78129

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


(213.155.225.220) --- 17. 2. 2014

Měl bych dotaz na medovinu.

Dělal jsem medovinu v demižonech. Chtěl bych použít nerez nádoby na kvašení i na pozdější čiření po přetočení. Nevadí nerez kvasinkám nebo nepřejde kovová chuť do medoviny?

Když nechám na nerezové lžičce med a za 10 minut ho slíznu, je to samý kov. Mám mít obavy u medoviny?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 63709


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
(193.179.175.210) --- 17. 2. 2014
Re:

Zajdi se mrknout někam do vinařských závodů. Už jsi měl v krabici nektar s příchutí chromu, niklu a železa?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 63711


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
gupa (93.92.52.23) --- 18. 2. 2014
Re:



>Když nechám na nerezové lžičce med a za 10 minut ho slíznu, je to samý kov. Mám mít obavy u medoviny? <

Když vezmeš magnet, je ta lžíce magnetická nebo nemagnetická. Vypadá to na magnetickou nerez, když tak odskoušej nemagnetickou a dej vědět. Já s nerezí co mám nemám problém s příchutí. _gp_

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 63713


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Pravdomil (86.61.134.195) --- 18. 2. 2014
Re:

Vážený příteli,
nechte se zapsat mezi vzláštní degustátory vín.
Jistě budete jedničkou.
Pravdomil

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 63716


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
R. Pol�ek (85.71.180.241) --- 19. 2. 2014
Výroba medoviny v nerezi Re:

"Dělal jsem medovinu v demižonech. Chtěl bych použít nerez nádoby na kvašení i na pozdější čiření po přetočení. Nevadí nerez kvasinkám nebo nepřejde kovová chuť do medoviny? "

Nerezových slitin jsou tisíce druhů. Od levných nerezí, defakto železa legovaného tuším chromem, která se používá třeba na venkovní obklady komínů a staveb, protože bere pěknou patinu a dál nerezaví, přes obyčejnou "potravinářskou" nerez, která mívá okolo 20 % chromu a nějak 8 - 10 % niklu (nemůže mít víc než tuším 10 % niklu, aby byla schválena pro přímý styk s potravinami) po speciální druhy ocelí se všelijakými přelegovanými prvky a speciální vnitřní strukturou. Třeba oceli odolné chloridům, oceli chemicky odolné všelijakýám konkrétním prostředím v potravinářství nebo chemickém průmyslu, oceli odolné vysokým teplotám, oceli určené pro třískové obrábění atd. Taky svařování nerez ocelí je problém, protože přídavným materiálem se musí trefit do složení příslušné nerez oceli a stejně i při svařování bez přídavného materiálu dochází vneseným teplem k ovlivnění chemického složení i struktury a to má vliv na chování těchto svarů .
Plus tam ještě mohou být rozdíly v kvalitě mezi levným asijským zbořím a nějakým kvalitnějším.

Dotaz bych rozdělil na dva.
Pro domácí výrobu medoviny použít nádoby z běžné "potravinářské" nerezi nebo běžné nerezové nádoby na jiné potraviny, jako třeba ty KEG sudy a snažit se, aby v medovině při kvašení nevznikalo příliš kyselin. Nemělo by to projít jen v případě nějaké velké smůly. Případně by bylo třeba vnitřek nádob ještě natřít nějakým potravinářským nátěrem.
Pro komerční výrobu je třeba po dodavateli nádob i celého zařízení - kohouty, trubky , síta atd požadovat osvědčení, že to všechno je pro výrobu medoviny vhodné.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 63718


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Jirka (88.100.203.139) --- 12. 3. 2014
Re: Výroba medoviny v nerezi Re:

"Dělal jsem medovinu v demižonech. Chtěl bych použít nerez nádoby na kvašení i na pozdější čiření po přetočení. Nevadí nerez kvasinkám nebo nepřejde kovová chuť do medoviny? "

Používám KEG sudy i demižony. KEG na první kvašení-nebojím se když tam leju teplý roztok, pak přetáčím do demižonu - dobře se sleduje jak je medovina čirá a pak zase do KEGu kvůli tomu, že medovina je ve tmě. Demižon je křehký, ale snadněji se čistí. Nevýhoda KEGu je hlavně v čištění. Po každém použití je čistím pískem a hlavně se musí nechat dokonale a rychle vyschnout - nejlépe to jde elektrickou opalovací pistolí, kterou se fouká vzduch do sudu, až úplně vyschne.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 63855


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu