78400
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- Radim Polášek --- 7. 1. 2004
Re: Medovina
Kvasinky se přestávají množit při koncentraci alkoholu 8 - 10 % etanolu a přestávají zkvašovat cukr a umírají při koncentraci etanolu 12 - 18 %, hlubokoprokvášející vydrží více alkoholu než ostatní. Na 10 % etanolu v 100 litrech se tam musí dát 20 kg cukru nebo cca 24 kg medu. Viděl jsem postup na výrobu medoviny, kde bylo předepsané až dvojnásobné množství medu. V takové medovině určitě cukr zůstal. Párkrát jsem medovinu dělal a to vždy s dvojím kvašením. V prvním jsem namíchal med tak, aby po zkvašení bylo v medovině cca 8-10 % alkoholu, toto kvašení proběhlo rychle do měsíce, kvasinky se usadily na dně a čistou medovinu jsem stáhnul. Pak jsem doplnil med tak, aby po zkvašení bylo nakonec v medovině cca 16 %. Pokud bych tam dal medu více, už by nezkvasil a zůstal by v medovině. To druhé kvašení probíhalo několik měsíců a skončilo zase usazením kvasinek. (a stočením do lahví)
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Tomá Jaa" <tomas.jasa/=/email.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Tuesday, January 06, 2004 6:14 PM Subject: Medovina
> Zdravím všechny kolegy, > Už jsem vyprodukoval několik várek medoviny. Některá se nechaly pít některé > byly dobré, po některých ani nebolela hlava, jedna byla na vylití. > Ale stále mě trápí jeden problém s kterým si nevědí rady ani kamarádi- > technologové vinaři z VŠ. A to ten, že mi to pokaždé prokvasí téměř do > sucha. Jinak řečeno neobsahuje žádný zbytkový cukr. Napadlo mě několik > možností, ale buď nejsou technicky proveditelné nebo nejsem tak odvážný. > Medu dávám podle návodu, kvasinky jsem zkoušel hlubokoprokvášející, i pro > vína se zbytkovým cukrem. Zkoušel jsem přerušit kvašení i různé teploty, > siru, čeření, ale pořád nic. Momentálně mě napadá ty kvasinky odfiltrovat, > ale nevím o nikom kdy by mi zapůjčil takový filtr. > Nemáte náhodou někdo s tímto zkušenosti a jste ochotni se o ně podělit?
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4840
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu