78612
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- R. Polášek (85.71.180.241) --- 13. 9. 2010
Re: med
Pak jsem si koupil kovaný rozpěrák. A u něho jsem narazil na problém s tloušťkou. Uvolnit s ním rámek jde v pohodě, ale nacpat tlustý rozpěrák mezi 2 nástavky je vážně problém.
Asi záleží, jaké má kdo možnosti.
V mém předchozím zaměstnání bych zašel do lisovny a vybral si vhodný odstřižek plechu 2 - 4 milimetry silný. Či odstřižky v hmotnosti nějakého kila a zakoupil to jako šrot, to tam takhle šlo. Doma ohnul, možná zahřál letlampou a na kovadlině trochu zkoval..... A byly tam i všelijaké o dost pevnější materiály než hlubokotažné plechy.
Nebo třeba před pár lety jsem se dostal do jednoho odlehlého lesíka tady v okolí a tam někdo vyhodil několikalitrovou nerezovou nádrž z nějakého silnějšího nerezového plechu. Tu vzít domů, rozřezat a patřičně ohnout a hned by z toho bylo několik rozpěráků. nejspíš tam ta nádržještě bude.....
Nebo úplně stačí odřezek cca 15 cm dlouhého jaklu, ten má stěny obvykle tak 2 - 3 mm silné. Rozřezat ho a hned je materiál na rozpěrák.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 47216
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - (213.151.87.2) --- 13. 9. 2010
Re: med
Zase se tu dělá věda z jednoduchých věcí. V ovocných pálenkách je metanolu tak málo, že oslepnutí nehrozí, ale chuť je hrozná. Proto najedu teplotou těsně pod odpařování etylu a počkám dokud něco kape. Z 25 l konve je to tak hrneček. Pak zase rychle zvednu teplotu pod bod varu a za čas zkouším, zda to hoří. Nepodaří li se zapálit, destilaci ukončím. Ta první a poslední fáze je chuťově hnusná a proto končí ve včelařském Favoritu, který to bezproblémově zkousne. U jedné včelnice je hodně jablek a tak hlavně aby byl slunný říjen. Zdraví R. Stonjek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 47217
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu