78259

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Pepa Žižka (83.208.18.53) --- 19. 3. 2010
cukr

Když už jsme u toho cukru, bydlí někdo u bývalého cukrovaru Hrochův Týnec? Napište sem do konference, jak dopadl cukrovar, který spracoval 300000 T cukrové řepy ročně. Koupili ho francouzi a srovnali ¨ho se zemí, totálně. Není to jediný cukrovar u nás,co takto dopadl.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 42541


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Paprna Paprna (e-mailem) --- 19. 3. 2010
Re: cukr

Pouhe likvidovani konkurence.

2010/3/19 Pepa ika <e-mail/=/nezadan>

> Když už jsme u toho cukru, bydlí někdo u bývalého cukrovaru Hrochův Týnec?
> Napište sem do konference, jak dopadl cukrovar, který spracoval 300000 T
> cukrové řepy ročně. Koupili ho francouzi a srovnali ¨ho se zemí, totálně.
> Není to jediný cukrovar u nás,co takto dopadl.
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 42542


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Joska (93.91.145.206) --- 19. 3. 2010
Re: cukr

Těch co zůstalo je pdstatně méně určitě se dají spočítat na jedné ruce.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 42544


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
R. Polášek (85.71.180.241) --- 19. 3. 2010
Re: cukr

"Pouhe likvidovani konkurence."
Ještě se do toho musí zahrnout umělá celní bariéra na hranicích EU.....
Protože cukrová třtina roste na plantážích víceméně sama na rozdíl od cukrové řepy, šťáva z cukrové třtiny obsahuje víc cukru a neobsahuje obtížně oddělitelné škodlivé příměsi jako šťáva z cukrové řepy. Takže výroba cukru v tropech z cukrové třtiny je jaksi sama od sebe potencionálně mnohem levnější než u nás z cukrové řepy.
Podobné vychází produkce palmového oleje v porovnání s olejem řepkovým......
Otázka je, jestli nebylo lepší už dávno uvolnit celní bariéry, nechat cukrovarnictví z cukrové řepy v celé EU zkrachovat jako odvětví kompletně a nesladit a nekrmit třtinovým cukrem....Než podporovat dotacemi a cly různé konkurenční tanečky vedle propasti jednotlivých cukrovarnických evropských firem....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 42547


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
PavelN (193.179.220.250) --- 19. 3. 2010
Re: cukr

"Otázka je, jestli nebylo lepší už dávno uvolnit celní bariéry, nechat cukrovarnictví z cukrové řepy v celé EU zkrachovat jako odvětví kompletně a nesladit a nekrmit třtinovým cukrem....Než podporovat dotacemi a cly různé konkurenční tanečky vedle propasti jednotlivých cukrovarnických evropských firem...."
--------------------
Jakékoli zboží, které si kupujeme, umí vyrobit někdo třeba v asii podstatně levněji, než my, protože má třeba lepší výrobní podmínky, nebo tam pracují za hrst rýže. Když dovezeme toto laciné zboží bez celních přirážek a kvót, zjistíme, že si ho nemáme zač koupit, protože naše práce byla nahrazena prací kohosi z asie a tudíž za ni nedostaneme zaplaceno.

Tím netvrdím, že systém dotací a cel je nastaven úplně správně.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 42548


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
R. Polášek (85.71.180.241) --- 19. 3. 2010
Re: cukr

"Jakékoli zboží, které si kupujeme, umí vyrobit někdo třeba v asii podstatně levněji, než my, protože má třeba lepší výrobní podmínky, nebo tam pracují za hrst rýže."
Souhlasím, levnější je i proto. Ale já narážím na to, že v podnebí, kde díky teplu rostliny mohou růst celý rok a ne jenom cca půl roku jako u nás a kde organismus rostlin není zatěžován různými "vylepšeními" danými jim matkou přírodou k tomu, aby vůbec přežily minusovou teplotu v zimě je prostě možná maximální produkce z jednotky plochy vyšší. A výsledný produkt tím levnější....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 42549


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
PavelN (193.179.220.250) --- 19. 3. 2010
Re: cukr

">"Jakékoli zboží, které si kupujeme, umí vyrobit někdo třeba v asii podstatně levněji, než my, protože má třeba lepší výrobní podmínky, nebo tam pracují za hrst rýže."
Souhlasím, levnější je i proto. Ale já narážím na to, že v podnebí, kde díky teplu rostliny mohou růst celý rok a ne jenom cca půl roku jako u nás a kde organismus rostlin není zatěžován různými "vylepšeními" danými jim matkou přírodou k tomu, aby vůbec přežily minusovou teplotu v zimě je prostě možná maximální produkce z jednotky plochy vyšší. A výsledný produkt tím levnější....<"
-------------------------
To je dvojsečné.. V prostředí, které popisujete se určitě bude mnohem lépe dařit i včelám a za 100 Kč si koupíme 5 kg medu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 42550


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
R. Polášek (85.71.180.241) --- 19. 3. 2010
Re: cukr

Já jen říkám, že i když se srovnají mzdové, pracovní atd podmínky v rozvojových tropických zemích s námi, tak výroba dost zemědělských komoditních produktů v oblastech mírného pásma vyjde jako ekonomický nesmysl a přežitek. A cukr vypadá na jednu z nich....
Protože jakožto rafinovaný produkt u něho nefungují různé místní, krajové či regionální odlišnosti, které jinak zvyšují cenu produktu. Kvalitně udělaný řepný nebo třtinový cuk je stejný,ať se dělá kdekoliv.
Na rozdíl třeba od medu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 42551


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                     
R. Polášek (85.71.180.241) --- 19. 3. 2010
Re: cukr

Jó, kdyby tak někdo objevil způsob, jak z řepného cukru dělat originální, jen částečně čištěnou šťávu, chutnou a přitom i přiměřeně zdravou, takže by ji lidi kupovali za třeba podobnou cenu jako javorový sirup, tak to by bylo něco jiného.....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 42552


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                     
PavelN (193.179.220.250) --- 19. 3. 2010
Re: cukr

"Kvalitně udělaný řepný nebo třtinový cuk je stejný,ať se dělá kdekoliv. "
---------------------
To je jako když řeknete, že zelená barva je zelená, ...
Každý obchodník, který objednává zboží, uvádí do objednávky požadovanou kvalitu, nebo maximální cenu, kterou je ochoten zaplatit. Výrobce pak použije takové materiály nebo technologii zpracování, aby se vešel do požadované ceny. Žádná věda. nedělejte si tedy iluze, že ve všech sáčcích s cukrem (např. řepným) je identická substance. ten v akci bude nejspíš nakoupen od firmy, která ho umí vyrobit levněji, nejspíš s dopadem na kvalitu.
Dám příklad z jiného soudku, na kterém si to můžete ověřit. Českým národním sportem je grilování. dřevné uhlí je tedy pro obchodníky zajímavým artiklem. Před rokem se Ahold rozhodl pro marketingový tah - zlevnit x (už si nepamatuji ten slogan) pložek. v praxi to proběhlo tak, že poslali svým nasmlouvaným dodavatelům dodatek smlouvy, kterým požadovali čtvrtletní proplácení bonusů ve výši 20% obratu. pro firmu dodávající dřevné uhlí - servisles - to začal být ztrátový podnik. Svou standardní kvalitu už prostě za tu cenu neudělali. Ahold udělal výběrové řízení a vybral nejlevnějšího, tuším že nějakou polskou firmu. Uhlí je méně kvalitní, zato je úžasně levné.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 42553


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
(e-mailem) --- 22. 3. 2010
Re: cukr

Souhlasím, levnější je i proto. Ale já narážím na to, že v podnebí,
kde díky teplu rostliny mohou růst celý rok a ne jenom cca půl roku
jako u nás a kde organismus rostlin není zatěžován různými "vylepšeními"
danými jim
matkou přírodou k tomu, aby vůbec přežily minusovou teplotu v zimě
je prostě možná maximální produkce z jednotky plochy vyšší.
A výsledný produkt tím levnější....<"

Plus doprava z druhé půle Zeměkoule/neb u nás tropy nemáme a ještě
nějakou chvíli mít ani nebudeme/

+obchodník,který svůj zisk odvede do daňového ráje,protože naše
zákony mu to umožní.

+Emise,chcete-li uhlíková stopa,či jiné "vady na kráse".
+Další a další...
Ve finále,není výhodnější ten cukr vyrobit v okruhu 100 km od pole,kde
narostla a pak ho nevozit sem a tam
a prodat ho taky do toho 100 km?
S velkou omluvou se vracím na správnou cestu!
Ať žijou a lítaj.
Standa






----- PŮVODNÍ ZPRÁVA -----
Od: "PavelN" <e-mail/=/nezadan>
Komu: "V?ela?ský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Předmět: Re: cukr
Datum: 19.3.2010 - 11:43:34

> ">"Jakékoli zboží, které si kupujeme, umí vyrobit
> někdo třeba v asii
> podstatně levněji, než my, protože má třeba lepší
> výrobní podmínky, nebo
> tam pracují za hrst rýže."
> Souhlasím, levnější je i proto. Ale já narážím
> na to, že v podnebí, kde
> díky teplu rostliny mohou růst celý rok a ne jenom
> cca půl roku jako u nás
> a kde organismus rostlin není zatěžován různými
> "vylepšeními" danými jim
> matkou přírodou k tomu, aby vůbec přežily minusovou
> teplotu v zimě je
> prostě možná maximální produkce z jednotky plochy
> vyšší. A výsledný produkt
> tím levnější....<"
> -------------------------
> To je dvojsečné.. V prostředí, které popisujete
> se určitě bude mnohem lépe
> dařit i včelám a za 100 Kč si koupíme 5 kg medu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 42642


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
(e-mailem) --- 19. 3. 2010
Re: cukr

Ty určitě pocázíš z Topolánkova
:-D

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: cukr
> Datum: 19.3.2010 10:52:27
> ----------------------------------------
> "Pouhe likvidovani konkurence."
> Ještě se do toho musí zahrnout umělá celní bariéra na hranicích EU.....
> Protože cukrová třtina roste na plantážích víceméně sama na rozdíl od
> cukrové řepy, šťáva z cukrové třtiny obsahuje víc cukru a neobsahuje
> obtížně oddělitelné škodlivé příměsi jako šťáva z cukrové řepy. Takže
> výroba cukru v tropech z cukrové třtiny je jaksi sama od sebe potencionálně
> mnohem levnější než u nás z cukrové řepy.
> Podobné vychází produkce palmového oleje v porovnání s olejem
> řepkovým......
> Otázka je, jestli nebylo lepší už dávno uvolnit celní bariéry, nechat
> cukrovarnictví z cukrové řepy v celé EU zkrachovat jako odvětví kompletně a
> nesladit a nekrmit třtinovým cukrem....Než podporovat dotacemi a cly různé
> konkurenční tanečky vedle propasti jednotlivých cukrovarnických evropských
> firem....
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 42562


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
(193.179.175.210) --- 19. 3. 2010
Re: cukr

Těm Frantíkům roste ve Francii třtina? Já by ji tam chtěl vidět!!
Biki

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 42563


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Sroll Josef (e-mailem) --- 19. 3. 2010
RE: cukr

Se koukni:
http://sroll.net/vcely/cukrovarhtajeholikvidacefrancouzi.pps
Pepa

-----Original Message-----
From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz] On Behalf Of Pepa ika
Sent: Friday, March 19, 2010 10:24 AM
To: Včelařský mailing list
Subject: cukr

Když už jsme u toho cukru, bydlí někdo u bývalého cukrovaru Hrochův Týnec?
Napište sem do konference, jak dopadl cukrovar, který spracoval 300000 T cukrové řepy ročně. Koupili ho francouzi a srovnali ¨ho se zemí, totálně.
Není to jediný cukrovar u nás,co takto dopadl.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 42559


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
(e-mailem) --- 22. 3. 2010
Re: cukr

Když už jsme u toho cukru, bydlí někdo u bývalého cukrovaru Hrochův
Týnec?
Napište sem do konference, jak dopadl cukrovar, který spracoval 300000
T
cukrové řepy ročně. Koupili ho francouzi a srovnali ¨ho se zemí,
totálně.
Není to jediný cukrovar u nás,co takto dopadl.


A to byl právě ten "kšeft"století.Za tu likvidaci dostali "odškodné",či
jak se to jmenovalo.Prý za zmařené investice.
A na tu likvidaci ještě,aby toho vydělali víc,dotaci z EU.Jak říkám
príma kšeft!!!
!!!!! A proto PRYČ S DOTACEMA!!!!!
Každá dotace je KŘIVÍTKO,kterým se daří pokřivit ekonomiku
i charaktery.Naši předkové,ještě za C.K.,dotace neměli
a přesto/nebo právě proto/Vedli vyrovnaný život.Vlastně provozovali
trvale udržitelný rozvoj.Protože co si neudělali,to neměli.
Naštěstí našim "holkám"je šumafuk.
Tak tedy ať nám lítaj!!!!
Standa


----- PŮVODNÍ ZPRÁVA -----
Od: "Pepa ika" <e-mail/=/nezadan>
Komu: "V?ela?ský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Předmět: cukr
Datum: 19.3.2010 - 10:24:03

> Když už jsme u toho cukru, bydlí někdo u bývalého
> cukrovaru Hrochův Týnec?
> Napište sem do konference, jak dopadl cukrovar, který
> spracoval 300000 T
> cukrové řepy ročně. Koupili ho francouzi a srovnali
> ¨ho se zemí, totálně.
> Není to jediný cukrovar u nás,co takto dopadl.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 42640


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
(88.146.207.2) --- 22. 3. 2010
Re: cukr

! " A proto pryč se všema dotacema" ale všude?
Ve školkách,školách,výzkumné ústavy,co je mi do městské dopravy-já nejezdím městskou ani vlakem-nedotovat,myslíte že třeba operace plic cena ca.360 tis.se obejdete bez dotace solidaritou ostatních?Atd.... to je pár příkladů,dotace do včelařství je kapičkou v moři a kdo ji nechce ať ji nebere.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 42644


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Pavel Holub (88.103.248.6) --- 22. 3. 2010
Re: cukr

_____Ve školkách,školách,výzkumné ústavy,co je mi do městské dopravy-já nejezdím městskou ani vlakem-nedotovat,myslíte že třeba operace plic cena ca.360 tis.se obejdete bez dotace solidaritou ostatních?Atd.... to je pár příkladů,dotace do včelařství je kapičkou v moři a kdo ji nechce ať ji nebere. ___

Z toho je přesně patrno to, jak pojem "DOTACE" a státem hrazené výdaje v myslích lidí splývají. Dotace je prostě podpora subjektu, který běžně stát nepodporuje.
Teď je dotace úplně na všechno (i na to, co stát běžně hradil, investoval,...) a je v tom úplný bordel.
Dotace jsou už ve všech odvětvích skoro na vše. Chci-li tedy někomu dát, musím to napřed jinému vzít. Takže všichni berou všem a jsme si rovni, už schází zase známé " a všichni všechno budeme mít dohromady"

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 42648


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
PaveN (88.101.19.249) --- 22. 3. 2010
Re: cukr

"Z toho je přesně patrno to, jak pojem "DOTACE" a státem hrazené výdaje v myslích lidí splývají. Dotace je prostě podpora subjektu, který běžně stát nepodporuje.
Teď je dotace úplně na všechno (i na to, co stát běžně hradil, investoval,...) a je v tom úplný bordel.
Dotace jsou už ve všech odvětvích skoro na vše. Chci-li tedy někomu dát, musím to napřed jinému vzít. Takže všichni berou všem a jsme si rovni, už schází zase známé " a všichni všechno budeme mít dohromady""
------------------------------------
Ano, Evropa nám ukzaje svou socialistickou tvář. Z původní dobré myšlenky systému dotací, státních podpor a regulací nám vyrůstá neuvěřitelný moloch snažící se regulovat tvar banánu a dotovat tvorbu remízku v 200 m široké proluce mezi dvěma lesy.
Ale jsme tady ve včelařské konferenci. Dlouho jsem přemýšlel, jak se k různým včelařským dotacím a podporám postavit. Nakonec jsem se inspiroval včelami samotnými. Prostě se přizůsobit. Co udělají včely, když najdou hrnec s medem? budou ho snad ignorovat a dál tvrdošíjně létat na květy?
Takže pojďme využít to, co nám tady kdosi nabízí. Za pár let už možná na dotace nebude.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 42652


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Pavel Holub (88.103.248.6) --- 22. 3. 2010
Re: cukr

Krásná odpověď :-)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 42653


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
kozlík (193.86.243.17) --- 23. 3. 2010
Re: cukr

Banány se již neregulují.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 42658


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu