78252

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


KaJi (90.179.243.173) --- 11. 7. 2011
Re: Krmení inverty zkušenosti

JK:
U invertovaných krmiv by v ideálním případě nemělo docházet ke ztrátám způsobených jejich zpracováním. Ovšem je otázkou, zda to včely vědí, zda jim to včelař řekl? Včely s největší pravděpodobností budou s invertovanými krmivy zacházet stejně, jako s roztokem cukru - tedy tato krmiva budou před uložením opět zpracovávat a je tedy předpoklad, že i zde bude docházet k obdobným ztrátám na výsledné hmotnosti uloženého krmiva jako při zpracování cukru. Jediným a sporným přínosem pro včelaře je tedy jím zaplacená služba na přípravu krmiv. Nemusí rozpouštět cukr.
----------

U snůšky z řepky se uvádí, že podporuje vznik rojovky i tím, že neupracuje včely protože je to 100% glukoza.

Pokud je tato často používaná fráze platná, tak to asi včely poznají.


Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 53099


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Josef Křapka (77.237.138.60) --- 11. 7. 2011
Re: Krmení inverty zkušenosti

>U snůšky z řepky se uvádí, že podporuje vznik rojovky i tím, že neupracuje včely protože je to 100% glukoza.
Pokud je tato často používaná fráze platná, tak to asi včely poznají. Karel<
............................................................
Karle, vidím, že mám díry ve vzdělání. Uveď prosím zdroj této informace. Jsem přeci jen trochu nevěřící "Tomáš".
JK

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 53100


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
a.turčáni (94.229.32.130) --- 11. 7. 2011
Re: Krmení inverty zkušenosti

>U snůšky z řepky se uvádí, že podporuje vznik rojovky i tím, že neupracuje včely protože je to 100% glukoza.
Pokud je tato často používaná fráze platná, tak to asi včely poznají. Karel<
............................................................
Karle, vidím, že mám díry ve vzdělání. Uveď prosím zdroj této informace. Jsem přeci jen trochu nevěřící "Tomáš".
JK

Kryštalizácia kvetového medu je vždy podmienená vzájomným pomerov glukózy a fruktózy, agátový med nekryštalizuje preto alebo veľmi pozde, že vzájomný pomer týchto dvoch cukrov je v pomere 102:104, pričom pomere v repke je 104:172, možno nie sú to celkom presné čísla, ale zdroj nemám poruke.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 53104


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
R. Polášek (85.71.180.241) --- 11. 7. 2011
Re: Krmení inverty zkušenosti

Uvádí se, že pokud je v sladině převaha glukózy neboli hroznového cukru, zásoby rychle a tvrdě krystalují. To by byl na krmení na zimu problém u invertů dělaných výlučně z glukózy, to je třeba škrobový invert. Protože škrob je tvořený výhradně z glukózových jednotek. A pokud někdo objeví způsob, jak levně a kvalitně štěpit celulózu, bude to taky problém celulózového invertu, protože i celulóza je tvořena z jednotek hroznového cukru, glukózy. Přitom by to asi byl potencionálně nejlevnější invert.

Bude taky hodně záležet, kdy se krmí. Pokud se na zimu zakrmí v červenci a srpnu, zkoncentrované zásoby budou v srpnu a září v úlu v teple a tam budou krystalizovat. Pokud by se krmilo pozdě, tak když se nebere v úvahu oslabení včelstev pozdním krmením, takové zpracované zásoby pak nejsou vystaveny vyšším teplotám, možná je v nich i víc vody V zimě nebudou zkrystalované a včelám se budou dobře brát.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 53106


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Honza Zátka (e-mailem) --- 11. 7. 2011
Re: Krmen? inverty zkuenosti

U snůšky z řepky se uvádí, že podporuje vznik rojovky i tím, že neupracuje
včely protože je to 100% glukoza.

Pokud je tato často používaná fráze platná, tak to asi včely poznají.

Karel
--------------

Tak tuhle "často používanou frázi" vidím poprvé...

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 53101


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
KaJi (90.179.243.173) --- 11. 7. 2011
Re: Krmen? inverty zkuenosti

Tak tuhle "často používanou frázi" vidím poprvé

Karle, vidím, že mám díry ve vzdělání. Uveď prosím zdroj této informace. Jsem přeci jen trochu nevěřící "Tomáš".
JK

----------------
Hm? Tak to jsem si naletěl. Asi to bylo často citované, ale ASI(!) jedním autorem.

Mám dojem, že to mám v hlavě z nekonečného seriálu ve Včelařství, když jsem k němu ještě měl přístup.
Psával to myslím Ing. Řeháček.

Ale ověřit to nemohu, už nemám přístup.
Takže je to na vás (ověření), ale z mé hlavy to není. Z čí? To už je na moji hlavu moc. :-)


Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 53102


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Jan Burgel (82.113.48.14) --- 11. 7. 2011
Re: Krmení inverty zkušenosti

Pane KAJI (s... mně že nemůžu sklonovat vašer jméno KALI LA kalilaLI) tak jsem sE na s. že jsem zapoměl co chci komentovat.
Jo chci pocHvalit nadhled a sarkazmus... neřekl jsem včelám ... aby neinvertovali ...
JÁ TAKÉ HALVNĚ VÍM ŽE NIC NEVÍM.

Velmi důležitá otázka ale pro toho kdo to ví ne proty co jen rádi odpoví.

Dávam do cukerných roztoků med.
jen trochu a nechávám to 24 hodin ve včelínu než to dám včelám.

Někde jsem četl nebo slyšel že invertáza je proces jako třeba kristalizace která při dostatku ,,, činitelů probíhá SAMOVOLNĚ to jsem si asi vymyslel. dávám lžíci na 2 kg. () protože jsem lakomý. Kdybych věděl kolik dával bych víc.
dĚLÁ TAKOVOU BLBOST TAKY\ JEŠTĚ NĚKDO. DÁVÁM JIM TU SAMOU LŽIČKU MEDU JAKO SI BERU DO KAFE RÁNO.
j.b.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 53109


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
R. Polášek (85.71.180.241) --- 11. 7. 2011
Re: Krmení inverty zkušenosti

"Někde jsem četl nebo slyšel že invertáza je proces jako třeba kristalizace která při dostatku ,,, činitelů probíhá SAMOVOLNĚ to jsem si asi vymyslel. dávám lžíci na 2 kg. () protože jsem lakomý. Kdybych věděl kolik dával bych víc.
dĚLÁ TAKOVOU BLBOST TAKY\ JEŠTĚ NĚKDO. DÁVÁM JIM TU SAMOU LŽIČKU MEDU JAKO SI BERU DO KAFE RÁNO.
j.b."

Mně něco podobného kdysi doporučil kdosi , už si nepamatuji kdo, z VUVČ v Dolu na pozdní krmení. Bylo to nějak na 5 kilo cukru jedno kilo co nejčerstvějšího medu. Je to nějak 15 - 20 let.... Dávám i na pozdní krmení cukr bez medu a taky to jde. I když možná s tím medem by to bylo lepší ? nebo stejné ? nevím....
Možná není od věci z poslední snůšky víčka promýt vodou a směs medu a vody použít na přípravu cukru na krmení na zimu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 53112


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Peggi (78.136.142.142) --- 11. 7. 2011
Re: Krmení inverty zkušenosti

Ano tuhle radu jsem dostal od p.Jakše z Dolu v roce 1965 na pozdní krmení do roztoku přidávat kyselinu citronovou.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 53115


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
R. Polášek (85.71.180.241) --- 11. 7. 2011
Re: Krmení inverty zkušenosti

"Ano tuhle radu jsem dostal od p.Jakše z Dolu v roce 1965 na pozdní krmení do roztoku přidávat kyselinu citronovou."

Takových rad bylo hodně. Kdysi se radilo přidávat včelám do cukru stopové množství kobaltových solí. Údajně včely kobalt měly používat buď k výstavbě bílkovin pro nějaké své orgány nebo při zpracovávání pylu, už nevím.
Jednu dobu se radilo přidávat do roztoku cukru rozmačkaný česnek, prý to je přírodní antibiotikum a léčí včely. Osobně jsem zažil, česnek v přítomnoti cukru docela smrdí. úplně jinak než ormálně a mnohem nepříjemněji.

Jak se zdá, včely to přežily všechno.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 53123


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Honza Zátka (e-mailem) --- 11. 7. 2011
Re: Krmen? inverty zkuenosti

To by neměl být až takový problém zjistit, jestli to funguje, invertovaný cukr je opticky levotočivý (odtud se to jmenuje invert), roztok sacharozy je pravotočivý. Osobně to dělám taky, ale z jiného důvodu. Při úplně posledním krmení, jim do toho prostě vymeju všechny zbytky medu co kde mam (nahromaděná víčka ty nejdřív rozpustím nasucho při 60°C, na medu pak plave koláč vosku, pak prázdné upatlané konve, prostě vše...) a že z toho je vždy konev velmi sladkého roztoku, i medovina by z toho šla, ale dělat medovinu z pomyjí, mi nepřijde vhodné. Pak už jen doplnit vodou a cukrem...

------------ Původní zpráva ------------
Od: Jan Burgel <e-mail/=/nezadan>
Předmět: Re: Krmen? inverty zkuenosti
Datum: 11.7.2011 20:06:00
----------------------------------------
Pane KAJI (s... mně že nemůžu sklonovat vašer jméno KALI LA kalilaLI) tak
jsem sE na s. že jsem zapoměl co chci komentovat.
Jo chci pocHvalit nadhled a sarkazmus... neřekl jsem včelám ... aby
neinvertovali       ...
JÁ TAKÉ HALVNĚ VÍM ŽE NIC NEVÍM.

Velmi důležitá otázka ale pro toho kdo to ví ne proty co jen rádi odpoví.

Dávam do cukerných roztoků med.
jen trochu a nechávám to 24 hodin ve včelínu než to dám včelám.

Někde jsem četl nebo slyšel že invertáza je proces jako třeba kristalizace
která při dostatku ,,, činitelů probíhá SAMOVOLNĚ to jsem si asi vymyslel.
dávám lžíci na 2 kg. () protože jsem lakomý. Kdybych věděl kolik dával
bych víc.
dĚLÁ TAKOVOU BLBOST TAKY\ JEŠTĚ NĚKDO. DÁVÁM JIM TU SAMOU LŽIČKU MEDU JAKO
SI BERU DO KAFE RÁNO.
j.b.


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 53116


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
KaJi (88.101.45.181) --- 11. 7. 2011
Re: Krmení inverty zkušenosti

Pane KAJI (s... mně že nemůžu sklonovat vašer jméno

----
No, dole se podepisuji Karel :-)

Takže to snad skloňovat jde:-)

Nahoře jsem se taky dřív podepisoval Karel, ale pak se tady objevovali jiní Karlové, a byl by z toho i zmatek. Občas projevovali opačné názory, než jsem zrovna v tu chvíli zastával já. Tak jsem nechtěl být podezříván z gumovitosti (neboli jak se dnes říká FLAXIBILITY) a uděla si originálnější Nick.


Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 53118


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu