78271

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Pepa (93.185.62.254) --- 23. 1. 2013
med - alkohol

Předem se omlouvám, pokud jste to již řešili, ale nedá mi to se nezeptat.
Alkoholický nápoj Jeřabinka má obsahovat i med. Prozatím se mi nepodařilo smíchat med s alkoholem, aby nebyl kalný (což by ani tolik nevadilo), ale aby med neklesal na dno láhve a před každým rozléváním se nemusela láhev protřepat.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 60170


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
(193.179.175.210) --- 24. 1. 2013
Re: med - alkohol

pravděpodobně ho musíš svařit

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 60171


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Cada Vaclav (e-mailem) --- 25. 1. 2013
Re: med - alkohol

Dne 24.1.2013 9:29, e-mail/=/nezadan napsal(a):
> pravděpodobně ho musíš svařit
...není nutné přímo svařit, za za tepla rozpuštěný v malém množství vody
vmíchaný do alkoholu se spojí bezproblémově. Bohužel pyl obsažený v medu
se usazuje velmi dlouho. Není to však na závadu obsahu ;-) .
Hezký den!

--

---------------------------------------------------------------------
Doc. Ing. Václav Čada, CSc.
http://www.kma.zcu.cz/vcada
katedra matematiky, oddělení geomatiky
Zapadoceska univerzita E-mail:cada/=/kma.zcu.cz
Univerzitni 22 Tel: +420-377632678
306 14 Plzeň Fax: +420-377632602
---------------------------------------------------------------------

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 60190


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
R. Pol�ek (85.71.180.241) --- 24. 1. 2013
Re: med - alkohol

"Alkoholický nápoj Jeřabinka má obsahovat i med. Prozatím se mi nepodařilo smíchat med s alkoholem, aby nebyl kalný (což by ani tolik nevadilo), ale aby med neklesal na dno láhve a před každým rozléváním se nemusela láhev protřepat. "



V medu jsou bílkovinné složky, které se alkoholem srážejí a taky zhoršují rozpouštění medu s roztokem, kde je alkohol.
Takže používat spíš květové medy, kde je těch bílkovin méně, dávat méně medu nebo med důkladaně rozmixovat v nějakém velkém demižónu , nechat ustát a sednout sraženinku a teprve potom stáčet.
Převaření je ještě lepší, všechno, co dělá problémy, by se mělo rovnou srazit v dobře odfiltrovatelnou sraženinu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 60173


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Pavel Zajicek (88.102.9.94) --- 25. 1. 2013
Re: med - alkohol

No ja bych Radime rekl, ze spise naopak mene bilkovin ma med medovicovy, nebot bilkovina byla spotrebovana producentem medovice. Alespon takove informace mam z prednasky MUDr Hajduskove.

P.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 60195


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu