78252

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Pavel Zajicek (213.155.229.110) --- 20. 10. 2010
Nespotrebovany roztok-uskladneni

Dobry den vespolek,

minuly tyden melo byt hezky, hlasili 13-15 st. a slunce, diky mlze bylo vsak stupnu 4-5. Po letosni zkusenosti, kdyz oddelky na jare po zakrmeni 10 kg cukru mely malo, tak jsem jim pridal jeste jednu flasku -3kg cukru. Diky pocasi vzali jen ctvrtinu- ted uz si asi nic dalsiho nevezmou. Otazka co se zbylym roztokem. Mam ho asi tak 40 litru. Mam napad roztok zahrat a nasypat do nej dalsi mnozstvi cukru, dukaldne rozmichat. Ma nekdo sajn, jak husty roztok by musel byt, aby se cukrem zakonzervoval. Jedna se jen o preziti zimy, na jare bych jim podnecoval.

DIky predem za Vase nazory.

P.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47659


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Radek Hubač (e-mailem) --- 20. 10. 2010
Re: Nespotrebovany roztok-uskladneni

Já osobně bych to neřešil cukrem, tedy zaleží jaký roztok jsi dělal jestli 3:2 nebo 1:1, ale roztok bych zasířil disiřičitanem jako víno..
Radek
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Pavel Zajicek <pavel.zaj/=/seznam.cz>
> Předmět: Nespotrebovany roztok-uskladneni
> Datum: 20.10.2010 08:00:50
> ----------------------------------------
> Dobry den vespolek,
>
> minuly tyden melo byt hezky, hlasili 13-15 st. a slunce, diky mlze bylo
> vsak stupnu 4-5. Po letosni zkusenosti, kdyz oddelky na jare po zakrmeni 10
> kg cukru mely malo, tak jsem jim pridal jeste jednu flasku -3kg cukru. Diky
> pocasi vzali jen ctvrtinu- ted uz si asi nic dalsiho nevezmou. Otazka co se
> zbylym roztokem. Mam ho asi tak 40 litru. Mam napad roztok zahrat a nasypat
> do nej dalsi mnozstvi cukru, dukaldne rozmichat. Ma nekdo sajn, jak husty
> roztok by musel byt, aby se cukrem zakonzervoval. Jedna se jen o preziti
> zimy, na jare bych jim podnecoval.
>
> DIky predem za Vase nazory.
>
> P.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47660


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Pavel Zajicek (213.155.229.110) --- 20. 10. 2010
Re: Nespotrebovany roztok-uskladneni

Roztok jsem delal 3:2,

nejsem vinar, jsem ze severu, mohl bys to prosim nejak rozvest- postup-

Diky predem

P.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47661


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Radek Hubač (e-mailem) --- 20. 10. 2010
Re: Re: Nespotrebovany roztok-uskladneni

Já kupuji disiřičitan ve vinařských potřebách tam je dávkování jednoduché 1ml na 10l, ale musí jít zasíření i plátkovou sírou knoty co používáme na síření souší. Mrkni se na internetu, ale 1 plátek bude až dost na Tvých 40l. Jinak koncentrace cukru podle mě taky stačí, ale musel bys to pasterizovat jako kompot.
Radek

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Pavel Zajicek <pavel.zaj/=/seznam.cz>
> Předmět: Re: Nespotrebovany roztok-uskladneni
> Datum: 20.10.2010 09:18:56
> ----------------------------------------
> Roztok jsem delal 3:2,
>
> nejsem vinar, jsem ze severu, mohl bys to prosim nejak rozvest- postup-
>
> Diky predem
>
> P.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47663


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
R. Polášek (85.71.180.241) --- 20. 10. 2010
Re: Nespotrebovany roztok-uskladneni

Záleží, na kolik včelstev to je. Podle mně do skutečné zimy určitě ještě bude teplé období, kolem poledne 15 st C, v noci jen pár stupňů pod nulou, za takových podmínek by se mohlo zkrmit v malých uteplených sklenicích nebo podobných uteplených krmítkách ještě litr dva litry na včelstvo během cca dvou týdnů bez jakýchkoliv problémů pro včely. Záleží i na uteplení, včely musí být hodně uteplené. Šlo by zkrmit i víc, ale pravděpodobně by to už včely oslabilo.
V takovém případě by podle mně stačilo zbytky ze sklenic slít, pokud tam je ještě pevný cukr, roztok zahřát tak, aby se cukr všechen rozpustil a vmíchat na každý litr roztoku několik kapek koncentrovaného roztoku propolisu v lihu. Barel s cukrem dát potom někde k severní stěně baráku, kde nesvítí slunce a počkat na oteplení.

Druhá možnost je počkat a cukr zkrmit opatrně na jaře. Tam si nejsem stoprocentně jistý výdrží roztoku, ale předpokládám, že by mělo stačit to slití zbytků do jednoho prakticky plného barelu, rozpuštění nerozpuštěných zbytků, konzervace propolisem a vystavení toho roztoku v chladu venku. Chce to asi nějakou občasnou kontrolu a pokud to vypadá podezřele, přidání dalšího propolisového roztoku. Podezřelý roztok je potom dobré před krmením podle mně krátce převařit, aby včelky nepřišly do kontaktu s živými bakteriemi z roztoku.

Pokud by cukr měl vydržet až do teplého období, na třeba krmení oddělků v květnu a červnu nebo dokonce na krmení na zimu na příští rok, bylo by podle mně třeba roztok zahřát na takových 40 - 50 st C a vmíchat do něho další cukr, co se v něm rozpustí a ještě co silnější vrstva zůstane na dně, aby vznikl nasycený cukerný roztok. Takový koncentrovaný roztok cukru by se neměl nijak zvlášť kazit ani přes léto, zvláště když se tomu ještě pomůže propolisem. Aspoň co mně občas zůstaly ve flaškách nebo v kanystrech zbytky pevného cukru a roztoku, většinou jsou použitelné ke krmení další rok, buď je přímo přimíchávám k novému cukernému roztoku, naliji na ně vařící vodu nebo pokud vypadají podezřele, před přimícháním je rovnou převařuji. Pokud v zbytku roztoku není na dně žádný nerozpuštěný cukr, občas se stane, že veškerý rozpuštěný cukr je za ten necelý rok skladování jakýmisi potvůrkami přeměněn na něco jiného , rosol nebo jiný hnus, potom by to ani po převaření včely nebraly a takové zbytky se musí vylít.

Síření nebo jiná konzervace je dobrý nápad, ale musí být jasné, že to nebude vadit včelám, doporučil bych konzultaci ve VUVČ v Dole.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47662


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
(e-mailem) --- 20. 10. 2010
Re: Nespotrebovany roztok-uskladneni

vmíchat do něho další
cukr, aby vznikl nasycený cukerný roztok.


Cukr je stejně dobrý konzervační prostředek jako sůl.
Kandované ovoce se nekazí ani v létě.


----- PŮVODNÍ ZPRÁVA -----
Od: "R. Poláek" <e-mail/=/nezadan>
Komu: "V?ela?ský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Předmět: Re: Nespotrebovany roztok-uskladneni
Datum: 20.10.2010 - 9:29:49

> Záleží, na kolik včelstev to je. Podle mně do
> skutečné zimy určitě ještě
> bude teplé období, kolem poledne 15 st C, v noci
> jen pár stupňů pod nulou,
> za takových podmínek by se mohlo zkrmit v malých
> uteplených sklenicích nebo
> podobných uteplených krmítkách ještě litr dva
> litry na včelstvo během cca
> dvou týdnů bez jakýchkoliv problémů pro včely.
> Záleží i na uteplení, včely
> musí být hodně uteplené. Šlo by zkrmit i víc, ale
> pravděpodobně by to už
> včely oslabilo.
> V takovém případě by podle mně stačilo zbytky ze
> sklenic slít, pokud tam je
> ještě pevný cukr, roztok zahřát tak, aby se cukr
> všechen rozpustil a
> vmíchat na každý litr roztoku několik kapek
> koncentrovaného roztoku
> propolisu v lihu. Barel s cukrem dát potom někde k
> severní stěně baráku,
> kde nesvítí slunce a počkat na oteplení.
>
> Druhá možnost je počkat a cukr zkrmit opatrně na
> jaře. Tam si nejsem
> stoprocentně jistý výdrží roztoku, ale
> předpokládám, že by mělo stačit to
> slití zbytků do jednoho prakticky plného barelu,
> rozpuštění nerozpuštěných
> zbytků, konzervace propolisem a vystavení toho
> roztoku v chladu venku. Chce
> to asi nějakou občasnou kontrolu a pokud to vypadá
> podezřele, přidání
> dalšího propolisového roztoku. Podezřelý roztok je
> potom dobré před krmením
> podle mně krátce převařit, aby včelky nepřišly do
> kontaktu s živými
> bakteriemi z roztoku.
>
> Pokud by cukr měl vydržet až do teplého období, na
> třeba krmení oddělků v
> květnu a červnu nebo dokonce na krmení na zimu na
> příští rok, bylo by podle
> mně třeba roztok zahřát na takových 40 - 50 st C a
> vmíchat do něho další
> cukr, co se v něm rozpustí a ještě co silnější
> vrstva zůstane na dně, aby
> vznikl nasycený cukerný roztok. Takový
> koncentrovaný roztok cukru by se
> neměl nijak zvlášť kazit ani přes léto, zvláště
> když se tomu ještě pomůže
> propolisem. Aspoň co mně občas zůstaly ve flaškách
> nebo v kanystrech zbytky
> pevného cukru a roztoku, většinou jsou použitelné
> ke krmení další rok, buď
> je přímo přimíchávám k novému cukernému roztoku,
> naliji na ně vařící vodu
> nebo pokud vypadají podezřele, před přimícháním je
> rovnou převařuji. Pokud
> v zbytku roztoku není na dně žádný nerozpuštěný
> cukr, občas se stane, že
> veškerý rozpuštěný cukr je za ten necelý rok
> skladování jakýmisi
> potvůrkami přeměněn na něco jiného , rosol nebo
> jiný hnus, potom by to ani
> po převaření včely nebraly a takové zbytky se musí
> vylít.
>
> Síření nebo jiná konzervace je dobrý nápad, ale
> musí být jasné, že to
> nebude vadit včelám, doporučil bych konzultaci ve
> VUVČ v Dole.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47665


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Pavel Zajicek (213.155.229.110) --- 20. 10. 2010
Re: Nespotrebovany roztok-uskladneni

taky se mi radeji zamlouva konzervovat cukrem nez chemii.

dalsi cukr - otazka je kolik ?
V 10 l. roztoku je 8,3 kg cukru a 5,5 litru vody. Zkusim zahrat roztok a na 10 l. pridat dalsi 4 kg cukru , pak bude 12,3 kg versus 5 l. vody. Necham v chladu ve sklepe uzavrene a snad to da jara vydrzi. Snad se to podari za tepla rozmichat.

Pokud by nekdo nasel info o min pomeru cukr/voda aby se to pri teplote 10 st. neskazilo, tak bych byl vdecny.

P.

P.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47666


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
(e-mailem) --- 26. 10. 2010
Re: Nespotrebovany roztok-uskladneni

taky se mi radeji zamlouva konzervovat cukrem nez chemii.

dalsi cukr - otazka je kolik?


Nasycený rostok vznikne,přestane-li se přidávaný cukr
rozpouštět. Výhoda je,že v případě potřeby se jen zředí
a je použitelný.
Standa.


----- PŮVODNÍ ZPRÁVA -----
Od: "Pavel Zajicek" <pavel.zaj/=/seznam.cz>
Komu: "V?ela?ský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Předmět: Re: Nespotrebovany roztok-uskladneni
Datum: 20.10.2010 - 15:12:19

> taky se mi radeji zamlouva konzervovat cukrem nez
> chemii.
>
> dalsi cukr - otazka je kolik ?
> V 10 l. roztoku je 8,3 kg cukru a 5,5 litru vody.
> Zkusim zahrat roztok a na
> 10 l. pridat dalsi 4 kg cukru , pak bude 12,3 kg
> versus 5 l. vody. Necham v
> chladu ve sklepe uzavrene a snad to da jara
> vydrzi. Snad se to podari za
> tepla rozmichat.
>
> Pokud by nekdo nasel info o min pomeru cukr/voda
> aby se to pri teplote 10
> st. neskazilo, tak bych byl vdecny.
>
> P.
>
> P.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47778


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
a.turčáni (94.229.32.130) --- 20. 10. 2010
Re: Nespotrebovany roztok-uskladneni

Mam napad roztok zahrat a nasypat do nej dalsi mnozstvi cukru, dukaldne rozmichat. Ma nekdo sajn, jak husty roztok by musel byt, aby se cukrem zakonzervoval. Jedna se jen o preziti zimy, na jare bych jim podnecoval. P.Z.

Cukrový roztok v pomere 3:2 je už teraz dostatočne koncentrovaný, preto netreba nič do neho pridávať. Ja by som roztok tak ako je zohrial na vyššiu teplotu 80-100°C, čím sa zničia prípadné kvasinky v ňom. Roztok nalial do 2 litr. PET fliaš, prípadne do 25 litr. Al nádob a pevne uzavrel, odložil do chladnejšej miestnosti.
Takto upravený a uložený roztok istotne vydrží v dobrom stave do IV. mesiaca, keď sú denné teploty nad 12°C.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47670


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
R. Polášek (85.71.180.241) --- 20. 10. 2010
Re: Nespotrebovany roztok-uskladneni

Nasycený roztok cukru se dá odhadnout z medu, jak je v něm cca 20 % vody, už nekrystalizuje. To odpovídá koncentraci cukr voda zhruba 4:1 a do 40 litrů cukerného roztoku 3:2 se tak musí dát dalších asi 50 kilo cukru, protože by něm už mělo být asi 32 kilo cukru a asi 21 litrů vody. To je málem trojnásobné množství než původní roztok.....

Vidím to na prosté uskladnění toho roztoku 3:2 v co největším chladu v čisté vymyté nádobě , případně na preventivní převaření, 40 litrů třeba i na vícekrát, 10 - 20 litrový kastrol se doma určitě najde, a na přidání toho roztoku propolisu jako konzervaci. Případně, jestli bude hodně teplá zima, tak na další převaření v zimě....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47673


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
R. Polášek (85.71.180.241) --- 20. 10. 2010
Re: Nespotrebovany roztok-uskladneni

"protože by něm už mělo být asi 32 kilo cukru a asi 21 litrů vody."

Taky by šlo přidat dalších 80 - 100 litrů vody s příslušným kořením, převařit, nechat ochladnout, pak kvasinky , dát do demižónů a udělat z toho nějaký "medovinový" nápoj.
Nebo na každých cca 100 litrů kvasu z ovoce, tak pozdě asi už jen jablečného, přidat tak asi 2 litry toho cukerného roztoku a zvýšit tak výtěžnost pálenky.....
Aspoň trochu tak snížit to množství roztoku, protože stoprocentní jistota, že se během zimy nezkazí, není.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47674


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Pavel Zajicek (88.102.9.94) --- 21. 10. 2010
Re: Nespotrebovany roztok-uskladneni

Zdravim vespolek,

dobra a necekana zprava, roztok je 85 % spotrebovan i pres velmi nizek nocni i denni teploty. Umistovaljsem flasku 3,6litru s roztokem 3:2nad plodove hnizdo do prazdne bedny. Vcely roztok svoji teplotou smerujici vzhuru zahraly a v pohode spotrebovavaji- ukladaji. Tobych necekal ve drude dekade rijna s podprumernymiteplotami (dle CHMU).

Tak snad budou mit na jare oddelky dost ( 13 kg cukru) a nebudu zazivat ty stresy jako letos zjara.

PZ

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47709


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
kozlík (90.176.70.3) --- 21. 10. 2010
Re: Nespotrebovany roztok-uskladneni

Kolik toho u vás kvete ? Pro správnou inversi cukerného roztoku prý včelky potřebují pyl ?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47712


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
R. Polášek (85.71.180.241) --- 22. 10. 2010
Re: Nespotrebovany roztok-uskladneni

"dobra a necekana zprava, roztok je 85 % spotrebovan i pres velmi nizek nocni i denni teploty. Umistovaljsem flasku 3,6litru s roztokem 3:2nad plodove hnizdo do prazdne bedny."

No, ono zas tak zima není, jak se nám snaží v novinách podsunout, u mně na zahradě, severní podhůří Beskyd, třeba stále ještě funguje tak polovina netýkavek žláznatých, ty vyrostlé trochu víc pod stromy a větvemi. A netýkavky jsou na podzim citlivé na jakýkoliv pokles teploty pod nulu. Jiná věc je, že už nekvetou.... A pamatuji roky, kdy netýkavky byly zlikvidovány mrazíky už v první polovině září.....
Doporučuji, pokud není nezbytně nutné doplnit ještě zásoby, v rozumnou dobu nespotřebovaný cukr odebrat. Podle mých zkušeností s pozdním krmením včelky potřebují mezi ukončením krmení a začátkem mrazíků a celodenních nízkých teplot aspoň 14 dní teplé období, klidně třeba i v prosinci, kdy svítí slunce, kolem poledne je na slunci 10 - 15 st C a včelky vyletují a paběrkují pyl na mrazu odolných pozdně podzimních a předjarních květech. Zimní včely se tak po zpracovávání zásob regenerují a úl zvlhlý zpracováváním zásob vysychá... Jenže jaká je jistota, že takové počasí v prosinci bude?
Kromě toho krmení v velkých převrácených flaškách má tu nepříjemnou vlastnost, že pokud trvá hodně dní a ve flašce už je hodně vzduchu, roztok je z flašky "pumpován" ven kolísáním denních a nočních teplot. V noci se vzduch ve flašce ochladí, takže zmenší objem a do flašky probublá další vzduch a ve dne, jak se oteplí, vzduch se roztáhne a vytlačí další dávku cukerného roztoku z flašky do včel. A ty ho jsou pak nuceny odebrat, i když včelky už nechtějí další cukr nebo ten roztok je třeba i zkažený..... Cukr je tak do včelek cpán násilím a to se na nich určitě podepíše.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47716


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu