78253

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


stonjek (90.179.161.201) --- 26. 4. 2010
Re:

Já souhlasím s tím co vyjádřil Gustimilián o tlučhubech a řekl bych, že tvůj problém s řídkým medem je ůplně jinde. Minulý rok se nemůže brát jako vzorkový, vždyť téměř celá sezona propršela a řidký med měl každý. Čekat až ho včely zahustí je nesmysl, protože se tím připravíme o spoustu dalšího. Jinak v běžné sezoně je vše úplně jinak. Meteorologové straší, že díky sopce zase bude deštivo a tak se vše možná bude opakovat a je třeba být připraven. Rozhodně s prvním medem do 12. 6. čekat nebudu jako vloni.
Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 43711


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Vojtěch (89.203.176.19) --- 26. 4. 2010
Re: Realita

Mám včely pod kontrolou, snad počasí vydrží. Tak je třeba toho využít. Nevíme jak to bude dál.
http://leteckaposta.cz/967041656
B.V.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 43712


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
P.Krátký (90.180.212.169) --- 26. 4. 2010
Re:

"Já souhlasím s tím co vyjádřil Gustimilián o tlučhubech a řekl bych, že tvůj problém s řídkým medem je ůplně jinde. Minulý rok se nemůže brát jako vzorkový, vždyť téměř celá sezona propršela a řidký med měl každý. Čekat až ho včely zahustí je nesmysl, protože se tím připravíme o spoustu dalšího. Jinak v běžné sezoně je vše úplně jinak. Meteorologové straší, že díky sopce zase bude deštivo a tak se vše možná bude opakovat a je třeba být připraven. Rozhodně s prvním medem do 12. 6. čekat nebudu jako vloni.
Zdraví R. Stonjek"
___________________________________________________________

Máte pravdu,nicméně problémy s řidším medem mám už několikátou sezonu,a to předtím nepršelo,také je pravda,že pod víčky bývá někdy při vydatných snůškách větší procento vody,než v nezavíčkovaných zásobách.Jak to asi dělají v zahraničí,kde jsou ve velkoprovozech tyto technologie se systémy Dadant a Langstroth běžné?Určitě nečekají na zahuštění medu,jinak by nemohli vytáčet 100 kg a více na včelstvo?Moje dlouhodobé výnosy už se této hranici blíží,proto i ty problémy s vodou,kterou nestačí včely odpařit,tady je námět pro diskusi.Tedy JAK DOCÍLIT VYSOKÝCH VÝNOSŮ MEDU BEZ VYŠŠÍHO OBSAHU VODY?Já to nevím.
Zdraví Pavel.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 43715


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
(e-mailem) --- 26. 4. 2010
Re: Re:

V EU je u medu 20% , což tedy platí i pro nás. Ve světě se pohybují hodnoty až k 23% vody Jen značka český med je 18%.

Pepan



> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: P.Kr?tk? <Beeforman/=/seznam.cz>
> Předmět: Re:
> Datum: 26.4.2010 08:03:15
> ----------------------------------------
> "Já souhlasím s tím co vyjádřil Gustimilián o tlučhubech a řekl bych, že
> tvůj problém s řídkým medem je ůplně jinde. Minulý rok se nemůže brát jako
> vzorkový, vždyť téměř celá sezona propršela a řidký med měl každý. Čekat až
> ho včely zahustí je nesmysl, protože se tím připravíme o spoustu dalšího.
> Jinak v běžné sezoně je vše úplně jinak. Meteorologové straší, že díky
> sopce zase bude deštivo a tak se vše možná bude opakovat a je třeba být
> připraven. Rozhodně s prvním medem do 12. 6. čekat nebudu jako vloni.
> Zdraví R. Stonjek"
> ___________________________________________________________
>
> Máte pravdu,nicméně problémy s řidším medem mám už několikátou sezonu,a to
> předtím nepršelo,také je pravda,že pod víčky bývá někdy při vydatných
> snůškách větší procento vody,než v nezavíčkovaných zásobách.Jak to asi
> dělají v zahraničí,kde jsou ve velkoprovozech tyto technologie se systémy
> Dadant a Langstroth běžné?Určitě nečekají na zahuštění medu,jinak by
> nemohli vytáčet 100 kg a více na včelstvo?Moje dlouhodobé výnosy už se této
> hranici blíží,proto i ty problémy s vodou,kterou nestačí včely odpařit,tady
> je námět pro diskusi.Tedy JAK DOCÍLIT VYSOKÝCH VÝNOSŮ MEDU BEZ VYŠŠÍHO
> OBSAHU VODY?Já to nevím.
> Zdraví Pavel.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 43717


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Radek Hubač (e-mailem) --- 26. 4. 2010
vysoký obsah vody v medu

Mám taky bohužel problém s jarními medy, které často (více posledních let) mívají z plně zavíčkovaných plástů i 21% což v praxi pak znamená, že se časem rozkvasí. Zajímavé je, že vloni úplně první med měl pouze asi 17% vody a po 14 dnech druhý ke 20%...Velcí včelaři si postupně pořizují sušičky na med, takže bohužel je to asi realita. Sám takového medu nemívám moc, pokud začne nakvašovat dám ho do medoviny. Každopádně je dobré mít refraktometr a měřit každou konev.
Radek
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: <Josef.Mensik/=/seznam.cz>
> Předmět: Re: Re:
> Datum: 26.4.2010 08:51:23
> ----------------------------------------
> V EU je u medu 20% , což tedy platí i pro nás. Ve světě se pohybují hodnoty až
> k 23% vody Jen značka český med je 18%.
>
> Pepan
>
>
>
> > ------------ Původní zpráva ------------
> > Od: P.Kr?tk? <Beeforman/=/seznam.cz>
> > Předmět: Re:
> > Datum: 26.4.2010 08:03:15
> > ----------------------------------------
> > "Já souhlasím s tím co vyjádřil Gustimilián o tlučhubech a řekl bych, že
> > tvůj problém s řídkým medem je ůplně jinde. Minulý rok se nemůže brát jako
> > vzorkový, vždyť téměř celá sezona propršela a řidký med měl každý. Čekat až
> > ho včely zahustí je nesmysl, protože se tím připravíme o spoustu dalšího.
> > Jinak v běžné sezoně je vše úplně jinak. Meteorologové straší, že díky
> > sopce zase bude deštivo a tak se vše možná bude opakovat a je třeba být
> > připraven. Rozhodně s prvním medem do 12. 6. čekat nebudu jako vloni.
> > Zdraví R. Stonjek"
> > ___________________________________________________________
> >
> > Máte pravdu,nicméně problémy s řidším medem mám už několikátou sezonu,a to
> > předtím nepršelo,také je pravda,že pod víčky bývá někdy při vydatných
> > snůškách větší procento vody,než v nezavíčkovaných zásobách.Jak to asi
> > dělají v zahraničí,kde jsou ve velkoprovozech tyto technologie se systémy
> > Dadant a Langstroth běžné?Určitě nečekají na zahuštění medu,jinak by
> > nemohli vytáčet 100 kg a více na včelstvo?Moje dlouhodobé výnosy už se této
> > hranici blíží,proto i ty problémy s vodou,kterou nestačí včely odpařit,tady
> > je námět pro diskusi.Tedy JAK DOCÍLIT VYSOKÝCH VÝNOSŮ MEDU BEZ VYŠŠÍHO
> > OBSAHU VODY?Já to nevím.
> > Zdraví Pavel.
> >
> >
> >
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 43720


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
P.Krátký (90.180.212.169) --- 26. 4. 2010
Re: vysoký obsah vody v medu

Používám dna se zasíťovaným dnem,ale přes sezonu mám pod ním podložku(typ varroadna podle Neumanna),takže síto je uzavřené,některá dna jsou z upravených Tachováků na 11 rámků(ty jsem ještě nestačil vyměnit za nová).Obsah vody se pohyboval např,loni od cca 17% až někam hodně přes 20%,ty mi ředily med.Kde to šlo,jsem si rámky označil a vybral je později.Jinak díky za poznatek,opět něco nového,asi se tomu maturizátoru opravdu nevyhnu(ten od Honzy Jindry vůbec nevypadá špatně,otázka je,kdy bych se na jeho výrobu dostal,ne,že bych to nezvládl,ale ten čas..).
Zdraví Pavel.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 43733


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
PavelN (193.179.220.250) --- 26. 4. 2010
Re:

"JAK DOCÍLIT VYSOKÝCH VÝNOSŮ MEDU BEZ VYŠŠÍHO OBSAHU VODY?"
-------------------
inspirace:
http://jjvcela.sweb.cz/Vysousec_medu_soubory/Vysousec_medu.htm

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 43721


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
zdenek (81.19.46.234) --- 26. 4. 2010
Re:

JAK DOCÍLIT VYSOKÝCH VÝNOSŮ MEDU BEZ VYŠŠÍHO OBSAHU VODY?"
-------------------
inspirace:
http://jjvcela.sweb.cz/Vysousec_medu_soubory/Vysousec_medu.htm

--------------------
zařízení vypadá fakt dobře,ale přemýšlím obráceně. co je kde špatně, že takovéto zařízení dobrý včelař vůbec potřebuje, protože jak je popsáno na vebu tak z 26 konví medu to vyždíme
celé dvě konve vody ,to by se ji vyplatilo prodávat ,že by medová voda

Zdenek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 43725


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
PavelN (193.179.220.250) --- 26. 4. 2010
Re:

"co je kde špatně, že takovéto zařízení dobrý včelař vůbec potřebuje"
------------------------
Proč špatně? Já v tom vidím dobrou pomůcku pro získávání druhových medů. V době intenzivní smůšky můžete také ušetřit včelám práci s dosoušením pár poslednícch procent vody a sobě s přidáváním dalšího nástavku se soušemi.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 43727


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Honza Jindra (78.156.36.242) --- 26. 4. 2010
Re:

Těch konví nebylo 24 ale 70. To co vyteče z vysoušeče je destilka bez chuti ani zápachu, ale kdo ví zda tam není stopově obsažena nějaká cenná těkavá látka. Úbytek 2 konve představuje 1 litr z konve medu což jsou nějaké 3% snížení vlhkosti medu. Nechával jsem to běžet celých 24 hodin, i když by stačilo bohatě jen 12. Důvodem bylo, že jsem tou dobou dělal na česačce chmelu dvánáctky a byl jsem rád, že můžu zalízt do kanafasu. To uzavřené dno je možná dobrý nápad, ale při kočování je velkou překážkou.
Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 43734


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
zdenek (81.19.46.234) --- 26. 4. 2010
Re:

Těch konví nebylo 24 ale 70.
------------------------------
Panu Jindrovi se omlouvám za tu nepřesnost v konvích,jinak
moc pěkný web

s medem s vysokým obsahem vody se včelaři zrovna asi rádi nechlubí je to celkem pochopitelné,osobně si taky myslím
že celozasítovaná dna ,česna jako vrata taky možná tenkostěnné
úly možná nejsou to pravé ořechové, co se pamatuju tak nehustší
med byl vždy z pěkně zateplených univerzálů s česínkem tak malým že ho nebylo skoro ani vidět/25 roku zkušeností/

protože mám včelstev hodně tak dodávám do výkupu,loni
to bylo všechno do 18 procent ,ale vím od výkupčího, že řídké
medy ve výkupu spíš přibývají proto si myslím že je někde něco špatně

Zdeněk

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 43736


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Pavel Zajicek (213.155.229.110) --- 26. 4. 2010
Re:

Ahoj Pavle,

pouzivas celozasitovane dno u svych vcelstev ? Pokud ano, muze to byt tim, uz jsem o tom slysel z vyzkumneho ustavu Kyvalka, na jihu Moravy se srovnavaly vcelstva s pevnym dnem a celozasitovanym otevrenym. Jedna vcelnice a dva typy ulu, stejne snuskove podminky. Vcelstva s plnym dnem, zavickovano drive a obsah vody do 18 % -kvetovy med. Vcelstva se zasitovanym dnem otevrenym vickovaly med i s 20 % obsahu vody. Kdyz pak vcelstva ,,zacpali,, vsadili podlozku a zucili cesno, vcely med dohustili, jinak pry to bylo bez sance.
P.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 43732


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu