78252

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Pavel Benda --- 7. 9. 2004
Ztekucovací zařízení

Dotaz- nemáte někdo zkušenosti s regulací teploty ve ztekucovacím zařízení, či spíše v boxu. Mám představu nějaké el.stavebnice digitální regulace, protože hystereze u klasického bojlerového termostatu se mi zdá pro účely ztekucování medu poněkud velká. Koukal jsem na conrada, ale tam je to docela drahé(teplotní regulace s digitálním teploměrem je za cca 1600,-Kč). Nemáte tip na nějaké levnější řešení. Uvítám i nějaké tipy na stavbu celého boxu. Díky.
Pavel Benda

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7126


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Jan Jindra --- 7. 9. 2004
Re: Ztekucovací zařízení

Hystereze kapilárového (bojlerového) termostatu je pro ztekucování naprosto vyhovující, protože celé zažízení má značnou tepelnou setrvačnost. Tedy vůbec nevadí dočasné přehřátí vzduchu v ohřívací komoře.
Osobně používám vařazenou ledničku, která ma na dně železný stojánek na konev, pod kterým je umístěna (vyřazená) plotýnka z elektrického sporáku ovládaná zmíněným termostatem (200Kč).

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7130


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Radim Polášek --- 7. 9. 2004
Re: Ztekucovací zařízení

Po devadesátém roce jsem koupil díky módě stavět skleníky z flašek, nějakou
stovku flašek od okurek a začal jsem je používat jako výměnné obaly na med,
ale i pro skladování medu. Ztekucování medu v těch flaškách jsem vyřešil
takto.
Použil jsem topnou elektrickou kostku z tchajvanu, prodávala se před cca 10
lety. Obsahuje ventilátor, který prohání vzduch přes tři topná tělesa
zapojená paralelně o celkovém výkonu podle štítku 1600 Wattů. Kostku jsem
doplnil bimetalovým termostatem, původně určeným na výměnu do bojleru, tak,
aby ventilátor běžel pořád a termostat spínal jen topná tělesa. Zařízení
jsem umístil do obyčejného plastového 50litrového vědra, kromě toho se tam
vejdou tři flašky od okurek s medem. Ukázalo se, že 1600 wattů je moc,
teplota stěna vědra na místě, kde zevnitř foukal vzduch dosáhla rychle tak
60 st. C, proto jsem paralelní zapojení topných těles v kostce přepojil na
sériové, topné těleso pak má výkon cca 200 wattů. Na stupnici termostatu mám
už dlouho nadstaveno 45 stupňů. Zvenku vědro izoluji starými ručníky. Pokud
chci med z flašek jenom vylít a nevadí mi netekuté hroudy v medu, trvá to
tak 12 hodin. Pokud chci smíchat třeba dvě flašky květového medu a jednu
tmavého, trvá rozehřátí tak 24 - 36 hodin a flašky se musí občas otočit,
protože strana u stěny vědra se ztekucuje hůře. Teplý med je dobře tekutý,
ale je pořád zakalený, protože obsahuje nerozpuštěné krystalky. V pohodě ho
rozmíchávám několikerým přelévaním z flašky do flašky. Ze tří flašek tuhého
medu udělám dvě plné a jednu neplnou flašku míchaného medu a něco zbytkového
medu s nečistotami a pěnou. Zařízení mi stačí a jsem s ním spokojen. Málokdy
chce někdo více než dvě flašky medu za dva dny.
Nevýhody se ukázaly tyto.
1- Běžné ventilátory při teplotě 40 - 50 st. C vydrží odhaduji maximálně
několik stovek hodin provozu. Originální vydržel tak 5 let, druhý od jiného
azijského výrobce asi tři, nyní používám z šuplíku hliníkový, ještě
"socialistický" ventilátor z Mezu Náchod, který má ale odlišné rozměry a je
proto přidrátován zvenku ke kostce a zatím funguje.
2- Cirkulací vzduchu ventilátorem ve vědru dochází k jeho obohacování
"smradíky", možná z plastů, nebo z jiskření ventilátoru. Přes sklo to ale
zaručeně neprojde a na hrdla flašek dávám zásadně hliníková víčka, ne
plastová.
3- Určitá provizornost zařízení včetně použité tepelné izolace a tím určitá
nebezpečnost.

Pokud by byl zájem a někdo chtěl něco podobného (a na vlastní nebezpečí)
vytvořit, můžu udělat snímky a po vyfocení filmu ( cca nějaký týden)
zveřejnit někde na webu.

Co se týká přehřátí, taky hodně záleží asi na místě, kde je umístěno čidlo
termostatu. Na rozehřívání jedné hliníkové konve medu by podle mne byl
optimální tak výkon 600 wattů. Plotýnku bych asi nepoužil, vzal bych asi
obyčejné 100 wattové žárovky. 8 žárovek zapojených pro vyšší životnost
sériově do dvojic a rozmístěných kolem konve by mělo mít výkon asi těch 600
wattů. Ventilátor uvnitř by stejnoměrnost teploty ještě zlepšil.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Jan Jindra" <jan.jindra/=/seznam.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, September 07, 2004 7:50 PM
Subject: Re: Ztekucovací zařízení


> Hystereze kapilárového (bojlerového) termostatu je pro ztekucování
naprosto
> vyhovující, protože celé zažízení má značnou tepelnou setrvačnost. Tedy
> vůbec nevadí dočasné přehřátí vzduchu v ohřívací komoře.
> Osobně používám vařazenou ledničku, která ma na dně železný stojánek na
> konev, pod kterým je umístěna (vyřazená) plotýnka z elektrického sporáku
> ovládaná zmíněným termostatem (200Kč).

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7134


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Langi --- 8. 9. 2004
Re: Ztekucovací zařízení

V prubehu letosniho roku jsem cca 200 kg zpastovaneho medu v 45kg barelech nestihl stocit. Na konci srpna jsem se domluvil s jedním lihnarem drubeze, ktery tou dobou ma desinfikovane lihne a celou varku umistili do jedne ze tri lihni, termostat na 45 stupnu Celsia a za cca 30 hodin jsem ztocil tekuty med.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7139


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Josef Kouba --- 8. 9. 2004
Re: Ztekucovací zařízení

Také používám lahve od okurek jak ke krmení, tak i skladování medu v menším
množství. Mám s tím dobré zkušenosti.
Moje žena má na zavařování hrnec z bývalé NDR, který má topné těleso a
termostat. Vejdou se do něj tři lahve. Na dno se dá trochu vody a nastaví
teplota 45 stupňů a funguje to perfektně.

S přáním hezkého dne Josef Kouba


---
Odchozí zpráva neobsahuje viry.
Zkontrolováno antivirovým systémem AVG (http://www.grisoft.cz).
Verze: 6.0.754 / Virová báze: 504 - datum vydání: 6.9.2004

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7143


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Emanuel Vesely --- 9. 9. 2004
Re: Ztekucovací zařízení

>Moje žena má na zavařování hrnec z bývalé NDR, který má topné >těleso a termostat. Vejdou se do něj tři lahve. Na dno se dá >trochu vody a nastaví teplota 45 stupňů a funguje to >perfektně.

Moje žena měla (letos se po 20 letech porouchala) zase pračku z NDR, kterou jsme používali i na zavařování. Nalil jsem tam horkou vodu 50 C a termostatem ji udržoval na 45-50 C. Med byl rychle ztekucen. Zdálo se mi, že v teplé vodě to šlo rychleji, než ve vzdušném tepelném boxu (systém Jindra), ale neměřil jsem to. Radek by na to mohl mít teorii.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7145


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Jan Jindra --- 9. 9. 2004
Re: Ztekucovací zařízení

> Zdálo se mi, že v teplé vodě to šlo rychleji, než ve vzdušném tepelném boxu (systém Jindra), ale neměřil jsem to.

To není "můj" systém, ale má proti vodě několik výhod. Za největší považuji to, že nemusím těžkou konev s medem zvedat do výšky nad nějaký kotel s vodou, ale jen otevřít dveře ledničky. Stejně dobře funguje i navlékací box z polystyrénu, který se nasadí na konev zezhora. Takový box používám na temperování dvojice sudů s medovinou. Mimochodem jsem tento týden medovinu stáčel a také už ochutnával.
ps. Včera jsem vyměňoval poškozený polystyrénový nástavek u jednoho včelstva a narazil jsem na zeleně označenou matku s číslem. Podle mých záznamů tam však měla být neoznačená loňská matka - kde se tam vzala, když všechny tři letos koupené inseminované matky jsem vyměňoval ve včestech na druhém stanovišti????

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7152


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Radim Polášek --- 9. 9. 2004
Re: Ztekucovací zařízení

No
Suchá teorie říká, že z teplé tekuté vody do pevné studené flašky přestoupí
mnohem více tepla než ze stejně teplého vzduchu do stejně studené pevné
flašky.
Nesuchá praxe ukazuje, že pokud se použije ventilátor, ten rozdíl se zmenší.
Roztápět med ve flaškách při teplotě 45 st C by mělo jít i v horkovzdušné
troubě, pokud má kvalitní regulaci teploty. Kvalitní regulaci proto, že
horkovzdušná trouba je určena hlavně pro provoz při teplotě cca 120 - 150 st
C, těch potřebných 45 st pro rozpouštění medu je trochu pod.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Emanuel Vesely" <eman.v/=/email.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, September 09, 2004 7:31 AM
Subject: Re: Ztekucovací zařízení


> >Moje ľena má na zavařování hrnec z bývalé NDR, který má topné >těleso a
> termostat. Vejdou se do něj tři lahve. Na dno se dá >trochu vody a nastaví
> teplota 45 stupňů a funguje to >perfektně.
>
> Moje žena měla (letos se po 20 letech porouchala) zase pračku z NDR,
kterou
> jsme používali i na zavařování. Nalil jsem tam horkou vodu 50 C a
> termostatem ji udržoval na 45-50 C. Med byl rychle ztekucen. Zdálo se mi,
> že v teplé vodě to šlo rychleji, než ve vzdušném tepelném boxu (systém
> Jindra), ale neměřil jsem to. Radek by na to mohl mít teorii.


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7170


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Jan Jindra --- 9. 9. 2004
Re: Ztekucovací zařízení

Jen malou připomínku ke skladovaní medu v 3,5 litrovkách. Ze zkušenosti vím, že je to ten nejpitomější obal co může být. Místy má stěnu jen 2 mm a tak stačí trocha neopatrnosti, ukes a je po medu. Pro prodej medu naše přísné normy zakazují jakoukoliv možnost kontaminace medu skleněnými střepy (např. i z možné rozbité žárovky). Každý si tedy musí sám zvážit tuto možnost a vyvarovat se rozbití obalu použitím jiného materiálu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7172


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
Radim Polášek --- 9. 9. 2004
Re: Ztekucovací zařízení

Je to tak. Ale hodí se vysloveně pro malovčelaře, není zase horší obal než
konev, ve které se skladuje 15 kilo a zbytek je prázdný. a nemusí se, když
chce někdo v zimě tři kila medu, škrábat ztuhlý med nebo ztekucovat celou
konev.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Jan Jindra" <jan.jindra/=/seznam.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, September 09, 2004 9:57 PM
Subject: Re: Ztekucovací zařízení


> Jen malou připomínku ke skladovaní medu v 3,5 litrovkách. Ze zkušenosti
> vím, že je to ten nejpitomější obal co může být. Místy má stěnu jen 2 mm a
> tak stačí trocha neopatrnosti, ťukes a je po medu. Pro prodej medu naše
> přísné normy zakazují jakoukoliv možnost kontaminace medu skleněnými
střepy
> (např. i z možné rozbité žárovky). Každý si tedy musí sám zvážit tuto
> možnost a vyvarovat se rozbití obalu použitím jiného materiálu.
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7177


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Josef Karásek --- 14. 9. 2004
Re: Ztekucovací zařízení

Ztekucovací box na ohřev medu

Na ztekucování medu mám zhotoven box z větší vyřazené ledničky. Podávám některé zkušenosti, pokud budou někoho zajímat. Při velikosti ledničky 200l lze na jeden cyklus upravovat buď 6 až 8 x 5kg (láhve 4 l), nebo kovovou či plastovou nádobu pro 20-30kg medu. Při medobraní nalévám, skladuji, ztekucuji i prodávám med v 5ti kg lahvích, nebo tyto po ztekucení sleji do 30ti l. dávkovací nádoby a plním do 1kg (720ml) sklenic. Po ztekucení pouze seberu nečistoty a hned uzavírám. Ztekucování provádím jednak pro dokonalé vyčeření nečistot, jednak pro zrušení i zárodků krystalizace; tím se med stává „jiskřivým“ a déle vydrží bez další krystalizace. Vzhledem k tomu, že ztekucení provádím dříve, než med má výraznou, hrubou krystalizaci, stačí většinou na rozrušení jen mírnější ohřátí.
Box na ztekucování má tři oddíly, vytvořené z dřevěného latění. Spodní třetina cca 30cm vysoká obsahuije zdroj tepla – malý starý jednoplotýnkový vařič (cca 200W)- lze použít i infralampy), ventilátorek, který je nasměrován na vařič, t.že odvádí teplo z vařiče aniž se tento přehřívá. Vzhledem k tomu, že jsem měl k dispozici ventilátorek ze starých sálových počítačů, a jeho výkon byl nadměrný, zařadil jsem k němu do série výkonové odpory, které omezily hlučnost ventilátoru. Ofukováním se odpory chladí a cirkulující vzduch je ohříván. Ventilátor i zdroj tepla jsou zapojeny na síové napětí 220V přes termostat, který je trvale nastaven na 45oC. Kolísání vzduchu v boxu je cca 4oC. Kromě termostatu je užíván kontrolní kapilárový teploměr pro zjišování skutečné teploty.
Horní 2 třetiny boxu jsou regály vždy pro 3-4 lahve = 6až8x5 = 30až 40kg medu , nebo po vyjmutí horního regálu lze vložit velkou nádobu. Vzhledem k tomu že box je z pěnových hmot, zvýšená teplota na tyto působí, řešil jsem uchycení dřevěných nosných roštů na boční svislé, rovněž dřevěné stěny, které nesou váhu náplně až ke dnu. Upozorňuji, že el.instalace musí být provedena odborně a pečlivě, nejlépe elektrikářem při respektování předpisů pro instalaci na hořlavé podklady.
Box se výtečně osvědčil, doba jedné náplně je 24hod., při čemž po 12ti hodinách zaměním lahve 2. a 3. podlaží. Box používám asi 6let k plné spokojenosti.

J.Karásek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7219


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu