78269

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Martin (213.226.245.20) --- 21. 11. 2011
K VÚvč

A ještě k Dolu. Jedna z oněch několika docela zajímavých zpráv, které z výzkumáku vzešly, se týkala skladování medu v mrazu. Citace: "Přechovávání medu v nízkých teplotách naprosto nevadí. Není známo, že by se nějaká složka medu mrazem ničila nebo měnila. Nízké teploty zpomalují chemické reakce, proto se obecně potraviny přechovávají chlazené a mražené." (http://www.beedol.cz/2009/med-v-mraznicce/)

Přitom citace z měsíc staré odpověďi SVS týkající se veterinárních požadavků při zpracování a prodeji medu: "Vždy skladujte med v pokojové teplotě, nikdy ne v ledničce..."

Tolik jen na druhou stranu pro příklad, jak závěry výzkumného ústavu respektují a začleňují do svých metodik státní instituce. Je to tady všechno trochu pakárna.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 54977


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
JosPr (217.77.165.33) --- 21. 11. 2011
Re: K VÚvč

Ani ne pakarna,spis takovy Kocourkov po cesku.JosPr.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 54978


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
R. Polášek (85.71.180.241) --- 22. 11. 2011
Re: K VÚvč

"A ještě k Dolu. Jedna z oněch několika docela zajímavých zpráv, které z výzkumáku vzešly, se týkala skladování medu v mrazu. Citace: "Přechovávání medu v nízkých teplotách naprosto nevadí. Není známo, že by se nějaká složka medu mrazem ničila nebo měnila. Nízké teploty zpomalují chemické reakce, proto se obecně potraviny přechovávají chlazené a mražené." (http://www.beedol.cz/2009/med-v-mraznicce/)

Přitom citace z měsíc staré odpověďi SVS týkající se veterinárních požadavků při zpracování a prodeji medu: "Vždy skladujte med v pokojové teplotě, nikdy ne v ledničce..."

Tolik jen na druhou stranu pro příklad, jak závěry výzkumného ústavu respektují a začleňují do svých metodik státní instituce. Je to tady všechno trochu pakárna."

Když se dá tekutý, třeba čerstvě vytočený med rychle zmrazit do mrazničky na těch - 18 st C, je po vytažení a postupném rozmražení tekutý a chutný jako hned po vytočení. Jen mírně zakalený počínající krystalizací, takže podle druhu medu rychle či pomalu zkrystaluje. Mám vyzkoušeno.

Když se dá med do chladničky, kde je teplota 0 + 5 st C, měl by zůstatnějakou dobu tekutý, asi déle než za normální teploty a potom by měl zkrystalovat ještě důkladněji, než med mimo ledničku.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 54982


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
(e-mailem) --- 22. 11. 2011
Re: K V?v?

V tomto případě zřejmě někdo nerozlišil dvě různá doporučení. Dlouhodobě se med skladuje v chladu a temnu. med určený ke spotřebě se skladuje při pokojové teplotě, aby nebyl příliš tuhý. Je však pravdou, že právě u veteriny by se to stát nemělo.

pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Martin <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: K V?v?
> Datum: 21.11.2011 19:37:30
> ----------------------------------------
> A ještě k Dolu. Jedna z oněch několika docela zajímavých zpráv, které z
> výzkumáku vzešly, se týkala skladování medu v mrazu. Citace: "Přechovávání
> medu v nízkých teplotách naprosto nevadí. Není známo, že by se nějaká
> složka medu mrazem ničila nebo měnila. Nízké teploty zpomalují chemické
> reakce, proto se obecně potraviny přechovávají chlazené a mražené."
> (http://www.beedol.cz/2009/med-v-mraznicce/)
>
> Přitom citace z měsíc staré odpověďi SVS týkající se veterinárních
> požadavků při zpracování a prodeji medu: "Vždy skladujte med v pokojové
> teplotě, nikdy ne v ledničce..."
>
> Tolik jen na druhou stranu pro příklad, jak závěry výzkumného ústavu
> respektují a začleňují do svých metodik státní instituce. Je to tady
> všechno trochu pakárna.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 54988


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
(82.117.130.20) --- 22. 11. 2011
Re: K V?v?

Je třeba si najít celý příspěvek. To nejsou závěry DOLU ke skladování medu, ale pouze odpověď na jeden konkrétní dotaz.
Cituji dotaz : "Mám zkušenost, že květový med brzy krystalizuje. Letos mám med od přítele včelaře, a je stále velmi tekutý. Abych ho mohl používat, dávám si ho do mrazicího boxu lednice, a tak se ptám. Vadí medu podchlazení až na - 15 °C? Jaký je váš názor?"
Cituji odpověď : "Med v mrazničce
Přechovávání medu v nízkých teplotách naprosto nevadí. Není známo, že by se nějaká složka medu mrazem ničila nebo měnila. Nízké teploty zpomalují chemické reakce, proto se obecně potraviny přechovávají chlazené a mražené. Tekutost medu, respektive jeho sklon ke krystalizaci je dán původem medu. Protože včely připravují med z nektaru, případně z medovice z mnoha různých rostlin, vždycky vznikne „originál“, který se nemusí nepodobat tomu, jak jsme med dosud znali. K medům, které zůstávají velmi dlouho tekuté, se řadí med akátový, naopak v případech, kdy je v medu i jen malý podíl řepkového nektaru, med tuhne."

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 54989


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Martin (213.226.245.20) --- 22. 11. 2011
Re: K V?v?

"Je třeba si najít celý příspěvek. To nejsou závěry DOLU ke skladování medu, ale pouze odpověď na jeden konkrétní dotaz."
______________________________

Je to uveřejněno na stránkách výzkumného ústavu a i když je to odpověď na dotaz, tak je ta věta zcela jasná. Týká se skladování medu a je jedno, jestli byla pronesena v souvislosti s problematikou krystalizace. Tímto příkladem jsem jen chtěl říct, že když SVS stanovuje své požadavky na skladovací prostory i na přesvědčení, že med je nutné skladovat při pokojové teplotě, nikdy ne v ledničce, stojí toto tvrzení v rozporu se stanoviskem výzkumného ústavu, který považuje nízké teploty (a dokonce i pod bodem mrazu) za vyhovující (neřeším krystalizaci). Ekonomicky je totiž dost podstatné, jestli se med skladuje v místnosti s požadovanou teplotou 4°C, anebo nějakých 13-20°C. Tvrzení SVS a Dolu prostě stojí proti sobě, ale byl to jen příklad.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 54995


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Aleš Molčík (109.183.234.160) --- 22. 11. 2011
Re: Vuv Dol- skladování medu

Mě by zajímalo z čeho vychází Dol a z čeho SVS. Který z těchto dvou dělal rozbor?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 54998


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Aleš Molčík (109.183.234.160) --- 22. 11. 2011
Re: Vuv Dol- skladování medu

Ještě k tomu skladování, ono důležitější než teplota bude vlhkost vzduchu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55001


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
(e-mailem) --- 23. 11. 2011
Re: Vuv Dol- skladov?n? medu

To jedíné je společné jak pro tuny tak kilo na kredenci.

pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Ale Mol??k <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Vuv Dol- skladov?n? medu
> Datum: 22.11.2011 20:58:19
> ----------------------------------------
> Ještě k tomu skladování, ono důležitější než teplota bude vlhkost vzduchu.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55013


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
(e-mailem) --- 23. 11. 2011
Re: K V?v?

Ta otázka nebyla moc jasná a proto na ní musí být také 2 odpovědi. Vy diskutujete o skladování v tunách a tazatel zřejmě o 1 právě koupeném kilu k večeři. Vidíte ten rozdíl?

pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Martin <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: K V?v?
> Datum: 22.11.2011 18:49:23
> ----------------------------------------
> "Je třeba si najít celý příspěvek. To nejsou závěry DOLU ke skladování
> medu, ale pouze odpověď na jeden konkrétní dotaz."
> ______________________________
>
> Je to uveřejněno na stránkách výzkumného ústavu a i když je to odpověď na
> dotaz, tak je ta věta zcela jasná. Týká se skladování medu a je jedno,
> jestli byla pronesena v souvislosti s problematikou krystalizace. Tímto
> příkladem jsem jen chtěl říct, že když SVS stanovuje své požadavky na
> skladovací prostory i na přesvědčení, že med je nutné skladovat při
> pokojové teplotě, nikdy ne v ledničce, stojí toto tvrzení v rozporu se
> stanoviskem výzkumného ústavu, který považuje nízké teploty (a dokonce i
> pod bodem mrazu) za vyhovující (neřeším krystalizaci). Ekonomicky je totiž
> dost podstatné, jestli se med skladuje v místnosti s požadovanou teplotou
> 4°C, anebo nějakých 13-20°C. Tvrzení SVS a Dolu prostě stojí proti sobě,
> ale byl to jen příklad.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55011


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu