78432

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


KaJi (88.103.157.154) --- 3. 3. 2010
Re: Řepky konec?

to nebute tak horké. řepka je zdrojem tuků v mnohých potravinách, krabicovým mlékem počínaje a margaríny konče.
-----------------
Taky si vzpomínám, že před patnácti lety a déle sjem o řepku v okolí nezavadil. Za dnešeními rozlohami je MERO v naftě, jinak jí bude asi tak desetina až dvacetina rozlohy.
Je v margarínech lacinéjší třídy, Perla atd, v kvalitnějších - Ramě atd ji moc není.
Takže to bude rozloha asi jako za socialismu, to se za ní kočovalo, dneska stačí mít včely na kraji vesnice a ob rok, nebo každý je řepka v doletu.

No rozhodně to nebude dřív než za pár let.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 41661


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
PaveN (88.101.19.249) --- 3. 3. 2010
Re: Řepky konec?

"Je v margarínech lacinéjší třídy"
---------------
řepkový olej je surovina pro potraviny lacinější třídy a v naší kotlině je zvykem vybírat podle ceny - Takže lidi budou dál nadšeně kupovat klidně i rozmočené kartony maštěné řepkovým olejem, hlavně když to bude v akci.
U nás plochy řepky s příchodem pseudoekologických přísad do nafty a benzínu nijak viditelně nenarostly. Některý rok to včelky mají k nejbižšímu poli 3 km. To je pak podezírám, že místo na pole létají do cukrárny ;)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 41663


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
KaJi (212.77.163.102) --- 4. 3. 2010
Re: Řepky konec?

řepkový olej je surovina pro potraviny lacinější třídy a v naší kotlině je zvykem vybírat podle ceny - Takže lidi budou dál nadšeně kupovat klidně i rozmočené kartony maštěné řepkovým olejem, hlavně když to bude v akci.
----------------------------
Jistě, taky se už výroba těchto margarínů včetně Perly, Ramy atd. přesunula do lacinějších zemí a v PTZ Nelahozeves je zrušen.
Takže je jasné že lidi budou kupovat nejlacinější, ale proč by se do těch laciných vyraběných v laciných zemích kupovala řepka zrovna z ČR?
Kolipak margarínů se tady vyrábí? Co vím, tak právě Perla byla pod cenovým tlakem margarínu ze Slovenska.

No, mě můžou být margaríny ukradený, já si koupím ve "statkářské" prodejně vaničku "dražšího" normálně škvařeného sádla, protože to lacinější vnitřní sádlo nemusím, kus černýho karcinogeního uzenýho a nějakou tlačenku a jitrničku a jsem spokojen.

Důležité je nenechat se zblbnout reklamou, že co je dobré, není zdravé a nežrat kvůli tomu umělou hmotu ze supráků.

Osobně si vzpomínám, že před dvaceti lety se pole s řepkou u nás v podhůří vidělo jako vzácnost. Pravidelně jsou zde takových posldních pět let.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 41665


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
R. Polášek (85.71.180.241) --- 4. 3. 2010
Re: Řepky konec?

Se řepkou to ještě může být zajímavé. Díky určitému malému množství nenasycených mastných kyselin v řepce má nafta s příměsí řepkového oleje nízkou životnost. Co jsem zachytil, tak doporučení je koupenou naftu vypotřebovat do tří měsíců.
Kdo odstavuje auto třeba přes zimu, měl by správně jednou za nějakou takovou dobu vypotřebovat starou naftu z nádrže a dolít nově nakoupenou na benzince. Jinak nenasycené mastné kyseliny v palivovém potrubí a vstřikovacím čerpadle zpolymerují v rosolovitou hmotu... Uvidí se, jak moc se to s časem projeví, jestli nakonec kvůli tady tomu nebude třeba vypěstovat odrůdy řepky speciálně určené na produkci oleje na bionaftu a do té doby produkci řepkového oleje na bionaftu omezit.
U nás se jinak více zaváděla řepka v 70 letech. Co si pamatuji, neosvědčila se tehdy na podhorských územích žitopohankového typu od nás směrem k horám, osvědčila se dobře na polích pšeničnobramborového typu od nás naopak směrem do nížiny. Ale dneska se stejně tak jako v těch nížinách úspěšně pěstuje i v podhůří,kde se tehdy neosvědčila...
Co se týká kvality řepkového oleje, v poslední době jsem zachytil hlasy, které tvrdí, že řepkový olej je svými zdravými účinky z levných olejů nejlepší a je hned po olivovém. Jak dalece to je skutečně pravda a kolik je v tom marketingu, nevím. Fakt je, že nejlevnější olej bývá sójový. Teprve pak řepkový a za ním hned slunečnicový. Může za tím být i to, že méně povedené šarže vylisovaného řepkového oleje, které dříve stejně skončily jako potravina, jdou dnes do bionafty a pro lidi jdou jen ty lepší řepkové oleje..... Taková ona známá slabá pachuť stolního oleje, běžná třeba kdysi u stolních olejů za socialismu, z dnešních stolních olejů úplně vymizela, většinou jsou dost lahodné a s typickou chutí podle původu, snad trošku kromě těch úplně nejlevnějších snad získaných loužením rozpouštědly z předlisovaných zbytků....
Řepka obecně jako brukvovitá ale asi bude mít velký potenciál k dalšímu šlechtění. Zúčastnil jsem se třeba jednoho sezení, kde člověku cpou předražené hrnce a kuchyňské roboty atd a součástí presentace byla i nabídka a ochutnávka jakéhosi čistě řepkového oleje ze Švédska. Jak moc to byla pravda a jestli to nebyl olej dochucený nějakými výtažky, nevím, jasně žlutý zlatý olej chutnající velmi dobře po másle říznutém jakoby olivovým olejem, na saláty za studena chuťově perfektní. Ovšem jeho cena si s kvalitním olivovým olejem nijak nezadala....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 41674


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
(e-mailem) --- 4. 3. 2010
Re: ?epky konec?

Od začátku 80 let se pěstuje trochu jiná řepka Nové odrůdy neobsahují v oleji kyselinu erudikovou (nevím přesný název) a proto se z nejhoršího oleje stal ten lepší. pro nás včelaře to má však jeden špatný výsledek, Včely ji nemají tak v oblibě a také roní nektar kratší dobu než původní odrůdy.
Údajně však také z neopylených květů je kvalitnější olej (partenogeneze).

pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: ?epky konec?
> Datum: 04.3.2010 09:13:17
> ----------------------------------------
> Se řepkou to ještě může být zajímavé. Díky určitému malému množství
> nenasycených mastných kyselin v řepce má nafta s příměsí řepkového oleje
> nízkou životnost. Co jsem zachytil, tak doporučení je koupenou naftu
> vypotřebovat do tří měsíců.
> Kdo odstavuje auto třeba přes zimu, měl by správně jednou za nějakou
> takovou dobu vypotřebovat starou naftu z nádrže a dolít nově nakoupenou na
> benzince. Jinak nenasycené mastné kyseliny v palivovém potrubí a
> vstřikovacím čerpadle zpolymerují v rosolovitou hmotu... Uvidí se, jak moc
> se to s časem projeví, jestli nakonec kvůli tady tomu nebude třeba
> vypěstovat odrůdy řepky speciálně určené na produkci oleje na bionaftu a do
> té doby produkci řepkového oleje na bionaftu omezit.
> U nás se jinak více zaváděla řepka v 70 letech. Co si pamatuji, neosvědčila
> se tehdy na podhorských územích žitopohankového typu od nás směrem k horám,
> osvědčila se dobře na polích pšeničnobramborového typu od nás naopak směrem
> do nížiny. Ale dneska se stejně tak jako v těch nížinách úspěšně pěstuje i
> v podhůří,kde se tehdy neosvědčila...
> Co se týká kvality řepkového oleje, v poslední době jsem zachytil hlasy,
> které tvrdí, že řepkový olej je svými zdravými účinky z levných olejů
> nejlepší a je hned po olivovém. Jak dalece to je skutečně pravda a kolik je
> v tom marketingu, nevím. Fakt je, že nejlevnější olej bývá sójový. Teprve
> pak řepkový a za ním hned slunečnicový. Může za tím být i to, že méně
> povedené šarže vylisovaného řepkového oleje, které dříve stejně skončily
> jako potravina, jdou dnes do bionafty a pro lidi jdou jen ty lepší řepkové
> oleje..... Taková ona známá slabá pachuť stolního oleje, běžná třeba kdysi
> u stolních olejů za socialismu, z dnešních stolních olejů úplně vymizela,
> většinou jsou dost lahodné a s typickou chutí podle původu, snad trošku
> kromě těch úplně nejlevnějších snad získaných loužením rozpouštědly z
> předlisovaných zbytků....
> Řepka obecně jako brukvovitá ale asi bude mít velký potenciál k dalšímu
> šlechtění. Zúčastnil jsem se třeba jednoho sezení, kde člověku cpou
> předražené hrnce a kuchyňské roboty atd a součástí presentace byla i
> nabídka a ochutnávka jakéhosi čistě řepkového oleje ze Švédska. Jak moc to
> byla pravda a jestli to nebyl olej dochucený nějakými výtažky, nevím, jasně
> žlutý zlatý olej chutnající velmi dobře po másle říznutém jakoby olivovým
> olejem, na saláty za studena chuťově perfektní. Ovšem jeho cena si s
> kvalitním olivovým olejem nijak nezadala....
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 41676


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
FRANTIŠEK ČIHÁK (e-mailem) --- 4. 3. 2010
Re: ?epky konec?


Máte někdo informaci, kterou jsem loni slyšel na jednom setkání včelařů, že se pěstuje řepka HYBRYDNí, která vůbec nemeduje. Sám jsem to pozoroval. V lánu řepky nebyla ani včelka 14 denní pozorování.

> Od začátku 80 let se pěstuje trochu jiná řepka Nové odrůdy neobsahují v oleji
> kyselinu erudikovou (nevím přesný název) a proto se z nejhoršího oleje stal ten
> lepší. pro nás včelaře to má však jeden špatný výsledek, Včely ji nemají tak v
> oblibě a také roní nektar kratší dobu než původní odrůdy.
> Údajně však také z neopylených květů je kvalitnější olej (partenogeneze).
>

>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 41681


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
R. Polášek (85.71.180.241) --- 4. 3. 2010
Re: ?epky konec?

Mám pocit, že u nás je povoleno k pěstování nějak k 40 různým odrůdám řepky.
Co se ale týká loňského roku, loni v teplejších částech republiky bylo jaro příliš teplé a suché, řepka nemusela medovat kvůli tomu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 41684


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                     
(193.179.175.210) --- 4. 3. 2010
Re: ?epky konec?

Diskutujte o tom co zajímá včelaře! Není to nějaký podělaný olej, ale skutečnost absence nektarodárnosti a pylodárnosti.


jipajo

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 41690


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                        
KaJi (212.77.163.102) --- 4. 3. 2010
Re: ?epky konec?

Diskutujte o tom co zajímá včelaře! Není to nějaký podělaný olej, ale skutečnost absence nektarodárnosti a pylodárnosti.


jipajo
----------------

Já zapoměl, perdon.

A nějak jsem i zapoměl, co že to vlastěn včelaře zajímá? A je dovoleno o tom diskutovat?

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 41693


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                        
PavelN (193.179.220.250) --- 4. 3. 2010
Re: ?epky konec?

"Diskutujte o tom co zajímá včelaře! Není to nějaký podělaný olej, ale skutečnost absence nektarodárnosti a pylodárnosti.

jipajo "
--------------------
Asi vás to překvapí, ale řepka se pěstuje především pro svůj "podělaný olej". Jakákoli jiná ...dárnost vyjma olejodárnosti nezajímá šlechtitele ani pěstitele. Snad jedině s výjimkou vzájemné korelace zmíněných ...dárností.
Z toho plyne, že včelař bude moci využít pyl a nektar řepky pouze v případě, když pěstitel najde odbyt u výrobců "podělaného oleje" a ti zase u jeho spotřebitelů.
Řekl bych tedy, že to velmi zajímá včelaře, jejichž prvoz závisí na využití snůšky z řepky, která se za pár let v jejich oblasti už nemusí pěstovat.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 41696


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
(e-mailem) --- 4. 3. 2010
Re: ?epky konec?

Žádná rostlina neroní nektar nepřetržitě Jde o poměrně krátké období a to ještě ne každý den záleží na více činitelích ,(teplota ,vlhkost) Určitě jste si všimli, že během dne včely včely létají postupem času do různých směrů je to podle toho jak právě rostliny uvolňují pyl nebo roní nektar. Dokonce se to pozoruje i zdrojů medovice.

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: FRANTIŠEK ČIHÁK <fr.cihak/=/seznam.cz>
> Předmět: Re: ?epky konec?
> Datum: 04.3.2010 10:21:40
> ----------------------------------------
>
> Máte někdo informaci, kterou jsem loni slyšel na jednom setkání včelařů, že se
> pěstuje řepka HYBRYDNí, která vůbec nemeduje. Sám jsem to pozoroval. V lánu
> řepky nebyla ani včelka 14 denní pozorování.
>
> > Od začátku 80 let se pěstuje trochu jiná řepka Nové odrůdy neobsahují v oleji
> > kyselinu erudikovou (nevím přesný název) a proto se z nejhoršího oleje stal
> ten
> > lepší. pro nás včelaře to má však jeden špatný výsledek, Včely ji nemají tak
> v
> > oblibě a také roní nektar kratší dobu než původní odrůdy.
> > Údajně však také z neopylených květů je kvalitnější olej (partenogeneze).
> >
>
> >
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 41692


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                     
R. Polášek (85.71.180.241) --- 4. 3. 2010
Re: ?epky konec?

"Žádná rostlina neroní nektar nepřetržitě Jde o poměrně krátké období a to ještě ne každý den záleží na více činitelích ,(teplota ,vlhkost) Určitě jste si všimli, že během dne včely včely létají postupem času do různých směrů je to podle toho jak právě rostliny uvolňují pyl nebo roní nektar. Dokonce se to pozoruje i zdrojů medovice."
Je to tak.
Nižší výnosy z řepky, jestli to nebude prostě tím, že nové odrůdy jsou více zimovzdornější, takže kvetou o takových až 14 dní dříve a potom při nižší teplotě květy produkují méně nektaru. Protože co já si pamatuji, řepky před takovými 30 lety začínaly kvést někdy před začátkem května a skončily tak třetí týden v květnu. A v první polovině květu, kdy byly často nízké teploty, sice odkvetla většina květů, ale včelky moc nepřinesly, pravé těžiště řepkové snůšky bylo až po polovině květu tak druhý týden v květnu, kdy obvykle najednou během pár dnů byly úly plné....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 41697


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                        
R. Polášek (85.71.180.241) --- 4. 3. 2010
Re: ?epky konec?

Ta teplota tam taky byla vidět. Běhen první poloviny květu včelky ráno létaly málo a nejvíc létaly přes poledne. Ke konci květu včelky létaly nejvíc dopoledne, kolem poledne zvolnily a rozjely to zase až později odpoledne. Optimální teplota je tak od 15 st C do takových 20 - 25, víc ne. Zvláště když bylo víc sucho a větrno.
Mnohem zřetelněji je to ale vidět u kvetoucí hořčice v červnu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 41698


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                           
(193.179.175.210) --- 4. 3. 2010
Re: ?epky konec?

Nemůže být příčina nepřítomnosti včel a jiného hmyzu v lánech řepky někde jinde? Třeba v tom, že je řepka šlechtěna na partenogenzi, nebo jak se to vůbec jmenuje, aby byly zaručené výnosy v případě nepřízně počasí, a také při napadení hmyzími škůdci, aby se mohla použít silná chemie. To by mohli vysvětlit ti co na tom pracují - pokud to ovšem neni utajovaný projekt.

jipajo

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 41702


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
R. Polášek (85.71.180.241) --- 4. 3. 2010
Re: ?epky konec?

Řepkový olej se původně používal jen na technické účely, protože obsahoval škodlivou kyselinu erukovou. Odrůdy bez kyseliny erukové se začaly pěstovat v 50 a 60 letech jako takzvané řepky nulky. V 70-80 letech se prosadil plán využívat zbytky semen po získání oleje jako bílkovinné krmivo, tomu vadil dříve obsah hořčin v semenech. Dále vyšlechtěné odrůdy bez těchto hořčin se začaly nazývat odrůdy dvounulky. Od té doby se odrůdy řepky několikrát obměnily, nové odrůdy jednak mají být vhodnější pro používání agrochemikálií, jednak byly vyvinuty různé odrůdy pro pěstování na různých stanovištích, od kvalitní černozemě v nížinách po chudé podhorské půdy. Zhruba tolik toho jsem o řepce časem z různých zdrojů pochytil.
Pokud někdo zaznamená v atraktivitě řepky pro včely nějaký výrazný rozdíl proti normálu, asi by bylo dnes docela k věci zajímat se, jaká konkrétní odrůda řepky na tom poli vůbec je.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 41682


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
a.turčáni (94.229.32.130) --- 4. 3. 2010
Re: ?epky konec?

Nové odrůdy neobsahují v oleji kyselinu erudikovou (nevím přesný název)

kyselinu erudikovou= kyselinu erukovú

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 41694


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Jaroslav P (83.208.196.187) --- 4. 3. 2010
Re: Řepky konec?

Nebude její konec. Povině se dává do nafty v 5% se na ní jezdí a bude hodně dlouho jezdit. Protože řepka je strategická surovina a pěstovat se bude více a více. Pro potravinářský průmysl je to zanedbatelné procento. A tak se nebojím, že nebude snůška z řepky. Horší to bude až se pole zamoří chorobam a řepka neporoste. Toho se zatím nedočkáme. To chytne až generace po nás.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 41710


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Martin Olsak (e-mailem) --- 9. 3. 2010
RE: Řepky konec?

To s tim zrusenim vyroby Perly / Ramy v PTZ Nelahozeves mi uniklo - vime o
tom
neco vice?

Diky, Martin

> Jistě, taky se už výroba těchto margarínů včetně Perly, Ramy
> atd. přesunula do lacinějších zemí a v PTZ Nelahozeves je zrušen.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 41908


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Libor (62.168.45.106) --- 9. 3. 2010
Re: Řepky konec?

Martin:
vime o tom neco vice?
-----------------------------------------------------------
ano:
http://www.dolnipovltavi.cz/?p=203

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 41909


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
(e-mailem) --- 9. 3. 2010
RE: Řepky konec?

Zrovna včera odpoledne jsem v rádiu při sbíjení nových rámků poslouchal odborníky na výživu o různých olejích. Řepkový olej se dnes řadí svojí kvalitou hned za olivový a někteří ho přiřazují hned za panenský.

pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Martin Olsak <martin/=/olsak.net>
> Předmět: RE: Řepky konec?
> Datum: 09.3.2010 07:01:42
> ----------------------------------------
> To s tim zrusenim vyroby Perly / Ramy v PTZ Nelahozeves mi uniklo - vime o
> tom
> neco vice?
>
> Diky, Martin
>
> > Jistě, taky se už výroba těchto margarínů včetně Perly, Ramy
> > atd. přesunula do lacinějších zemí a v PTZ Nelahozeves je zrušen.
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 41918


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu