77413

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


(93.153.100.211) --- 20. 2. 2012
Re: kvasinky do medoviny

Zdravím,
já zkoušel medovinu letos poprvé. Měl jsem hodně medu s víčky a taky několik rámků s melicitózním medem. Použil jsem Dolské kvasinky z včelařské prodejny (dle zeleného návodu - a až později jsem zjistil, že to nebyly ty hlubokoprokvášecí, protože jsem později kupoval ještě jedny a na těch bylo přímo napsáno hluboko... a měly žlutou barvu návodu, tak buď došla barva nebo jsou jiné), ale i přesto to kvasilo, jak divé. Ale výsledek nebyl pitelný, asi díky tomu máchání rámků a asi i pylu to mělo ve finále divný "čmuch". Bylo cítit, že cukr zkvasil v alkohol, ale mělo to "pivní ocas"....myslel jsem, že to poletí do kanálu, ale nakonec to proletělo kotlem a práce byla zúročena ;-) R

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 56065


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
R. Polášek (85.71.180.241) --- 21. 2. 2012
Re: kvasinky do medoviny

"já zkoušel medovinu letos poprvé. Měl jsem hodně medu s víčky a taky několik rámků s melicitózním medem. Použil jsem Dolské kvasinky z včelařské prodejny (dle zeleného návodu - a až později jsem zjistil, že to nebyly ty hlubokoprokvášecí, protože jsem později kupoval ještě jedny a na těch bylo přímo napsáno hluboko... a měly žlutou barvu návodu, tak buď došla barva nebo jsou jiné), ale i přesto to kvasilo, jak divé. Ale výsledek nebyl pitelný, asi díky tomu máchání rámků a asi i pylu to mělo ve finále divný "čmuch". Bylo cítit, že cukr zkvasil v alkohol, ale mělo to "pivní ocas"....myslel jsem, že to poletí do kanálu, ale nakonec to proletělo kotlem a práce byla zúročena"

No když se dá kvasit hnus, tak po kvašení bude výsledek jen trochu menší hnus. Kvašení tu chuť akorát trochu otupí a rozestře. Roztok na kvašení medoviny musí být sám o sobě pitelný, maximálně jen s trochou nežádoucí příchutě. Totéž vlastně platí i na pálenku, akorát tam je ten posun chuti k lepšímu po vypálení podstatně výraznější.

Nějaké výluhy plástů nebo oškrábaného voští s melecitózním medem bych asi potřebovaly minimálně převařit a vznikající pěnu sebrat anebo přímo trochu vyčistit bílkem z vajíčka.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 56071


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
R (82.209.15.93) --- 21. 2. 2012
Re: kvasinky do medoviny

...no byl to spíš experiment, zda to půjde, než očekávání nějakého zázraku a chuťového požitku ;-) Převařoval jsem to a pěnu sbíral, ale bylo mi jasné, že kdyby to bylo z čistého medu, bylo by to úplně o něčem jiném. Kdyby ty melicitózní rámky byly všechny aspoň na panenském díle, ale byly tam právě i některé tmavé a i s pylem, proto asi ten čmuch.....ale hlavně jsem potřeboval získat vosk z těch plných betonových rámků...ta nepovedená medovina byl jen vedlejší produkt ;-) .... i když prolet kotlem to ve finále zachránil ;-)
R

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 56078


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu