78253

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Nezbeda Martin ( alias NezMar ) --- 26. 8. 2004
Re: Co bude dál?

Chci verit tomu, ze mate pravdu panove. Dnes jsem byl na pivu se vcelarem co
jich ma 100.
Rikal ( u piva ) - snizim to na polovinu. Kdyz jsme pak za hodinku stali nej
na vcelnici tak se pri pohledu jak to lita zamyslel a povida ..." copak to
jde? "
Chci tomu verit, ale rikam si jak dlouho to ustoji ?
MN

----- Original Message -----
From: "Ing. Arnošt Hrdina" <arnost.hrdina/=/ais.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, August 26, 2004 4:55 PM
Subject: Re: Co bude dál?


> No to je pravda :o)!
> Občas tak taky "směňuji" v naturáliích. A to nebydlím na vesnici :o)!
> Tam je to ještě markantnějsí. Narodil jsem se na vesnici a žil jsem tam
> skoro do pětadvaceti.
> Je to tam trošku jiné :o)!
>
> Zdraví
> Arnošt
>
> ----- Original Message -----
> From: "Vladimír Ptáček" <ptacek/=/sci.muni.cz>
> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Thursday, August 26, 2004 4:46 PM
> Subject: Co bude dál?
>
>
> Pokud naši výkupci budou snižovat ceny stále více, nezbude než zimovat na
> květovém medu (již jsme o tom před lety psali, jde to a včelám to svědčí)
a
> vytočený med rozdávat mezi známé a jejich známé atp, až si nikdo ani ten
> levný med udělaný z čínského a pod. nekoupí. Pak budeme včelařit skutečně
> jen pro radost naši i našich bližních.
>
> (Toto bylo napsáno sice s nadsázkou, avšak vím o včelaři, který tak na
> moravsko-slovenském pomezí včelaří, med rozdává a nestalo se mu, že by
> muselo platit zedníkovi, klempíři a podobně...)
>
> Zatím vše dobré,
> Vladimír Ptáček
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7001


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Emanuel Vesely --- 27. 8. 2004
Re: Co bude dál?

> Rikal ( u piva ) - snizim to na polovinu. Kdyz jsme pak za
> hodinku stali nej

Tomu já nerozumím. Zákon trhu mi říká, že když se mi sníží možný zisk na jednom výrobku, tak abych zachoval výši celkového zisku, musím výrobu rozšířit. V tom tkví přeci princip hromadné výroby. V čem je včelaření tak specifické, že by to tu neplatilo? Já myslím, že kvůli vyšší ceně cukru a nižší ceně medu přestanou včelařit většinou jen hlupáci a ti, kdo přejdou na jiný obor podnikání (pokud budou mít na co). Podnikatelé včelaři spíš chov rozšíří a zefektivní a využijí možnosti přímého vývozu. Uvidíme za pár let, jestli se nám rapidně sníží počty včelstev. Asi trochu sníží, ale nebude to nijak tragické. Nakonec ta možnost, co ji popsal př. Ptáček není pro mě tak špatná.

Eman

P.S.
O tom, že to včelařům někdy moc nemyslí svědčí ten případ, jestli pamatujete, jak onen jistý včelař běžel v zimě na včelnici a vymetl 30 nakrmených včelstev na sníh kvůli nižší ceně medu, než si představoval. Blbci vždy byli a budou.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7007


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Pavel Prchal --- 27. 8. 2004
Re: Co bude dál?


>Tomu já nerozumím. Zákon trhu mi říká, že když se mi sníží možný zisk na
>jednom výrobku, tak abych zachoval výši celkového zisku, musím výrobu
>rozšířit. V tom tkví přeci princip hromadné výroby. V čem je včelaření
>
Ale to neni jedina moznost a i ta ma sve hranice, ziskova krivka se
nemuze odklanet od nakladove do nekonecna. V urcitem bode zacnou byt
naklady konstatntni a nemeni se s vysi produkce. Nutne je i zohlednit, ,
kdyz to dela jeden clovek, je tu omezeni v case, den ma 24 hodin. Jak
mohu zavaden hromadnou vyrobu, kdyz moji produkci nikdo nechce? Hromadna
vyroba nevznikne sama od sebe, je velmi nakladna ve fazi investic,
atakdal a podobne.

>P.S.
>O tom, že to včelařům někdy moc nemyslí svědčí ten případ, jestli
>pamatujete, jak onen jistý včelař běžel v zimě na včelnici a vymetl 30
>nakrmených včelstev na sníh kvůli nižší ceně medu, než si představoval.
>Blbci vždy byli a budou.
>
>
Nelibilo se nam to vsem, ale takhle prikre odsouzeni se mi nezda, mohl
to byt psychicky labilni clovek, treba trochu nemocny. To jeste
neznamena ze je blbec. Kdo z nas ho zna ? Opravdu ?


Zdravi PP.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7008


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Emanuel Vesely --- 27. 8. 2004
Re: Co bude dál?

> to byt psychicky labilni clovek, treba trochu nemocny. To jeste
> neznamena ze je blbec. Kdo z nas ho zna ? Opravdu ?

Nemocný člověk to nebude popisovat na celou stránku do odborného časopisu. A znᚠdefinici blbce? Mám psát, že byl "poněkud pošetilý", když je to pro mě to samé?
Eman

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7009


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Ducháč. --- 27. 8. 2004
Re: Co bude dál?

Med vyrábět umíme dobře, jen jej neumíme prodat, čekáme kdo jej prodá za nás. Tento problém v Polsku i jinde ve světě není takový. Projděte se po tržnicích kolik tam uvidíte prodejců medu a kolik upoutávek je na med u včelařů na domech.Tak Přátelé, umění prodat to nám zatím chybí a nezapoměňte, že hodnota podniku je jen taková, jaká je hodnota výrobku realizovaného na trhu.Učme se v sousedním Polsku jak na to. zdraví Vašek Ducháč.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7010


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Antonín Podhájecký --- 27. 8. 2004
Re: Co bude dál?

>Projděte se po tržnicích kolik tam uvidíte prodejců medu

Není to u nás tak lehké. Pokud by nebyly podmínky od hygieny nesplnitelné pro malovčelaře, určitě by se na trhu s medem objevili.
Tonda

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7011


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
Jan Cervenka --- 30. 8. 2004
Re: Co bude dál?

Dne pá 27. srpna 2004 07:50 Antonín Podhájecký napsal(a):

> Není to u nás tak lehké. Pokud by nebyly podmínky od hygieny nesplnitelné
> pro malovčelaře, určitě by se na trhu s medem objevili.
> Tonda

Dobry den,

Nevim jak kde jinde, ale na okrese pv , kdyz jsem se jich na stacirnu ptal,
tak zas tak nesplnitelne podminky to nebyly. Maji tam hranici 300 kg / den,
pod tuto hranici chteli omyvatelne steny (alespon barva, nemusely byt
kachle),mistnost oddelena zavesem na tusim cast stacirna, mycka, sklad, a
mimo sklad prazdnych sklenic. To se myslim da zvladnout (teda pokud bydlite v
rod. dome a ne ve meste v panelaku).Podminkou bylo, ze mistnost se neda
pouzivat k nicemu jinemu nez stacirna-medarna.

Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7034


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                     
Antonín Podhájecký --- 30. 8. 2004
Re: Co bude dál?

>chteli omyvatelne steny (alespon barva, nemusely byt
kachle),mistnost oddelena zavesem na tusim cast stacirna, mycka, sklad, a mimo sklad prazdnych sklenic. To se myslim da zvladnout.

Už jen to, že je to několik místností, které nelze používat na nic jiného. Mimoto sousedící místnosti ještě nesmějí být prašné. Místnost na vytáčení ještě jde, ale místnosti ostatní, jako stáčení do sklenic, jsou horší. Šikmé parapety, zaoblené rohy, voda, odpady aj. Myslím, že pro prodej na trhu by podmínky nemusely být tak přísné. Při dodávce do obchodní sítě pak můžou být přísnější.
Tonda

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7036


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                        
Jan Cervenka --- 30. 8. 2004
Re: Co bude dál?

Dne po 30. srpna 2004 13:32 Antonín Podhájecký napsal(a):


> >chteli omyvatelne steny (alespon barva, nemusely byt
>
> kachle),mistnost oddelena zavesem na tusim cast stacirna, mycka, sklad, a
> mimo sklad prazdnych sklenic. To se myslim da zvladnout.
>
> Už jen to, že je to několik místností, které nelze používat na nic jiného.

Dobry den,

Asi jsem to napsal spatne, jde o to , ze jednu mistnost rozdelite zavesy na
vic (a napriklad mistnost pro umyvani lze nahradit myckou na nadobi),
dulezite je to do 300 kg /den . Zvlast musi byt pouze sklad obalu - ten musi
byt zastreseny a hlodavcovzdorny. Vice jiz drive bylo ve vlaknu tusim
medarna, nebo stacirna. Ale, jak jiz bylo vyse receno vyse - zalezi to od
veteriny, pokud nekdo bude stavet - ci prestavovat je lepsi zajit na veterinu
a rict : chci tohle a mam tyto podminky - reknete mi co chcete Vy.

> Mimoto sousedící místnosti ještě nesmějí být prašné. Místnost na vytáčení

no, jestli jsem to behem meho zjistovani dobre pochopil, tak vytacet muzete
treba "na hnoji" , ale do sklenic nalevat jiz sterilne.


Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7037


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                        
Ing. Arnošt Hrdina --- 30. 8. 2004
Re: Co bude dál?

Zajímalo by mě, jestli u stáčíren v Číně se vynucují stejné podmínky na
hygienu při manipulaci s medem a jak to Unie kontroluje v Číně, pokud
povolila dovoz levného medu z Unie :o).
Pokud ne (což nevím, jak by to dělala) je nanejvýš logické, že vynucuje
přísná pravidla pro manipulaci s medem v unii a pak povolí dovoz ze států,
kde je hygiena dost nejistá, minimálně negarantovatelná :o). Nebo jo?


Arnošt

----- Original Message -----
From: "Antonín Podhájecký" <a.podhajecky/=/.seznam.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, August 30, 2004 1:32 PM
Subject: Re: Co bude dál?


>chteli omyvatelne steny (alespon barva, nemusely byt
kachle),mistnost oddelena zavesem na tusim cast stacirna, mycka, sklad, a
mimo sklad prazdnych sklenic. To se myslim da zvladnout.

Už jen to, že je to několik místností, které nelze používat na nic jiného.
Mimoto sousedící místnosti ještě nesmějí být prašné. Místnost na vytáčení
ještě jde, ale místnosti ostatní, jako stáčení do sklenic, jsou horší.
Šikmé parapety, zaoblené rohy, voda, odpady aj. Myslím, že pro prodej na
trhu by podmínky nemusely být tak přísné. Při dodávce do obchodní sítě pak
můžou být přísnější.
Tonda

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7038


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                        
Radim Polášek --- 31. 8. 2004
stáčírna medu

Předpokládám, že stáčírna by mělo být zařízení, do kterého včelař doveze
tekutý, nebo ohřátý med, který se dá přelévat, tam se med ohřeje tak, aby se
dal filtrovat, dále se zhomogenizuje neboli promíchá, aby měl stejnoměrnou
kvalitu a dále nějak hromadně naplní do včelařových, nebo tam zakoupených
čistých sklenic nebo jiných obalů.

Minimální rozumná dávka by mělo být asi okolo 50 - 100 kilo jednoho druhu
medu, menší množství včelař obvykle prodá mezi známými tak, že bude nalévat
med do jimi přinesených nádob a tudíž stáčírnu nepotřebuje.

Naopak stáčírna je výhodná pro včelaře, který má zavedený prodej medu ze
dvora i méně známým a neznámým lidem, dále kdo prodává med ve stánku o
výstavách, svátcích apod, nebo kdo dodává med do nějakého "kamenného "
obchodu (nevím, jak dalece je to možné z hlediska našich předpisů). Mohla by
to být třeba nějaká spolková prodejna, třeba včelařů, nebo drobných
chovatelů, nebo třeba místní ovoce-zelenina.

Stáčírna by měla mít takové parametry z hlediska hygienických a jiných
předpisů, aby med z ní se takhle mohl prodávat. Vidím to jako obdobu
pálenice. Nějaký investor, třeba nějaká organizace svazu včelařů, nebo třeba
15 podílníků - včelařů, nebo kdokoliv, kdo má kus volného pozemku a peníze,
by takové zařízení postavil a větší včelaři z okolí by tam jezdili a za
úplatu by si tam nechali svůj med zpracovat a naplnit. Na oplátku by třeba
mohli získat na sklenice se svým medem nálepku stáčírny, která by
garantovala, že med byl náležitě přefiltrován, nebyl při plnění přehřát atd
a všechny ostatní parametry by garantovali jednotliví včelaři svým jménem,
tak jako to dělají nyní, když prodávají svůj med ve stánku. Na rozdíl od
pálenice by stáčírna medu mohla fungovat celý rok, protože med se na rozdíl
od kvasu dá skladovat. Zase konzumentů alkoholu je více než včelařů, takže
na rozdíl od pálenice by stáčírna mohla stačit jedna i pro několik okresů.

Představuji si, že takový běžný větší včelař sklidí třeba 800 kg řepkového
medu, 400 tmavého a 350 lípového. Z toho by třeba 50 kilo tmavého a lípového
nechal pro sebe a známé , zbytek by dal naplnit a s nálepkou se svým jménem
by mu ho prodali přes podzim a zimu třeba v místní zelenině nebo prodejně
zdravé výživy. Cena za naplnění do sklenic by pro něho mohla být výhodná tak
okolo 10 kč za kilo naplněného medu.

R. Polášek


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7054


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                        
Nezbeda Martin ( alias NezMar ) --- 31. 8. 2004
Re: stáčírna medu

Realita ?

1)
Byl někdo tehdy v Nasavrkách - seminář o EU ?
Byl tam jeden mladý včelař - chtěl udělat věci za dost - udělal stáčírnu
podle těchto norem.
Popisoval jak k němu přijel němec a podivoval se - to mi mít nemusíme ! ...
2) Známý vyprávěl o tom jak ve Švýcarsku vařili marmeládu na dvoře a pak v
krámku bez obav prodávali. ( Není v EU vím )

Je divné když se po nás "dupe" abychom měli všichni všechno a jiní to mít
nemusí.

Stáčírna pro malovčelaře je nesmysl. Svazová též. Dopadne to tak že utratíme
i to málo peněz co máme za něco co potřebujeme jen formálně a pak budou
drobní včelaři nakupovat "papír"- potvrzení, že to stočili v této stáčírně
...to je realita

Mám jinou představu - jakousi licenci včelaře. Tj. něco co by umožnilo
včelařit jen lidem co léčí, dodržují higienu práce apod. Něco co se dá
odejmout při falšování medu, neléčení apod.
To co prostě degraduje práci nás všech. Ale kdo by ji dával ? český úředník
? Je to taky jen další utopie


----- Original Message -----
From: "Radim Polášek" <polasek/=/e-dnes.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, August 31, 2004 2:00 PM
Subject: stáčírna medu


> Předpokládám, že stáčírna by mělo být zařízení, do kterého včelař doveze
> tekutý, nebo ohřátý med, který se dá přelévat, tam se med ohřeje tak, aby
se
> dal filtrovat, dále se zhomogenizuje neboli promíchá, aby měl stejnoměrnou
> kvalitu a dále nějak hromadně naplní do včelařových, nebo tam zakoupených
> čistých sklenic nebo jiných obalů.
>
> Minimální rozumná dávka by mělo být asi okolo 50 - 100 kilo jednoho druhu
> medu, menší množství včelař obvykle prodá mezi známými tak, že bude
nalévat
> med do jimi přinesených nádob a tudíž stáčírnu nepotřebuje.
>
> Naopak stáčírna je výhodná pro včelaře, který má zavedený prodej medu ze
> dvora i méně známým a neznámým lidem, dále kdo prodává med ve stánku o
> výstavách, svátcích apod, nebo kdo dodává med do nějakého "kamenného "
> obchodu (nevím, jak dalece je to možné z hlediska našich předpisů). Mohla
by
> to být třeba nějaká spolková prodejna, třeba včelařů, nebo drobných
> chovatelů, nebo třeba místní ovoce-zelenina.
>
> Stáčírna by měla mít takové parametry z hlediska hygienických a jiných
> předpisů, aby med z ní se takhle mohl prodávat. Vidím to jako obdobu
> pálenice. Nějaký investor, třeba nějaká organizace svazu včelařů, nebo
třeba
> 15 podílníků - včelařů, nebo kdokoliv, kdo má kus volného pozemku a
peníze,
> by takové zařízení postavil a větší včelaři z okolí by tam jezdili a za
> úplatu by si tam nechali svůj med zpracovat a naplnit. Na oplátku by třeba
> mohli získat na sklenice se svým medem nálepku stáčírny, která by
> garantovala, že med byl náležitě přefiltrován, nebyl při plnění přehřát
atd
> a všechny ostatní parametry by garantovali jednotliví včelaři svým jménem,
> tak jako to dělají nyní, když prodávají svůj med ve stánku. Na rozdíl od
> pálenice by stáčírna medu mohla fungovat celý rok, protože med se na
rozdíl
> od kvasu dá skladovat. Zase konzumentů alkoholu je více než včelařů, takže
> na rozdíl od pálenice by stáčírna mohla stačit jedna i pro několik okresů.
>
> Představuji si, že takový běžný větší včelař sklidí třeba 800 kg řepkového
> medu, 400 tmavého a 350 lípového. Z toho by třeba 50 kilo tmavého a
lípového
> nechal pro sebe a známé , zbytek by dal naplnit a s nálepkou se svým
jménem
> by mu ho prodali přes podzim a zimu třeba v místní zelenině nebo prodejně
> zdravé výživy. Cena za naplnění do sklenic by pro něho mohla být výhodná
tak
> okolo 10 kč za kilo naplněného medu.
>
> R. Polášek
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7058


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                        
Nezbeda Martin ( alias NezMar ) --- 31. 8. 2004
výkupci v EU

opravdu tu nikdo neví o nějakém seriozním výkupci v zahraničí ? ( kontakt )
jde mi o reálný obchod ( v tuto chvíli asi necelých 6 tun medu )


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7059


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                           
J.Horký --- 1. 9. 2004
Re: výkupci v EU

V Německu a Rakousku téměř žádní výkupci nejsou včelaři prodávají med jako mi a velcí včelaři mají smlouvu se spracovateli a ti si med odvezou podle smlouvy která se uzavírá před sezonou.Nás asi čeká za několik málo roků to samé. Přeji úspěch v prodeji medu Horký

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7071


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                              
Miroslav Sedláček --- 14. 9. 2004
Re: výkupci v EU

Krásně jsi to napsal. Bude ale trvat než to pochopí většina včelařů a naučí se tomu přizpůsobovat zejména tím, že jako malovčelař budu mít jen tolik včelstev kolik medu prodám na drobno hezky zabalený po té stokoruně ze dvora a kolik spotřebuji pro rodinu a na úplatky. Až mi za rok zůstane - tj. v květnu před točením - zymyslím se nad počtem jež zazimuji. Toto je systém střední a severnější Evropy s normálními až horšími snůškami.

Váš dodavatel českých včelích produktů
a veškerého sortimentu moderních včelařských potřeb

Včelař
Miroslav Sedláček
Ždánská 709
685 01 Bučovice

www.vcelarstvisedlacek.cz

603-499 746
----- Original Message -----
From: J.Horký
To: Včelařský mailing list
Sent: Wednesday, September 01, 2004 9:36 PM
Subject: Re: výkupci v EU


V Německu a Rakousku téměř žádní výkupci nejsou včelaři prodávají med jako
mi a velcí včelaři mají smlouvu se spracovateli a ti si med odvezou podle
smlouvy která se uzavírá před sezonou.Nás asi čeká za několik málo roků to
samé. Přeji úspěch v prodeji medu Horký

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7214


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                        
Radim Polášek --- 1. 9. 2004
Re: stáčírna medu

Eu je řízeno úředníky. Tipuji, že současné hygienické předpisy pro stáčírny
medu vznikly tak, že úředníci Eu předali našim úředníkům směrnice, jak by
měla ideální stáčírna vypadat. A naši úředníci vzali nejvyšší stupeň
ideálnosti a udělali podle něho naše hygienické předpisy. Úředník má totiž
jednu typickou vlastnost, pokud není usměrňován obyčejnými lidmi z oboru, je
schopen v relativně krátké době svými předpisy činnost v tomto oboru
prakticky znemožnit. Je třeba se proto ozývat, a to na těch správných
místech. Nejlepší pozici na to ale mají funkcionáři svazu včelařů.

Je ale docela možné, že projekt takové stáčírny i při současných předpisech
by byl životaschopný. To se nezjistí nikdy dříve, dokud se to prakticky
nevyzkouší. Důležitá by byla asi propagace stáčírny, aspoň ze začátku.

Každopádně v současné nabídce medu je něco jako určitá díra. Na jedné straně
je to med ze supermarketů, který je kdovíodkud z republiky nebo Eu a navíc
je do něho přimícháván čínský, nebo jiný med, aby se snížila jeho cena a na
druhé straně med od místních včelařů, který je prokazatelně z místa, ale
balení, kvalita medu atd je kolísavá a silně závisí na včelaři. Určitá
překážka je taky to, že kupující musí zajít až ke včelaři domů, pokud ten
med chce a prodej ve stánku je synonymem prodeje něčeho podřadného. Stáčírny
by umožnily nabídnout med v profesionálním balení a úpravě v místě vzniku
toho medu, zvýšit nabídku medů a tím zvýšit i jeho spotřebu. Proto je třeba
se ozývat, aby ty stáčírny vznikly. Jinak to může třeba dopadnout tak, že
naopak bude zakázán prodej medu "ze dvora", pak by pro včelaře vedle
spotřeby v rodině byla jediná možnost výkupci medu.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Nezbeda Martin ( alias NezMar )" <nezmart/=/quick.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, August 31, 2004 10:52 PM
Subject: Re: stáčírna medu


> Realita ?
>
> 1)
> Byl někdo tehdy v Nasavrkách - seminář o EU ?
> Byl tam jeden mladý včelař - chtěl udělat věci za dost - udělal stáčírnu
> podle těchto norem.
> Popisoval jak k němu přijel němec a podivoval se - to mi mít nemusíme !
...
> 2) Známý vyprávěl o tom jak ve Švýcarsku vařili marmeládu na dvoře a pak v
> krámku bez obav prodávali. ( Není v EU vím )
>
> Je divné když se po nás "dupe" abychom měli všichni všechno a jiní to mít
> nemusí.
>
> Stáčírna pro malovčelaře je nesmysl. Svazová též. Dopadne to tak že
utratíme
> i to málo peněz co máme za něco co potřebujeme jen formálně a pak budou
> drobní včelaři nakupovat "papír"- potvrzení, že to stočili v této stáčírně
> ...to je realita
>
> Mám jinou představu - jakousi licenci včelaře. Tj. něco co by umožnilo
> včelařit jen lidem co léčí, dodržují higienu práce apod. Něco co se dá
> odejmout při falšování medu, neléčení apod.
> To co prostě degraduje práci nás všech. Ale kdo by ji dával ? český
úředník
> ? Je to taky jen další utopie

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7060


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                        
Jan Čáp --- 1. 9. 2004
Re: stáčírna medu

> Byl tam jeden mladý včelař - chtěl udělat věci za dost - udělal stáčírnu
> podle těchto norem.
> Popisoval jak k němu přijel němec a podivoval se - to mi mít nemusíme !
...

http://www.imkerei-hindemith.de/honigkeller.htm

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7064


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                        
Laco S --- 1. 9. 2004
Re: stáčírna medu

to je ako nasa kuchyna , asi sa stahujem do inych statov ako je nas

S pozdravom
Laco Sebosik




----- Original Message -----
From: "Jan Čáp" <capjan/=/ekolog.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, September 01, 2004 9:00 AM
Subject: Re: stáčírna medu


> > Byl tam jeden mladý včelař - chtěl udělat věci za dost - udělal stáčírnu
> > podle těchto norem.
> > Popisoval jak k němu přijel němec a podivoval se - to mi mít nemusíme !
> ...
>
> http://www.imkerei-hindemith.de/honigkeller.htm
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7072


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                        
Josef Kouba --- 2. 9. 2004
Re: Pastovaný med

To je dobrý nápad s pastováním medu v konvi. Jak dlouho takové pastování
trvá? Provádí se na sluníčku (za tepla) nebo ve sklepě (v chladnu)?

S přáním hezkého dne Josef Kouba



---
Odchozí zpráva neobsahuje viry.
Zkontrolováno antivirovým systémem AVG (http://www.grisoft.cz).
Verze: 6.0.749 / Virová báze: 501 - datum vydání: 1.9.2004

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7073


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                        
pan Josef Menšík --- 4. 9. 2004
Re: Pastovaný med

Zařízení mám postavené v průjezdu a to tak že dvě konve leží na třech
hřídelích a jedna na nich, takře otočením jednou konví se otočí všechny tři.

Pepan

----- Original Message -----
From: "Josef Kouba" <domus/=/cbox.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, September 02, 2004 5:04 AM
Subject: Re: Pastovaný med


> To je dobrý nápad s pastováním medu v konvi. Jak dlouho takové pastování
> trvá? Provádí se na sluníčku (za tepla) nebo ve sklepě (v chladnu)?
>
> S přáním hezkého dne Josef Kouba
>
>
>
> ---
> Odchozí zpráva neobsahuje viry.
> Zkontrolováno antivirovým systémem AVG (http://www.grisoft.cz).
> Verze: 6.0.749 / Virová báze: 501 - datum vydání: 1.9.2004
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7100


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Nezbeda Martin ( alias NezMar ) --- 27. 8. 2004
Re: Co bude dál?

Když tomu nerozumíš tak ti to vysvětlím - když má někdo 4 včelstva moc
počítat nemusí. Když jich někdo má 100 a začne je dotovat z vlastní
společnosti ( ten včelař je úspěšný podnikatel ) tak to jde, ale jen do
určité míry ( i když je to srdeční záležitost ). Tím ovšem nechci říct, že
včelařství je pro něj okrajová záležitost. Právě proto, že ho to baví tak se
od něj často učím. A myslím, že to dělá perfektně. Jen musím souhlasit s
dalším příspěvkem - efetivita jde zvýšit ale nejde to donekonečna. A snížit
stav nechtěl proto, aby ušetřil za cukr, ale aby ztráta nebyla tak citelná
( to dá rozum Emane ).
A na závěr - i když to možná vypadá, že vše vidím černě tak to tak není.
To už bych se na to dávno vykašlal. Jen jsem kritický ( i k sobě ).



----- Original Message -----
From: "Emanuel Vesely" <eman.v/=/email.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Friday, August 27, 2004 6:13 AM
Subject: Re: Co bude dál?


> > Rikal ( u piva ) - snizim to na polovinu. Kdyz jsme pak za
> > hodinku stali nej
>
> Tomu já nerozumím. Zákon trhu mi říká, že když se mi sníží možný zisk na
> jednom výrobku, tak abych zachoval výši celkového zisku, musím výrobu
> rozšířit. V tom tkví přeci princip hromadné výroby.

ono je 100 včelstev neefektivní množství ???

V čem je včelaření tak
> specifické, že by to tu neplatilo? Já myslím, že kvůli vyšší ceně cukru a
> nižší ceně medu přestanou včelařit většinou jen hlupáci a ti, kdo přejdou
> na jiný obor podnikání (pokud budou mít na co). Podnikatelé včelaři spíš
> chov rozšíří a zefektivní a využijí možnosti přímého vývozu. Uvidíme za
pár
> let, jestli se nám rapidně sníží počty včelstev. Asi trochu sníží, ale
> nebude to nijak tragické.

pokud to nenecháme plavat a o tom je tato diskuze ...

Nakonec ta možnost, co ji popsal př. Ptáček není
> pro mě tak špatná.
>
> Eman

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7014


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu