78257

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


(178.40.245.133) --- 10. 6. 2011
RE: matky

matku staru som odchytil a dal do klietky 24 hod pred pridanim mladej o den som staru zlikvidoval a dal k nej mladu na cesto a o dva dni som nasiel mladu zlikvidovanu - kde som urobil chybu? dakujem Stano

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52714


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Honza Zátka (e-mailem) --- 10. 6. 2011
RE: matky

To jsi za dva dny rozebíral plodiště a kontroloval, zda matku včelstvo přijalo? To je dost hazard, často se včely naštvou a matku zabijí prvávě kvůli kontrole. Já to dělám tak, že novou matku dám v klícce do úlu, za den či dva, dle počasí, otevřu klícku, aby se mohly včely k matce dostat krze těsto. To jim cca den trvá. Kontroluju nejdřív 5 dní až týden po otevření klícky a s naprostým minimem kouře (většinou stačí kouknout, zda jsou tam vajíčka - přijatá nebo naopak matečníky - nepřijatá). V umisťování staré matky do klícky nevidím nic, co by mělo procento přijmutí zvýšit, jen to komplikuje život a rozčiluje včely.

------------ Původní zpráva ------------
Od: <e-mail/=/nezadan>
Předmět: RE: matky
Datum: 10.6.2011 20:03:11
----------------------------------------
matku staru som odchytil a dal do klietky 24 hod pred pridanim mladej o den
som staru zlikvidoval a dal k nej mladu na cesto a o dva dni som nasiel
mladu zlikvidovanu - kde som urobil chybu? dakujem Stano


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52715


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
(78.99.13.159) --- 11. 6. 2011
Re: matky

dakujem za radu ale v mojom pripade sa jedna este o neoplodnenu matku-najviac mi prijali matku v umelom matecniku ale ten cas bez matky trva 8 dni ake mate skusenosti?dakujem Stano

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52719


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Pavel Zajicek (88.102.9.94) --- 11. 6. 2011
Re: matky

Neoplozene matky se bez problemu pridavaji, musis ale nejprve udelat oddelek, kde nechas odletet vsechny letavky,zustanou jen mladusky, pak uz klicka testo a na druhy den beha matka mezi vcelami. Za 10-14 dnu podle pocasi kontrola vajicek- oznaceni matky a pak cely oddelek spojis s puvodnim vcelstvem, kde predem pro jistotu starou matku odstranis.
P.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52722


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
je?ek.obecný (e-mailem) --- 13. 6. 2011
Re: matky

jojo, takhle to jde skoro samo, to spojeni je dobré dělat klasicky přes
noviny, starou matku předem odstranit...


petr j.


Dne 11.6.2011 16:24, Pavel Zajicek napsal(a):
> Neoplozene matky se bez problemu pridavaji, musis ale nejprve udelat
> oddelek, kde nechas odletet vsechny letavky,zustanou jen mladusky, pak uz
> klicka testo a na druhy den beha matka mezi vcelami. Za 10-14 dnu podle
> pocasi kontrola vajicek- oznaceni matky a pak cely oddelek spojis s
> puvodnim vcelstvem, kde predem pro jistotu starou matku odstranis.
> P.
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52744


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
M. Václavek (93.99.204.43) --- 15. 6. 2011
Re: matky - přidávání umělým matečníkem

Letos jsem provedl dva pokusné přidání matky umělým matečníkem, oba případy skončily úspěchem.

Stačil mi k tomu jen proužek mezistěny, ze kterého jsem kolem tužky smotal trubičku. Na špičku jsem přidělal úlomek vosku. Trubičku jsem propíchal jehlí (vzduchové otvory). Vpustil jsem dovnitř oplozenou matku, druhý konec zamáčkl. Výsledný umělý matečník s matkou jsem vložil do týdenního osiřelce přímo mezi nouzové matečníky. Držel jsem se metodiky, nouzové matečníky jsem nerušil. A opravdu to není třeba. Po „vylíhnutí“ přidávané matky je včely zruší sami.

Vím, že dva úspěšné pokusy je malá praxe, přesněji řečeno žádná praxe, ale i tak mě tato metoda nadchla natolik, že o ní uvažuji jako o jediné metodě přidávání matek praktikované v průběhu produkčního období. Primitivněji přidávat matky snad už ani nejde :-)

Připojuji se k varování před brzkou kontrolou přijetí matky. Proces přijímání matky je dlouhodobá záležitost. Definitivní přijetí nastává až v momentě, kdy matku začnou ošetřovat její vlastní dcery. To, že je matka mezi včelami ještě neznamená, že je vyhráno. Hlavně v prvních dnech po vyjití matky z klícky (umělého matečníku) je vztah včel k „cizince“ dost nestabilní. Pokud v tuto dobou nedočkavý včelař leze do včelstva, může velmi riskovat, že rozzuřené včely matku napadnou. Ale praxe je nepřenositelná, tak si to třeba opakovaně vyzkoušejte. Až to zažijete, ono vás ta zvědavost pro příště přejde! :-)
Sám jsem to jednou zažil na vlastní oči a od té doby se bez výjimek držím běžně doporučované zásady chodit do včelstva nejdříve po týdnu.

MV

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52759


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Ing. Alois Pindak (e-mailem) --- 13. 6. 2011
metylakohol

Poradí mi někdo jak se dá jednoduše zjistit metylakohol ve víně?
Alois

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52731


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
gp (93.92.52.23) --- 13. 6. 2011
Re: metylakohol

Ethanol hoří modře methanol hoří do oranžova.

Samozřejmě je potřeba destilace a někdo takovou zkouškou dělí předek od hlavního toku. Je potřeba ale nebouchnout a dělat tu zkoušku opodál, občas to kvůli tomuto aby se nevypálila hůlkovka buchne a ví to přes ty dneska pošahané média co neví co psát celá republika. _gp_

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52733


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
R. Polášek (85.71.180.241) --- 13. 6. 2011
Re: metylakohol

"Ethanol hoří modře methanol hoří do oranžova. "

K takovým rozdílům vůbec není důvod . Plamen nízkých alkoholů je bezbarvý až slabě namodralý, protože samotné obsahují poměrně dost kyslíku.
Oranžový plamen je v případě, že je alkohol znečištěný nějakým kovem, třeba sodíkem, vápníkem, trochu i železem.
Rozeznat podle barvy plamene od sebe určitě nejdou.

Není ale důvod, aby byl metanol ve víně ve větším než stopovém absolutně neškodném množství daném vedlejšími pochody při kvašení. Teda pokud to není nějaké "víno" uměle vyrobené z vody, tresti a jakéhosi "alkoholu"

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52734


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Ing. Alois Pindak (e-mailem) --- 13. 6. 2011
RE: metylakohol

Jedná se o víno z Baga. Je to odruda, která má hodně pektinu a tudíž je tu
riziko, že při kvašení vzikne větší množství metanolu.


-----Original Message-----
From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz]On Behalf Of
R. Poláek
Sent: Monday, June 13, 2011 2:36 PM
To: Včelařský mailing list
Subject: Re: metylakohol


"Ethanol hoří modře methanol hoří do oranžova. "

K takovým rozdílům vůbec není důvod . Plamen nízkých alkoholů je bezbarvý
až slabě namodralý, protože samotné obsahují poměrně dost kyslíku.
Oranžový plamen je v případě, že je alkohol znečištěný nějakým kovem, třeba
sodíkem, vápníkem, trochu i železem.
Rozeznat podle barvy plamene od sebe určitě nejdou.

Není ale důvod, aby byl metanol ve víně ve větším než stopovém absolutně
neškodném množství daném vedlejšími pochody při kvašení. Teda pokud to není
nějaké "víno" uměle vyrobené z vody, tresti a jakéhosi "alkoholu"

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52736


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Honza Zátka (e-mailem) --- 13. 6. 2011
RE: metylakohol

Nebyla náhodou výroba vína z této odrůdy zakázána? Myslím si na 99% že ano a nejspíš k tomu byl také důvod...

------------ Původní zpráva ------------
Od: Ing. Alois Pindak <alois.pindak/=/fnspo.cz>
Předmět: RE: metylakohol
Datum: 13.6.2011 15:02:12
----------------------------------------
Jedná se o víno z Baga. Je to odruda, která má hodně pektinu a tudíž je tu
riziko, že při kvašení vzikne větší množství metanolu.


-----Original Message-----
From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz]On Behalf Of
R. Poláek
Sent: Monday, June 13, 2011 2:36 PM
To: Včelařský mailing list
Subject: Re: metylakohol


"Ethanol hoří modře methanol hoří do oranžova. "

K takovým rozdílům vůbec není důvod . Plamen nízkých alkoholů je bezbarvý
až slabě namodralý, protože samotné obsahují poměrně dost kyslíku.
Oranžový plamen je v případě, že je alkohol znečištěný nějakým kovem, třeba
sodíkem, vápníkem, trochu i železem.
Rozeznat podle barvy plamene od sebe určitě nejdou.

Není ale důvod, aby byl metanol ve víně ve větším než stopovém absolutně
neškodném množství daném vedlejšími pochody při kvašení. Teda pokud to není
nějaké "víno" uměle vyrobené z vody, tresti a jakéhosi "alkoholu"



Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52737


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
(e-mailem) --- 2. 8. 2011
Re: RE: metylakohol

Jestli byla výroba z Baga zakázána,to nevím.Vím jen,že Bago je
podnožová vinná réva.Proto zřejmě není v sortimentu moštových nebo
stolních odrůd révy vinné povolených k výrobě vín
a k prodeji v obchodní síti v Č.R.A to už hoooodně dlouho.
Standa


----- PŮVODNÍ ZPRÁVA -----
Od: "Honza Zátka" <honzazatka/=/seznam.cz>
Komu: alois.pindak/=/fnspo.cz, "Včelařská konference" <vcely/=/v.or.cz>
Předmět: RE: metylakohol
Datum: 13.6.2011 - 15:15:36

> Nebyla náhodou výroba vína z této odrůdy zakázána?
> Myslím si na 99% že ano a nejspíš k tomu byl také
> důvod...
>
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Ing. Alois Pindak <alois.pindak/=/fnspo.cz>
> Předmět: RE: metylakohol
> Datum: 13.6.2011 15:02:12
> ----------------------------------------
> Jedná se o víno z Baga. Je to odruda, která má
> hodně pektinu a tudíž je tu
> riziko, že při kvašení vzikne větší množství
> metanolu.
>
>
> -----Original Message-----
> From: vcely-bounces/=/v.or.cz
> [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz]On Behalf Of
> R. Poláek
> Sent: Monday, June 13, 2011 2:36 PM
> To: Včelařský mailing list
> Subject: Re: metylakohol
>
>
> "Ethanol hoří modře methanol hoří do oranžova. "
>
> K takovým rozdílům vůbec není důvod . Plamen
> nízkých alkoholů je bezbarvý
> až slabě namodralý, protože samotné obsahují
> poměrně dost kyslíku.
> Oranžový plamen je v případě, že je alkohol
> znečištěný nějakým kovem, třeba
> sodíkem, vápníkem, trochu i železem.
> Rozeznat podle barvy plamene od sebe určitě
> nejdou.
>
> Není ale důvod, aby byl metanol ve víně ve větším
> než stopovém absolutně
> neškodném množství daném vedlejšími pochody při
> kvašení. Teda pokud to není
> nějaké "víno" uměle vyrobené z vody, tresti a
> jakéhosi "alkoholu"
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 53553


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                     
R. Polášek (85.71.180.241) --- 2. 8. 2011
Re: RE: metylakohol

"Vím jen,že Bago je podnožová vinná réva."

Jestli je Baco podnožová, tak pokud se používá, tak pod jiným označením ne pod svým jménem. Nebo sloužila jako výchozí pro vypěstování konkrétních podnoží označených kombinací písmen a číslic. Jinak by to měla být nějaká tradiční odrůda okrajových vinařských oblastí, která snad přežila z doby před chorobami a škůdci importovanými z USA. Dneska by se měla používat jako jedna z odrůd vhodných pro organické pěstování vína či jak se nazývá ten směr, kdy se nepoužívají chemické prostředky na ochranu vína.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 53554


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                     
R. Polášek (85.71.180.241) --- 2. 8. 2011
Re: RE: metylakohol

"Vím jen,že Bago je podnožová vinná réva."

Jestli je Baco podnožová, tak pokud se používá, tak pod jiným označením ne pod svým jménem. Nebo sloužila jako výchozí pro vypěstování konkrétních podnoží označených kombinací písmen a číslic. Jinak by to měla být nějaká tradiční odrůda okrajových vinařských oblastí, která snad přežila z doby před chorobami a škůdci importovanými z USA. Dneska by se měla používat jako jedna z odrůd vhodných pro organické pěstování vína či jak se nazývá ten směr, kdy se nepoužívají chemické prostředky na ochranu vína.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 53555


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Petr Jez (e-mailem) --- 13. 6. 2011
Re: metylakohol

dobrý den,

jen pro připomenutí, pár věcí, které ale asi víte :)

"Nutno konstatovat, že methylalkohol (CH3OH) nevzniká jako vedlejší produkt
lihového kvašení (fermentace), ale tvoří se rozpadem pektinu, pocházejícího
z ovoce, ze kterého byl vlastní kvas připraven."
...
"Methylalkohol (CH3OH) je jed, zasahující centrální nervovou soustavu,
způsobuje slepotu a smrt."
...
"Metylalkohol je záludný hlavně proto, že se chuťově nedá rozeznat od
etanolu." (takže dobrou chuť a bílou hůl vždy při ruce :)


(Dovoluji si všem doporučit vynikající knihu na dané téma: Jan Jílek -
Příprava kvasu na výrobu slivovice (a ostatních pálenek).)


petr j.



2011/6/13 Ing. Alois Pindak <alois.pindak/=/fnspo.cz>

> Jedná se o víno z Baga. Je to odruda, která má hodně pektinu a tudíž je tu
> riziko, že při kvašení vzikne větší množství metanolu.
>
>
> -----Original Message-----
> From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz]On Behalf Of
> R. Poláek
> Sent: Monday, June 13, 2011 2:36 PM
> To: Včelařský mailing list
> Subject: Re: metylakohol
>
>
> "Ethanol hoří modře methanol hoří do oranžova. "
>
> K takovým rozdílům vůbec není důvod . Plamen nízkých alkoholů je bezbarvý
> až slabě namodralý, protože samotné obsahují poměrně dost kyslíku.
> Oranžový plamen je v případě, že je alkohol znečištěný nějakým kovem, třeba
> sodíkem, vápníkem, trochu i železem.
> Rozeznat podle barvy plamene od sebe určitě nejdou.
>
> Není ale důvod, aby byl metanol ve víně ve větším než stopovém absolutně
> neškodném množství daném vedlejšími pochody při kvašení. Teda pokud to není
> nějaké "víno" uměle vyrobené z vody, tresti a jakéhosi "alkoholu"
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52738


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
gp (93.92.52.23) --- 13. 6. 2011
Re: metylakohol

Tak z toho metanolu ve víně bych strach neměl. Pektin obsahují bobuloviny normálně. U bag je problém u kardiaků, protože jsou to odrůdy spíš pro kořeněná vína, mají hodně tříslovin, doporučuje se proto vytlačit a odpeckovat a potom zpětně přidat do moštu odpeckovanou a odstopkovanou bobuli a teprve potom nechat prokvášet dohromady s moštem. Používá se hlavně k dobarvení červených vín ... Co vím, Bago jako odrůda je uznaná, ale je to spíše okrajová záležitost právě kvůli své specifické peckové (tříselné) chuti. Ostatně většinou stejný problém je i u rezistentních odrůd.

Jsou odrůdy Bago I, II, ... Nevím kdo by ji zakazoval, snad jen není doporučená jako hlavní výsadba. Do tmavých medovin ke zcelení se hodí dobře ..._gp_



..........
Ing. Alois Pindak (e-mailem) --- 13. 6. 2011
RE: metylakohol (52714) (52731) (52733) (52734)
Jedná se o víno z Baga. Je to odruda, která má hodně pektinu a tudíž je tu
riziko, že při kvašení vzikne větší množství metanolu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52739


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
R. Polášek (85.71.180.241) --- 13. 6. 2011
Re: metylakohol

Na ten pektin jsem si nevzpomněl.
Co říkají na víno z hroznů baco vinaři? Určitě mají taky svoje fóra. Nebo biovinaři? Baco je jedna z odrůd, která je proti škůdcům a nemocem dostatečně odolná a tak je ji možné pěstovat i bez použivání zemědělských chemikálií.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52740


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                     
Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 14. 6. 2011
Re: metylakohol

Kvalitou je bagoš nanic, je to nedokonalá odrůda, blbě dozrává, má
mnoho dřeva k údržbě-má moc bujný růst,střapec malý, bobule padá,
nevzledný hrozen, má větší pecku, jsou velké rozdíly v konečné chuti
podle polohy výsadby, jediné plus je to, že je odolnější vůči houbě a
umí krásně dobarvit červené. Nehodí se už ani jako podložka(zakládal
jsem nani kdys svou malou vinici), sice asimilace řezu je dobrá ale má
velký vliv na roubovanec. V odborné literatuře kterou mám ke všem
známým odrůdám okolo r. 1980 má 5 bodů z 10 což dělá tuto odrůdu právě
jen okrajovou a spíše nežádoucí k výsadbě._gp_

2011/6/13 R. Poláek <e-mail/=/nezadan>:
> Na ten pektin jsem si nevzpomněl.
> Co říkají na víno z hroznů baco vinaři? Určitě mají taky svoje fóra. Nebo
> biovinaři? Baco je jedna z odrůd, která je proti škůdcům a nemocem
> dostatečně odolná a tak je ji možné pěstovat i bez použivání zemědělských
> chemikálií.
>



--
  ___
 / __| _  _
| (_ || || |
 \___|\___/
 ____
|  _ \ __ _
| |_) / _\ |
|  _ /\__/_|
|_|

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52746


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                        
R. Polášek (85.71.180.241) --- 14. 6. 2011
Re: metylakohol

Já mám baco doma, pokud soused, od kterého jsme ji sehnali, už pár let. Ale hrozny jsme zatím neměli, protože jsme s ní všelijak šibovali . Můžu potvrdit, že to je odrůda odolná, že kde se zasadí, tam roste a že roste docela dost. Je asi vhodná skoro do všech oblastí republiky kromě těch hodně studených a drsných. k takovému účelu, jako třeba zakrytí nějaké staré neudržované hospodářské budovy či starého plotu a podobně, i třeba na severní straně jako takové lepší psí víno. Přiorozeně jako réva vyžaduje oporu. Jednou za čas bude akorát třeba vyšmiknout příliš starý kmínek a potom jen v době zrání hroznů předejít ptáky.
Jestli ty hrozny jsou málo kvalitní, potom budou současné hybridy do okrajových oblastí stejně odolné a pro konzum hroznů neb občasnou výrobu trošky vína lepší.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52747


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                        
Ing. Alois Pindak (e-mailem) --- 14. 6. 2011
RE: metylakohol

Nikdy jsem se o vinařství nezajímal a nejsem odborník na víno.
K Bagu jsem přišel tak, že jsem koupil chalupu, kde je štít hospodářské
budovy celý porostlý Bagem.
Původní majitel mi řekl, že z toho dělal víno, dal k tomu i návod (obrat
kuličky, pomačkat, dát do 1/2 demižonu, zalét převařenou vodu s cukrem)
Tak jsem to vloni tak udělal, protože úroda byla velká.
Mám toho jestě cca 50 l.
Když jsem dal chutnat návštěvě, tak si víno pochvalovali, ale jen do té
doby, než jsem jim řekl, že víno je z Baga.
Osobně jsem toho již vypil 35 l a zatím vidím.
Víno mi chutná, a tak proto mě zajímá, jak zjistit metanol ve víně.
Nechce se mi to víno vylét.



-----Original Message-----
From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz]On Behalf Of
Gustimilián Pazderka
Sent: Tuesday, June 14, 2011 9:06 AM
To: vcely/=/v.or.cz
Subject: Re: metylakohol


Kvalitou je bagoš nanic, je to nedokonalá odrůda, blbě dozrává, má
mnoho dřeva k údržbě-má moc bujný růst,střapec malý, bobule padá,
nevzledný hrozen, má větší pecku, jsou velké rozdíly v konečné chuti
podle polohy výsadby, jediné plus je to, že je odolnější vůči houbě a
umí krásně dobarvit červené. Nehodí se už ani jako podložka(zakládal
jsem nani kdys svou malou vinici), sice asimilace řezu je dobrá ale má
velký vliv na roubovanec. V odborné literatuře kterou mám ke všem
známým odrůdám okolo r. 1980 má 5 bodů z 10 což dělá tuto odrůdu právě
jen okrajovou a spíše nežádoucí k výsadbě._gp_

2011/6/13 R. Poláek <e-mail/=/nezadan>:
> Na ten pektin jsem si nevzpomněl.
> Co říkají na víno z hroznů baco vinaři? Určitě mají taky svoje fóra. Nebo
> biovinaři? Baco je jedna z odrůd, která je proti škůdcům a nemocem
> dostatečně odolná a tak je ji možné pěstovat i bez použivání zemědělských
> chemikálií.
>



--
  ___
 / __| _  _
| (_ || || |
 \___|\___/
 ____
|  _ \ __ _
| |_) / _\ |
|  _ /\__/_|
|_|

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52748


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                           
R. Polášek (85.71.180.241) --- 14. 6. 2011
Re: metylakohol

Čím víc se do takového vína dodá dalšího cukru, tím víc bude ten metanol naředěný. Jestli ale ti hosté nebyli vinaři a neošívali se spíš nad tím řepným cukrem než nad bacem? Jestli se nepletu, je u pravověrných vinařů dnes dělat víno převážně z řepného cukru dost out.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52749


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                           
(e-mailem) --- 14. 6. 2011
RE: metylakohol

neoslepneš s toho

pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Ing. Alois Pindak <alois.pindak/=/fnspo.cz>
> Předmět: RE: metylakohol
> Datum: 14.6.2011 10:05:30
> ----------------------------------------
> Nikdy jsem se o vinařství nezajímal a nejsem odborník na víno.
> K Bagu jsem přišel tak, že jsem koupil chalupu, kde je štít hospodářské
> budovy celý porostlý Bagem.
> Původní majitel mi řekl, že z toho dělal víno, dal k tomu i návod (obrat
> kuličky, pomačkat, dát do 1/2 demižonu, zalét převařenou vodu s cukrem)
> Tak jsem to vloni tak udělal, protože úroda byla velká.
> Mám toho jestě cca 50 l.
> Když jsem dal chutnat návštěvě, tak si víno pochvalovali, ale jen do té
> doby, než jsem jim řekl, že víno je z Baga.
> Osobně jsem toho již vypil 35 l a zatím vidím.
> Víno mi chutná, a tak proto mě zajímá, jak zjistit metanol ve víně.
> Nechce se mi to víno vylét.
>
>
>
> -----Original Message-----
> From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz]On Behalf Of
> Gustimilián Pazderka
> Sent: Tuesday, June 14, 2011 9:06 AM
> To: vcely/=/v.or.cz
> Subject: Re: metylakohol
>
>
> Kvalitou je bagoš nanic, je to nedokonalá odrůda, blbě dozrává, má
> mnoho dřeva k údržbě-má moc bujný růst,střapec malý, bobule padá,
> nevzledný hrozen, má větší pecku, jsou velké rozdíly v konečné chuti
> podle polohy výsadby, jediné plus je to, že je odolnější vůči houbě a
> umí krásně dobarvit červené. Nehodí se už ani jako podložka(zakládal
> jsem nani kdys svou malou vinici), sice asimilace řezu je dobrá ale má
> velký vliv na roubovanec. V odborné literatuře kterou mám ke všem
> známým odrůdám okolo r. 1980 má 5 bodů z 10 což dělá tuto odrůdu právě
> jen okrajovou a spíše nežádoucí k výsadbě._gp_
>
> 2011/6/13 R. Poláek <e-mail/=/nezadan>:
> > Na ten pektin jsem si nevzpomněl.
> > Co říkají na víno z hroznů baco vinaři? Určitě mají taky svoje fóra. Nebo
> > biovinaři? Baco je jedna z odrůd, která je proti škůdcům a nemocem
> > dostatečně odolná a tak je ji možné pěstovat i bez použivání zemědělských
> > chemikálií.
> >
>
>
>
> --
>   ___
>  / __| _  _
> | (_ || || |
>  \___|\___/
>  ____
> |  _ \ __ _
> | |_) / _\ |
> |  _ /\__/_|
> |_|
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52752


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
Honza Zátka (e-mailem) --- 14. 6. 2011
Re: metylakohol

O tom o výrobě jsem musel číst v učebnici zemědělství, v knihách to hledat nebudu, ale na wiki jsem našel něco podobného smyslu. http://cs.wikipedia.org/wiki/Bago_%28vinn%C3%A1_r%C3%A9va%29 (výňatek: Na rozdíl od Nového světa, není prakticky v celé Evropě výroba vín z přímoplodných hybridů povolena.)


------------ Původní zpráva ------------
Od: gp <e-mail/=/nezadan>
Předmět: Re: metylakohol
Datum: 13.6.2011 16:40:39
----------------------------------------
Tak z toho metanolu ve víně bych strach neměl. Pektin obsahují bobuloviny
normálně. U bag je problém u kardiaků, protože jsou to odrůdy spíš pro
kořeněná vína, mají hodně tříslovin, doporučuje se proto vytlačit a
odpeckovat a potom zpětně přidat do moštu odpeckovanou a odstopkovanou
bobuli a teprve potom nechat prokvášet dohromady s moštem. Používá se
hlavně k dobarvení červených vín ... Co vím, Bago jako odrůda je uznaná,
ale je to spíše okrajová záležitost právě kvůli své specifické peckové
(tříselné) chuti. Ostatně většinou stejný problém je i u rezistentních
odrůd.

Jsou odrůdy Bago I, II, ... Nevím kdo by ji zakazoval, snad jen není
doporučená jako hlavní výsadba. Do tmavých medovin ke zcelení se hodí dobře
.._gp_



.........
Ing. Alois Pindak (e-mailem) --- 13. 6. 2011
RE: metylakohol (52714) (52731) (52733) (52734)
Jedná se o víno z Baga. Je to odruda, která má hodně pektinu a tudíž je tu
riziko, že při kvašení vzikne větší množství metanolu.


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52745


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
(e-mailem) --- 13. 6. 2011
RE: metylakohol

to se obvykle používá na dobarvování, jjinak je chuťově nic moc, oficiálně již asi ani není v sortimentu.


> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Ing. Alois Pindak <alois.pindak/=/fnspo.cz>
> Předmět: RE: metylakohol
> Datum: 13.6.2011 15:02:13
> ----------------------------------------
> Jedná se o víno z Baga. Je to odruda, která má hodně pektinu a tudíž je tu
> riziko, že při kvašení vzikne větší množství metanolu.
>
>
> -----Original Message-----
> From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz]On Behalf Of
> R. Poláek
> Sent: Monday, June 13, 2011 2:36 PM
> To: Včelařský mailing list
> Subject: Re: metylakohol
>
>
> "Ethanol hoří modře methanol hoří do oranžova. "
>
> K takovým rozdílům vůbec není důvod . Plamen nízkých alkoholů je bezbarvý
> až slabě namodralý, protože samotné obsahují poměrně dost kyslíku.
> Oranžový plamen je v případě, že je alkohol znečištěný nějakým kovem, třeba
> sodíkem, vápníkem, trochu i železem.
> Rozeznat podle barvy plamene od sebe určitě nejdou.
>
> Není ale důvod, aby byl metanol ve víně ve větším než stopovém absolutně
> neškodném množství daném vedlejšími pochody při kvašení. Teda pokud to není
> nějaké "víno" uměle vyrobené z vody, tresti a jakéhosi "alkoholu"
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52743


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
R. Polášek (85.71.180.241) --- 13. 6. 2011
Re: metylakohol

"Poradí mi někdo jak se dá jednoduše zjistit metylakohol ve víně?"

Z destilační křívky při destilaci - závislosti množství kondenzátu na teplotě destilovaného kvasu (vína) . Pokud se dělá dostatečně pomalu a solidně, zjistí se koncentrace od cca 10 % výš.
jednoduše potom nasátím do příslušné stříkačky v předepsaném množství a jejím vstříknutím třeba do odpařovací komory plynového chromatografu, tam se zjistí i zlomky procenta, podle cislivosti chromatografu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52735


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu