78508
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- stonjek (213.151.87.2) --- 12. 9. 2010
Re: Re: p?len? medoviny
Lavorovica je nedokonalá destilace,protože se při ní těžko odděluje nechutný začátek a ochlazování není nijak dokonalé, protože se provádí plechovým umyvadlem v kterém je voda. Každopádně to prý byl nápoj pouze pro otrlé.Dnes už můžem kolonu sestrojit velmi dobře, protože máme měď, teploměry ovládající vytápění aj. a také už se o tom hodně ví. Bajky o oslepnutí neberte tak vážně v ovocných kořalkách je metylalkoholu velmi málo. Naši ukrajinští přátelé, co nás to před lety učili,tuto počáteční produkty vždy zkonzumovali a nikdy jim nic nebylo a o pro nás nepitelný konec se také s přehledem postarali. Medovec ale vychází hodně draho i bez daně, naproti tomu Calvados z jablek je prakticky zadarmo. Kdo chce dobrovolně platit daň, dobře mu tak. Zdraví R. Stonjek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 47203
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - P.K. (90.178.157.91) --- 13. 9. 2010
Re: Re: p?len? medoviny
pokud jen trošku tušíte jak probíhá destilace,tak se vám úplně vždy odpařuje methanol(dobrý na oslepnutí),protože se odpařuje před ethanolem, peckoviny mají míň methanolu než jádroviny,všeobecně platí že z 50 litrového kotle nateče až 0,5 litru metholu při druhé destilaci,ale vy methol snadno poznáte podle toho že smrdí přesně jak komunistický lepidlo kanagon a je mírně kalný,pravda je že někdy ho byl oravdu pulitr někdy deci dvě, vylíval jsem pro klid i litr s vědomím toho ,že jsem odlil i část největší koncentrace lihu....někdy jsem to schoval na čištění kovových předmětů,doporučuji si odchytit po deckách a řádně vyhodnotit co jo a co ne
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 47206
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - R. Polášek (85.71.180.241) --- 13. 9. 2010
Re: Re: p?len? medoviny
Zapomeňte na metanol. Pokud je kvas zkvašený tak, jak má, je ho tam minimum a odlití prvního podílu, obvykle nutné i kvůli špatné chuti toho prvního podílu, úplně stačí.
Jedině pokud se kvas nějak zvrhnul, u medoviny pokud vedle přidaných kvasinek se tam prosadily nějaké jiné mikroorganismy, u ovoce pokud se použilo nezralé ovoce, nahnilé ovoce a podobně, tak bude metanolu větší množství.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 47214
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - jezek.obecny (e-mailem) --- 13. 9. 2010
Re: p?len? medoviny
Dovoluji si všem doporučit vynikající knihu na dané téma: Jan Jílek - Příprava kvasu na výrobu slivovice (a ostatních pálenek).
Zároveň z ní zde ocituji pár vět:
"Nutno konstatovat, že methylalkohol (CH3OH) nevzniká jako vedlejší produkt lihového kvašení (fermentace), ale tvoří se rozpadem pektinu, pocházejícího z ovoce, ze kterého byl vlastní kvas připraven." ... "Methylalkohol (CH3OH) je jed, zasahující centrální nervovou soustavu, způsobuje slepotu a smrt." "Metylalkohol je záludný hlavně proto, že se chuťově nedá rozeznat od etanolu." (takže dobrou chuť a bílou hůl vždy při ruce :)
...
Kromě strašení methylalkoholem obsahuje kniha spoustu informací jak nejlépe ovoce na kvas připravit, popis kvasného pochodu, popis destilace atd... Problematiku kniha vysvětluje "polopatysticky" /po lopatě/ :)
petr j.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 47245
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - PavelN (193.179.220.250) --- 13. 9. 2010
Re: Re: p?len? medoviny
"Naši ukrajinští přátelé, co nás to před lety učili,tuto počáteční produkty vždy zkonzumovali a nikdy jim nic nebylo a o pro nás nepitelný konec se také s přehledem postarali."
--------------
tihle přátelé vypijou i vodu z chladiče, podle nich se nemůžete řídit. To co oni považují za pochoutku, může obyčejného smrtelníka zabít ;-)
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 47209
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - R. Polášek (85.71.180.241) --- 13. 9. 2010
Re: Re: p?len? medoviny
""Naši ukrajinští přátelé, co nás to před lety učili,tuto počáteční produkty vždy zkonzumovali a nikdy jim nic nebylo a o pro nás nepitelný konec se také s přehledem postarali."
--------------
tihle přátelé vypijou i vodu z chladiče, podle nich se nemůžete řídit. To co oni považují za pochoutku, může obyčejného smrtelníka zabít ;-)"
Co tady pletete ukrajince? Už za středověku před takovým 400 lety u nás feudálové hromadně zřizovali pálenice, pálil tam víno, pivo a všechno možné a jejich poddaní to museli povinně kupovat a feudálové tak měli další peníze z panství navíc. Rozdíl je akorát v tom, že na Moravě si tyhle znalosti udrželi dodnes, češi je většinou ztratili a tak se je znova učí všelijak. Třeba i od těch ukrajinců.
Když jsem jako študák jezdil na chmel k Lounům, co krásných hrušek tam každý rok bez užitku zhnilo kolem cest!
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 47212
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu