78005

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Josef Křapka (77.237.138.233) --- 23. 7. 2010
Re: kvasinky

U kvasinek od Schimanského, které používám třetím rokem zákvas nepřipravuji. Také v návodu to není předepsáno. Jelikož z jednoho svaření (mám malý kotel) nenaplním kvasnou nádobu najednou, svařím polovinu dávky kvasu ( 50 - 60 l) a po zchladnutí na cca 25 °C rozmíchám kvasinky a živnou sůl na celý plánovaný obsah kvasné nádoby a kvasnou nádobu uzavřu - do druhého dne stačí bílou přežehlenou plachetkou. Ihned svařím druhou dávku kvasu a po zchladnutí, druhý den, doplním kvasnou nádobu na cca pět šestin (někdo doporučuje pouze čtyři pětiny - nebezpečí překypění kvasu) a nechám kvasit. Již třetí den je možno sledovat počátek bouřlivého kvašení. Ještě se mě nestalo, že by kvasinky od Schimanského zklamaly. Odhaduji, že tyto kvasinky prokvášejí hlouběji a také obsah alkoholu bude patrně (domnívám se) 13 - 15 %. U Dolských kvasinek, kvasinek Vínka a kvasnic je však dobré (podle mých zkušeností) předem udělat zákvas. A ještě něco. Jak kvasnou nádobu před použitím i ihned po použití tak i nádoby na dokvášení vymývám horkou vodou s přídavkem Sava. Zanedbaná hygiena bývá příčinou neúspěchu.
Po druhém a každém dalším stáčení přeji dobrou chuť a na zdraví.
JK

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46073


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Míra.P (213.192.58.221) --- 23. 7. 2010
Re: kvasinky

Díky za postřehy a rady.
Já budu dělat jednu várku 100lt kterou rozdělím do dvou nádob.Takže svařím potřebné množství medu a vody,posbírám pěnu.Pak bych si měl tedy někde bokem rozmíchat ty kvasinky s živnou solí aby byla jistota,-v kolika litrech té svařené medové vody to mám udělat? Stačí to ve třílitrovce?
Nezlobte se že se ptám tak podrobně ale raději mám vysvětlení pro "blbce" (mě) než něco zkazit.
Pak mám ještě otázku kolik jestli se tam dává badyán a kolik těch hvězdiček na těch sto litrů aby to nebylo moc.
V medovině od pana Halady je cítit a to mi chutná.
Nebo pokud by bylo pár odkazů na již vyzkoušené recepty byl bych rád.
Míra

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46083


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
R. Polášek (85.71.180.241) --- 23. 7. 2010
Re: kvasinky

Udělá se zákvas, nechá den, dva rozkvasit a teprve potom se připraví "hlavní" kvas. Já dělám zákvasu 0,5 - 1,5 litru a dělám to v demižónech od 10 do cca 40 litrů.

Jinak potom záleží na návodu ke kvasinkám, jaké množství zákvasu se z nich dá udělat. Kvasiny se v kvasu množí, takže není problém, pokud se má šetřit a piplat s tím, vzít trošičku kvasinek, udělat kvas ve 2 - 4 deci, po namnožení kvasinek udělat z nich kvas třeba 2 litry a až se ty dva litry rozkvasí, tak se můžou nalít třeba do 50 - 100 litrů. A to všechno z malého zlomku jednoho balíčku kvasinek.

Zákvas proti přímému vsypání kvasinek do "hlavního" kvasu má ještě jednu výhodu. Ojediněle se může stát, že se kvasinky nechytnou. Prostě nezačnou kvasit. Třeba je někdo dlouho skladoval nebo nechal v létě v autě na slunci.... Pokud se sypou přímo do kvasu, ten se udělá, vsypnou se tam kvasinky a potom se takové dva, tři dny čeká... A ono nic a kvas je mezitím minimálně poškozený množením jiných mikroorganismů.
Když se dělá zákvas, tak když se ten nerozkvasí, hlavní kvas se prostě nebude dělat a nic se nestane....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46085


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Josef Křapka (77.237.138.233) --- 23. 7. 2010
Re: kvasinky

>Nebo pokud by bylo pár odkazů na již vyzkoušené recepty byl bych rád.<

Doporučuji: Libor Dupal, Kniha o medovině. Než ji seženete,
určitě je i ve včelařské knihovně v Křemencové, tak můžete zkusit tyto stránky.

http://www.n-vcelari.sk/sal/VCELY63.html#_Toc519779836

S tím zákvasem má kolega Polášek pravdu. Zkrátka, sichr je sichr. Já jsem již trochu líný a zatím jsem neudělal špatnou zkušenost.
JK

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46086


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Jan (46.33.112.71) --- 17. 8. 2020
včelí vosk

Dobrý den,
prodal by mi někdo asi 1kg surového včelího vosku.
Dík

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 74396


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu