78253

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Antonín Podhájecký --- 30. 8. 2004
Re: Co bude dál?

>chteli omyvatelne steny (alespon barva, nemusely byt
kachle),mistnost oddelena zavesem na tusim cast stacirna, mycka, sklad, a mimo sklad prazdnych sklenic. To se myslim da zvladnout.

Už jen to, že je to několik místností, které nelze používat na nic jiného. Mimoto sousedící místnosti ještě nesmějí být prašné. Místnost na vytáčení ještě jde, ale místnosti ostatní, jako stáčení do sklenic, jsou horší. Šikmé parapety, zaoblené rohy, voda, odpady aj. Myslím, že pro prodej na trhu by podmínky nemusely být tak přísné. Při dodávce do obchodní sítě pak můžou být přísnější.
Tonda

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7036


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Jan Cervenka --- 30. 8. 2004
Re: Co bude dál?

Dne po 30. srpna 2004 13:32 Antonín Podhájecký napsal(a):


> >chteli omyvatelne steny (alespon barva, nemusely byt
>
> kachle),mistnost oddelena zavesem na tusim cast stacirna, mycka, sklad, a
> mimo sklad prazdnych sklenic. To se myslim da zvladnout.
>
> Už jen to, že je to několik místností, které nelze používat na nic jiného.

Dobry den,

Asi jsem to napsal spatne, jde o to , ze jednu mistnost rozdelite zavesy na
vic (a napriklad mistnost pro umyvani lze nahradit myckou na nadobi),
dulezite je to do 300 kg /den . Zvlast musi byt pouze sklad obalu - ten musi
byt zastreseny a hlodavcovzdorny. Vice jiz drive bylo ve vlaknu tusim
medarna, nebo stacirna. Ale, jak jiz bylo vyse receno vyse - zalezi to od
veteriny, pokud nekdo bude stavet - ci prestavovat je lepsi zajit na veterinu
a rict : chci tohle a mam tyto podminky - reknete mi co chcete Vy.

> Mimoto sousedící místnosti ještě nesmějí být prašné. Místnost na vytáčení

no, jestli jsem to behem meho zjistovani dobre pochopil, tak vytacet muzete
treba "na hnoji" , ale do sklenic nalevat jiz sterilne.


Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7037


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Ing. Arnošt Hrdina --- 30. 8. 2004
Re: Co bude dál?

Zajímalo by mě, jestli u stáčíren v Číně se vynucují stejné podmínky na
hygienu při manipulaci s medem a jak to Unie kontroluje v Číně, pokud
povolila dovoz levného medu z Unie :o).
Pokud ne (což nevím, jak by to dělala) je nanejvýš logické, že vynucuje
přísná pravidla pro manipulaci s medem v unii a pak povolí dovoz ze států,
kde je hygiena dost nejistá, minimálně negarantovatelná :o). Nebo jo?


Arnošt

----- Original Message -----
From: "Antonín Podhájecký" <a.podhajecky/=/.seznam.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, August 30, 2004 1:32 PM
Subject: Re: Co bude dál?


>chteli omyvatelne steny (alespon barva, nemusely byt
kachle),mistnost oddelena zavesem na tusim cast stacirna, mycka, sklad, a
mimo sklad prazdnych sklenic. To se myslim da zvladnout.

Už jen to, že je to několik místností, které nelze používat na nic jiného.
Mimoto sousedící místnosti ještě nesmějí být prašné. Místnost na vytáčení
ještě jde, ale místnosti ostatní, jako stáčení do sklenic, jsou horší.
Šikmé parapety, zaoblené rohy, voda, odpady aj. Myslím, že pro prodej na
trhu by podmínky nemusely být tak přísné. Při dodávce do obchodní sítě pak
můžou být přísnější.
Tonda

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7038


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Radim Polášek --- 31. 8. 2004
stáčírna medu

Předpokládám, že stáčírna by mělo být zařízení, do kterého včelař doveze
tekutý, nebo ohřátý med, který se dá přelévat, tam se med ohřeje tak, aby se
dal filtrovat, dále se zhomogenizuje neboli promíchá, aby měl stejnoměrnou
kvalitu a dále nějak hromadně naplní do včelařových, nebo tam zakoupených
čistých sklenic nebo jiných obalů.

Minimální rozumná dávka by mělo být asi okolo 50 - 100 kilo jednoho druhu
medu, menší množství včelař obvykle prodá mezi známými tak, že bude nalévat
med do jimi přinesených nádob a tudíž stáčírnu nepotřebuje.

Naopak stáčírna je výhodná pro včelaře, který má zavedený prodej medu ze
dvora i méně známým a neznámým lidem, dále kdo prodává med ve stánku o
výstavách, svátcích apod, nebo kdo dodává med do nějakého "kamenného "
obchodu (nevím, jak dalece je to možné z hlediska našich předpisů). Mohla by
to být třeba nějaká spolková prodejna, třeba včelařů, nebo drobných
chovatelů, nebo třeba místní ovoce-zelenina.

Stáčírna by měla mít takové parametry z hlediska hygienických a jiných
předpisů, aby med z ní se takhle mohl prodávat. Vidím to jako obdobu
pálenice. Nějaký investor, třeba nějaká organizace svazu včelařů, nebo třeba
15 podílníků - včelařů, nebo kdokoliv, kdo má kus volného pozemku a peníze,
by takové zařízení postavil a větší včelaři z okolí by tam jezdili a za
úplatu by si tam nechali svůj med zpracovat a naplnit. Na oplátku by třeba
mohli získat na sklenice se svým medem nálepku stáčírny, která by
garantovala, že med byl náležitě přefiltrován, nebyl při plnění přehřát atd
a všechny ostatní parametry by garantovali jednotliví včelaři svým jménem,
tak jako to dělají nyní, když prodávají svůj med ve stánku. Na rozdíl od
pálenice by stáčírna medu mohla fungovat celý rok, protože med se na rozdíl
od kvasu dá skladovat. Zase konzumentů alkoholu je více než včelařů, takže
na rozdíl od pálenice by stáčírna mohla stačit jedna i pro několik okresů.

Představuji si, že takový běžný větší včelař sklidí třeba 800 kg řepkového
medu, 400 tmavého a 350 lípového. Z toho by třeba 50 kilo tmavého a lípového
nechal pro sebe a známé , zbytek by dal naplnit a s nálepkou se svým jménem
by mu ho prodali přes podzim a zimu třeba v místní zelenině nebo prodejně
zdravé výživy. Cena za naplnění do sklenic by pro něho mohla být výhodná tak
okolo 10 kč za kilo naplněného medu.

R. Polášek


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7054


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Nezbeda Martin ( alias NezMar ) --- 31. 8. 2004
Re: stáčírna medu

Realita ?

1)
Byl někdo tehdy v Nasavrkách - seminář o EU ?
Byl tam jeden mladý včelař - chtěl udělat věci za dost - udělal stáčírnu
podle těchto norem.
Popisoval jak k němu přijel němec a podivoval se - to mi mít nemusíme ! ...
2) Známý vyprávěl o tom jak ve Švýcarsku vařili marmeládu na dvoře a pak v
krámku bez obav prodávali. ( Není v EU vím )

Je divné když se po nás "dupe" abychom měli všichni všechno a jiní to mít
nemusí.

Stáčírna pro malovčelaře je nesmysl. Svazová též. Dopadne to tak že utratíme
i to málo peněz co máme za něco co potřebujeme jen formálně a pak budou
drobní včelaři nakupovat "papír"- potvrzení, že to stočili v této stáčírně
...to je realita

Mám jinou představu - jakousi licenci včelaře. Tj. něco co by umožnilo
včelařit jen lidem co léčí, dodržují higienu práce apod. Něco co se dá
odejmout při falšování medu, neléčení apod.
To co prostě degraduje práci nás všech. Ale kdo by ji dával ? český úředník
? Je to taky jen další utopie


----- Original Message -----
From: "Radim Polášek" <polasek/=/e-dnes.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, August 31, 2004 2:00 PM
Subject: stáčírna medu


> Předpokládám, že stáčírna by mělo být zařízení, do kterého včelař doveze
> tekutý, nebo ohřátý med, který se dá přelévat, tam se med ohřeje tak, aby
se
> dal filtrovat, dále se zhomogenizuje neboli promíchá, aby měl stejnoměrnou
> kvalitu a dále nějak hromadně naplní do včelařových, nebo tam zakoupených
> čistých sklenic nebo jiných obalů.
>
> Minimální rozumná dávka by mělo být asi okolo 50 - 100 kilo jednoho druhu
> medu, menší množství včelař obvykle prodá mezi známými tak, že bude
nalévat
> med do jimi přinesených nádob a tudíž stáčírnu nepotřebuje.
>
> Naopak stáčírna je výhodná pro včelaře, který má zavedený prodej medu ze
> dvora i méně známým a neznámým lidem, dále kdo prodává med ve stánku o
> výstavách, svátcích apod, nebo kdo dodává med do nějakého "kamenného "
> obchodu (nevím, jak dalece je to možné z hlediska našich předpisů). Mohla
by
> to být třeba nějaká spolková prodejna, třeba včelařů, nebo drobných
> chovatelů, nebo třeba místní ovoce-zelenina.
>
> Stáčírna by měla mít takové parametry z hlediska hygienických a jiných
> předpisů, aby med z ní se takhle mohl prodávat. Vidím to jako obdobu
> pálenice. Nějaký investor, třeba nějaká organizace svazu včelařů, nebo
třeba
> 15 podílníků - včelařů, nebo kdokoliv, kdo má kus volného pozemku a
peníze,
> by takové zařízení postavil a větší včelaři z okolí by tam jezdili a za
> úplatu by si tam nechali svůj med zpracovat a naplnit. Na oplátku by třeba
> mohli získat na sklenice se svým medem nálepku stáčírny, která by
> garantovala, že med byl náležitě přefiltrován, nebyl při plnění přehřát
atd
> a všechny ostatní parametry by garantovali jednotliví včelaři svým jménem,
> tak jako to dělají nyní, když prodávají svůj med ve stánku. Na rozdíl od
> pálenice by stáčírna medu mohla fungovat celý rok, protože med se na
rozdíl
> od kvasu dá skladovat. Zase konzumentů alkoholu je více než včelařů, takže
> na rozdíl od pálenice by stáčírna mohla stačit jedna i pro několik okresů.
>
> Představuji si, že takový běžný větší včelař sklidí třeba 800 kg řepkového
> medu, 400 tmavého a 350 lípového. Z toho by třeba 50 kilo tmavého a
lípového
> nechal pro sebe a známé , zbytek by dal naplnit a s nálepkou se svým
jménem
> by mu ho prodali přes podzim a zimu třeba v místní zelenině nebo prodejně
> zdravé výživy. Cena za naplnění do sklenic by pro něho mohla být výhodná
tak
> okolo 10 kč za kilo naplněného medu.
>
> R. Polášek
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7058


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Nezbeda Martin ( alias NezMar ) --- 31. 8. 2004
výkupci v EU

opravdu tu nikdo neví o nějakém seriozním výkupci v zahraničí ? ( kontakt )
jde mi o reálný obchod ( v tuto chvíli asi necelých 6 tun medu )


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7059


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
J.Horký --- 1. 9. 2004
Re: výkupci v EU

V Německu a Rakousku téměř žádní výkupci nejsou včelaři prodávají med jako mi a velcí včelaři mají smlouvu se spracovateli a ti si med odvezou podle smlouvy která se uzavírá před sezonou.Nás asi čeká za několik málo roků to samé. Přeji úspěch v prodeji medu Horký

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7071


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Miroslav Sedláček --- 14. 9. 2004
Re: výkupci v EU

Krásně jsi to napsal. Bude ale trvat než to pochopí většina včelařů a naučí se tomu přizpůsobovat zejména tím, že jako malovčelař budu mít jen tolik včelstev kolik medu prodám na drobno hezky zabalený po té stokoruně ze dvora a kolik spotřebuji pro rodinu a na úplatky. Až mi za rok zůstane - tj. v květnu před točením - zymyslím se nad počtem jež zazimuji. Toto je systém střední a severnější Evropy s normálními až horšími snůškami.

Váš dodavatel českých včelích produktů
a veškerého sortimentu moderních včelařských potřeb

Včelař
Miroslav Sedláček
Ždánská 709
685 01 Bučovice

www.vcelarstvisedlacek.cz

603-499 746
----- Original Message -----
From: J.Horký
To: Včelařský mailing list
Sent: Wednesday, September 01, 2004 9:36 PM
Subject: Re: výkupci v EU


V Německu a Rakousku téměř žádní výkupci nejsou včelaři prodávají med jako
mi a velcí včelaři mají smlouvu se spracovateli a ti si med odvezou podle
smlouvy která se uzavírá před sezonou.Nás asi čeká za několik málo roků to
samé. Přeji úspěch v prodeji medu Horký

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7214


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Radim Polášek --- 1. 9. 2004
Re: stáčírna medu

Eu je řízeno úředníky. Tipuji, že současné hygienické předpisy pro stáčírny
medu vznikly tak, že úředníci Eu předali našim úředníkům směrnice, jak by
měla ideální stáčírna vypadat. A naši úředníci vzali nejvyšší stupeň
ideálnosti a udělali podle něho naše hygienické předpisy. Úředník má totiž
jednu typickou vlastnost, pokud není usměrňován obyčejnými lidmi z oboru, je
schopen v relativně krátké době svými předpisy činnost v tomto oboru
prakticky znemožnit. Je třeba se proto ozývat, a to na těch správných
místech. Nejlepší pozici na to ale mají funkcionáři svazu včelařů.

Je ale docela možné, že projekt takové stáčírny i při současných předpisech
by byl životaschopný. To se nezjistí nikdy dříve, dokud se to prakticky
nevyzkouší. Důležitá by byla asi propagace stáčírny, aspoň ze začátku.

Každopádně v současné nabídce medu je něco jako určitá díra. Na jedné straně
je to med ze supermarketů, který je kdovíodkud z republiky nebo Eu a navíc
je do něho přimícháván čínský, nebo jiný med, aby se snížila jeho cena a na
druhé straně med od místních včelařů, který je prokazatelně z místa, ale
balení, kvalita medu atd je kolísavá a silně závisí na včelaři. Určitá
překážka je taky to, že kupující musí zajít až ke včelaři domů, pokud ten
med chce a prodej ve stánku je synonymem prodeje něčeho podřadného. Stáčírny
by umožnily nabídnout med v profesionálním balení a úpravě v místě vzniku
toho medu, zvýšit nabídku medů a tím zvýšit i jeho spotřebu. Proto je třeba
se ozývat, aby ty stáčírny vznikly. Jinak to může třeba dopadnout tak, že
naopak bude zakázán prodej medu "ze dvora", pak by pro včelaře vedle
spotřeby v rodině byla jediná možnost výkupci medu.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Nezbeda Martin ( alias NezMar )" <nezmart/=/quick.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, August 31, 2004 10:52 PM
Subject: Re: stáčírna medu


> Realita ?
>
> 1)
> Byl někdo tehdy v Nasavrkách - seminář o EU ?
> Byl tam jeden mladý včelař - chtěl udělat věci za dost - udělal stáčírnu
> podle těchto norem.
> Popisoval jak k němu přijel němec a podivoval se - to mi mít nemusíme !
...
> 2) Známý vyprávěl o tom jak ve Švýcarsku vařili marmeládu na dvoře a pak v
> krámku bez obav prodávali. ( Není v EU vím )
>
> Je divné když se po nás "dupe" abychom měli všichni všechno a jiní to mít
> nemusí.
>
> Stáčírna pro malovčelaře je nesmysl. Svazová též. Dopadne to tak že
utratíme
> i to málo peněz co máme za něco co potřebujeme jen formálně a pak budou
> drobní včelaři nakupovat "papír"- potvrzení, že to stočili v této stáčírně
> ...to je realita
>
> Mám jinou představu - jakousi licenci včelaře. Tj. něco co by umožnilo
> včelařit jen lidem co léčí, dodržují higienu práce apod. Něco co se dá
> odejmout při falšování medu, neléčení apod.
> To co prostě degraduje práci nás všech. Ale kdo by ji dával ? český
úředník
> ? Je to taky jen další utopie

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7060


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Jan Čáp --- 1. 9. 2004
Re: stáčírna medu

> Byl tam jeden mladý včelař - chtěl udělat věci za dost - udělal stáčírnu
> podle těchto norem.
> Popisoval jak k němu přijel němec a podivoval se - to mi mít nemusíme !
...

http://www.imkerei-hindemith.de/honigkeller.htm

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7064


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Laco S --- 1. 9. 2004
Re: stáčírna medu

to je ako nasa kuchyna , asi sa stahujem do inych statov ako je nas

S pozdravom
Laco Sebosik




----- Original Message -----
From: "Jan Čáp" <capjan/=/ekolog.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, September 01, 2004 9:00 AM
Subject: Re: stáčírna medu


> > Byl tam jeden mladý včelař - chtěl udělat věci za dost - udělal stáčírnu
> > podle těchto norem.
> > Popisoval jak k němu přijel němec a podivoval se - to mi mít nemusíme !
> ...
>
> http://www.imkerei-hindemith.de/honigkeller.htm
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7072


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Josef Kouba --- 2. 9. 2004
Re: Pastovaný med

To je dobrý nápad s pastováním medu v konvi. Jak dlouho takové pastování
trvá? Provádí se na sluníčku (za tepla) nebo ve sklepě (v chladnu)?

S přáním hezkého dne Josef Kouba



---
Odchozí zpráva neobsahuje viry.
Zkontrolováno antivirovým systémem AVG (http://www.grisoft.cz).
Verze: 6.0.749 / Virová báze: 501 - datum vydání: 1.9.2004

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7073


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
pan Josef Menšík --- 4. 9. 2004
Re: Pastovaný med

Zařízení mám postavené v průjezdu a to tak že dvě konve leží na třech
hřídelích a jedna na nich, takře otočením jednou konví se otočí všechny tři.

Pepan

----- Original Message -----
From: "Josef Kouba" <domus/=/cbox.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, September 02, 2004 5:04 AM
Subject: Re: Pastovaný med


> To je dobrý nápad s pastováním medu v konvi. Jak dlouho takové pastování
> trvá? Provádí se na sluníčku (za tepla) nebo ve sklepě (v chladnu)?
>
> S přáním hezkého dne Josef Kouba
>
>
>
> ---
> Odchozí zpráva neobsahuje viry.
> Zkontrolováno antivirovým systémem AVG (http://www.grisoft.cz).
> Verze: 6.0.749 / Virová báze: 501 - datum vydání: 1.9.2004
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7100


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu