78432
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- KaJi (212.77.163.106) --- 3. 1. 2011
Re: Pyl ,pylochyt, vykup
Potom treba s peľom urobiť to isté ako včely, vytvoriť v ňom také isté podmienky, aby exina- obal peľ.zrnka, ktorý pri fermentácii pukol a pripraviť v ňom mliečne kvasenie.
---------------
V buňce včelího plástu neprobíhá (jen) mléčné kvašení, ale bohužel jiný dosud neznámý proces.
Mléčné kvašení je prý tradovaný omyl.
Karel
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 49533
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Květoslav Čermák (213.155.41.14) --- 3. 1. 2011
Re: Pyl ,pylochyt, vykup
"V buňce včelího plástu neprobíhá (jen) mléčné kvašení, ale bohužel jiný dosud neznámý proces.
Mléčné kvašení je prý tradovaný omyl."
Ano, je to jedna ze starých pověstí českých... :-)
Ale poopravím první větu - mléčné kvašení ve včelami konzervovaném pylu neprobíhá vůbec, proces který tam probíhá je známý, a to tzv. anaerobní dýchání, jehož výsledkem je přítomnost kyseliny mléčné, tedy nikoliv produkt působení bakterií mléčného kvašení, ale produkt dýchání bez přítomnosti kyslíku.
Jak snadno se lze podle vnějších známek (jevu) mýlit v tvrzení podstaty procesu!!
K. Čermák
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 49538
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - (212.77.163.106) --- 3. 1. 2011
Re: Pyl ,pylochyt, vykup
Ale poopravím první větu - mléčné kvašení ve včelami konzervovaném pylu neprobíhá vůbec, proces který tam probíhá je známý, a to tzv. anaerobní dýchání, jehož výsledkem je přítomnost kyseliny mléčné, tedy nikoliv produkt působení bakterií mléčného kvašení, ale produkt dýchání bez přítomnosti kyslíku.
Jak snadno se lze podle vnějších známek (jevu) mýlit v tvrzení podstaty procesu!!
K. Čermák
----------------
No dobrá, pak je ale otázka - je perga pyl jediná forma pro nás stravitelná?
Pokud ano, pak co je to za proces že med v buňce je stravitelný.
Anaerobní dýchání se používá při konzervaci pylu ve sklenici - snad Ing. Titěra - to je dávno co jsem to četl.
Ale nečetl jsme, že by ten pyl ze zavařovačky byl stravitelný.
Karel
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 49541
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - K. Čermák (213.155.41.14) --- 3. 1. 2011
Re: Pyl, pylochyt, vykup
Nevím všechno, jen to, že pyl zpracovaný a konzervovaný včelami v plástu (perga) je nejlépe stravitelný včelami i člověkem. Naproti tomu pyl sesbíraný pylochytem je lidským trávením téměř nevyužitelný, člověk využije jen to co je na povrchu pylových zrn. MUDr. Brožek dělal pokus, že nechal takový pyl třikrát projít trávicím ústrojím člověka a pylová zrna přesto nepraskla, tedy nedal se jejich vnitřek využít. Proto pokud chcete využít kvalitu pylu, konzumujte pergu!
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 49543
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - (94.229.32.130) --- 3. 1. 2011
Re: Pyl ,pylochyt, vykup
V buňce včelího plástu neprobíhá (jen) mléčné kvašení, ale bohužel jiný dosud neznámý proces. Mléčné kvašení je prý tradovaný omyl. Karel
Ja o tom tradovanom omyle som vedel, len to správne pomenovanie nepoznám, preto som použil "tradovaný" omyl.
Dôležité je, či ozaj to aj pôsobí npr. na prostatu.
Poznám pacienta, ktorému dodávam mrazený peľ, ktorý si pripravuje podľa tejto rady. A či mu pomáha? Má 80 rokov, už roky mu každé ráno manželka pripraví peľovú dávku, cíti sa dobre a obhospodaruje stále vyše 120 včelstiev. Hovorí, že mu peľ pomáha a to je dôležité a nie či je to mliečne kvasenie alebo iný chemický proces.
Ak by peľ uložený v bunke a jednotlivé zrná sa nezbavili exiny, ani včela by peľ nemohla použiť ako bielkovinovú potravu. Ten kto chce peľ použiť , nech to vyskúša a po pol roku sem napíše, či mu to aj pomáha, inak je to len mlátenie prázdnej slamy.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 49539
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu