78253

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


(82.117.130.20) --- 22. 11. 2011
Re: K V?v?

Je třeba si najít celý příspěvek. To nejsou závěry DOLU ke skladování medu, ale pouze odpověď na jeden konkrétní dotaz.
Cituji dotaz : "Mám zkušenost, že květový med brzy krystalizuje. Letos mám med od přítele včelaře, a je stále velmi tekutý. Abych ho mohl používat, dávám si ho do mrazicího boxu lednice, a tak se ptám. Vadí medu podchlazení až na - 15 °C? Jaký je váš názor?"
Cituji odpověď : "Med v mrazničce
Přechovávání medu v nízkých teplotách naprosto nevadí. Není známo, že by se nějaká složka medu mrazem ničila nebo měnila. Nízké teploty zpomalují chemické reakce, proto se obecně potraviny přechovávají chlazené a mražené. Tekutost medu, respektive jeho sklon ke krystalizaci je dán původem medu. Protože včely připravují med z nektaru, případně z medovice z mnoha různých rostlin, vždycky vznikne „originál“, který se nemusí nepodobat tomu, jak jsme med dosud znali. K medům, které zůstávají velmi dlouho tekuté, se řadí med akátový, naopak v případech, kdy je v medu i jen malý podíl řepkového nektaru, med tuhne."

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 54989


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Martin (213.226.245.20) --- 22. 11. 2011
Re: K V?v?

"Je třeba si najít celý příspěvek. To nejsou závěry DOLU ke skladování medu, ale pouze odpověď na jeden konkrétní dotaz."
______________________________

Je to uveřejněno na stránkách výzkumného ústavu a i když je to odpověď na dotaz, tak je ta věta zcela jasná. Týká se skladování medu a je jedno, jestli byla pronesena v souvislosti s problematikou krystalizace. Tímto příkladem jsem jen chtěl říct, že když SVS stanovuje své požadavky na skladovací prostory i na přesvědčení, že med je nutné skladovat při pokojové teplotě, nikdy ne v ledničce, stojí toto tvrzení v rozporu se stanoviskem výzkumného ústavu, který považuje nízké teploty (a dokonce i pod bodem mrazu) za vyhovující (neřeším krystalizaci). Ekonomicky je totiž dost podstatné, jestli se med skladuje v místnosti s požadovanou teplotou 4°C, anebo nějakých 13-20°C. Tvrzení SVS a Dolu prostě stojí proti sobě, ale byl to jen příklad.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 54995


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Aleš Molčík (109.183.234.160) --- 22. 11. 2011
Re: Vuv Dol- skladování medu

Mě by zajímalo z čeho vychází Dol a z čeho SVS. Který z těchto dvou dělal rozbor?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 54998


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Aleš Molčík (109.183.234.160) --- 22. 11. 2011
Re: Vuv Dol- skladování medu

Ještě k tomu skladování, ono důležitější než teplota bude vlhkost vzduchu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55001


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
(e-mailem) --- 23. 11. 2011
Re: Vuv Dol- skladov?n? medu

To jedíné je společné jak pro tuny tak kilo na kredenci.

pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Ale Mol??k <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Vuv Dol- skladov?n? medu
> Datum: 22.11.2011 20:58:19
> ----------------------------------------
> Ještě k tomu skladování, ono důležitější než teplota bude vlhkost vzduchu.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55013


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
(e-mailem) --- 23. 11. 2011
Re: K V?v?

Ta otázka nebyla moc jasná a proto na ní musí být také 2 odpovědi. Vy diskutujete o skladování v tunách a tazatel zřejmě o 1 právě koupeném kilu k večeři. Vidíte ten rozdíl?

pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Martin <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: K V?v?
> Datum: 22.11.2011 18:49:23
> ----------------------------------------
> "Je třeba si najít celý příspěvek. To nejsou závěry DOLU ke skladování
> medu, ale pouze odpověď na jeden konkrétní dotaz."
> ______________________________
>
> Je to uveřejněno na stránkách výzkumného ústavu a i když je to odpověď na
> dotaz, tak je ta věta zcela jasná. Týká se skladování medu a je jedno,
> jestli byla pronesena v souvislosti s problematikou krystalizace. Tímto
> příkladem jsem jen chtěl říct, že když SVS stanovuje své požadavky na
> skladovací prostory i na přesvědčení, že med je nutné skladovat při
> pokojové teplotě, nikdy ne v ledničce, stojí toto tvrzení v rozporu se
> stanoviskem výzkumného ústavu, který považuje nízké teploty (a dokonce i
> pod bodem mrazu) za vyhovující (neřeším krystalizaci). Ekonomicky je totiž
> dost podstatné, jestli se med skladuje v místnosti s požadovanou teplotou
> 4°C, anebo nějakých 13-20°C. Tvrzení SVS a Dolu prostě stojí proti sobě,
> ale byl to jen příklad.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55011


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu