76393

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Čermák K. (e-mailem) --- 23. 10. 2009
Re: Odv??kovac? stroj

To Vám musím oponovat. Každý rok mám medovici a bez problémů ji
ztekucuji při 50 st.C. Záleží na vrstvě, která se ztekucuje - 35 kg
konev nebo 25 kg plechovka se rozpustí za cca 30 hod. spolehlivě (24
hod. někdy nestačí). Abych při tom používal teploty vyšší nebo dokonce
90 st.C, na to si výsledku svého celoročního úsilí příliš vážím, než
abych med znehodnotil a zákazníkům prodával sladkou směs bez účinných
cenných látek. Nejde jen o rychlý nárůst HMF u vyšších teplot, ale i
současné ničení enzymů, vitaminů a dalších stopových látek příznivých
pro náš organismus. Množství HMF v medu je s obsahem těchto látek v
nepřímé úměře, jak známo.
K. Čermák

Jaroslav Vodi?ka napsal(a):
> Co se týká toxicity HMF pro včely, to jsem zaslechl také, stejně tak že med
> se nemůže rozehřívat nad 50 stupňů. Praxe je však odlišná. Na medovici vám
> 50 stupňů nestačí a pokud má být pořádně ztekucena, bohužel to bude okolo
> 100 stupňů. Nikdo to nepřiznáte a přitom to tak děláte, jedna věc se káže,
> druhá se dělá. Komu medovice teče v zimě, 50 stupňů použít nemohl.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 38212


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Antonín Podhájecký (213.192.2.142) --- 23. 10. 2009
Re: Odv??kovac? stroj

Rozehřívám ji v termoboxu v konvích, nebo už ve sklenicích a používám taky teplotu nižší. Nastavuju asi 48 st a bez problémů.
Tonda
>To Vám musím oponovat. Každý rok mám medovici a bez problémů ji ztekucuji při 50 st.C. Záleží na vrstvě, která se ztekucuje - 35 kg konev nebo 25 kg plechovka se ozpustí za cca 30 hod. spolehlivě (24
hod. někdy nestačí).

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 38213


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
R. Polášek (83.208.54.27) --- 23. 10. 2009
Re: Odv??kovac? stroj

Pan Vodička asi neúmyslně odhalil praktiky velkozpracovatelů medu. Aby mohli dostatečně rychle a hlavně levně rozehřát 200 kilové sudy s tuhým medem a rychle a snadno medy filtrovat a míchat, pravděpodobně je rozehřívají na dost vyšší teplotu než je 50 st C.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 38215


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
trestik (e-mailem) --- 23. 10. 2009
RE: Odv??kovac? stroj

Otázkou je, co míníte tím termoboxem a kde měříte tu teplotu. Také jsem
viděl v chodu "termobox", kde byly v polystyrenové bedně umístěny dvě 5Kg
sklenice a uprostřed zavěšená žárovka. Sklenice medu byla tak horká, že jsem
ji v ruce neudržel. Tím samozřejmě v žádném případě netvrdím, že to je váš
případ, ale i taková může být praxe.
J.T.

> Antonín Podhájecký
> Sent: Friday, October 23, 2009 11:45 AM
> To: Včelařský mailing list
> Subject: Re: Odv??kovac? stroj
>
> Rozehřívám ji v termoboxu v konvích, nebo už ve sklenicích a používám taky
> teplotu nižší. Nastavuju asi 48 st a bez problémů.
> Tonda
> >To Vám musím oponovat. Každý rok mám medovici a bez problémů ji ztekucuji
> při 50 st.C. Záleží na vrstvě, která se ztekucuje - 35 kg konev nebo 25 kg
> plechovka se ozpustí za cca 30 hod. spolehlivě (24
> hod. někdy nestačí).

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 38216


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Antonín Podhájecký (213.192.2.142) --- 23. 10. 2009
Re: Odv??kovac? stroj

Kdybych tam měl žárovku, nepsal bych, kolik tam mám nastavenou teplotu. Navíc mám samozdřejmě větrák a dva teploměry. Digitální pro kontrolu a elektrický termostat s nastavováním a měřením teploty a se spínáním. Pracuje na desetiny stupně. Typ přesně z hlavy nevím. Koupil mně ho známy elektrikář, já už jsem ho jenom zapojoval.
Tonda
>Otázkou je, co míníte tím termoboxem a kde měříte tu teplotu. Také jsem viděl v chodu "termobox", kde byly v polystyrenové bedně umístěny dvě 5Kg sklenice a uprostřed zavěšená žárovka. Sklenice medu byla tak horká, že jsem
ji v ruce neudržel. Tím samozřejmě v žádném případě netvrdím, že to je váš případ, ale i taková může být praxe.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 38219


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
trestik (e-mailem) --- 23. 10. 2009
RE: Odv??kovac? stroj

V tomto případě by jste ovšem musel tepelný zdroj dostatečně odstínit, aby
nemohl sálat přímo na nádoby. Účinnost takového boxu, kde médiem je vzduch,
bude minimální. Z hlediska účinnosti má smysl pouze regulovaná vodní lázeň.
J.T.

> Kdybych tam měl žárovku, nepsal bych, kolik tam mám nastavenou teplotu.
> Navíc mám samozdřejmě větrák a dva teploměry. Digitální pro kontrolu a
> elektrický termostat s nastavováním a měřením teploty a se spínáním.
> Pracuje na desetiny stupně. Typ přesně z hlavy nevím. Koupil mně ho známy
> elektrikář, já už jsem ho jenom zapojoval.
> Tonda
> >Otázkou je, co míníte tím termoboxem a kde měříte tu teplotu. Také jsem
> viděl v chodu "termobox", kde byly v polystyrenové bedně umístěny dvě 5Kg
> sklenice a uprostřed zavěšená žárovka. Sklenice medu byla tak horká, že
> jsem
> ji v ruce neudržel. Tím samozřejmě v žádném případě netvrdím, že to je váš
> případ, ale i taková může být praxe.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 38223


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Antonín Podhájecký (213.192.2.142) --- 23. 10. 2009
Re: Odv??kovac? stroj

Chtěl jsem jenom napsat, že medovici rozehřívám taky do 50 stupňů.
Co se týká boxu. Tepelný zdroj je z podlahových odporových drátů, asi 3x paralelně zapojených, spočítaných délkově tak, aby nedávaly víc jak 50 stupňů. Už ho mám několik let a vše si přesně nepamatuju. Pomáhal mně s tím elektrikář. Zdroj je umístěn v dvojitém dnu i s větrákem. Účinnost nevím. Bylo to dělané především na medovinu. Je to max. na čtyři konve a med rozehřívám něco přes jeden den.
Tonda
>V tomto případě by jste ovšem musel tepelný zdroj dostatečně odstínit, aby
nemohl sálat přímo na nádoby. Účinnost takového boxu, kde médiem je vzduch,
bude minimální. Z hlediska účinnosti má smysl pouze regulovaná vodní lázeň.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 38227


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Bronislav Gruna (89.235.18.247) --- 23. 10. 2009
Re: Odv??kovac? stroj

běžná medovice jde celkem snadno ztekutit při běžné teplotě do 50 C. Občas se ale podaří vytočit směs medovice a melecitózy a tam je problém. Na dně nádoby zůstane vrstva krystalů, které nejdou rozpustit. Nepomůže med trápit vysokou teplotou (zkoušel jsem 80 C 12 hodin). Pokud takový med mám, nejprve ztekutím běžným procesem, poté přecedím přes jemné síto a poté ještě ktátce zahřeju. Ale znovu opakuji, že jsou to výjimky - jen v některých lokalitách a létech.
Broněk Gruna

K. Čermák:
To Vám musím oponovat. Každý rok mám medovici a bez problémů ji
ztekucuji při 50 st.C. Záleží na vrstvě, která se ztekucuje - 35 kg
konev nebo 25 kg plechovka se rozpustí za cca 30 hod. spolehlivě (24
hod. někdy nestačí). Abych při tom používal teploty vyšší nebo dokonce
90 st.C, na to si výsledku svého celoročního úsilí příliš vážím, než
abych med znehodnotil a zákazníkům prodával sladkou směs bez účinných
cenných látek. Nejde jen o rychlý nárůst HMF u vyšších teplot, ale i
současné ničení enzymů, vitaminů a dalších stopových látek příznivých
pro náš organismus. Množství HMF v medu je s obsahem těchto látek v
nepřímé úměře, jak známo.
K. Čermák

Jaroslav Vodi?ka napsal(a):
> Co se týká toxicity HMF pro včely, to jsem zaslechl také, stejně tak že med
> se nemůže rozehřívat nad 50 stupňů. Praxe je však odlišná. Na medovici vám
> 50 stupňů nestačí a pokud má být pořádně ztekucena, bohužel to bude okolo
> 100 stupňů. Nikdo to nepřiznáte a přitom to tak děláte, jedna věc se káže,
> druhá se dělá. Komu medovice teče v zimě, 50 stupňů použít nemohl.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 38218


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Čermák K. (e-mailem) --- 23. 10. 2009
Re: Odv??kovac? stroj

Přesně tak, v některých medech je část krystalků, které nejdou ztekutit
při 50 st.C. U mých medů je to jen někdy a malé procento medu, který při
cezení přes uhelon oddělím. Do sklenic nechci aby se dostal, protože i
troška krystalků nastartuje rychle krystalizaci. Ale že by celý objem
nešel při 50 st. ztekutit, to se mi dosud nestalo.
K. Čermák

Bronislav Gruna napsal(a):
> běžná medovice jde celkem snadno ztekutit při běžné teplotě do 50 C. Občas
> se ale podaří vytočit směs medovice a melecitózy a tam je problém. Na dně
> nádoby zůstane vrstva krystalů, které nejdou rozpustit. Nepomůže med trápit
> vysokou teplotou (zkoušel jsem 80 C 12 hodin). Pokud takový med mám,
> nejprve ztekutím běžným procesem, poté přecedím přes jemné síto a poté
> ještě ktátce zahřeju. Ale znovu opakuji, že jsou to výjimky - jen v
> některých lokalitách a létech

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 38222


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu