78612

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Stojan Petr --- 1. 9. 2004
Pastovaný med

Prosím o zaslání zkušeností s výrobou pastovaného medu a recept na jeho výrobu. Dle vlastních zkušeností se mi výroba tohoto produktu nevydařila tak, jak bych chtěl.
Děkuji za odpověď.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7063


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Pavel Hrabak --- 1. 9. 2004
Re: Pastovaný med

Má letošní zkušenost s výrobou pastovaného medu:
konev se zkrystalizovaným medem ponechat v nevětraném automobilu na
sluníčku při letních vedrech, občas povozit. Po týdnu je med napastovaný.

----- Original Message -----
From: "Stojan Petr" <petra.stojanova/=/tiscali.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, September 01, 2004 8:54 AM
Subject: Pastovaný med


> Prosím o zaslání zkušeností s výrobou pastovaného medu a recept na jeho
> výrobu. Dle vlastních zkušeností se mi výroba tohoto produktu nevydařila
> tak, jak bych chtěl.
> Děkuji za odpověď.
>


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7066


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Emanuel Vesely --- 2. 9. 2004
Re: Pastovaný med

>konev se zkrystalizovaným medem ponechat v nevětraném >automobilu na sluníčku při letních vedrech, občas povozit. Po >týdnu je med napastovaný.

To bych bral vážně jen pokud bys konev se stejným medem nechal stát doma a pak to porovnal. První med mi letos včely tak zajímavě namíchaly, že jsem ho měl napastovaný bez práce. To tvoje vození bylo nejspíš zbytečné. Před stočením do sklenic jsem ho ale taky rozehříval v autě :-).
Spolehlivější postup je na:
http://www.sweb.cz/vitavydra/pastovani.html

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7076


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Radek Hubač --- 2. 9. 2004
Re: Pastovaný med

med pastuji par let a povedl se mi vzdy pokud jsem dodrzel par drobnosti.
1) je vyhodne pastovat med pred ztuhnutim hned po vytoceni. V okamziku, kdy zacne menit barvu (do perletova na povrchu) tak do toho vletet se silnou vrtackou a nerezu vrtuli. je lepsi michat 2x denne min 1 x denne cca1-2min Repka je zpastovana do tydne, lesni med micham cca 1x za tyden a trva to dele

2) v prubehu pastovani repky kdyz zapomenete 1-2 dny michat me ztuhne moc, pak je nutne opatrne nahrat v hrnci s horkou vodou a poradne zamichat aza tepla jeste naplnit do sklenic
3) med plnim bud hned dokud tece, nebo viz 2) nebo vezmu spiralu na nahrivani medu v konvi, cca za 2 hod propadne ke dnu, pak zamicham a plnim. Vhodne je stejne dat konev do velkeho zavarovaciho hrnce zalit 5l vrouci vody, aby se nahrala stena konve a pak to vytece v pohode
4)uz jednou rozpusteny med pri pastovani v domacich podminkach nema nikdy uplne hezkou barvu a konzistenci.
Hodne uspechu do pristiho pastovani preje Radek
================= Původní zpráva =================
Od (From): "Pavel Hrabak" <hrabakp/=/aquatest.cz>
Komu (To): "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Kopie (Cc):
Předmět (Subject): Re: Pastovaný med
Datum (Date): 1. 9. 2004 9:35
==================================================

> Má letošní zkušenost s výrobou pastovaného medu:
> konev se zkrystalizovaným medem ponechat v nevětraném automobilu na
> sluníčku při letních vedrech, občas povozit. Po týdnu je med napastovaný.
>
> ----- Original Message -----
> From: "Stojan Petr" <petra.stojanova/=/tiscali.cz>
> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Wednesday, September 01, 2004 8:54 AM
> Subject: Pastovaný med
>
>
> > Prosím o zaslání zkušeností s výrobou pastovaného medu a recept na jeho
> > výrobu. Dle vlastních zkušeností se mi výroba tohoto produktu nevydařila
> > tak, jak bych chtěl.
> > Děkuji za odpověď.
> >
>
>

____________________________________________________________
Obchodní dům.cz - široký sortiment domácích spotřebičů a elektroniky, výrazné slevy. Navštivte
http://ad.seznam.cz/clickthru?spotId=73742

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7081


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
pan Josef Menšík --- 1. 9. 2004
Re: Pastovaný med

Již jednou jsem tady popisoval svůj stroj na pastování jehož podstatou je
otáčení ležatě položené hliníkové konve několikrát za den, vždy o 1/4 až 1/2
otáčky . Konev musí být ale naplněna nejvýše z do 2/3 objemu.

Pepan

----- Original Message -----
From: "Pavel Hrabak" <hrabakp/=/aquatest.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, September 01, 2004 9:35 AM
Subject: Re: Pastovaný med


> Má letošní zkušenost s výrobou pastovaného medu:
> konev se zkrystalizovaným medem ponechat v nevětraném automobilu na
> sluníčku při letních vedrech, občas povozit. Po týdnu je med napastovaný.
>
> ----- Original Message -----
> From: "Stojan Petr" <petra.stojanova/=/tiscali.cz>
> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Wednesday, September 01, 2004 8:54 AM
> Subject: Pastovaný med
>
>
> > Prosím o zaslání zkušeností s výrobou pastovaného medu a recept na jeho
> > výrobu. Dle vlastních zkušeností se mi výroba tohoto produktu nevydařila
> > tak, jak bych chtěl.
> > Děkuji za odpověď.
> >
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7069


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Jana (78.102.231.54) --- 12. 2. 2015
Re: Pastovaný med

prosím vás může tě mi poradit???pořád nakupuji Pastovaný med a vždy byl hustý jako karamel,ale nyní jsem koupila Pastovaný med a ten je řídký a pořád se na povrchu dělá pěna,když ho dám do horkého čaju tak i ten čaj pění,můžete mi poradit proč??? mám strach že jsem koupila špatný med,děkuji radu...Jana

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 65981


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
R. Pol�ek (85.71.180.241) --- 12. 2. 2015
Re: Pastovaný med

Koupila jste med s příliš velkým obsahem vody, který kvůli tomu a kvůli kvasinkám, které se vždy v prostředí objeví v nějakém množství, začíná kvasit.
Jestli to je stoprocentně špatně, se nedá říct, kvasinky jsou přírodní organismy a obsahují taky cenné látky pro lidskou výživu.
Mírné kvašení medu taky může jeho chu určitým způsobem zlepšít, ale stejně tak jiné kvasinky mohou chu medu výrazně zhoršit.
Každopádně podle všeho prodejce prodal med s příliš velkým množstvím vody, to by dělat neměl a z tohoto důvodu je třeba vždy zvážit reklamaci, vrátit ten med a zpátky dostat peníze.
Pokud to nejde, můžete ten med řešit několika způsoby.
Za prvé opatrně ztekutit ve vodní lázni tak 40 - 50 st C teplé. Zahřátý med by měl zůstat matný, neměl by zprůhlednit, aby se zachovaly krystalizační jádra z pastování a i po ztuhnutí tak med zůstal měkký. Nechat utéct bublinky oxidu hličitého z kvašení a sezbírat je z povrchu medu, med pečlivě promíchat, několikrát pomalu přelít z výšky..... část vody se odpaří, med se zhomogenizuje, toto někdy stačí k tomu, aby se kvašení aspoň na několik měsíců, a při skladování ve chladu zastavilo. A med se do té doby spotřebuje.
Nebo prostě med zamrazit v menších skleničkách do mrazničky, z ní brát jen po malých částech, které se rychle spotřebují dřív, než úplně vykvasí.
Nebo med použít na pečení a vaření, na třeba perník, na maso na marinádu nebo pečení, na vařené nápoje.....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 65982


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu