78681

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

JirkaV (213.195.234.16) --- 13. 10. 2011
Nerezový sud

Při přetáčení medoviny jsem rozbil demižon (50l, naštěstí už byla medovina přetočená do druhého). Uvažuju, jestli by nebylo lepší na medovinu pořídit starší KEG sud, dá se koupit do 1000kč, než další 50l demižon (nový cca 700kč italský, a prý vydrží ještě míň než starý český, který jsem rozbil). Výhodou Kegu je hlavně ta nerozbitnost. Nevím ale jaký typ KEGu to má být (s žehličkou? - co to je?) a jak pak nasadit kvasnou zátku. Dá se koupit, nebo by to bylo nutné nějak upravit? Nemáte s tímto prosím někdo zkušenosti?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 54432


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Míra.P (213.192.58.239) --- 13. 10. 2011
Re: Nerezový sud

No zkušennost s tím nemám ale určitě by to na medovinu šlo.Dá se na bazaru sehnat i levně narážecí hlava a tak by to bylo komplet.Kvasnou zátku spíš hadičku z narážeče ponořit do kelímku s vodou a je to.
Už mě to také mockrát napadlo a na You Tube je kolem úpravy a rozebírání kegů toho spousta.Myslím že stačí zadat slovo kegle.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 54433


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Aleš Molčík (89.24.4.129) --- 13. 10. 2011
Re: Nerezový sud

A jak je to u nerez sudu se stáčením, abych nenabral sedlinu dole? U demižonu to je vidět.
Nemám zkušenost se stáčením, medovinu jsem nedělal, ale asi kdybych se o to pokoušel, tak demižon aspoň řídce opletený. Rozbitý demižon, který nebyl opletený není nic vyjmečného, to stačí trochu klepnout o dno.
Nerez soudek bych si představoval něco se dnem do konusu, okénkem u dna a spodní výpustí, tak aby se dala solidně vypustit sedlina. Ale to by bylo cenově náročnější.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 54436


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
(e-mailem) --- 14. 10. 2011
Re: Nerezov? sud

Na to je jednoduchý fígl. do stáčecí hadičky se nasadí trubučka ve tvaru písmene U

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Ale Mol??k <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Nerezov? sud
> Datum: 13.10.2011 20:01:17
> ----------------------------------------
> A jak je to u nerez sudu se stáčením, abych nenabral sedlinu dole? U
> demižonu to je vidět.
> Nemám zkušenost se stáčením, medovinu jsem nedělal, ale asi kdybych se o to
> pokoušel, tak demižon aspoň řídce opletený. Rozbitý demižon, který nebyl
> opletený není nic vyjmečného, to stačí trochu klepnout o dno.
> Nerez soudek bych si představoval něco se dnem do konusu, okénkem u dna a
> spodní výpustí, tak aby se dala solidně vypustit sedlina. Ale to by bylo
> cenově náročnější.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 54438


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Stonjek (213.151.87.2) --- 14. 10. 2011
Re: Nerezov? sud

Pár sudů jsem sehnal, ještě když byly zálohovány 500 a byly od sodovky. Vypouštěcí jehlu jsem uřízl na rozbrusce a je to. V tomhle množství je kvasná zátka zbytečná stejně se z toho počítání bublinek akorát zhloupne. Stačí lehce zmuchlat nový obvaz a otvor s ním ucpat. Na klidové období se jen lehce natočí zátka , aby přetlak šel ven a je to. Stáčím hadicí kterou mám suvně připevněnou k tyčce a reguluju si tak výšku kalů. Tu ale musím pouze odhadnout a raději trochu přidám. Teď zrovna míchám rozkvas na další várku/bez varu/ tak uvidíme zájem a odbyt by byl. Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 54439


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
R. Polášek (85.71.180.241) --- 14. 10. 2011
Re: Nerezov? sud

Začínají se používat nevratné PET sudy na pivo, na 20 litrů. Má se to jmenovat Petainer KEG podle výrobce, který je má dělat. Asi to bude na medovinu lepší než nerez a podstatně levnější.
Na internetu třeba tady:
http://pivni.info/news/7895-petainer-novinka-na-ceskem-trhu.html

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 54440


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu