78253

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


R. Polášek (85.71.180.241) --- 26. 1. 2012
Re: cukromedové těsto

Med a jemný cukr se nahřejí na cca 35 - 45 st C a potom pořádně promíchají. Na 5 kilo cukru půl až jedno kilo medu. Hotové těsto se nechá ustát pár hodin při těch 35 st C, potom se může případně nadávkovat do obalů a nechat zchladit.
Na nahřívání menšího množství se s úspěchem dá použít kvalitní trouba. Která tu teplotu 35 - 45 st C udrží a nepřepaluje.

Kdysi se používalo hodně na jarní podněcování, protože tehdy nebyl problém se s jednotlivými včelstvy piplat.
Dneska už snad jen na krmení odělků a oplodňáčků.
Při použití příslušných strojů se dá udělat rychle ve velkém množství, například za socíku se medocukrové těsto prodávalo běžně v železářstvích nadávkované v silných igelitových zatavených sáčcích v oddělení včelařských potřeb. A vyrábělo se prý v obyčejné, jen pořádně vyčištěné míchačce na beton.

Dneska by se snad za určitých podmínek mohla uplatnit odrůda medocukrového těsta, mač, na málo pracné doplňování zásob na zimu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55577


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
(e-mailem) --- 26. 1. 2012
Re: cukromedov? t?sto

ošem oproti dřívěšku dnes se do mletého cukru přidává škrob aby tento neztvrdl.

pepan


> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: cukromedov? t?sto
> Datum: 26.1.2012 07:32:58
> ----------------------------------------
> Med a jemný cukr se nahřejí na cca 35 - 45 st C a potom pořádně promíchají.
> Na 5 kilo cukru půl až jedno kilo medu. Hotové těsto se nechá ustát pár
> hodin při těch 35 st C, potom se může případně nadávkovat do obalů a nechat
> zchladit.
> Na nahřívání menšího množství se s úspěchem dá použít kvalitní trouba.
> Která tu teplotu 35 - 45 st C udrží a nepřepaluje.
>
> Kdysi se používalo hodně na jarní podněcování, protože tehdy nebyl problém
> se s jednotlivými včelstvy piplat.
> Dneska už snad jen na krmení odělků a oplodňáčků.
> Při použití příslušných strojů se dá udělat rychle ve velkém množství,
> například za socíku se medocukrové těsto prodávalo běžně v železářstvích
> nadávkované v silných igelitových zatavených sáčcích v oddělení včelařských
> potřeb. A vyrábělo se prý v obyčejné, jen pořádně vyčištěné míchačce na
> beton.
>
> Dneska by se snad za určitých podmínek mohla uplatnit odrůda medocukrového
> těsta, mač, na málo pracné doplňování zásob na zimu.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55578


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
R. Polášek (85.71.180.241) --- 26. 1. 2012
Re: cukromedov? t?sto

"ošem oproti dřívěšku dnes se do mletého cukru přidává škrob aby tento neztvrdl."

Řekl bych, že se tam přidával i tehdy. Pro včely to není žádný problém, jen to nesmí do zimních zásob.

Ještě jsem si vzpomněl, med do medocukrového těsta, pokud byl čerstvý , rozložil po nějaká době enzymaticky hodně cukru sacharózy na glukózu a fruktózu, těsto pak bylo kvalitnější i mechanicky i lepší pro včely.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55579


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
(e-mailem) --- 26. 1. 2012
Re: cukromedov? t?sto

Taky se přidávaly kvasnice, sušené mléko, sojová mouka, a co vím ještě.

pepan
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: cukromedov? t?sto
> Datum: 26.1.2012 09:19:23
> ----------------------------------------
> "ošem oproti dřívěšku dnes se do mletého cukru přidává škrob aby tento
> neztvrdl."
>
> Řekl bych, že se tam přidával i tehdy. Pro včely to není žádný problém, jen
> to nesmí do zimních zásob.
>
> Ještě jsem si vzpomněl, med do medocukrového těsta, pokud byl čerstvý ,
> rozložil po nějaká době enzymaticky hodně cukru sacharózy na glukózu a
> fruktózu, těsto pak bylo kvalitnější i mechanicky i lepší pro včely.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55581


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
R. Polášek (85.71.180.241) --- 26. 1. 2012
Re: cukromedov? t?sto

"Taky se přidávaly kvasnice, sušené mléko, sojová mouka, a co vím ještě."

Kvůli bílkovinám, měly včelám nahradit pyl. Pak se přišlo na to, že to těsto konzumují i staré létavky, kterým jsou pyl a bílkoviny na nic a u kterých ty bílkoviny podporovaly rozvoj nosematózy. Takže tyto přísady prokazatelně škodily.

Byly kdysi všelijaké domácí recepty, uveřejněné i ve Včelařství. Podle jejich autorů ovšem vždycky účinné.

Nebo se měl vařit cukr s troškou vody, voda se měla z většiny odpařit a zbylý cukr odlít a nechat ztuhnout jako pevná deska. Ideálně ve velikosti plástu, takže na jaře se to mělo strkat do úlu za okýnko místo plástu. A jak se to postupně rozpouštělo úlovou vlhkostí, včelky tekutý cukr měly odebírat.

Stará dobrá dávno překonaná minulost!!!!!!!

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55583


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Stonjek (213.151.87.2) --- 26. 1. 2012
Re: cukromedov? t?sto

Typická ukázka, jak něco dělat složitě.Necelý kýbl cukru, co dům dá a na to nalít i kg horkého medu rozmíchaného v 1 l horké vody. no a za 24 h se jde krmit! Když je dole sucho, přidat vodu a i opačně. Jdou tím krmit i silná včelstva na zimu, když máme dost času. Slováci tomu říkají mač. Je potřeba to ale dávat do krmítek, jinak včely nepatrné% vynesou. Zdraví R. S.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55584


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
a.turcani (94.229.32.130) --- 26. 1. 2012
Re: cukromedove testo

Slováci to nepoužívajú, slovo "mač" ani nepoznajú, toto slovo pochádza skôr z krajín hovoriaci nemecky. Ja som to skúšal vyroniť vlani a zdalo sa mi, že to odoberajú, ale hrozí tu nebezpečenstvo, že včely kryštalky cukru, ak sú už nie obalené medom, tak ich včely vynášajú z úľa ako odpad. Včelár to ani nezbadá a teší sa, že včely to doberajú!
CMC je najlepšie, hlavne pri odložencoch, do oplodniačikov, záchrana včelstva a pod.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55585


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                     
a.turcani (94.229.32.130) --- 27. 1. 2012
Re: cukromedove testo

Jan, niečo si naznačil, ale nemenoval (máš menovať), nuž aj tak Ti odpoviem. Som rá, že robí medocukrové cesto, ale pokiaľ dáš do práškového cukru 1/5 medu, tak prevládajúcou zložkou v ceste je cukor, preto musí byť cukromedové cesto (CMC-CMT)! Ak si však myslíš, že je to tak správne, nebudem Ti brániť ako to pomenuješ.

No ak by si bol pozornejšie čítal, tak by si bol zbadal, že ja v úvode komentáru píšem o tzv. mač-i a ten sa vždy robí z kryštálového cukru. Preto v tomto prípade môžu byť kryštalky bez medu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55587


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Radek Hubač (e-mailem) --- 26. 1. 2012
Re: Re: cukromedov? t?sto

Zkoušel jsem před pár dny rozemlet krystal na mlýnku na mák a jde to dobře. říkám si, že je zbytečné platit tolik peněz za moučku..
Radek
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: <Josef.Mensik/=/seznam.cz>
> Předmět: Re: cukromedov? t?sto
> Datum: 26.1.2012 09:17:59
> ----------------------------------------
> ošem oproti dřívěšku dnes se do mletého cukru přidává škrob aby tento neztvrdl.
>
> pepan
>
>
> > ------------ Původní zpráva ------------
> > Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan>
> > Předmět: Re: cukromedov? t?sto
> > Datum: 26.1.2012 07:32:58
> > ----------------------------------------
> > Med a jemný cukr se nahřejí na cca 35 - 45 st C a potom pořádně promíchají.
> > Na 5 kilo cukru půl až jedno kilo medu. Hotové těsto se nechá ustát pár
> > hodin při těch 35 st C, potom se může případně nadávkovat do obalů a nechat
> > zchladit.
> > Na nahřívání menšího množství se s úspěchem dá použít kvalitní trouba.
> > Která tu teplotu 35 - 45 st C udrží a nepřepaluje.
> >
> > Kdysi se používalo hodně na jarní podněcování, protože tehdy nebyl problém
> > se s jednotlivými včelstvy piplat.
> > Dneska už snad jen na krmení odělků a oplodňáčků.
> > Při použití příslušných strojů se dá udělat rychle ve velkém množství,
> > například za socíku se medocukrové těsto prodávalo běžně v železářstvích
> > nadávkované v silných igelitových zatavených sáčcích v oddělení včelařských
> > potřeb. A vyrábělo se prý v obyčejné, jen pořádně vyčištěné míchačce na
> > beton.
> >
> > Dneska by se snad za určitých podmínek mohla uplatnit odrůda medocukrového
> > těsta, mač, na málo pracné doplňování zásob na zimu.
> >
> >
> >
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55582


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu