78508
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- Mensik Josef --- 25. 9. 2003
Re: Vaření vosku
Vařil sjem v tom vosk moc let 1. Dovařáku se z boku naleje asi tak třetina vody a uvede se dovaru. 2. Do dírkovaného koše ae vloží předem namočené dílo (vleze se ho tam víc). Lze použít i suché a nestláčet. 3 K výtokovému otvoru se pristaví vědro nejlépe z plastu (nesmí mít žšdné profilování) s teplou měkou 4. Nasadíme víko s lisem a utáhneme boční šrouby vodou ( sešťovka)do kterého bude vosk vytékat Voda musí být co nejdéle tepláaby se vosk dobře vyčistil . Vědro jem vždy dobře zakrýval kusem staré deky 5. Když přestává již téct vosk teprve začínáme zvolna utahovat lis s občasným povolováním až do úplného vylisování 6 Vosk necáme dokonale stuhnout až se urhne od stěny 7 povyjmutí se nožem spodní strana dobře odřízne nožem, obsahuje mnoho nečistot . Vosk z pařáku je našedlý až šedý není to vada , na lomu tvoří šupiny Dnes tavím v prádelním kotli a slunečním tavidle, je to levnější neboť vařák je velmi drahý a specielní pytzel na tavení stojí 110kč. Došel jsem tak v loňském roce k pozoruhodnému výsledku Shodou okolností se všech tří způsobů tavení jsem měl po 8 kg vosku a vytavené zbytky uložené samostatně Tyto jsem pak vytavil na kotli znova Z tavidlových zbytků jsem vytavil ještě necelé 2 kg Z pařáku 0,7 kg Z kotle 0,15 kg
Pepan
----- Original Message ----- From: "Kristl Pavel" <Kristl/=/oez.cz> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Wednesday, September 24, 2003 2:01 PM Subject: RE: Vaření vosku
> Vytékaly mi zbytky medu a vosk a svinstva, > která se procpala přes dírky (asi milimetrové).
To bude asi ten hlavní problém, vosk (a med) se rozehřátím přes plátno propasíruje, svinstva zůstanou.
> a jak oddělovat frakce: med, vosk a svinstva. Když vařím staré souše v kastrólu na vařiči, dávám je do vody. Rozvařenou směs pak přes husté síto sleju a nechám vychladnout. Med se rozpustí ve vodě, vosk plave na hladině a na dně voskového koláče je přilepená vrstva všeho, co už nechci. Tu seškrábnu a vyhodím. Čím víc vosku, tím vyšší koláč, tím lepší práce.
Pavel
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4102
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu