. Nejspolehlivější
> ochrana před všemi druhy on-line zločinů již za 940 Kč. www.kaspersky.cz
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 37022


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
A.Turčáni (62.168.124.210) --- 29. 7. 2009
Re:

Já to řeším medovinou. Radek

A čo s tými čo ani medovinu nepijú alebo s tými, čo ju nevedia pripraviť? Obyčajne medovinu dokážu pripraviť len dobrí majstri.

Raz sa mi stalo, že prínos nektáru z repky sa prekryl s agátom. Ak som chcel docieliť čistý agát, musel som to postúpiť. Samozrejme, že agátový nektár trochu rozriedil repku, ale kanvy kovové a plastové som otvoril a prekyl včelotesne silonovou záclonovinou, za 5-6 dní sa prebytočná voda odparila a med som mohol expedovať. V tomto prípade až niekedy v X. mesiaci.

A čuduj sa svete med ani v jednej nádobe (a bolo ich asi 25) nekvasil. Znovu napíšem moju skúsenosť: za 50 rokov včelárenie mi ani v jednom prípade, nekvasil. Žeby u nás bol iný med?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 37030


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Radek Hubač (e-mailem) --- 29. 7. 2009
Re: Re:

Ahoj Tono, ja sa vobec nečudujem, len si predstav, že to včelaři zopakují, nebudou mít dostatečně suché prostory a světe div se med zkvasí, i když bude mí po vytočení 19-20%vody.. Dávno pominula doba, kdy včelaři byly přivezeny konve a vykoupen med za cenu, za kterou se potom prodával v maloobchodě, medovina není pro mistry, prakticky každý si ji může vyrobit a pokud ji sám nemůže pít jako lék, určitě se v okolí najde dost nemocných zájemců... Vžy mám větší poptávku než množství medoviny.
Radek
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: A.Tur??ni <anton.turcani/=/gmail.com>
> Předmět: Re:
> Datum: 29.7.2009 16:33:09
> ----------------------------------------
> Já to řeším medovinou. Radek
>
> A čo s tými čo ani medovinu nepijú alebo s tými, čo ju nevedia pripraviť?
> Obyčajne medovinu dokážu pripraviť len dobrí majstri.
>
> Raz sa mi stalo, že prínos nektáru z repky sa prekryl s agátom. Ak som
> chcel docieliť čistý agát, musel som to postúpiť. Samozrejme, že agátový
> nektár trochu rozriedil repku, ale kanvy kovové a plastové som otvoril a
> prekyl včelotesne silonovou záclonovinou, za 5-6 dní sa prebytočná voda
> odparila a med som mohol expedovať. V tomto prípade až niekedy v X.
> mesiaci.
>
> A čuduj sa svete med ani v jednej nádobe (a bolo ich asi 25) nekvasil.
> Znovu napíšem moju skúsenosť: za 50 rokov včelárenie mi ani v jednom
> prípade, nekvasil. Žeby u nás bol iný med?
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 37033


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
A.Turčáni (62.168.124.210) --- 29. 7. 2009
Re: Re:

nebudou mít dostatečně suché prostory

Ahoj Radek, med som vyložil na slnko a situácia s nedostatočne zahusteným medom sa nevyskytuje tak často! Mám skúsenosti s výkupcom medu, keď vykupoval agátový med s 20 a viac percentami od kočovníkov. ktorí tiahli od maďarských hraníc na sever Slovenska, pretože chceli med získať z pozdejšie kvitnúcich agátov. Exportér medu v Maďarsku Golden nektár dokázal agátový med "vysušiť". To len tak na okraj.

a pokud ji sám nemůže pít jako lék, určitě se v okolí najde dost nemocných zájemců...

To som nevedel, že aj alkohol môže byť liekom. Hovorí sa o ňom, že je to metla-košte ľudstva. Ešte jedno nie mi je jasné, kvasinky za prítomnosti prebytku cukru nekvasia, ale hynú, preto odborníci radia, obsah cukru v roztoku by nemal presiahnuť 22%, inak cukor ostáva neprekvasený, u medoviny sa to cení, keď je zároveň aj príjemne sladká, ale ak je v mede len 20-24%.....? Ja som za 50 rokov včelárenia nežil skvasený med.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 37036


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu