78659
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazení
- Jakub (83.240.117.122) --- 26. 10. 2010
Pastovaný květový med
Prosím o radu zkušenější. Přestože jsem napastoval proti jiným létům dvojnásobek květového medu, poptávka stále roste a zásoby se tenčí. Máte někdo zkušenost s výrobou pastovaného medu z již přirozeně zkrystalizovaného květového medu (event. květového + řepka)? Mám na mysli vzít např. konev krystalického, rozehřát v termokomoře při 45°C, sebrat pěnu a po schlazení naočkovat malou dávkou pastovaného a pak postupovat jako při pastování čerstvého medu. Nevím, jak rychle probíhá krystalizace takovéto "očkované" směsi, jak vypadá konečný produkt z hlediska barvy , chuti, celkového vzhledu a viskozity v porovnání s medem pastovaným "za čerstva". Něco asi bude jinak, protože i při šetrném ohřevu se nějaká pěna vytvoří a něco tedy z medu bude odstraněno. Podotýkám, že před ponecháním medu přirozené krystalizaci při teplotách ca. 10-15°C seberu šum a filtruji přes jemný uhelon.
Díky za zkušenosti.
Jakub
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 47783
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Radek Hubač (e-mailem) --- 26. 10. 2010
Re: Pastovan? kv?tov? med
Ahoj,
k očkování použij na konev alespoň 1 kilo medu a důkladně zamíchej. Dobře sleduj druhý až 3 den by se měl po zamíchání dát do flašek když ještě teče. Já ale upřednostňuji (nerad rozpouštím med z důvodů kvality, tvrdím lidem, že předností pastovaného medu je , že nikdy nebyl rozpuštěný teplem, že obsahuje i tu smetanu, která jinak zbyd včelařovi doma) v Tvojí situaci jinou metodu a to, že spirálou částečně rozpustím med, který jsem předtím nechal cca 2 dny v teplém pokoji apak do něj vlítnu s nerezovou vrtulí a po zamíchání šup do sklenic. Výsledek je pastovaný med mírně hrubší konzistence, zákazníky po objasnění bez protestů opakovaně kupovaný. Barva není úplně bílá. Dělal jsem vždy hodně pastovaného medu, letos jsem udělal jen trochu medovicového pastovaného, kvěťák jsem neměl.
Radek Hubač
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Jakub <bsvoboda/=/centrum.cz> > Předmět: Pastovan? kv?tov? med > Datum: 26.10.2010 19:19:44 > ---------------------------------------- > Prosím o radu zkušenější. Přestože jsem napastoval proti jiným létům > dvojnásobek květového medu, poptávka stále roste a zásoby se tenčí. Máte > někdo zkušenost s výrobou pastovaného medu z již přirozeně > zkrystalizovaného květového medu (event. květového + řepka)? Mám na mysli > vzít např. konev krystalického, rozehřát v termokomoře při 45°C, sebrat > pěnu a po schlazení naočkovat malou dávkou pastovaného a pak postupovat > jako při pastování čerstvého medu. Nevím, jak rychle probíhá krystalizace > takovéto "očkované" směsi, jak vypadá konečný produkt z hlediska barvy , > chuti, celkového vzhledu a viskozity v porovnání s medem pastovaným "za > čerstva". Něco asi bude jinak, protože i při šetrném ohřevu se nějaká pěna > vytvoří a něco tedy z medu bude odstraněno. Podotýkám, že před ponecháním > medu přirozené krystalizaci při teplotách ca. 10-15°C seberu šum a filtruji > přes jemný uhelon. > Díky za zkušenosti. > Jakub > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 47786
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Bronislav Gruna (89.235.18.247) --- 26. 10. 2010
Re: Pastovan? kv?tov? med
Také je možné poslední konev pastovaného medu rozdělit na poloviny, dolít rozpuštěným medem a důkladně promíchat. Tato směs de dá ihned stáčet, nebo ponechat "dozrát" v nádobě. Za asi 2 týdny, kdy pastovaný med dozraje, je možné tento postup zopakovat. Je třeba se smířit s tím, že medu již rozpuštěného nelze dosáhnout tak jemného krému jako u pastování po vytočení.
Broněk
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 47787
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - R. Polášek (85.71.180.241) --- 27. 10. 2010
Re: Pastovaný květový med
No, já ztekucuji ve flaškách od okurek a to cca 24 hodin na stav, kdy med začíná být tekutý , případně kdy nějakou vařečkou stačí teplý med trochu pošťouchat a on začíná být tekutý a z flašky vyteče. To je ještě daleko předtím, než je med čirý, průhledný a všechny krystaly jsou v něm rozpuštěny.
Z takové flašky seberu vrch, kde bývá pěna i trochu nečistot, a potom med za tepla přeleju párkrát z jedné flašky do druhé. Med se tím zhomogenizuje a celistvější hrudky zmizí. Potom ho naliji do sklenic a mám hotovo. Drobné krystaly, co zbudou nerozpuštěné v medu a dělají jeho zakalení a jeho přelévání mezi sklenicemi udělá takový polopastovaný stav medu .
Pokud to je v zimě a je to v místnosti s nízkou teplotou, tak pokud je med řidší, několikanásobným přeléváním teplého medu dojde i k určitému menšímu od paření vody a k zahuštění.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 47797
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Tomáš Heřman (e-mailem) --- 2. 11. 2010
Re: Pastovaný květový med
Ahoj,
loni jsem mel stejne otazky, letos jsem docela rad, ze jsem nemel co pastovat. Medovice je uzasny med, jeste nyni jde bez rozehrivani nalivat.
Loni co jsem nestihl napastovat hned pri prirozene krystalizaci jsem pozdeji v zime malinko nahral na odhadem 30stupnu aby to bylo podajnejsi a slo ihned pastovat. Vysledek byl uchazejici, barva uplne stejna jako vzdy, akorat byla pasta hrubsi na jazyku. Vrtel jsem ale mene - 1xdenne ci obden.
Uplne med ztekutit a pak naockovat ci pockat az to zacne krystalizovat samo jsem nezkousel. Vysledek by asi byl jeste o trochu lepsi. Med nefiltruju a penu po rozehrivani jsem mozna ani nesbiral.
T.H.
2010/10/26 Jakub <bsvoboda/=/centrum.cz>
> Prosím o radu zkušenější. Přestože jsem napastoval proti jiným létům > dvojnásobek květového medu, poptávka stále roste a zásoby se tenčí. Máte > někdo zkušenost s výrobou pastovaného medu z již přirozeně > zkrystalizovaného květového medu (event. květového + řepka)? Mám na mysli > vzít např. konev krystalického, rozehřát v termokomoře při 45°C, sebrat > pěnu a po schlazení naočkovat malou dávkou pastovaného a pak postupovat > jako při pastování čerstvého medu. Nevím, jak rychle probíhá krystalizace > takovéto "očkované" směsi, jak vypadá konečný produkt z hlediska barvy , > chuti, celkového vzhledu a viskozity v porovnání s medem pastovaným "za > čerstva". Něco asi bude jinak, protože i při šetrném ohřevu se nějaká pěna > vytvoří a něco tedy z medu bude odstraněno. Podotýkám, že před ponecháním > medu přirozené krystalizaci při teplotách ca. 10-15°C seberu šum a filtruji > přes jemný uhelon. > Díky za zkušenosti. > Jakub >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 47881
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu