78082

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

P.Krátký (90.180.212.169) --- 13. 6. 2010
krmit,nekrmit cukrem

"Je vidět, že s tím nemáte zkušenosti. Spodní mednou komoru včely z většiny spotřebují dříve než začne hlavní snůška. Co nespotřebují, zůstane v plodišti a horní medné komoře. Včely mají plodiště ve 3 NN a pod tím ještě další 2 NN, takže mají mnohem více volného prostoru, než je k plodování třeba."

-----------------------------------------------------------

Právě,že s tím zkušenosti mám,tady na podřipsku začíná snůška už rozkvětem vrb,např.letos do rozkvětu jabloní vystavěný celý NN mezistěn.Pokud by se mi do jarního medu namíchal cukr,tak to jednak zjistí rozbor,kterým si hned první med nechávám certifikovat,jednak by nešel dobře přecedit.Mednou komoru používám s tím,že hned při jarní prohlídce ji podhodím pod plodiště(půlka března)a za 14 dní vracím zpět nahoru zároveň s NN mezistěn,to už bývá prázdná a během jarní snůšky nechávám vytvořit novou,takže případné cukerné zásoby zůstanou ve vysokém plodišti.Není to přesně podle L.Dvorského,ale také to funguje,a medu mám rovněž dost(letos už to vyšlo na nejlepší včelstva až 60 kg,kdo další se tím může snad až na p.Smělého chlubit).
K tomu vysokému počtu obhospodařovaných včelstev-Kolomý má partu 4-5 lidí,kteří mu obhospodařují produkční včelstva(Včelár č.3 a 4 r.2010),tomu nesmí utéct ani kilo medu,protože např.odvádí daně a poplatky za své zaměstnance,ale ing.Jindra píše na svém webu,že má svých cca 150 včelstev PŘI ZAMĚSTNÁNÍ,vidíte ten rozdíl,jak využít čas,který máte k dispozici?Já sám už mám 70 včelstev,ale k tomu mám ještě hospodářství(rostlinnou výrobu),takže polní práce a práce u včel se překrývají,zaměstnance nemám,pak už se čas stává vaším nepřítelem a je jen na vás,jak ho co nejefektivněji využít,aby jste ještě tvořil zisk,proto jsem psal o tom zimování na medu.

Zdraví Pavel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 45142


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
R. Polášek (85.71.180.241) --- 13. 6. 2010
Re: krmit,nekrmit cukrem

"K tomu vysokému počtu obhospodařovaných včelstev-Kolomý má partu 4-5 lidí,kteří mu obhospodařují produkční včelstva(Včelár č.3 a 4 r.2010),tomu nesmí utéct ani kilo medu,protože např.odvádí daně a poplatky za své zaměstnance,ale ing.Jindra píše na svém webu,že má svých cca 150 včelstev PŘI ZAMĚSTNÁNÍ,vidíte ten rozdíl,jak využít čas,který máte k dispozici?Já sám už mám 70 včelstev,ale k tomu mám ještě hospodářství(rostlinnou výrobu),takže polní práce a práce u včel se překrývají,zaměstnance nemám"

Dneska ale záleží hodně při jakém zaměstnání, to není jak dříve odpracovat 8 hodin a konec.
Jsou zaměstnání, kde se odpracuje 8 hodiny a potom ještě každý den další hodiny navíc a jsou zaměstnání, či spíše práce či živnost, kde když je pěkné počasí a je třeba být ve včelách, je možné si udělat volno a být ve včelách.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 45143


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
M. Václavek (93.99.204.43) --- 13. 6. 2010
Re: krmit,nekrmit cukrem

Ve Smiřicích začíná snůška třešněmi. Vrby sice v okolí jsou, ale jde jen o pár stromů, takže žádná významná snůška z nich není.
Až na ojedinělé výjimky pár buněk jsem nikdy neměl problémy s vytáčením zkrystalizovaného medu.

Zajímalo by mě, jak je ten rozbor medu citlivý. Typuji, že by nic nezjistil i při 10% zastoupení medu původem z cukru zkrmeného minulý rok v podletí.

Nektar obsahuje v průměru 40% sacharózy (myšleno ze sušiny). Výsledný zralý med už jen zhruba 1%. Hranice dle normy Český med je 5%. Je to kvůli tomu, že při velmi intenzivních přínosech včely nestíhají vpravit dostatek invertázy do sladiny, následkem čehož se doba zrání prodlužuje natolik, že je med často dříve prodán, než úplně uzraje. Nevadí to, protože do pár měsíců má to 1% také. Pokud se ze 40% stane do půl roku 1%, kolik procent zůstane po půl roce ze 100%? Pokud platí přímá úměra, tak jsou to necelá 3%. I kdyby to bylo 10%, je to stále natolik málo, že i pří mé nadsazené modelové situaci (druhá věta druhého odstavce) by šlo o zvýšení koncentrace sacharózy o pouhé 1%. Vlivem toho, že čerství přírodní med je velmi enzymaticky aktivní, lze očekávat, že se ono navýšení během toho modelového půl roku vyzrávání stane zcela zanedbatelné.

Těmito úvahami rozhodně NIKOHO NECHCI NABÁDAT k tomu, aby záměrně falšoval přírodní med medem z cukru. To ho jsou schopni jen vydřiduchové, nikoliv včelaři!
Chci jen obhájit svůj názor, že obavy z těch zanedbatelných pár kg medu z cukru, které se ve výsledku mohou dostat do medometu, jsou pouhopouhým nošením dříví do lesa. Za prvé to nikdo nezjistí a za druhé tím nikomu neublížíte.

//\/\\//

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 45153


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu