78252

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


R. Polášek (85.71.180.241) --- 20. 10. 2010
Re: Nespotrebovany roztok-uskladneni

Záleží, na kolik včelstev to je. Podle mně do skutečné zimy určitě ještě bude teplé období, kolem poledne 15 st C, v noci jen pár stupňů pod nulou, za takových podmínek by se mohlo zkrmit v malých uteplených sklenicích nebo podobných uteplených krmítkách ještě litr dva litry na včelstvo během cca dvou týdnů bez jakýchkoliv problémů pro včely. Záleží i na uteplení, včely musí být hodně uteplené. Šlo by zkrmit i víc, ale pravděpodobně by to už včely oslabilo.
V takovém případě by podle mně stačilo zbytky ze sklenic slít, pokud tam je ještě pevný cukr, roztok zahřát tak, aby se cukr všechen rozpustil a vmíchat na každý litr roztoku několik kapek koncentrovaného roztoku propolisu v lihu. Barel s cukrem dát potom někde k severní stěně baráku, kde nesvítí slunce a počkat na oteplení.

Druhá možnost je počkat a cukr zkrmit opatrně na jaře. Tam si nejsem stoprocentně jistý výdrží roztoku, ale předpokládám, že by mělo stačit to slití zbytků do jednoho prakticky plného barelu, rozpuštění nerozpuštěných zbytků, konzervace propolisem a vystavení toho roztoku v chladu venku. Chce to asi nějakou občasnou kontrolu a pokud to vypadá podezřele, přidání dalšího propolisového roztoku. Podezřelý roztok je potom dobré před krmením podle mně krátce převařit, aby včelky nepřišly do kontaktu s živými bakteriemi z roztoku.

Pokud by cukr měl vydržet až do teplého období, na třeba krmení oddělků v květnu a červnu nebo dokonce na krmení na zimu na příští rok, bylo by podle mně třeba roztok zahřát na takových 40 - 50 st C a vmíchat do něho další cukr, co se v něm rozpustí a ještě co silnější vrstva zůstane na dně, aby vznikl nasycený cukerný roztok. Takový koncentrovaný roztok cukru by se neměl nijak zvlášť kazit ani přes léto, zvláště když se tomu ještě pomůže propolisem. Aspoň co mně občas zůstaly ve flaškách nebo v kanystrech zbytky pevného cukru a roztoku, většinou jsou použitelné ke krmení další rok, buď je přímo přimíchávám k novému cukernému roztoku, naliji na ně vařící vodu nebo pokud vypadají podezřele, před přimícháním je rovnou převařuji. Pokud v zbytku roztoku není na dně žádný nerozpuštěný cukr, občas se stane, že veškerý rozpuštěný cukr je za ten necelý rok skladování jakýmisi potvůrkami přeměněn na něco jiného , rosol nebo jiný hnus, potom by to ani po převaření včely nebraly a takové zbytky se musí vylít.

Síření nebo jiná konzervace je dobrý nápad, ale musí být jasné, že to nebude vadit včelám, doporučil bych konzultaci ve VUVČ v Dole.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47662


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
(e-mailem) --- 20. 10. 2010
Re: Nespotrebovany roztok-uskladneni

vmíchat do něho další
cukr, aby vznikl nasycený cukerný roztok.


Cukr je stejně dobrý konzervační prostředek jako sůl.
Kandované ovoce se nekazí ani v létě.


----- PŮVODNÍ ZPRÁVA -----
Od: "R. Poláek" <e-mail/=/nezadan>
Komu: "V?ela?ský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Předmět: Re: Nespotrebovany roztok-uskladneni
Datum: 20.10.2010 - 9:29:49

> Záleží, na kolik včelstev to je. Podle mně do
> skutečné zimy určitě ještě
> bude teplé období, kolem poledne 15 st C, v noci
> jen pár stupňů pod nulou,
> za takových podmínek by se mohlo zkrmit v malých
> uteplených sklenicích nebo
> podobných uteplených krmítkách ještě litr dva
> litry na včelstvo během cca
> dvou týdnů bez jakýchkoliv problémů pro včely.
> Záleží i na uteplení, včely
> musí být hodně uteplené. Šlo by zkrmit i víc, ale
> pravděpodobně by to už
> včely oslabilo.
> V takovém případě by podle mně stačilo zbytky ze
> sklenic slít, pokud tam je
> ještě pevný cukr, roztok zahřát tak, aby se cukr
> všechen rozpustil a
> vmíchat na každý litr roztoku několik kapek
> koncentrovaného roztoku
> propolisu v lihu. Barel s cukrem dát potom někde k
> severní stěně baráku,
> kde nesvítí slunce a počkat na oteplení.
>
> Druhá možnost je počkat a cukr zkrmit opatrně na
> jaře. Tam si nejsem
> stoprocentně jistý výdrží roztoku, ale
> předpokládám, že by mělo stačit to
> slití zbytků do jednoho prakticky plného barelu,
> rozpuštění nerozpuštěných
> zbytků, konzervace propolisem a vystavení toho
> roztoku v chladu venku. Chce
> to asi nějakou občasnou kontrolu a pokud to vypadá
> podezřele, přidání
> dalšího propolisového roztoku. Podezřelý roztok je
> potom dobré před krmením
> podle mně krátce převařit, aby včelky nepřišly do
> kontaktu s živými
> bakteriemi z roztoku.
>
> Pokud by cukr měl vydržet až do teplého období, na
> třeba krmení oddělků v
> květnu a červnu nebo dokonce na krmení na zimu na
> příští rok, bylo by podle
> mně třeba roztok zahřát na takových 40 - 50 st C a
> vmíchat do něho další
> cukr, co se v něm rozpustí a ještě co silnější
> vrstva zůstane na dně, aby
> vznikl nasycený cukerný roztok. Takový
> koncentrovaný roztok cukru by se
> neměl nijak zvlášť kazit ani přes léto, zvláště
> když se tomu ještě pomůže
> propolisem. Aspoň co mně občas zůstaly ve flaškách
> nebo v kanystrech zbytky
> pevného cukru a roztoku, většinou jsou použitelné
> ke krmení další rok, buď
> je přímo přimíchávám k novému cukernému roztoku,
> naliji na ně vařící vodu
> nebo pokud vypadají podezřele, před přimícháním je
> rovnou převařuji. Pokud
> v zbytku roztoku není na dně žádný nerozpuštěný
> cukr, občas se stane, že
> veškerý rozpuštěný cukr je za ten necelý rok
> skladování jakýmisi
> potvůrkami přeměněn na něco jiného , rosol nebo
> jiný hnus, potom by to ani
> po převaření včely nebraly a takové zbytky se musí
> vylít.
>
> Síření nebo jiná konzervace je dobrý nápad, ale
> musí být jasné, že to
> nebude vadit včelám, doporučil bych konzultaci ve
> VUVČ v Dole.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47665


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Pavel Zajicek (213.155.229.110) --- 20. 10. 2010
Re: Nespotrebovany roztok-uskladneni

taky se mi radeji zamlouva konzervovat cukrem nez chemii.

dalsi cukr - otazka je kolik ?
V 10 l. roztoku je 8,3 kg cukru a 5,5 litru vody. Zkusim zahrat roztok a na 10 l. pridat dalsi 4 kg cukru , pak bude 12,3 kg versus 5 l. vody. Necham v chladu ve sklepe uzavrene a snad to da jara vydrzi. Snad se to podari za tepla rozmichat.

Pokud by nekdo nasel info o min pomeru cukr/voda aby se to pri teplote 10 st. neskazilo, tak bych byl vdecny.

P.

P.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47666


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
(e-mailem) --- 26. 10. 2010
Re: Nespotrebovany roztok-uskladneni

taky se mi radeji zamlouva konzervovat cukrem nez chemii.

dalsi cukr - otazka je kolik?


Nasycený rostok vznikne,přestane-li se přidávaný cukr
rozpouštět. Výhoda je,že v případě potřeby se jen zředí
a je použitelný.
Standa.


----- PŮVODNÍ ZPRÁVA -----
Od: "Pavel Zajicek" <pavel.zaj/=/seznam.cz>
Komu: "V?ela?ský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Předmět: Re: Nespotrebovany roztok-uskladneni
Datum: 20.10.2010 - 15:12:19

> taky se mi radeji zamlouva konzervovat cukrem nez
> chemii.
>
> dalsi cukr - otazka je kolik ?
> V 10 l. roztoku je 8,3 kg cukru a 5,5 litru vody.
> Zkusim zahrat roztok a na
> 10 l. pridat dalsi 4 kg cukru , pak bude 12,3 kg
> versus 5 l. vody. Necham v
> chladu ve sklepe uzavrene a snad to da jara
> vydrzi. Snad se to podari za
> tepla rozmichat.
>
> Pokud by nekdo nasel info o min pomeru cukr/voda
> aby se to pri teplote 10
> st. neskazilo, tak bych byl vdecny.
>
> P.
>
> P.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47778


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu