78674
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- Čermák K . --- 10. 9. 2003
Re: Studené krmení
Především používat čistou pramenitou vodu. Samozřejmě že i mít čisté sklenice - vydesinfikovat třeba Savem (a pak dobře vypláchnout). Není-li k dispozici čistá voda nebo nemáme-li jistotu že je vpořádku, mělo by pomoci dát do každé sklenice pár kapek propolisové tinktúry.
K. Čermák
> Letos jsem musel po 10-ti letech použít opět studeného krmení (hrubý > krystalový cukr zalitý studenou vodou). Celkem jsem zkrmil 1,5t cukru. Ve > třech případech mi cukr v láhvi zrosolovatěl. Vím, že to způsobuje nějaká > houba. Stává se to jen včelstvům, která odebírají krmení velmi pomalu. > Láhve nelze vymýt studenou vodou, jinak se to opakuje (nejlépe je vyhodit i > s obsahem). Nemáte někdo nějakou zkušenost jak proti tomu úspěšně bojovat? > Diky Honza
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 3987
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - R. Polásek --- 11. 9. 2003
Re: Studené krmení
> Letos jsem musel po 10-ti letech použít opět studeného krmení (hrubý
> krystalový cukr zalitý studenou vodou). Celkem jsem zkrmil 1,5t cukru. Ve
> třech případech mi cukr v láhvi zrosolovatěl. Vím, že to způsobuje nějaká
> houba. Stává se to jen včelstvům, která odebírají krmení velmi pomalu.
> Láhve nelze vymýt studenou vodou, jinak se to opakuje (nejlépe je vyhodit
i
> s obsahem). Nemáte někdo nějakou zkušenost jak proti tomu úspěšně bojovat?
> Diky Honza
V prosakovacím krmítku je nad krystaly cukru voda jen trochu obohacená cukrem. To je ideální prostředí pro růst těchto hub. Vedle čistoty a použití propolisu k desinfekci roztoku je možné použít místo nerozpuštěného cukru přímo cukerný roztok nebo použít menší flašky.
Klasické prosakovací krmítko musí včelstvo stihnout vybrat tak do tří dnů, aby se voda nad cukrem nezkazila. Pokud je v noci chladněji, tak pod 15 - 20 st. C, slabší včelstva to už nestihnou.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 3991
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu