78272

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Pepek 1 (88.100.136.62) --- 31. 10. 2013
Přemzlý varidol

Ahoj
nechal jsem vridol venku a bylo ta -5 je pořád stále učinný ?
Díky za odpověď
Pepek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62721


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Pepek 1 (88.100.136.62) --- 31. 10. 2013
Re: Přemzlý varidol

oprava varidol

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62722


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Včelař z Prahy (90.179.183.123) --- 1. 11. 2013
Re: Přemzlý varidol

Není, nesmí zmrznout.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62723


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
(e-mailem) --- 1. 11. 2013
Re: PĹ?emzlĂ˝ varidol


Měl by být stále účinný, aspoň u mě i po přejití mrazem fungoval, ale
vyzkoušej a uvidíš jestli padají.

 

Ondra


---------- Původní zpráva ----------
Od: Pepek 1 <e-mail/=/nezadan>
Datum: 31. 10. 2013
Předmět: Přemzlý varidol

"Ahoj
nechal jsem vridol venku a bylo ta -5 je pořád stále učinný ?
Díky za odpověď
Pepek"

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62724


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
R. Pol�ek (85.71.180.241) --- 2. 11. 2013
Re: Přemzlý varidol

"nechal jsem vridol venku a bylo ta -5 je pořád stále učinný ? "

otázka je, jestli při těch - 5 st C se jednalo o přemrzlý varidol.
Z chemického hlediska totiž nízká teplota nevadí, vadí pouze z fyzikálního hlediska. například u emulzí , jako je mléko nebo vodouředitelná barva dojde k rozbití emulze a tím k zničení té látky.
U roztoků, což pravděpodobně varidol je, dojde k rozdělení složek. Kdy jedna složka buď zamrzne a vymrzne a druhá zůstane tekutá, tím se místně zvýší koncentrace té nezmrzlé složky a dojde k rozdělení roztoku. Nebo když rozpuštěná složka se z roztoku vysráží či oddělí jako krystaly nebo kapalina. A při ohřátí na původní teplotu se to už nevrátí zpátky.

Takže pokud je varidol vizuálně změněný, zakalený nebo rozdělený do dvou složek, bude zničený. Minimálně pro fumigaci, kdy se kapají kapky. Pro aerosol s acetonem, kde je možné rozmíchat celou lahvičku, by i tak mohl být účinný, protože v acetonu jakožto dobrém rozpouštědle by se i takhle oddělené léčivo v lahvičce nejspíš rozpustilo. Pro aerosolování s vodou by už nemuselo, protože tam by takové poškozené léčivo nemuselo vytvořit stejnoměrnou emulzi ve vodě.


Nevidím ale problém, i kdyby byl varidol vizuálně v pořádku, pro klid duše třeba i v takovém případě půlku včelstev udělat tím přemrzlým varidolem, půlku jiným a porovnat spady.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62725


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
KaJi (88.101.45.181) --- 2. 11. 2013
Re: Přemzlý varidol

Takže pokud je varidol vizuálně změněný, zakalený nebo rozdělený do dvou složek, bude zničený.

-----

Vizuálně zakalený se i fasuje bez přemrznutí - amitráz je pevná látka, takže se třepáním pravděpdobně opět rozpustí.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62727


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Petr Lokvenc (e-mailem) --- 2. 11. 2013
Re: Přemzlý varidol

Kromě příbalového letáku je letos v balení i malý lístek s upozorněním, že
zákal není na závadu, a dá se nakonec i odstranit šetrným zahřátím.
Petr.

-----Původní zpráva-----
From: KaJi
Sent: Saturday, November 02, 2013 11:11 AM
To: Včelařský mailing list
Subject: Re: Přemzlý varidol

Takže pokud je varidol vizuálně změněný, zakalený nebo rozdělený do dvou
složek, bude zničený.

-----

Vizuálně zakalený se i fasuje bez přemrznutí - amitráz je pevná látka,
takže se třepáním pravděpdobně opět rozpustí.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62728


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Pepek 1 (88.100.136.62) --- 3. 11. 2013
Re: Přemzlý varidol

Díky všem za vysvětlení a reakce
Pepe

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62730


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu